Βαγγελης Κουτσουκερας: «Ομαδα “Θρυλος” για το επαρχιακο μπασκετ ο ΓΑΣ Κομοτηνη της δεκαετιας του 90’»

«Ο κόσμος της Κομοτηνής ζούσε για τον ΓΑΣ και γέμιζε το γήπεδο 3 ώρες πριν το τζάμπολ»

«Ο Ολυμπιακός έχασε τα τελευταία 2 χρόνια την αγωνιστική του ταυτότητα»

 
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πέρασαν στην Κομοτηνή τα φοιτητικά τους χρόνια, συνδυάζοντας τις σπουδές τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με τη συμμετοχή τους στους συλλόγους της πόλης μας. Για πολλούς εξ αυτών η Κομοτηνή έχει περίοπτη θέση στην καρδιά τους και τη θεωρούν δεύτερη πόλη τους.

 Ένας εξ αυτών είναι ο Βαγγέλης Κουτσουκέρας, ο οποίος ήταν μέλος της θρυλικής ομάδας του ΓΑΣ Κομοτηνή που μεσουρανούσε στα παρκέ της Α2 την δεκαετία του 90΄ και εν συνεχεία έζησε μεγάλες στιγμές ως προπονητής με αποκορύφωμα την 5ετη συμμετοχή του στο τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού πανηγυρίζοντας μία Ευρωλίγκα, 2 πρωταθλήματα Ελλάδος και συνολικά 3 συμμετοχές σε τελικό Ευρωλίγκα.

Ο έμπειρος τεχνικός και παλιός αθλητής του ΓΑΣ Κομοτηνή μίλησε στην εκπομπή του Βασίλη Στοάκη «Αρχίζει το Ματς» και ανέλυσε την ανοδική πορεία της τρέχουσας ομάδας του, της Λάρισας, σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στον Ολυμπιακό, «αποκάλυψε» το μυστικό της επιτυχίας του Ολυμπιακού τα προηγούμενα χρόνια ενώ φυσικά έκανε ειδική αναφορά στον ΓΑΣ Κομοτηνή, χαρακτηρίζοντας την ομάδα «Θρύλο» για το επαρχιακό μπάσκετ.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν….

ΠτΘ: Πού οφείλεται η αλλαγή της αγωνιστικής εικόνας της Λάρισας;
Β.Κ. : Νομίζω πως η έλευση του νέου προπονητή έφερε κάποιες νέες αρχές στο παιχνίδι, θέτοντας ξεκάθαρους στόχους σε άμυνα και επίθεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν σημαντικές νίκες –μερικές εκ των οποίων εκτός προγράμματος– και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε στη συνέχεια. 

ΠτΘ: Πώς βλέπεις τη Basketleague και γενικότερα το φετινό επίπεδο;
Β.Κ. Είναι ενδιαφέρουσα ως προς το θέμα της παραμονής. Πιστεύω θα υπάρχει ισοβαθμία στο τέλος του πρωταθλήματος με αρκετές ομάδες. Θεωρητικά θα κριθεί η παραμονή στις 9 ομάδες αλλά σίγουρα θα παίξουν ρόλο και οι διαφορές και τα μεταξύ μας αποτελέσματα.

«Επίπονη η καθημερινότητα στον Ολυμπιακό αλλά άκρως ενδιαφέρουσα»

ΠτΘ: Ένα απαιτητικό αλλά σίγουρα ενδιαφέρον κεφάλαιο της ζωής σας ήταν ο Ολυμπιακός. Πώς ήταν η καθημερινότητα εκεί;
Β.Κ.
: Σίγουρα σε αυτό το επίπεδο υπάρχει πίεση και κάποιοι παίχτες μπορεί να μην αντέχουν αυτήν τη διαδικασία. Στην ελληνική νοοτροπία των φιλάθλων δεν υπάρχει η λέξη ήττα σαν αποτέλεσμα. Υπάρχει πίεση για το αποτέλεσμα και ιδιαίτερα όταν οι ελληνικές ομάδες παίζουν μεταξύ τους. Η καθημερινότητα είναι απαιτητική, επίπονη αλλά ενδιαφέρουσα. Ασχολείσαι με τους αντιπάλους, τον τρόπο παιχνιδιού τους και γενικότερα μέσα από το μπάσκετ βρίσκεις νέα στοιχεία και ψάχνεις νέες καταστάσεις. Γενικά είναι μία εμπειρία που σε βοηθά και σε βελτιώνει και σε βοηθά σαν άνθρωπο.

ΠτΘ: Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας του Ολυμπιακού τα προηγούμενα χρόνια;
Β.Κ.
: Ο Ολυμπιακός ήταν μία καλά δομημένη ομάδα όσον αφορά στη χημεία των Ελλήνων παιχτών. Οι Έλληνες παίχτες διψούσαν για διάκριση γιατί ήταν νέα παιδιά και το κίνητρο τους ήταν πολύ μεγάλο. Υπήρχε σωστή χημεία και ποιότητα στους ξένους παίχτες και γενικά δένονταν με την ομάδα. Κατάλαβαν πως έρχονταν σε έναν πρωταθλητή Ευρώπης και έδειχναν τον δέοντα σεβασμό, κάτι που πιστεύω πως δεν γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια.  Ο Ολυμπιακός έχασε τον αγωνιστικό σεβασμό και παράλληλα την ταυτότητα του. Εκεί εντοπίζω το πρόβλημα του Ολυμπιακού στο τελευταίο διάστημα.

ΠτΘ: Ποιες ήταν οι σχέσεις του Γιώργου Μπαρτζώκα και του Γιάννη Σφαιρόπουλου με το τεχνικό επιτελείο;
Β.Κ.
: Ο Μπαρτζώκας ήταν πιο εξωστρεφής, λιγότερο ο Σφαιρόπουλος αλλά οι σχέσεις ήταν άριστες και με τους δύο. Ήμασταν παρέα και δεμένοι μεταξύ μας. Αυτός ίσως να ήταν και ο λόγος που ήρθαν επιτυχίες. 2 πρωταθλήματα, δύο τελικοί Ευρωλίγκα με αντιπάλους τους γηπεδούχους – μία άτυχη συγκυρία- αλλά σαν απολογισμός είναι πολύ καλός. Πολύ καλές σχέσεις πραγματικά και ωραίες στιγμές.

«Το γήπεδο της Κομοτηνής γέμιζε 2 και 3 ώρες πριν το τζάμπολ»

ΠτΘ: Η Κομοτηνή και ο ΓΑΣ έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου. Εμείς τα έχουμε πει ξανά στο παρελθόν από κοντά, ποιες αναμνήσεις σου έρχονται στο μυαλό;
Β.Κ.
: Είχαμε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και την Καβάλα και τα συζητούσαμε και για το μπάσκετ της Κομοτηνής. Είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου και όλων των παιδιών που φόρεσαν τότε την φανέλα του ΓΑΣ . Δεν ξεχνάω τίποτα. Ήταν η πρώτη χρονιά που δημιουργήθηκε η Α2, ο κόσμος αγαπούσε την ομάδα, το γήπεδο ήταν κατάμεστο 2 ώρες πριν το παιχνίδι, δημιουργώντας φοβερή έδρα. Σύμμαχος ήταν το γεγονός πως το μπάσκετ τότε ήταν στα πάνω του καθώς είχε προηγηθεί το πρωτάθλημα Ευρώπης το 87΄. Κούλης Ταξιλδάρης, Αλέκος Καρυπίδης. Τι να πεις για αυτούς τους ανθρώπους; Οικογένεια, γονείς, τα πάντα ήταν για εμάς. Τρομεροί συμπαίχτες όπως ο Νεοκλής Λεμονίδης, ο Ζαχαρίας, ο Τζίμης Βακυρτζής, ο Δημήτρης Οικονομίδης και τα υπόλοιπα παιδιά. Ήταν μία ομάδα-θρύλος, ομάδα σύμβολο για όλη την επαρχία, έτσι είχε καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου.

ΠτΘ: Τότε βέβαια τα γήπεδα ήταν γεμάτα, ήταν η μοναδική διέξοδος…
Β.Κ.
: Έτσι είναι ακριβώς. Και στη Λάρισα που είμαστε στην πρώτη κατηγορία, η προσέλευση του κόσμου δεν είναι η αναμενόμενη. Ο αθλητισμός περνάει δύσκολα αλλά το πρόβλημα θα λυθεί σταδιακά.

ΠτΘ: Διατηρείς σχέσεις με τους ανθρώπους του ΓΑΣ;
Β.Κ.
: Φυσικά και διατηρώ σχέσεις με τους ανθρώπους του ΓΑΣ, καθώς στα Φάρσαλα είχα επισκεφτεί το ξενοδοχείο και φροντίζω γενικότερα να ενημερώνομαι για τα νέα του μπάσκετ της Κομοτηνής. Έχω τακτική επαφή με τον Νεοκλή Λεμονίδη και γνωρίζω σχεδόν τα πάντα. Εύχομαι και φέτος να πετύχει τον στόχο της και να είναι στο σωστό δρόμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.