Τουριστικος οδηγος Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης

Σίγουρα η περιοχή μας, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για Έλληνες και ακόμα περισσότερο για ξένους επισκέπτες.

Όπως μας αποδεικνύει, όμως, ο Τουριστικός Οδηγός που εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη συγχηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η περιοχή μας, που βρίσκεται στην είσοδο της Ενωμένης Ευρώπης, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας και αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, το Βορρά και το Νότο, παρουσιάζει μοναδικό τουριστικό ενδιαφέρον και μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περιλαμβάνει πέντε νομούς και δύο από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Από τη Δράμα ώς τον Έβρο διασχίζοντας την γραφική Καβάλα, την παλιά πόλη της Ξάνθης αλλά και την οροσειρά της Ροδόπης, η περιοχή ανέπαφη από τις μεγάλες μάζες τουρισμού συνδυάζει γωνιές με ειδυλλιακή γαλήνη με άλλες που σφύζουν από κοσμική ζωή και κίνηση, ένα μοναδικό κομμάτι φιλόξενης Ελληνικής γης για τον επισκέπτη που ψάχνει κάτι το διαφορετικό.

Κατάλευκες χιονισμένες βουνοπλαγιές, βαθύσκιωτα δάση με μονοπάτια, κρυστάλλινοι καταρράκτες, σπηλιές παραμυθένιες με υπόγειους ποταμούς και λίμνες, σπάνιοι υδροβιότοποι, λιμνοθάλασσες, μοναδικής σημασίας ποτάμια, ο Νέστος και ο Έβρος, λίκνα ζωής για χιλιάδες πανέμορφα πουλιά, εύφοροι κάμποι γεμάτοι χρώματα και ευωδιές, γαλαζοπράσινες θάλασσες με απέραντες παραλίες είναι μνημεία της φύσης που επιχειρεί να προβάλει ο αρμόδιος οργανισμός προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες στις μοναδικές ομορφιές της περιοχής μας.

Προϊστορικοί οικισμοί, αρχαίες πόλεις με τα τείχη και τα λιμάνια τους, τα ιερά και τις αγορές τους, τα μεγαλόπρεπα θέατρα και τους πλακόστρωτους δρόμους, εναλλάσσονται με μεσαιωνικά κάστρα και βυζαντινά μοναστήρια.

Με καταπληκτικά φωτογραφικά ντοκουμέντα η έκδοση της Περιφέρειας ξεκινά το ταξίδι από το βορειοδυτικό άκρο και το νομό Δράμας. Τα νερά της Αγίας Βαρβάρας, όπου καθρεφτίζονται οι όγκοι των πολυώροφων κτιρίων, η Μονή της Εικοσιφοίνισσας με τον εικονογραφικό διάκοσμο στον εξωνάρθηκα του καθολικού, από τα μέσα του 19ου αιώνα, το αρχαιολογικό μουσείο και οι πανέμορφες αστικές κατοικίες αλλά και οι ζωντανές παραδόσεις της περιοχής όπως «η Γιορτή του Θεού» αλλά και οι «Αράπηδες», ο παραδοσιακός εορτασμός κατά τις μέρες των Θεοφανείων μπορούν να μαγνητίσουν τους επισκέπτες με το ιστορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν αλλά και σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές και τις χειμερινές δραστηριότητες στο όρος Φαλακρό.

Τον ισχυρισμό ότι η Καβάλα είναι η πιο όμορφη πόλη της Μακεδονίας δικαιώνουν οι φωτογραφίες που γεμάτες χρώμα, δυναμισμό και άρωμα ζωής «υποχρεώνουν» τον αναγνώστη να επισκεφθεί την παλιά πόλη και το κάστρο της Καβάλας και να περπατήσει στα πλακόστρωτα δρομάκια της, να μελετήσει τα ευρήματα του μουσείου αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και να κολυμπήσει στις πανέμορφες παραλίες της Καβάλας αλλά και της Θάσου με τις κατάφυτες πλαγίες που καταλήγουν στις χρυσές ακτές του νησιού.

Για τη διαφήμιση του νομού Ξάνθης τι καλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο θα μπορούσε να επιλεγεί από τους καταρράκτες του Λειβαδίτη, τα υπέροχα αρχοντικά της παλιάς πόλης της Ξάνθης, της πέτρινης γέφυρας του ποταμού Κόσυνθου, το Δάσος της Χαϊντούς, τους μαιανδρισμούς του ποταμού Νέστου, το ολοκαίνουριο αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, τον Άγιο Νικόλαο στο Πόρτο Λάγος αλλά και τα φοινικόπτερα της Βιστωνίδας που προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ λόγω της μοναδικής σημασίας του υδροβιοτόπου της.

Και φτάνοντας στη Ροδόπη μέρη γνώριμα σε όλους μας, όπως το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας και η μεσαιωνική γέφυρα του Ιάσμου, η Τσανάκλειος σχολή και οι πανέμορφες παραλίες αλλά και τα ερείπια των μονών στο Παπίκιο όρος αναδεικνύονται σε μοναδικά τουριστικά αξιοθέατα μέσα από τις καλαίσθητες φωτογραφίες και τα περιεκτικά κείμενα του εντύπου.

Καταλήγοντας στο νομό Έβρου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θαυμάσουν μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό τις παραλίες της Σαμοθράκης, τον Καταρράκτη του Φονιά και το Ιερό των Μεγάλων Θεών, το Φάρο της Αλεξανδρούπολης, την Παναγία Κοσμοσώτειρα των Φερών αλλά και να ενημερωθούν για το οικοτουριστικό κέντρο του δάσους της Δαδιάς, το Μουσείο μετάξης στο Σουφλί και τα παραδοσιακά σπίτια στο Διδυμότειχο.

Στην ξεχωριστή αυτή Περιφέρεια η Ελληνική παράδοση και φιλοξενία βρίσκουν έναν άξιο εκπρόσωπό τους και προσκαλούν τον επισκέπτη σε μέρη, όπου κάθε βήμα είναι ένα ταξίδι…Γι’ αυτό και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για την τουριστική προβολή της περιοχής εντάσσει και την κυκλοφορία ενός χρησιμότατου χάρτη με πανέμορφες φωτογραφίες.

Σ.Κ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.