Βρεθηκαν 568 εκ. ευρω για τον καπνο μεχρι το 2013

Στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή. Μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχία Ροδόπης, σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης, την Ένωση Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ροδόπης, την Ένωση Νέων Αγροτών Ροδόπης και την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Ροδόπης- Έβρου, με θέμα «Βαμβάκι – Καπνός στη Θράκη: το μέλλον των επιδοτήσεων και η πρόκληση των αγορών».

 

Πλήθος αγροτών, εκπροσώπων τους βρέθηκαν στην εκδήλωση στην αίθουσα της νομαρχίας όπως και στο διάδρομο. Ανάμεσα σ’ αυτούς που έδωσαν το «παρών» ήταν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Ν. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, η γενική γραμματέας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Δώρα Κόκλα, ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, οι πρώην βουλευτές Γκαλήπ Γκαλήπ και Χρύσα Μανωλιά, ο υποψήφιος βουλευτής Κοτζά Μουμίν Ριτβάν, νομαρχιακοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων.

 

Η μεγάλη ικανοποίηση ήρθε από το μέτωπο του καπνού που ενδιαφέρει πολλούς παραγωγούς της περιοχής οι οποίοι άρχισαν να ελπίζουν ότι θα έχουν επόμενη μέρα και μετά το 2013.


• Γ. Πεταλωτής «Βλέπουμε πέρα από την ευκαιριακή επιδοματική πολιτική»

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Ν. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής στον χαιρετισμό του ζήτησε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην κυβερνητική προσπάθεια για άρση της αντιμετώπισης της χώρας μας ως αναξιόπιστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο το δημοσιονομικό έλλειμμα όσο το πολιτικό έλλειμμα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συστράτευσης στην προσπάθεια αυτή.

 

Αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα των τελευταίων ημερών ο Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, υπογράμμισε όμως την αντίθεσή του για το μέσο διεκδίκησης, τα μπλόκα.

 

«Είναι πολύ σημαντικό σήμερα, σε μία εποχή που μιλάμε μόνο για αιτήματα, πολλά από τα οποία είναι δίκαια, να κατανοούμε την αγωνία των αγροτών. Διαφωνούμε όμως κάθετα με τέτοιες κινητοποιήσεις, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία. Όταν κάθε μέρα έχουμε να παλέψουμε με το έλλειμμα αξιοπιστίας και με την επίθεση που δεχόμαστε σαν χώρα από κάποια κερδοσκοπικά κυκλώματα, αυτό σημαίνει ότι η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στην οικονομία. Είναι λοιπόν σημαντικό ότι σε αυτές τις συνθήκες, εμείς προχωράμε μπροστά, μιλάμε για ανάπτυξη. Βλέπουμε πέρα από την ευκαιριακή επιδοματική πολιτική.

 

Είμαστε και στο αγροτικό ζήτημα, υπέρ των βαθιών αλλαγών, με ριζικές αλλαγές και ριζικές αποφάσεις, επαναπροσδιορίζουμε τι συμβαίνει με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τι σημαίνει να εμμένουμε σε αυτές, ποιες εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις μπορούμε να βρούμε, πρακτικά και όχι θεωρητικά, ώστε η αγροτική παραγωγή να αποκτήσει άλλες διαστάσεις. Σήμερα όταν κάποιοι μιλούν μόνο για αιτήματα εμείς προχωράμε και μιλάμε για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

• Α. Γιαννακίδης «Ο αγρότης δεν θέλει να πάει στο χωράφι»

Ο νομάρχης Ροδόπης Α. Γιαννακίδης καλωσόρισε την υπουργό μίλησε για τιμή για την περιοχή καθότι συμμετέχει στην ημερίδα η πρώτη γυναίκα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαγορευτικά για λαϊκισμούς και δημαγωγίες. Είναι η ώρα της εθνικής συνεννόησης και της ευθύνης όλων μας. Τα προτάγματα των σύγχρονων ελλήνων, η αξιοπρέπεια κι ο βιοπορισμός των απλών πολιτών» είπε. Στη συνέχεια μίλησε για τα προβλήματα της Ροδόπης όπως είναι η αποβιομηχάνιση και τόνισε «η γεωργία τελειώνει, ο αγρότης δεν θέλει να πάει στο χωράφι».

• Κατερίνα Μπατζελή «Σημείο διαπραγμάτευσης η αξιοπιστία μας απέναντι στους αγρότες»

Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία παρουσίασε τη συμφωνία εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με τον αγροτικό κόσμο κι επιχείρησε ν’ απαντήσει σε καίρια για την εποχή και την περιοχή ζητήματα.

 

«Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το αγροτικό ως ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και ως τέτοιο θα το επιλύσουμε. Μία κίνηση που θα φέρει μεγάλες ανατροπές στις αντιλήψεις, τις δομές και τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τον έλληνα αγρότη.

 

Η κυβέρνηση θέλει ο έλληνας αγρότης να είναι ενεργός πολίτης στην ύπαιθρο, να παράγει και να μην παίρνει επιδοτήσεις χωρίς να παράγει. Θέλει να παράγει ποιοτικά διατροφικά προϊόντα για να μπορεί να έρχεται σε επαφή και με τον καταναλωτή. Θέλει να έχει ένα καλό εισόδημα για να μπορεί να είναι καλοϊσκιωτος στην κοινωνία και την περιφέρεια. Θέλουμε μια ανεπτυγμένη ύπαιθρο για να έχει σημαντικό λόγο στην περιφερειακή ανάπτυξη της Ελλάδας, περισσότερο δε ενόψει της αποκέντρωσης.

 

Προσπαθούμε και θα κάνουμε τομές που ήρθαν από τον προβληματισμό σας, καθώς ασκείτε το αγροτικό επάγγελμα, ειδικά όταν πάτε να πουλήσετε το προϊόν σας. Οι τομές ξέρουμε ότι γίνονται σε μια περίοδο κρίσης ευρωπαϊκής αλλά επίσης κρίσης θεσμών κι αξιοπιστίας για τη χώρα μας. Με τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποίηση το μεγαλύτερο σημείο διαπραγμάτευσης είναι το κατά πόσο θα είμαστε αξιόπιστοι απέναντί τους. Δεν ζητάνε πολλά, ζητάνε αξιοπιστία κι αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που βάλαμε σαν ελληνική κυβέρνηση».
Είπε ότι δεν θέλει να πει πολλά για την προηγούμενη διαχείριση αλλά ότι πληρώνουν τα λάθη και τα σφάλματα αυτής.

 

Σχολίασε ότι βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση γιατί «οι προεκλογικοί μας στόχοι και οι πολιτικές υλοποιούνται διαρκώς».

  • Τι έγινε στις πρώτες 100 μέρες

Στη συνέχεια η κ. Μπατζελή μίλησε για δεσμεύσεις τους που υλοποιήθηκαν. Είπε για το 1 δις ευρώ που είχαν υποσχεθεί στους αγρότες από τα 28 δις που δόθηκαν στις τράπεζες.
Ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων δανείων: «Τα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα αγροτικά δάνεια ρυθμίστηκαν στο σύνολό τους.

 

Είτε πρόκειται για ληξιπρόθεσμα είτε για ενήμερα δάνεια οι αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους.

 

Τον Μάρτιο προχωράμε σε μια μεγάλη ρύθμιση όσον αφορά στα εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν στην ένταξη των αγροτών στο ΤΕΠΜΠΕ.

 

Είχαμε πει ότι θα δώσουμε στήριξη για το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο αντικαταστάθηκε από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο δικαιούνται και αγρότες.

 

Περίπου 400 εκ. ευρώ θα δοθούν στους έλληνες αγρότες μέχρι τον Απρίλιο.

 

ΦΠΑ: Απλοποιήσαμε και θ’ απλοποιήσουμε περαιτέρω τη διαδικασία. Είχαμε υποσχεθεί αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Το ποσό φτάνει τα 150 εκ. ευρώ. Επίσης, είχαμε πει για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4%. Πιθανόν θα τεθεί σε διαπραγμάτευση σε μια συνολική πολιτική για το πετρέλαιο».

• Ζήτημα αξιοπιστίας

«Κανένας δε μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε αναξιόπιστοι κι αυτό είναι κομβικής σημασίας θέμα για τις διαπραγματεύσεις μας με τους αγρότες. Ο νομάρχης είπε σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες, κανείς δεν διαφωνεί, γι’ αυτό είμαστε μαζί τους και θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων τους και προχωρούμε στην επίλυση των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων.

 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής. Το αντιμετωπίζουμε με συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση του κόστους των φυτοφαρμάκων, των σπόρων, βάζοντας πλαφόν στην πώληση αυτών των προϊόντων όπως η ύπαρξη συνταγολογίου στα φυτοφάρμακα. Θα είναι μια σκληρή μάχη με το υπάρχον καθεστώς αλλά θα τη δώσουμε γιατί δεν υπάρχουν καρτέλ μόνο στα τρόφιμα αλλά και στα φυτοφάρμακα και σε όλα τα γεωργικά εφόδια».

 

Η υπουργός μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά. «Οι μεσάζοντας που απομυζούσαν το μεγάλο κέρδος των προϊόντων σας ήρθε η στιγμή να το τολμήσουμε και να το πετύχουμε να μειωθούν με το νέο τρόπο τιμολόγησης και φορολόγησης των προϊόντων. Δε μπορεί να υπάρχουν μεταπράτες που αυξάνουν την τιμή του προϊόντος στο ράφι πάνω από 100%. Σε στενή συνεργασία με παραγωγούς και συναρμόδια υπουργεία θα βάλουμε τάξη».

 

Υποσχέθηκε να μπει τάξη στην ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με ελέγχους στα σύνορα, ελέγχους μέσω TAXIS και υπουργείου Οικονομικών στις εταιρίες εισαγωγής και τυποποίησης με στόχο να χτυπηθεί και η παραοικονομία.

 

Το επόμενο ζήτημα – υπόσχεση της υπουργού ήταν η κατοχύρωση του επαγγέλματος για να γίνει η διάκριση μεταξύ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τους άλλους. «Επείγει να διατηρήσουμε τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τα 2,3 ή 2,7 δις ευρώ, ανάλογα με τις συνδεδεμένες. Ενδιαφέρει η πλήρης διασφάλιση και μετά το 2013 έτσι ώστε οι έλληνες αγρότες μεταξύ των άλλων να στηρίζονται από κοινοτικές επιδοτήσεις. Η ελληνική γεωργία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχει στήριξη και από την Ε.Ε.» τόνισε, δίνοντας ελπίδα στους παραγωγούς σε μια κρίσιμη περίοδο.

• Ναι στο φράγμα

Η υπουργός συμφώνησε να ενταχθεί το φράγμα Ιάσμου που ζήτησε δημόσια ο νομάρχης στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». «Παρά την κάκιστη δημοσιονομική κατάσταση που κληρονόμησε στη χώρα η Ν.Δ. στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει αυξηθεί ως του ΑΕΠ από το 3% στο 4,2%. Είναι η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι η πολιτική μας στηρίζεται στο τρίπτυχο σταθερότητα – ανάπτυξη – κοινωνική δικαιοσύνη. Στον τομέα της γεωργίας οι δημόσιες επενδύσεις ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Προχωρήσαμε στην αναθεώρηση ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα στις προτεραιότητες των αγροτών». Τόνισε ότι βρέθηκαν εδώ για να ενισχύσουν τους δήμους με τα ΟΠΑΑΧ, τους νέους αγρότες αρκεί να βρεθούν οι πόροι.

• Πόροι για τον καπνό

Στη συνέχεια είπε ότι μέσα από το ξεκαθάρισμα του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» βρέθηκαν οι πόροι για τον καπνό. «Για μια ακόμη φορά δια μέσου του καπνού κρίνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Δεν ήταν πολύ εύκολο. Έπρεπε να περιορίσαμε πόρους από άλλα προγράμματα που είχαν μοιραστεί φειδωλώς, άτακτα, πελατειακά. Έπρεπε να συμμαζέψουμε το πρόγραμμα να συνομιλήσουμε με ενδιαφερόμενους, με δημάρχους και νομάρχες για να βρεθούν τα 568 εκ. ευρώ σε βάθος χρόνου, μέχρι το 2013. Και τα βρήκαμε. Είναι μεγάλη μου η χαρά να βρίσκομαι επομένως εδώ.

 

Τα χρήματα του καπνού τα διασφαλίζουμε χρόνο – χρόνο μέχρι οι καπνοπαραγωγοί που σε άλλες περιοχές είναι καλλιεργητές άλλων προϊόντων, -εδώ καλλιεργούν μπασμά, να συνεχίσουν να παράγουν καπνό εφόσον το επιθυμούν».

 

Διάβασε ένα κείμενο που τίθεται σε διαβούλευση μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, οπότε και θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί όσοι τους αφορά. «Προχωράμε σε δράσεις όπως η στήριξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών, ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η βελτίωση του περιβάλλοντος, η αλλαγή χρήσης των καπνοχώραφων γιατί άλλες περιοχές θ’ αλλάξουν καλλιέργειες, ποιότητα ζωής και δημιουργία μικρών επιχειρήσεων.

 

Τα 2/3 αυτού του προγράμματος θα πάνε κατευθείαν στον παραγωγό ο οποίος με μια απλή δήλωση ότι είναι καπνοπαραγωγός θα πάρει την απώλεια εισοδήματός του. Προχωράμε σε μέτρα ορθολογικής διαχείρισης με ποιοτική βελτίωση των χωραφιών όπου κι εκεί θα δώσουμε στρεμματική ενίσχυση στον καπνό, για να πάρει ένα σημαντικό τμήμα ο παραγωγός στο χέρι.

 

Υπάρχουν και δράσεις ποιοτικού χαρακτήρα. Συλλογικές δράσεις για διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά). Υπάρχουν περιοχές που θέλουν ν’ αντικαταστήσουν ένα μέρος της καλλιέργειάς τους με φωτοβολταϊκά».
 

Για το βαμβάκι είπε ότι το καθεστώς αυτό δεν είναι σωστό και οδηγεί σε απώλεια πόρων. «Φέτος, δεν φτάσαμε το πλαφόν των 2,5 εκ. στρεμμάτων. Του χρόνου από ό,τι φαίνεται θα έχουμε υπέρβαση της καλλιέργειας. Η πρόταση είναι κλείδωμα των κοινοτικών πόρων που παίρνουμε για το βαμβάκι στον προϋπολογισμό και η εσωτερική τους διαχείριση από εμάς».
 

Κλείνοντας, η υπουργός ζήτησε από τους αγρότες να μην έχουν άγχος και δήλωσε πως τον Μάρτη θα έχουν την πλήρη εξόφληση των κοινοτικών επιδοτήσεων με τακτοποιημένο σύστημα. «Η κυβέρνηση θέλει να μας έχετε εμπιστοσύνη. Αν δεν αποδειχθεί θα μάς έχετε μαζί στους δρόμους» δήλωσε.

• Συνέντευξη τύπου

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή στη συνέντευξη τύπου τόνισε αρχικά ότι η αιχμή του δόρατος είναι η αξιοπιστία. «Είμαστε εδώ για να κατακτήσουμε την αξιοπιστία του ελληνικού λαού απέναντι σ’ αυτήν την κυβέρνηση. Ξέρουμε ότι είναι αρκετά δύσκολο γιατί όλα αυτά τα χρόνια χάθηκε η αξιοκρατία και η αξιοπιστία στους θεσμούς, τους πολιτικούς, τις πολιτικές. Είμαστε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα ότι είμαστε κοντά στην κοινωνία και κοντά στους αγρότες. Δεν αντιμετωπίζουμε αποσπασματικά τα προβλήματά τους και μόνο με οριζόντιες πολιτικές αλλά ερχόμαστε να δούμε και προβλήματα που αφορούν την περιφέρεια, όπως στη συγκεκριμένη περιφέρεια είναι το βαμβάκι, ο καπνός, μεγάλης εμβέλειας για την οικονομία του τόπου.

 

Πέραν της κοινής διαπίστωσης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία είμαστε όλοι στο δρόμο, στην εξεύρεση λύσεων με πολιτικές και όχι με διαπιστώσεις.

 

Κανένας πολίτης, κανένα κοινωνικό στρώμα δε θα πρέπει να επιβραδύνει τη διαδικασία εξόδου της οικονομίας από την κρίση γιατί η επιβράδυνση αυτή έχει πολύ μεγάλες συνέπειες και στον ίδιο. Με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου και την κατά το δυνατόν πιο γρήγορη έξοδο της χώρας από την κρίση είμαστε εδώ για να δώσουμε θεσμικές και ουσιαστικές λύσεις».

• ΕΛΓΑ

Σε ερώτηση για τις επιδοτήσεις του ΕΛΓΑ που δόθηκαν επί υπουργίας του κ. Χατζηγάκη και αν είναι παράνομες ή νόμιμες απάντησε. «Οι επιδοτήσεις αυτές, όπως είχαν πει κατ’ αρχήν από την παλιά πολιτική ηγεσία, είναι εισοδηματικές ενισχύσεις. Στην πορεία τροποποιήθηκε αυτή η έκφραση κι έγιναν αποζημιώσεις. Αυτή τη στιγμή ελέγχονται από την Επιτροπή και μετά από την αλληλογραφία που είχαμε κι εμείς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να προχωρήσει στην εξέταση της χρηματοπιστωτικής ικανότητας του ΕΛΓΑ για να πειστεί ότι δεν ήταν κρατικές ενισχύσεις.

 

Είναι μια δύσκολη κατάσταση διότι στο βαθμό που η Επιτροπή εξετάζει τα οικονομικά του ΕΛΓΑ τότε θα έχουμε δυσκολίες για να καλύψουμε το έλλειμμά του το οποίο φτάνει περίπου τα 4 δις ευρώ».

• Νέοι αγρότες

Για νέους αγρότες και το σχετικό πρόγραμμα απάντησε. «Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία για να καταλήξουμε στην επίλυσή του γιατί το θέμα ήταν και βαθιά κοινωνικό. Περίπου 800.000 νέοι σε όλη την Ελλάδα εγκρίθηκαν για να είναι νεοεισερχόμενοι στη γεωργία με δυο διαφορετικές προκηρύξεις. Η μία είχε οικονομικό υπόβαθρο και η δεύτερη δεν είχε την οικονομική διασφάλιση του προγράμματος.

 

Καταλήξαμε στο ότι θα ενοποιήσουμε τις δυο προκηρύξεις και θα χρηματοδοτήσουμε τους νέους αγρότες που έχουν την υψηλότερη βαθμολόγηση φτάνοντας μέχρι στην κάλυψη του ποσού των 100 εκατομ. ευρώ. Βρήκαμε μια λύση, η οποία πιστεύω ότι είναι η καλύτερη, γιατί μέλημά μας είναι να ξεμπλοκάρουμε το πρόγραμμα για να ξέρουν οι νέοι αγρότες πώς θα ενταχθούν εάν ενταχθούν.

 

Είμαστε πολύ γρήγοροι στην απόφαση σε σχέση με το ότι μέχρι πρόσφατα εξοφλούσαμε νέους αγρότες των ετών 2004, 2005, 2006, 7 και 8 από εθνικούς πόρους. Οι νέοι αγρότες να μην αγωνιούν τόσο πολύ. Τέλη του Μάρτη θα ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» όπου μέσα σ’ αυτό θα είναι η νέα μας πρόταση για τους νέους αγρότες».

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν δαπανήθηκαν τα χρήματα για το πρόγραμμα νέων αγροτών το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», είπε. «Το πρόγραμμα νέων αγροτών είναι καινούριο, δεν δαπανήθηκαν τα χρήματα. Είχε προκηρυχθεί η πρώτη φάση το μήνα Απρίλιο. Είναι πόροι που δεν έχουν υποχρεώσεις. Δε θα πάρουμε πόρους από την Ε.Ε., θα εξαντλήσουμε αυτούς που έχουμε, τα 100 εκ. ευρώ».

• ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

Για τα ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ – με αφορμή τις δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου περί συγχωνεύσεων οργανισμών – τι σχέδια έχουν και αν θ’ ασχοληθούν με τη στροφή των αγροτών σε νέες καλλιέργειες, είπε. «Μία από τις βασικές προοπτικές μας είναι η κατάρτιση και η εκπαίδευση των αγροτών. Ο ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει παρουσιάσει ένα σοβαρό έργο σ’ αυτόν τον τομέα. Μπορεί να μην είναι οριζόντιο αλλά τα κατά τόπους παραρτήματα ανάλογα και με το ανθρώπινο δυναμικό έχουν κάνει πολύ σημαντική δουλειά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή της περιοχή σας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ενοποιήσουμε, κατόπιν διαβούλευσης και με τους εργαζόμενους και με τους φορείς που εμπλέκονται σ’ αυτά τα ζητήματα, την έρευνα και την εκπαίδευση.

 

Θεωρούμε ότι ο σκοπός μας δεν είναι η πολυδιάσπαση της πληροφόρησης και της κατάρτισης αλλά να συμπτύξουμε όλους τους φορείς, πέραν του οικονομικού αποτελέσματος της εξοικονόμησης, αλλά για την επίτευξη του στόχου που πρέπει να είναι ο ενημερωμένος αγρότης, ο επιστήμονας αγρότης. Πιστεύουμε πως με τη συγχώνευση αυτών των δύο οργανισμών θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας».

• Ψηφιοποίηση

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να στραφούμε στα διατροφικά προϊόντα αντί για τα προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής και την ψηφιοποίηση είπε. «Η ψηφιοποίηση αποτελεί τη βασικότερη δέσμευσή μας γιατί χωρίς τη χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων, δε θα μπορέσουμε να περάσουμε στην ολοκλήρωση ενός αγροτικού κτηματολογίου με βάση το οποίο θα μπορέσουμε να επανασχεδιάσουμε την αγροτική μας παραγωγή, δηλαδή να προσδιορίσουμε ζώνες παραγωγής, σχέδια βελτίωσης, ένταξη των νέων αγροτών, ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι πάρα πολύ χρήσιμες για την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και να προσδιορίσουμε εκείνες τις περιοχές τις ανταγωνιστικές, στη βάση των οποίων μπορούμε να προωθήσουμε τα τρόφιμα.

 

Οι παραδοσιακές καλλιέργειες έχουν έναν κύκλο που σιγά – σιγά κλείνει εφόσον υπερβαίνει αυτόν της εμπορεύσιμης ποσότητας που χρειάζεται. Δεν μπορούμε να παράγουμε πολύ βαμβάκι εφόσον αυτό δεν ζητείται.

 

Τα τρόφιμα θα πρέπει σιγά – σιγά να υποκαθιστούν βιομηχανικές παραγωγές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ξεριζώσουμε παραδοσιακές καλλιέργειες. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην ανάπτυξη των αγροτικών προϊόντων στην περιφέρεια».

• Φράγμα Ιάσμου

Σε ερώτηση για το φράγμα Ιάσμου, έργο που εντάχθηκε στις αρχές του περασμένου χρόνου στο ΕΣΠΑ και είναι έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή αλλά υπάρχει κίνδυνος να χαθεί, απάντησε. «Μεγάλα αναπτυξιακά έργα που θα δώσουν μια νέα ανάταση στην ύπαιθρο κινδυνεύουν από έλλειψη δημοσίων πόρων είτε λέγονται κοινοτικοί είτε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η εξοικονόμηση των πόρων, κυρίως από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, θα είναι εκείνη που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

 

Μεγάλα προγράμματα όπως το φράγμα Ιάσμου δεσμευτήκαμε ότι θα υλοποιηθούν. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εξέταση στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Στα πλαίσια καλύτερης συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία στο ΕΣΠΑ, εάν δεν υπάρχξουν θα ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλιστούν μεγάλα έργα πνοής για τον τόπο».

• Δεν προσπαθούμε να διώξουμε τους αγρότες από τα μπλόκα

Σε ερώτηση για το πώς θα διώξει τους αγρότες από τα μπλόκα είπε. «Δεν προσπαθούμε να διώξουμε τους αγρότες από τα μπλόκα. Κοινό συμφέρον όλων μας είναι ν’ αντιμετωπίσουμε την οικονομική κατάσταση με ουσιαστικές προτάσεις θεσμικού χαρακτήρα, αναδιαρθρώσεων, παρέμβαση στην αγορά, μείωση του κόστους παραγωγής, μέτρα που κι εκείνοι διεκδικούν. Συνεπώς ο διάλογος παραμένει η κοινή πίστα στις συναντήσεις μας με τους παραγωγούς.

 

Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης που ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο θα μπορέσουμε να δώσουμε όλες τις επιδοτήσεις και του αποδεσμευμένου τμήματος που αφορά βαμβάκι και ντομάτα.
Θα έχουν επίσης την επιστροφή του ΦΠΑ που αφορά στην παραγωγή του 2009. υπάρχει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που ισχύει και θα είναι εκείνο το χρονικό διάστημα, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, οι εξισωτικές αποζημιώσει, η αποερημοποίηση, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι άρα τον Μάρτιο και τον Απρίλη, δηλαδή περίπου 3 δις ευρώ. Εκείνο το χρονικό διάστημα που οι αγρότες θα έχουν ανάγκη από ρευστότητα για να μπουν σε νέες καλλιέργειες θα τους έχουμε διασφαλίσει με διαφάνεια τις επιδοτήσεις.

 

Είναι θέμα τομών. Δεν λέμε ότι τους δίνουμε περισσότερα χρήματα.

 

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα που χρειάζονται θα είμαστε πάντα κοντά τους και κατανοώντας τις ανάγκες τους να μπορούμε να τις διασφαλίσουμε».

Σε ερώτηση για την ψηφιοποίηση και το πώς θα γίνει με αεροφωτογραφίες του ’50 ενώ η δασική υπηρεσία δημιουργεί προβλήματα, είπε. «Μέχρι τώρα φτάσαμε στο 85% με 90%. Παραλάβαμε την ψηφιοποίηση στο 28% και με πολύ εντατικές προσπάθειες μέχρι τέλος Γενάρη θα έχουμε κλείσει ένα πολύ σημαντικό μέρος γιατί δεν θέλω να είμαι ακραία στις ελπίδες.

 

Μετά από αυτό πρέπει να κάνουμε τις διασταυρώσεις των ελέγχων και να βρούμε τις επιλέξιμες εκτάσεις που αφορούν κυρίως τα βοσκοτόπια και πολλές περιοχές που δόθηκαν από νομάρχες σε δημάρχους, σε πολίτες να καλλιεργούν, αλλά δεν έχουν τα δικαιώματα.

 

Θα ξεκαθαρίσουμε το θέμα με το υπουργείο Περιβάλλοντος για να κατοχυρωθεί μια και καλή το θέμα των επιλέξιμων για να μην ζητάμε κάθε φορά. Ευελπιστούμε ότι κανένας από εμάς δε θα θελήσει να χάσει ένα 10 με 15% των επιδοτήσεων εάν δεν διευθετηθούν αυτά τα θέματα».
 

Σε ερώτηση για έρευνα που ξεκινά η Κομισιόν για επιδοτήσεις ύψους 325 εκ. ευρώ που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ εκφράζοντας αμφιβολίες για το μέγεθος των φυσικών καταστροφών και το τι θα κάνει η κυβέρνηση, είπε.

 

«Αν αποδειχθεί ότι δεν έπρεπε να δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ αυτές τις επιδοτήσεις θ’ ακολουθηθεί η διαδικασία που είναι γνωστή σε κοινοτικό επίπεδο. Αρχίζουμε τη διαβούλευση επί κοινοτικής βάσεως και όταν δεν βρούμε συμφωνία πηγαίνουμε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πριν από αυτό, όμως, θα έχουμε πληρώσει εις διπλούν ή εις τριπλούν αυτό το ποσό και θα πάμε να το διεκδικήσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είναι μια χρονοβόρος διαδικασία η οποία βλάπτει την οικονομία αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας απέναντι στην ΕΕ».

• Περιφερειακές συναντήσεις με αγρότες

Για την επαφή που είχε με αγρότες σχολίασε. «Είμαστε σε επαφή με αγρότες, ανταλλάσσουμε απόψεις, ακούμε τα προβλήματά τους. Από την Μάρτιο θα υπάρχουν περιφερειακές συναντήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ν’ αφουγκραστούμε τα πολύ εξειδικευμένα προβλήματα που έχει κάθε νομός ή κάθε περιφέρεια πέραν των οριζόντιων ζητημάτων. Επιθυμούμε να φέρουμε το υπουργείο κοντά στον αγρότη στις αγροτικές περιοχές. Με διαθέσιμο χρόνο από την πλευρά μας και από τους ίδιους τους αγρότες θα βρούμε κοινό δίαυλο επικοινωνίας και κοινό επίπεδο συνεργασίας».

• Το υπουργείο είναι ανοιχτό σε όλους τους αγρότες

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που αναμενόταν να έχει με το Πανελλήνιο Συντονιστικό αλλά και το αν θα πάει στον Προμαχώνα όπου την κάλεσαν, ή σε μπλόκα αγροτών που δεν τους συνάντησε είπε. «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε όλους τους αγρότες και τις αγροτικές οργανώσεις, όπου κι αν βρίσκονται. Τους περιμένουμε να συζητήσουμε τα προβλήματά τους και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τα αντιμετωπίσουμε.

 

Βρεθήκαμε στην Κομοτηνή γιατί ο νομάρχης μας κάλεσε εδώ και δυο μήνες να συζητήσουμε το μεγάλο ζήτημα του βαμβακιού και του καπνού. Ήταν μια πρόκληση για μένα γιατί ασχοληθήκαμε με το θέμα πάρα πολλά χρόνια. Ήθελα ν’ αποδείξουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη κι επαληθεύει αυτά που είχε υποσχεθεί.

 

Είχε υποσχεθεί ότι θα διασφαλίσουμε τα 568 εκ. ευρώ για τους αγρότες σε βάθος χρόνου μέχρι το 2013 όπως προβλέπεται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Ήρθαμε να εξαγγείλουμε αυτό το μέτρο».
 

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν οι αποζημιώσεις το διάστημα που η Κομισιόν θα κάνει έρευνα για τον ΕΛΓΑ είπε. «Ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένος με βάση το καταστατικό του ν’ αποζημιώνει τους αγρότες από φυσικές καταστροφές ή ασθένειες που είναι προσδιορισμένες μέχρι αυτή τη στιγμή. Ο ρόλος της … θα υπάρχει μια δυσκολία στη χρηματοπιστωτική κατάσταση του ΕΛΓΑ.

 

Το πρόβλημα είναι πως υπάρχει ανοιχτή διαβούλευση με την Επιτροπή για να δικαιολογήσουμε τα 140 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η ελληνική η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση των δημητριακών την προηγούμενη χρονιά και αν δεν τους πείσουμε πρέπει να επιστρέψουμε εις διπλούν αυτό το ποσό.
Αν κάνω έναν υπολογισμό – ελπίζω να μη μας ακούει ο κ. Παπακωνσταντίνου – μέσα στην επόμενη χρονιά λόγω ΕΛΓΑ και δημητριακών έχουμε ποινές 1,3 εκ. ευρώ που πρέπει να επιστρέψουμε. Αυτό επιβαρύνει όχι μόνο την οικονομική κατάσταση αλλά και τη διαπραγματευτική ικανότητα του υπουργείου απέναντι στο οικονομικό επιτελείο για να ζητήσει επιπλέον πόρους για εθνικές πολιτικές ή επιπλέον μέτρα στήριξης του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Οι αμαρτίες και οι κακές πολιτικές της προηγούμενης διακυβέρνησης επιβαρύνουν σημαντικότατα το μέλλον και το παρόν του έλληνα αγρότη».
 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.