Βιβλιο “υπομνημα” προς αποκατασταση ιστορικης αδικιας

Σε μια γωνιά του προθαλάμου της αίθουσας που φιλοξενούσε το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, η συρροή του κόσμου γύρω από ένα μικρό γραφείο με στοίβες δερματόδετων τόμων ερέθισε την περιέργεια στην καταγραφή των τεκταινομένων στην περιφέρεια του Συνεδρίου. Ο κ. Απόστολος Ευθυμιάδης από τα Λάβαρα Έβρου, συνταξιούχος Διευθυντής της Τραπέζης της Ελλάδος, Πτυχιούχος Νομικής, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, με μεταπτυχιακούς τίτλους εξωτερικού, εξυπηρετούσε πρόθυμα, με ευγένεια και γλυκύτητα όσους τον περιστοίχιζαν, υπογράφοντας αντίτυπα του βιβλίου «Η Συμβολή Της Θράκης Εις Τους Απελευθερωτικούς Αγώνας Του Έθνους», δίνοντας παράλληλα ένα υπόμνημα προς το Συνέδριο και αποτρέποντας οποιαδήποτε κίνηση είσπραξης αντιτίμου, διευκρινίζοντας τους λόγους της δωρεάν διάθεσής του. Πρόθυμα δέχτηκε να συνεισφέρει και στη δική μας ενημέρωση, χαρίζοντάς μας ένα ενυπόγραφο αντίτυπο.

«Είναι μια εργασία που αναφέρεται στη συμβολή της Θράκης στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους από το 1361, έτος της κατάκτησης της Θράκης από τους Τούρκους, μέχρι το 1920, έτος της απελευθέρωσής της από τον Ελληνικό Στρατό.

Είναι μια συνοπτική παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων που υπάρχουν μεν διάσπαρτα σε πολλές ιστορικές πηγές, αλλά δεν βρίσκονται συγκεντρωμένα κάπου, ώστε, εμείς κατ’ αρχήν οι Θράκες, αλλά και το πανελλήνιο να γνωρίζει ποια είναι η συμβολή της Θράκης. Είχα διαπιστώσει αυτή τη διασπορά των ιστορικών στοιχείων και την έλλειψη ενός συνοπτικού βοηθήματος και αποφάσισα να συγκεντρώσω όλο αυτό το υλικό και να το παρουσιάσω σε ένα βιβλίο.

Στον τόμο αυτό απλώς σκιαγραφείται η συμβολή της Θράκης στους Αγώνες του Έθνους, διότι είναι τόσο μεγάλη που θα πρέπει τόμοι ολόκληροι να γραφούν. Επειδή τουλάχιστον επί του παρόντος δεν μπορούσε να γίνει αυτό από μένα, προσπάθησα συνοπτικά να κάνω αυτήν την παρουσίαση. Θέλω να ελπίζω ότι είναι αρκετά περιεκτική η προβολή αυτή των ιστορικών στοιχείων, χωρίς να σημαίνει, όπως με όλα τα ανθρώπινα έργα, ότι δεν υπάρχουν κενά, τα οποία όμως θα μπορούν να συμπληρωθούν από μεταγενεστέρους ερευνητές της Ιστορίας. Ήταν ένα ξεκίνημα. Για την προβολή αυτής της άγνωστης συμβολής των Θρακιωτών στους αγώνες του Έθνους είχα απευθυνθεί αρχικά στο υπουργείο Πολιτισμού, στο Μακεδονίας – Θράκης, στη Νομαρχία Έβρου, στους οποίους προσφέρθηκα να παραχωρήσω όλως ανιδιοτελώς την εργασία μου με την παράκληση και την πρόταση να αναλάβουν οι δημόσιοι αυτοί φορείς να εκδώσουν τουλάχιστον 50.000 αντίτυπα, που να διατεθούν δωρεάν σε όλες τις οικογένειες των κατοίκων της Θράκης. Οι φορείς αυτοί αρκέστηκαν στο να μου στείλουν επιστολές συγχαρητηρίων και επαίνους για την αξιόλογη, όπως τη χαρακτήριζαν, συμβολή μου, αλλά δήλωσαν αδυναμία καλύψεως της δαπάνης, λόγω εφαρμογής από την Πολιτεία της πολιτικής λιτότητας… Κατόπιν αυτού δεν καταδέχθηκα να επανέλθω στους «πολιτικάντηδες» και αποφάσισα να εκδώσω την εργασία μου με δικές μου δαπάνες. Έχουν εκδοθεί με δικές μου δαπάνες 25.000 αντίτυπα. Γύρω στις 5.000 έχουν διατεθεί δωρεάν στον εξωελλαδικό χώρο, και περί της 20.000 στον ελλαδικό χώρο, ξεκινώντας από τη Βουλή των Ελλήνων, νομαρχίες, υπουργεία.

Ορος απαράβατος στη διάθεση του βιβλίου η δωρεάν προσφορά του, τον οποίο όρο με έμφαση υπογραμμίζει ο κ. Απόστολος Ευθυμιάδης: «Έθεσα απόλυτο απαράβατο όρο να μην πουληθεί ούτε ένα αντίτυπο. Είναι ένα χρέος προς τη Θράκη που δεν πωλείται.

Επειδή το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει στο πανελλήνιο και έγινε γνωστό σε κάποια κλίμακα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και όλοι ξεκινούν στις επιστολές τους με την πρόθεση προκαταβολής κάποιου αντιτίμου, αλλά σ΄ όλους δηλώνω ότι δεν θα πουληθεί κανένα. Εγώ, όσο μου το επιτρέπουν οι οικονομικές μου δυνάμεις, θα το διαθέτω δωρεάν. Ήδη εκδίδεται η τετάρτη έκδοση, περί τα 10.000 αντίτυπα και θα φτάσω συνολικά τα 35.000 αντίτυπα. Όλα αυτά θα συνεχίσουν να διατίθενται δωρεάν. Από κει και πέρα ενδιαφέρον και οικονομική δυνατότητα πάλι θα διατίθενται δωρεάν».

Σε μια εποχή που όλα πουλιούνται και αγοράζονται ο κ. Ευθυμιάδης αντιτάσσει με την έρευνά του και τη δωρεάν διάθεση του βιβλίου του την εσωτερική παρόρμηση προσφοράς, που μόνο με ο όρος «χρέος» μπορεί να αποδώσει και ζητά με υπόμνημά του που κατέθεσε στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών την άρση της ιστορικής αδικίας στους αγωνιστές της Θράκης. «Είναι μια προσφορά δική μου στη Θράκη. Αυτό που κάνω είναι ελάχιστο μπροστά σ΄ ό,τι έκαναν οι πρόγονοί μας. Το αισθάνομαι σαν χρέος, διότι ως Θρακιώτης που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ΄ αυτόν τον τόπο, διαπίστωσα, μέσα από την έρευνα αυτή ότι οι Θράκες πρόγονοί μας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι, έχουν αγνοηθεί παντελώς από την εθνική μας Ιστορία. Δεν υπάρχει στην εθνική μας Ιστορία σχεδόν τίποτα που να αναφέρεται στην μεγάλη τους συμβολή στους Αγώνες του Έθνους μας. Είναι χρέος μας να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης. Προς αποκατάσταση της ιστορικής αυτής αδικίας με υπόμνημα που υπέβαλλα στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, στην πολιτική ηγεσία της χώρας και του τόπου και σε όλους τους αρμόδιους φορείς ζητώ να περιληφθεί συνοπτικώς η συμβολή της Θράκης στην εθνική μας ιστορία και από το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει την αποστολή αντιτύπων σε όλες τις βιβλιοθήκες όλων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Μ΄ αυτόν τον τρόπο γίνεται μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και του υπουργείου Παιδείας, να του προκαλέσουμε το ενδιαφέρον ώστε να πραγματωθεί η εκπλήρωση αυτού του χρέους προς τη Θράκη».

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.