Τουρκικες «παραφωνιες» στο μνημοσυνο του Αχμετ Σαδικ

Εντυπωσιακή εμφάνιση στην Κομοτηνή πραγματοποίησε πολυμελής αντιπροσωπεία από την Τουρκία με επικεφαλής τον Υπουργό Προεδρίας της Τουρκίας τον κ. Σαϊτ Γιαζιτζόγλου, εν ενεργεία βουλευτές και εκπροσώπους όλων των κομμάτων της γειτονικής χώρας, που παραβρέθηκε στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ στην Κομοτηνή, αργά το απόγευμα της Πέμπτης. 13 χρόνια μετά το θάνατό του η Τουρκία έκανε μια ακόμη επίσημη εμφάνιση στη Θράκη, δίνοντας συνέχεια στην προσπάθεια αποσταθεροποίησης της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρά το γεγονός ότι οι απλοί πολίτες, μέλη της Μουσουλμανικής Μειονότητας, ντόπιοι κάτοικοι της Ροδόπης, καταστηματάρχες, αγρότες και επαγγελματίες, γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στην τελετή, η γείτονα χώρα, μέσω των «στελεχών» της και των «συνεργατών» της επί ελληνικού εδάφους έδωσε ένα εντυπωσιακό, ομολογουμένως, «σόου», φροντίζοντας και για την τηλεοπτική του κάλυψη. Στην τελετή συμμετείχαν, είτε ενεργά είτε ως απλοί θεατές και οι Έλληνες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Α. Χατζηοσμάν (Ροδόπη), ο οποίος εκφώνησε και λόγο με ιδιαίτερο πάθος και ο κ. Τσετίν Μάνταζη (Ξάνθη), αλλά και ο πρώην Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Α. Ιλχάν και ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΝ, κ. Μουσταφά Μουσταφά, επίσης παρόντες ήταν και οι νυν αντινομάρχες Ροδόπης κ. Δεβετζήογλου και κ Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, αλλά και άλλα επιφανή στελέχη της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως και μέλη του DEP.

Παρόντες και οι μη αναγνωρισμένοι Μουφτήδες

«Καλωσορίζω τον λαό και τους πολύτιμους εκπροσώπους της μητέρας πατρίδας που βρίσκονται ανάμεσά μας σήμερα. Δυστυχώς, ο Αχμέτ Σαδήκ δεν μπόρεσε να δει να μας αποδίδονται τα πολιτικά μας δικαιώματα» είπε ο μη αναγνωρισμένος από την ελληνική πολιτεία «Μουφτής Κομοτηνής» Ιμπραήμ Σερήφ, επισημαίνοντας ότι η «η μοναδική του ιδεολογία ήταν να ζήσει η τουρκική μειονότητα απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που της αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάννης». Σημείωσε δε, σε άλλο σημείου του χαιρετισμού του, ότι «έστω και στο ελάχιστο μας έχουν αναγνωριστεί τα πολιτικά μας δικαιώματα».

Ο κ. Ιμπραήμ Σερήφ
κάλεσε την Ελλάδα (!) να προβεί στην αναγνώριση δικαιωμάτων τα οποία τώρα δεν σέβεται. «Τους μουφτήδες μας δεν τους αναγνωρίζει, ενώ η Συνθήκη το προβλέπει. Η Τουρκία αναγνωρίζει τα προβλεπόμενα δικαιώματα στους «Ρωμιούς» εκεί. Τα εκπαιδευτικό μας ζήτημα σήμερα νοσεί, η μητρική μας γλώσσα δεν επιτρέπεται. Αυτά και άλλα παρόμοια είναι τα μειονοτικά μας δικαιώματα για τα οποία αγωνιζόμαστε» εξήγησε μιλώντας με ιδιαίτερο πάθος.

Περισσότερο ήπιος εμφανίστηκε ο κ. Αχμέτ Μετέ, ο μη αναγνωρισμένος από την ελληνική πολιτεία «Μουφτής Ξάνθης». «Ο αείμνηστος θα ήταν πολύ ικανοποιημένος να έβλεπε τον εναγκαλισμό αυτόν από τους ομοεθνείς και τους εκπροσώπους της μητέρα πατρίδας που του αποδίδεται σήμερα» είπε. Μιλώντας σε οικείο κοινό ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν έκανε λόγο για έναν άνθρωπο, που «ένιωθε ευτυχία και υπηρηφάνεια να υπηρετεί τον άνθρωπο» υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του. «Θα αγωνιστούμε για την ενίσχυση της φιλίας, διότι πιστεύουμε πως, όσο ενισχύεται, τόσο θα είναι προς όφελος όλων μας» είπε αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Αμέσως μετά, τον διαδέχτηκε στο βήμα ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Τσετήν Μανταντζή, έκανε λόγο για σημαντική παρακαταθήκη που άφησε ο ιδρυτής του DEP, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι, λόγω της θέσης που κατέχουν, προσπαθούν να συνεχίσουν, μέσα σε νομικά πλαίσια, τον αγώνα που ξεκίνησε. «Εμείς στην Ελλάδα, όπου γεννηθήκαμε και ζούμε συνεχίζουμε τον δημοκρατικό και νομικό αγώνα». Μάλιστα, έκανε αναφορά στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία σημειώνοντας, «στηρίζουμε τη διαδικασία φιλικής προσέγγισης των δύο χωρών, διότι πιστεύουμε ότι θα έχει αντανάκλαση στους λαούς των δύο χωρών».

Έκανε υποδείξεις ο Υπουργός Επικρατείας Μουσταφά Σαϊτ Γιαζιτζόγλου

«Με επιτυχία έδωσε τον αγώνα για τη διαφύλαξη της ταυτότητας και των πολιτικών δικαιωμάτων των Τούρκων της δυτικής Θράκης, πράγμα που δικαιούνται. Τον αγώνα της ύπαρξης της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας, η οποία παρέμεινε εδώ με καθεστώς μειονότητας, τον ξεκίνησε από τα έδρανα της Ελληνικής Βουλής ως βουλευτής που είχε εκλεγεί, τον συνεχίζουν με ενότητα και ομοψυχία σήμερα οι ομοεθνείς του που είναι συγκεντρωμένοι σήμερα εδώ πάνω στο μνήμα», ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μουσταφά Σαϊτ Γιαζιτζόγλου, σημειώνοντας ότι οι μουσουλμάνοι, («Τούρκοι», όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε), σήμερα διάγουν τον αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Μάλιστα υπέδειξε στην Ελλάδα, «να σκύψει πιο δραστικά, πιο εντατικά στα προβλήματα» της μουσουλμανικής μειονότητας, ως τέτοια ανέφερε την υπόθεση των βακουφιών, το ζήτημα των μουφτήδων, την χρήση του όρου «Τούρκος», που σήμερα, όπως είπε είναι πρόβλημα. «Πιστεύω ότι η γείτονά μας και σύμμαχος χώρα η Ελλάδα, στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων που με ταχύ ρυθμό εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια, θα ασχοληθεί περισσότερο με τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης» κατέληξε ο Τούρκος Υπουργός. Το εγκώμιο του Αχμέτ Σαδίκ επέλεξε να πλέξει η εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ Ισμαήλ Γκιοκσέλ. «Οι ηγέτες δεν διορίζονται, τους αναδεικνύει η κοινωνία, αλλά υπάρχουν», είπε και πρόσθεσε: «αυτός, όπως βλέπω τώρα, δημιούργησε και ανέδειξε χιλιάδες Σαντίκ Αχμέτηδες. Στους Τούρκους, όταν πεθαίνει ένας γεννιούνται χίλιοι και για αυτό υπάρχουν χίλιοι Σαντίκ Αχμέτηδες εδώ» είπε. Ο εκπρόσωπος του CHP κ. Μπιχλούν Ταμαϊλίγκιλ και Βουλευτής Κων/πολης έκανε λόγο για αγώνα «απαίτησης μόνο των βασικών δικαιωμάτων μέσα σε νομικά πλαίσια, μέσα στα μειονοτικά πλαίσια, που πρέπει να δώσει μια χώρα της Ευρώπης», αγώνας ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημείωσε δε ότι η «τουρκική κοινωνία που υπάρχει εδώ, δεν έχει δώσει αφορμή για ταραχές. Ζήτησαν μόνο ένα πράγμα: «να χρησιμοποιήσω και εγώ αμοιβαία τα δικαιώματα που έχω αποκτήσει πριν από 85 χρόνια στην Λοζάνη». Ας τους αφήσουμε λοιπόν να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τους αρμόδιους εδώ στην Ελλάδα, για τον δρόμο φιλίας όπου βαδίζουμε με δυσκολίες».

Αναφορά και στο Ισλαμικό Τόξο των Βαλκανίων

Αίσθηση προκάλεσε η έστω έμμεση αναφορά στο «Ισλαμικό Τόξο» που δημιουργείται με την λειτουργία τουρκικών κομμάτων στα Βαλκάνια. Ως σημαντικότερες βάσεις αυτού του Τόξου αναφέρθηκαν το τουρκικό κόμμα της Βουλγαρίας, της FYROM («Μακεδονία», όπως την ανέφεραν), και του Κοσόβου. Ως προσπάθεια δημιουργίας ενός τέτοιου κόμματος, ανάφεραν και την δημιουργία του DEP από τον Αχμέτ Σαδίκ, που προηγήθηκε όλων των άλλων «τουρκικών» κομμάτων στα Βαλκάνια.

Στη Θράκη τα βρίσκουν οι Κεμαλικοί με τους ισλαμιστές

Χαρακτηριστικό της προχθεσινής τουρκικής εμφάνισης στη Θράκη ήταν το γεγονός ότι, παρά τις άλλες αντιθέσεις τους το κεμαλικό κατεστημένο και οι νεοϊσλαμιστές χρησιμοποίησαν κοινή γλώσσα, μια φωνή. Συνέκλιναν σ’ ό,τι αφορά την πολιτική τους στο «μέτωπο» που επιχειρούν να ανοίξουν στη Θράκη. Δεν υπήρχε ούτε μία διαφοροποίηση, στόχος όλων των πλευρών, όπως διαφάνηκε και στο προχθεσινό μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, είναι ολοφάνερα πια, η αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη. Απροκάλυπτα πια χρησιμοποιούν την μουσουλμανική μειονότητα. Γι΄ αυτό και προσπαθούν, αφενός με κάθε τρόπο να την ελέγξουν, αφετέρου να δημιουργήσουν εκείνα τα «στηρίγματα», που θα λειτουργήσουν ως βάσεις αναφοράς και μελλοντικής συσπείρωσης, παράδειγμα τέτοιο αποτελεί η «επιχείρηση ηρωοποίησης» του Αχμέτ Σαδίκ. Η έντονη τουρκική παρουσία και κινητικότητα στην περιοχή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την παρουσία και άλλων βουλευτών από την Τουρκία, στις 2 Αυγούστου θα εορτάσουν στη Θράκη τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ (ίδια τελετή πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Ξάνθη, άλλωστε η νέα ηγετική μορφή της μειονότητας είναι ο κ. Αχμέτ Μετέ). Και στις 5 Αυγούστου, θα επισκεφτούν ένα μουσουλμανικό ιερό κοντά στο χωριό Μεγάλο Δέρειο του Νομού Εβρου. Εκεί θα παραστούν στις εορτές του καλοκαιριού, παλαιό έθιμο των μπεχτασήδων, στο πλαίσιο των οποίων θα διεξαχθούν και αγώνες πάλης, όπως συνέβη προ ημερών και στην Κοινότητα της Οργάνης, στο Πανηγύρι του Αλάν Τεπε, με έντονη την παρουσία του Τουρκικού προξενείου. Επικεφαλής της επίσκεψης θα είναι ο πρόεδρος της οργάνωσης του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος κατάγεται από τα Αρριανά της Ροδόπης και έχει ήδη συνοδέψει στην Θράκη, τόσο τον κ. Ερντογάν, όσο και τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Αλή Μπαμπατζάν.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.