Το θεμα του νεου πεδιου Βολης στην Αλεξανδρουπολη

Στο θέμα της δημιουργίας νέου πεδίου βολής στην Αλεξανδρούπολη φέρνει στην επικαιρότητα για μια ακόμη φορά ο βουλευτής Έβρου κ. Γιώργος Ντόλιος με ερώτησή του στη Βουλή με αποδέκτη τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής:

«Στο νομό Έβρου υπάρχει και δραστηριοποιείται ο Ελληνικός στρατός εδώ και πολλές δεκαετίες. Η συνεργασία με τους φορείς, οι κοινωνικές επαφές μεταξύ ένστολων πολιτών και ντόπιων κατοίκων, έχουν δημιουργήσει ένα άριστο κλίμα στις σχέσεις και στις συναναστροφές τους.

Κατά καιρούς έχουν ανακύψει προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίσθηκαν με καλοπροαίρετη διάθεση και από τις δύο πλευρές. Εξ’ άλλου, πάντα υπήρχε η άνετη πρόσβαση των τοπικών φορέων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Την τελευταία όμως περίοδο διαταράχθηκε αυτή η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με ευθύνη κατά τη γνώμη μου, της ηγεσίας του Ελληνικού στρατού.

Αναφέρομαι στο παράδειγμα του πεδίου βολής στην περιοχή «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» του Δήμου Διδυμοτείχου, στην οποία παραχωρήθηκαν μετά από συναίνεση των τοπικών φορέων 30.000 στρέμματα, για τη δημιουργία πεδίου ασκήσεων, το οποίο θα λειτουργούσε μερικές φορές το χρόνο, σύμφωνα με το αίτημα του στρατού. Το πεδίο αυτό ασκήσεων, όπως σας είναι γνωστό μετετράπη σε πεδίο βολής, το οποίο χρησιμοποιούσε ο στρατός κάθε εβδομάδα, υπερδιπλασιάζοντας μάλιστα με αυθαίρετο τρόπο την έκταση του, αφού δεν ζητήθηκε η γνώμη των τοπικών φορέων για την επέκτασή του.

Το θέμα σας είναι γνωστό και δεν επιθυμώ να επεκταθώ, αλλά το αναφέρω ως παράδειγμα, το οποίο συνέβαλε στη διατάραξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ στρατού και τοπικής κοινωνίας.

Τελευταία ανέκυψε το ζήτημα της δημιουργίας πεδίου βολής στην θέση «Μαυρόπετρα».Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί μια ιδιαίτερη περιοχή φυσικού κάλους με ανεπτυγμένη χλωρίδα και πανίδα. Πρόκειται για χαράδρα στο βάθος της οποίας ρέει ποτάμι με πλούσια βλάστηση και πολύ ευχάριστες κλιματικές συνθήκες. Ακριβώς απέναντι από την πλευρά της χαράδρας, στην οποία σχεδιάζεται η εγκατάσταση πεδίου βολής, βρίσκεται ο μεγάλος χώρος αναψυχής, που προσφέρεται ως μοναδική διέξοδος για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης. Συγχρόνως πέριξ της έκτασης υπάρχουν χωριά του Δήμου της Αλεξανδρούπολης, τα οποία αναπτύσσονται και για τα οποία είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει όχληση, είτε από τη διέλευση βαρέων οχημάτων, είτε από τις διενεργούμενες βολές.

Για το θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε ενημέρωση και διεξήχθη συζήτηση σε ειδική συνεδρίασή του. Αναδείχθηκαν και άλλα ζητήματα. Στο νομό Έβρου παραχωρήθηκαν διάφορες εκτάσεις στο στρατό, για συγκεκριμένη χρήση. Οι εκτάσεις αυτές μετατράπηκαν σε ιδιοκτησία του στρατού και αξιοποιήθηκαν από αυτόν ως δικό του περιουσιακό στοιχείο, όταν έληξε η δραστηριότητα για την οποία ζητήθηκαν.

Υπάρχουν παραδείγματα τα οποία αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες αυτής της περιοχής. Αναφέρω ενδεικτικά ότι απαλλοτριώθηκε έκταση 50 στρεμμάτων για εγκατάσταση καυσίμων του στρατού, η οποία στη συνέχεια πουλήθηκε έναντι υψηλότατου τιμήματος. Επίσης στην καλύτερη και ακριβότερη παραλία του νομού, παραχωρήθηκε έκταση για την αναψυχή των οικογενειών των αξιωματικών, στην οποία μάλιστα έγιναν και προκλητικές παρεμβάσεις. Σε διπλανή ακριβώς περιοχή, παραχωρήθηκε έκταση για την αναψυχή των στρατιωτών, η οποία δεν έχει πλέον αυτό το ρόλο, παραμένει όμως στην ιδιοκτησία του στρατού ως λάφυρο.

Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστώθηκε ότι η δημιουργία νέου πεδίου βολής, δεν απελευθερώνει το παλαιό πεδίο βολής στη θέση «Αετός», το οποίο παραχωρήθηκε για συγκεκριμένη χρήση στο στρατό και παραμένει βέβαια ιδιοκτησία του. Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν είναι εύκολη πλέον η αβασάνιστη παραχώρηση εκτάσεων, οι οποίες στο πολύ σύντομο μέλλον θα αποκτήσουν υψηλή αξία, πέραν της χρησιμότητάς τους για οικιστικές ή άλλες κοινωνικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε και επιθυμούμε την ανάγκη εξυπηρέτησης του στρατού στην άσκηση όλων των δραστηριοτήτων του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση στη δημιουργία νέου πεδίου βολής στην Αλεξανδρούπολη, έχουμε να προτείνουμε μια άλλη έκταση, βορειότερα της «Μαυρόπετρας» με την ονομασία «Πεσσάνη», η οποία κατά τη γνώμη μας εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός πεδίου βολής, χωρίς να δημιουργεί ενόχληση στους πολίτες της περιοχής.

Προτείνουμε μάλιστα την επίσκεψη στην περιοχή με πρωτοβουλία του στρατού, ομάδας υπηρεσιακών παραγόντων, για το σχηματισμό κοινής άποψης.

Κύριε Υπουργέ,

Το ύφος της ερώτησής μου επηρεάστηκε από συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Άμυνας κ. Τασσούλα και τη συμμετοχή σε αυτήν των συναδέλφων Βουλευτών του Νομού, του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης και αρμοδίων παραγόντων της στρατιωτικής ηγεσίας, οι οποίοι λίγο-πολύ απέδωσαν ευθύνες στην τοπική κοινωνία για θέματα που ανέκυψαν σε σχέση με τη χρήση των στρατοπέδων εντός του Δήμου της Αλεξανδρούπολης.

Θεωρώ και αισθάνομαι αυτό που λέω, ότι είναι αναγκαία μία συνάντηση της ηγεσίας του στρατού και των θεσμικών εκπροσώπων της κοινωνίας του νομού, που θα έχει στόχο έναν και μοναδικό.

Την αποκατάσταση του διαταραχθέντος κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Θεωρώ βέβαιη την καλή πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου, της φυσικής ηγεσίας του στρατού και σας παρακαλώ να προεξοφλήσετε την καλή πρόθεση των θεσμικών εκπροσώπων της κοινωνίας του Νομού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Εάν και πότε θα αναλάβει το Υπουργείο πρωτοβουλία για την από κοινού εξεύρεση κατάλληλης έκτασης, η οποία θα εξυπηρετήσει το νέο πεδίο βολής.

• Εάν υιοθετεί η ηγεσία του Υπουργείου τη σκέψη σύγκλισης μιας συνάντησης, η οποία θα έχει ως στόχο το ξεπέρασμα των όποιων παρεξηγήσεων και την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.