Φωνη

Short story

Ζω στο μέσα, στο εντός. Ξεσκίζομαι από αγκάθια, σαν δόρατα που ορθώνονται, προτού οι θεοί, ευοίωνα ή δυσοίωνα, λάβουν θέση. Χτυπιέμαι από ένα χαλάζι άμμου που δεν θέλει να χαρίσει στην έρημο. Σκαλώνω στα κόκαλα που έχουν ορκιστεί αιώνια πίστη στους πνεύμονες. Χάνομαι, στα ανοιχτά λιβάδια που δέχονται με ευγνωμοσύνη τα φύλλα του καπνού. Σκαρφαλώνω με τα γόνατα στην οροσειρά που ατάραχη με παρατηρεί μειδιάζοντας. Γίνομαι Άγιος Σεβαστιανός από τα βέλη της μνήμης. Τα τάγματα των Αγίων που μαρτύρησαν από στρέφουν το βλέμμα. Τρέχω, με όση δύναμη μου έχει απομείνει, στις δύο γλώσσες. Η άλωση έχει πραγματοποιηθεί τόσες φορές, που η άρθρωση δεν αφορά ούτε τη μία ούτε την άλλη. Κοιμάμαι μήπως και υπερβάλλω τα όρια της εξάντλησης. Οι χορδές δείχνουν έλεος και με αφήνουν να κρυφτώ μέσα τους, διακόπτοντας τα έγχορδα στη μέση της πρόβας. Παίρνω θάρρος. Ίσως, τελικά, να μιλήσω.

Η αφωνία οργίζεται και δεν αφήνει τον Δία να μετατρέψει την επόμενη θηλυκότητα σε ζώο για να κουρσέψει ακόμα και την ίδια την μεταμόρφωση. Σκοτάδι ρημάζει τα πάντα. Ατσάλινες επιφάνειες πέφτουν αντί για βροχή. Το φως απελπίζεται. Η γη σείεται γιατί η γη χρειάζεται τη φωνή των γυναικών. Ο Όμηρος στέλνει την Νέκυια να γεμίσει ολοκληρωτικά την έννοια της φωνής. Το μεγαλείο αυτοεπιβεβαιώνεται.

«τι να πω εγώ;»

«μίλα έξω»

«δεν υπάρχω»

«αψήφησε το εγώ, σε εμπλέκει»

Είμαι στον αυχένα. Τα κόκαλα ηχούν, κύμβαλα θριαμβευτών. Το εκκωφαντικό αποτέλεσμα, είναι γεμάτο αυτοπεποίθηση πως δεν θα φτάσω στον λάρυγγα. Αυτή την μητρογραμμική προέλευση. Έχω εγκαταληφθεί από όλα. Ούτε η μοναξιά δεν με δέχεται στο έρεβος. Οι μαριονέτες των λέξεων που ποτέ δεν συνέβαλλαν στη δημιουργία τους, με καλούν. Μπορώ να μιλάω μαριονέτες των λέξεων. Τότε θα είμαι μαζί τους εντός μιας συνάθροισης ήχων. Αντί για είμαι, θα έχω αγάπη. Αντί για ιαχή, θα έχω αποδοχή. Δεν θα υπάρξω αλλά δεν θα είμαι μόνη. Πότε ξανά μόνη. Ολόκληρος ο πλανήτης είναι γεμάτος με θέατρα σκιών. Τόσα ταξίδια, τόσες εμφανίσεις. Θα ’μαι ανεξίτηλη και η φθορά δεν θα με συναντήσει ποτέ. Άξιζε ο, τι πέρασε. Βρήκα θέση. Γιατί να θέλω την ποίηση;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.