Τραπεζες: Το… «καρε» της κυβερνησης και το καμενο χαρτι

Με τα σενάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών να αποτελούν καθημερινότητα από τις αρχές του καλοκαιριού, την κυβέρνηση να μην λαμβάνει επισήμως θέση και τους τραπεζίτες να ευθυγραμμίζονται στη γραμμή Κωστόπουλου ότι «το πρόβλημα είναι η ρευστότητα, οι συγχωνεύσεις δεν το λύνουν», η αγορά δείχνει σαστισμένη. Η απόφαση της Εθνικής για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα κρίνει πολλά και θα δείξει αν οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και να «ξεκλειδώσουν» τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Σε διαφορετική περίπτωση η μόνη λύση που προκρίνεται για τις ιδιωτικές τράπεζες είναι η εξαγορά ή η στρατηγική συνεργασία με μεγαλύτερους διεθνείς ομίλους, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

Η πρόταση Σάλλα για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι στην ουσία το μόνο ανοιχτό χαρτί στο τραπέζι. Η κυβερνητική πρόθεση για δημιουργία ισχυρού κρατικού πυλώνα στις τράπεζες με τη συνένωση της ΑΤΕ, του ΤΤ, της Τρ. Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων βρίσκει στήριξη μόνο από τη διοίκηση της ΑΤΕbank, ενώ το ΤΤ κρατά κλειστά τα χαρτιά του και η Τρ. Αττικής δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη για ένα τόσο ευρύ σχήμα, το οποίο παρουσιάζει και πολλές ανομοιογένειες. Πλάι σε αυτό το σενάριο έχουν αναπτυχθεί αρκετά ακόμα, τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί στην τρόικα, όπου και έχουν «κωλύσει». Οι εσωτερικές διαφορές της ΕΚΤ με το ΔΝΤ πάνω στη βιωσιμότητα ενός κρατικού σχήματος, καθώς και στην πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει το Δημόσιο, έχουν παγώσει τις διεργασίες. Κατά καιρούς με διαρροές σεναρίων στον Τύπο επιχειρείται να δημιουργηθεί κλίμα, ώστε να «ξεπαγώσουν» οι διαδικασίες και να δοθεί η αναμενόμενη γραμμή της τρόικας προς την κυβέρνηση.

Αν και ο διοικητής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης προσπαθεί να προωθήσει το σενάριο του ενιαίου κρατικού πυλώνα με την τετραπλή συγχώνευση, αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να «περπατάει», λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αγροτική και τα οποία η τρόικα θέλει διακαώς να αποκαλύψει. Παράλληλα αν και αρχικά η τετραπλή συγχώνευση φαίνεται να κερδίζει έδαφος μεταξύ των εργαζομένων στις τράπεζες, η τρόικα έχει θέσει ως προϋπόθεση την «ορθολογική αντιμετώπιση», όπερ σημαίνει απολύσεις προσωπικού και συνενώσεις καταστημάτων. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και προβλήματα, ιδιαίτερα στην επαρχία, διαλύοντας την φαινομενική κοινωνική συναίνεση.

Υπό τις παρούσες συνθήκες το μόνο βιώσιμο σενάριο το οποίο φαίνεται να εξετάζει η τρόικα είναι η δημιουργία ενός μεσαίου μεγέθους κρατικού πυλώνα σε πρώτη φάση, με τη συνένωση της Τρ. Αττικής με το ΤΠ&Δ. Το ΤΤ που είναι η “πολύφερνη νύφη” και η Αγροτική με το μεγάλο πρόβλημα, προτιμάται να μείνουν εκτός σχήματος. Σε αυτή τη φάση πάντως το κλειδί των εξελίξεων το κρατά η Εθνική με την αύξηση κεφαλαίου, από την εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό πολλές αποφάσεις και περαιτέρω σχεδιασμοί των διοικήσεων των ιδιωτικών τραπεζών. Αν πετύχει και καταφέρουν να ακολουθήσουν το δρόμο της και οι υπόλοιπες, τότε οι μεγάλες τράπεζες θα μείνουν άθικτες. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν συμπράξεις με ξένες τράπεζες για κάποιους, ενώ σε ένα εκ των Λάτση (Eurobank) και Βαρδινογιάννη (Πειραιώς) θα δοθεί το ΤΤ.

Χρήστος Φράγκου, www.sofokleousin.gr,

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.