Βηματα στη Μειονοτικη Εκπαιδευση

Με ήπιους ρυθμούς γίνεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι εκπαιδευτικοί προωθούν μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα την οικονομική τους αναβάθμιση, την επιμόρφωση και την αποκέντρωση της εκπαίδευσης.

Στο Νομό Ροδόπης για μια ακόμη φορά καταβάλλονται προσπάθειες διατήρησης του μαθητικού πληθυσμού στα χωριά. Στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Ν.Ροδόπης πέρασε το καλοκαίρι προτάσεις για τη λειτουργία των μειονοτικών και των διαπολιτισμικών σχολείων στα οποία από πέρυσι τα μαθήματα γίνονται με βάση τα βιβλία που συντάχθηκαν από την ομάδα της Άννας Φραγκουδάκη.

25 αναπληρωτές δάσκαλοι για τη Ροδόπη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασκάλων και Νηπιαγωγών πραγματοποίησε το καλοκαίρι την 70η Γενική της Συνέλευση από την οποία προήλθε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο. Ο Πρόεδρος σε επίπεδο Νομού Ροδόπης, κ. Χάρης Κυριάκου, αναφέρεται σε τέσσερα θέματα που προτάσσει η Ομοσπονδία τους στο Υπουργείο Παιδείας:

«Πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη Βουλή και αφορά στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, το θέμα της αποκέντρωσης της διοίκησης της εκπαίδευσης, όπως και αυτό της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Δεν ξεχνάμε βέβαια την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Δίνουμε επίσης μεγάλη σημασία στο θέμα του διορισμού των αναπληρωτών συναδέλφων.

Το καλοκαίρι πέρασε βέβαια μια διάταξη που άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένους τους συναδέλφους αναπληρωτές. Δημιουργείται μια ενιαία επετηρίδα, και πλέον οι Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης υποβάλλουν τα αιτήματά τους για πιστώσεις και κεντρικά από το υπουργείο διανέμονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη των αναπληρωτών.

Χθες εγκρίθηκε από το υπουργείο πίστωση για 25 αναπληρωτές για το Νομό Ροδόπης»
.

Αύριο συνεδριάζει το υπηρεσιακό συμβούλιο για να τοποθετήσει τους αναπληρωτές. Οι Σύλλογοι σε επίπεδο Νόμου θα προβούν σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπου ενδέχεται να παραβρεθεί και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Ολομέλεια των Προέδρων στην Αθήνα.

Στην αυγή της νέας χρονιάς

Πλην των συνδικαλιστικών θεμάτων οι εκπαιδευτικοί στρέφουν το ενδιαφέρον στην σταδιακή μείωση του μαθητικού πληθυσμού στα σχολεία της επαρχίας. Ο κ. Κυριάκου τονίζει τις προσπάθειες που γίνονται για να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά κάθε χρόνο, «όχι μόνο από την πλευρά της στελέχωσής τους με εκπαιδευτικούς αλλά και από πλευράς ύπαρξης των μαθητών».

Περνώντας στην ετοιμότητα για την ομαλή πορεία της νέας σχολικής χρονιάς επισημαίνει: «Υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στη διανομή των βιβλίων, γιατί ήρθαν σε δύο δόσεις, όλα όμως αποκαταστάθηκαν άμεσα».

Το θέμα των υποδομών στη μειονοτική εκπαίδευση και των προτάσεων που υπέβαλλε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης μεταφέρεται από τον πρόεδρο: «Αυτό που πρέπει να περάσει στους συναδέλφους είναι ότι υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία στην καλοκαιρινή Γενική Συνέλευση. Ο Σύλλογος της Ροδόπης, ομόφωνα με τους αντιπροσώπους του, κατέβασε συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις για την μειονοτική και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και μάλιστα κατέβηκαν ως προτάσεις όλων των Συλλόγων της Θράκης. Οι προτάσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα και αποτελούν πλέον θέσεις της Ομοσπονδίας.

Τα θέματα αφορούν στη λειτουργία των μειονοτικών και των διαπολιτισμικών σχολείων, δηλαδή την καθημερινή ζωή των δασκάλων και των μαθητών μέσα στο χώρο. Υπάρχουν βέβαια συνεχείς εξελίξεις όπως η αλλαγή του συντονιστή μειονοτικής εκπαίδευσης. Καθήκοντα ανέλαβε ο κ. Μαραγκός, ενώ έχουμε πολύ καλή συνεργασία και με την Ειδική Γραμματέα πάνω στη μειονοτική εκπαίδευση, την κ. Στέλλα Πριοβόλου, η οποία ζητά να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μαζί μας»
.

Επίσης είναι στη φάση της υλοποίησης η μεταφορά της έδρας του Συντονιστικού Γραφείου από την Καβάλα στην Κομοτηνή.

Στα θετικά ο κ. Κυριάκου προσθέτει τη διάθεση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας για ανασύνθεση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μειονοτικής Εκπαίδευσης. «Έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Η μη λειτουργία του είναι εμφανής γι’ αυτό και οι εξελίξεις μας χαροποιούν».

Με τα βιβλία που συντάχθηκαν με βάση το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από την ομάδα της Καθηγήτριας Άννας Φραγκουδάκη δόθηκε μια ανάσα στη μειονοτική εκπαίδευση, παρά την καθυστέρηση στην παράδοσή τους την περσινή σχολική χρονιά. «Θέτουμε παράλληλα, το ζήτημα της συνεχούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών πάνω σ’ αυτά τα βιβλία, διότι ο χώρος της μειονοτικής εκπαίδευσης έχει το μειονέκτημα ότι οι συνάδελφοι αλλάζουν συχνά, πέραν αυτών που διορίστηκαν με την πενταετία».

Για το περιεχόμενο των βιβλίων και σε σχέση με την έκφραση δυσαρέσκειας από μέλη της μειονότητας ο κ. Κυριάκου μεταφέρει: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε για μια τριετία με τη συμπαράσταση χριστιανών και μουσουλμάνων δασκάλων. Αγκαλιάστηκε από τη μειονότητα.

Στα πρώτα βιβλία που είχαν τυπωθεί δοκιμαστικά κάναμε κι εμείς παρατηρήσεις και όντως υπήρχαν σημαντικότατες παραλείψεις, οι οποίες όχι μόνο αλλοίωναν κάποια πράγματα αλλά άφηναν και περιθώριο παρερμηνείας»
.

Ο κ. Κυριάκου εμμένει στη συνεργασία και το διάλογο για να επιλύονται τα όποια προβλήματα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.