Το «ΟΧΙ» του ΤΕΕ στα στεγαστρα της Πλατειας Ειρηνης

Τις θέσεις του για τη δυνατότητα κατασκευής στεγάστρων πάνω στα πεζοδρόμια και μπροστά από τα καταστήματα της πλατείας Ειρήνης στην Κομοτηνή, όπως προέκυψαν από τη διερεύνηση του θέματος από Ομάδα Εργασίας, υπέβαλε το ΤΕΕ-Θράκης στον Δήμο Κομοτηνής. Οι απόψεις, οι προτάσεις και οι απαραίτητες καλύψεις από νομικής και χωροθετικής άποψης δημοσιεύτηκαν στο πιο πρόσφατο 13ο τεύχος της περιοδικής έκδοσης του ΤΕΕ Θράκης «Θράκης… τεχνικά». Επιγραμματικά οι προτάσεις του ΤΕΕ – Παραρτήματος Θράκης, όπως διατυπώθηκαν από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, και ενσωματώθηκαν στην απόφασή της συνοψίζονται στα ακόλουθα και παρουσιάζονται σήμερα από τον ΠτΘ.

Η αποδοχή της πρότασης (Μελέτης) της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την κατασκευή προστεγασμάτων σε μικρή απόσταση από τις όψεις των καταστημάτων θα επιφέρει αύξηση της φέρουσας ικανότητας των καταστημάτων στην πλατεία Ειρήνης σε βάρος των κοινοχρήστων χώρων (πεζοδρόμια) και θα προκαλέσει αναπόφευκτα σοβαρά αισθητικά, περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά και οικονομικά προβλήματα στην λειτουργία της πόλης.

• Αισθητικά
για τους λόγους, που όπως αναλυτικά αναφέρονται στις απόψεις της Ομάδας Εργασίας, θίγουν βασικές αρχές της Αρχιτεκτονικής. Ειδικότερα επισημαίνεται η αναγκαιότητα αλλά και η υποχρέωση του Δήμου να μεριμνήσει για την απόλυτο προστασία της ιδιαιτερότητας της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των δύο υφισταμένων διατηρητέων Κτιρίων με αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού (Ξενοδοχείο ΑΣΤΟΡΙΑ και παλιά Λανάρα όπου στεγάζονται τα καταστήματα ΧΡΥΣΟΣ). Η επιταγή αυτή προφανώς ανατρέπεται από την πρόταση της υπόψη Μελέτης που προβλέπει ότι η ενιαία για όλα τα Κτίρια μεταλλική κατασκευή, θα τοποθετηθεί ακριβώς μπροστά και στα χαρακτηρισθέντα διατηρητέα κτίρια. Η εφαρμογή άλλωστε της ίδιας μεταλλικής κατασκευής στις προσόψεις όλων ανεξαιρέτως των κτιρίων της πλατείας αποτελεί αισθητικά παρέμβαση «ολοκληρωτικής» νοοτροπίας, καθόσον αδιαφορεί για την προσωπική αισθητική των δημιουργών τους, των οποίων δεν ζητείται καν η συναίνεση και γνώμη.

•Περιβαλλοντικά. Η διατήρηση των κοινοχρήστων χώρων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για προστασία του αστικού περιβάλλοντος και την βασικότερη ίσως υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ΟΤΑ απέναντι στους πολίτες με στόχο πάντοτε την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο σύγχρονο επιβαρυμένο οικιστικό περιβάλλον. Την υποχρέωση αυτή της Αυτοδιοίκησης (που είναι θεσμοθετημένη από τροποποίηση του ΓΟΚ) την καθιστά απαραβίαστη η υφιστάμενη συσσώρευση όλων σχεδόν των δημόσιων και ιδιωτικών δραστηριοτήτων στο πολεοδομικό κέντρο της Κομοτηνής. Ο περιορισμός κατά συνέπεια της κοινόχρηστης έκτασης της πλατείας με κατασκευές μονίμου μορφής και διάρκειας (κλειστές με φωτιστικά και θερμαντικά σώματα) αφενός υποβαθμίζει κατάφωρα το δομημένο περιβάλλον και αφετέρου βρίσκεται εκτός των ορίων των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων.

•Κυκλοφοριακά. Η ενσωμάτωση των προστεγασμάτων στους υφιστάμενους χώρους των καταστημάτων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και συνεπώς η υπέρμετρη αύξηση της επιφάνειάς τους, στην οποία αναμφισβήτητα θα καταλήξει κατασκευή τους πάνω στα πεζοδρόμια και μπροστά από τις εισόδους τους, θα προκαλέσει αύξηση των επισκεπτών μακράς μάλιστα διάρκειας στην πλατεία Ειρήνης. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να προκληθεί ανάλογη αύξηση των μετακινήσεων οχημάτων προς το κέντρο και των απαιτήσεων για χώρους στάθμευσης, στο κορεσμένο από δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες πολεοδομικό κέντρο της πόλης, που ήδη σήμερα δεν ανταποκρίνεται στους κυκλοφοριακούς φόρτους και απαιτήσεις.

•Οικονομικά είναι βέβαιο ότι η αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης, θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών μεταβίβασης και εκμίσθωσης των ισογείων των ακινήτων της πλατείας Ειρήνης, που θα ενσωματώσουν στην αξία τους το δικαίωμα της ουσιαστικής επαύξησης των επιφανειών τους έναντι ευτελούς τιμήματος. Ταυτόχρονα η αξία των αντίστοιχων χώρων καταστημάτων στην περιφέρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος θα απομειωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας του περιορισμού της δυνατότητας να φιλοξενήσουν τους πλεονάζοντες τουλάχιστον σήμερα για την πλατεία επισκέπτες.

•Τα πεζοδρόμια των κοινόχρηστων χώρων κατασκευάζονται, ανακατασκευάζονται, επισκευάζονται και συντηρούνται με σκοπό να διασφαλίζεται η συνεχής, ασφαλής και χωρίς εμπόδια κυκλοφορία των πεζών σε όλη την επιφάνεια τους και η χρήση τους από άτομα με ειδικές ανάγκες, εφόσον επιτρέπεται από τη μορφολογία του εδάφους (Απόφαση αριθ. 3046/304/1988).
Οι οιεσδήποτε άλλωστε διασταλτικές νομικές ερμηνείες επί του θέματος έχουν αποσαφηνισθεί με πρόσφατη απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε ότι είναι ρητά αντίθετη στην πολεοδομική νομοθεσία η κατασκευή προστεγασμάτων με κάθετα στηρίγματα σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια και κοινοχρήστους χώρους και για τον λόγο αυτό διατάσσει την άμεση αφαίρεσή τους από όλες τις καφετερίες, ταβέρνες και συναφή καταστήματα.

•Η εγκατάσταση ανάλογων κατασκευών στον χώρο της πλατείας, (εκτός πεζοδρομίων και πεζοδρόμων) που θα προσφέρονται για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στα διαστήματα που οι κλιματικές συνθήκες θα το επιτρέπουν, είναι χρήσιμη και απαραίτητη επειδή θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης, δίχως να υπάρχει δυνατότητα μετατροπής του ελεύθερου κοινοχρήστου χώρου σε μόνιμο κλειστό ή ημίκλειστο χώρο που θα παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία πεζών.

Οι θέσεις και οι προτάσεις επί της ουσίας και του… πρακτέου

Το κείμενο της Ομάδας Εργασίας, σχετικά με τη μελέτη εφαρμογής που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής για τον συνολικό σχεδιασμό διαμόρφωσης των υπαιθρίων (κοινοχρήστων) χώρων της κεντρικής πλατείας της πόλης της Κομοτηνής (πλατεία Ειρήνης) και την εγκατάσταση μεταλλικών στεγάστρων και λοιπών μικροκατασκευών, ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν οι Καλίτσης Αντώνης Πολιτικός Μηχανικός, Καραδέδος Αλέξανδρος Αρχιτέκτων Μηχανικός και Χατζηπέμου Χρήστος Δικηγόρος. Αναζητώντας έναν ευρύτερο σχεδιασμό της διαμόρφωσης των κοινοχρήστων χώρων των Δήμων πόλεων της Θράκης, των οποίων η χρήση παραχωρείται στα παρακείμενα καταστήματα, θεωρήθηκε αρχικά απαραίτητη η προσέγγιση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, για να κατατεθούν στη συνέχεια οι προτάσεις και οι θέσεις του ΤΕΕ.

Οι απόψεις

«Από αρχιτεκτονική σκοπιά κάποιες σκέψεις επί του θέματος της παρέμβασης που σχεδιάζει ο Δήμος Κομοτηνής στην κεντρική πλατεία είναι οι εξής:

1) Με την εγκατάσταση μόνιμων κατασκευών αλλοιώνεται η έννοια της πλατείας. Η πλατεία ορίζεται ως τόπος χωρίς κατασκευές, χώρος που ελευθερώνει της αίσθηση της όρασης.

2) Με τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στους χώρους των εγκαταστάσεων δεν εξυπηρετείται αλλά αναιρείται η κοινή χρήση των χώρων. Οι πλατείες δεν επιτρέπεται να μετατρέπονται σε υποπροϊόντα της οικονομίας από τους ΟΤΑ με την εισβολή εκμεταλλεύσεων που οδηγούν σε μια κουλτούρα τοποφαγίας.

3) Με τις μόνιμες μεταλλικές κατασκευές που προβλέπει η μελέτη θίγονται τρεις βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής και της αισθητικής:

Α) Κυρίαρχη θέα (vista grandiosa)- Σε μία πλατεία το κυρίαρχο για τον παρατηρητή είναι να έχει πλήρη και αναλλοίωτη την εικόνα του χώρου με όλα τα στοιχεία που τον αποτελούν και τον περιβάλλουν.

Β) Κατακερματισμός της οπτικής συνέχειας. Κατασκευές σταθερές που δημιουργούν όγκο μέσα στην πλατεία επιφέρουν σύγχυση και ενόχληση, γιατί προκαλούν ρήξη της συνολικής οπτικής γραμμής και της συνέχειας του χώρου.

Γ) Αλλοίωση της διαφορετικότητας και ποικιλομορφίας. Με την τοποθέτηση κατασκευών που έχουν όμοια όψη και επαναλαμβάνονται αλλοιώνεται η διαφορετικότητα, η ποικιλομορφία και γενικότερα η αισθητική που έχει το κάθε κτίριο που υπάρχει και περιβάλλει την πλατεία.

Είναι πασιφανές ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής με τη μελέτη εφαρμογής που συνέταξε για την εγκατάσταση μεταλλικών στεγάστρων και λοιπών μικροκατασκευών στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, προσπάθησε να συγκεράσει όλες τις απόψεις και προτάσεις που δεχόταν καταιγιστικά την τελευταία διετία από συμπολίτες μας, είτε υπό μορφή καταγγελιών για αυθαίρετες κατασκευές και τον περιορισμό της αλόγιστης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, είτε για εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης που να ικανοποιεί το πάγιο αίτημα του σωματείου καφεποτοπωλών και των κατοίκων αυτής της πόλης.

Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα αυτό με τα στέγαστρα θα έπρεπε να είχε επιλυθεί προ πολλών ετών και, συγκεκριμένα, όταν πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση σ’ όλο το χώρο της κεντρικής μας πλατείας. Εν πάση περιπτώσει δεν θα έπρεπε ο Δήμος να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και να λειτουργεί ετεροχρονισμένα με επιβολή διοικητικών ποινών, όταν διαβλέπει ότι οι ομπρέλες, τα απλά σκίαστρα και οι ανοιγόμενες τέντες από καραβόπανο που τοποθετούνταν ανέκαθεν στους χώρους αυτούς τείνουν να εξελιχθούν σε πολυδάπανες μεταλλικές κατασκευές με κατακόρυφα στηρίγματα και οροφές από πολυκαρβονικά φύλλα ανοιγοκλειόμενα με τηλεχειριστήρια, που αποκτούν πλέον λόγω και των τεχνικών τους προδιαγραφών (όπως π.χ. κατασκευή ξύλινων δαπέδων-εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων) έναν μόνιμο χαρακτήρα. Κατ’ ουσία δηλαδή με τα στέγαστρα αυτά επεκτείνεται η επιφάνεια των καταστημάτων αυτής της χρήσης (καφετέριες – μπαρ, κ.λπ.) εντός των κοινοχρήστων χώρων ενώ παράλληλα παρατείνεται και ο χρόνος λειτουργίας των πέραν του εξαμήνου (Απριλίου – Οκτωβρίου), ειδικότερα, όταν ορισμένοι μισθωτές ή ιδιοκτήτες των καταστημάτων εξοπλίζουν τα στέγαστρα αυτά με περιμετρικά ανοιγοκλειόμενα διαφανή πλαστικά ρολά και μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων τοποθετούν κινητά θερμαντικά υψίκορμα σώματα υγραερίου.

Είναι βέβαιο ότι το σύνολο σχεδόν των κτιρίων που υπάρχουν στην περίμετρο της κεντρικής πλατείας της πόλης μας έχει κατασκευαστεί, αφού προηγήθηκαν της εκδόσεως των οικοδομικών αδειών για την ανέγερσή τους, οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι εγκρίσεις των υποβληθέντων αρχιτεκτονικών μελετών από την Ε.Π.Α.Ε. Τα κτίρια αυτά επομένως όπως έχουν κατασκευασθεί θα έπρεπε να διατηρήσουν την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία και να παραμείνουν αναλλοίωτα σε οποιεσδήποτε αναπλάσεις γίνονται κατά καιρούς στους κοινόχρηστους χώρους της κεντρικής μας πλατείας είτε για τη διαμόρφωση του εδάφους, είτε για τον εξοπλισμό της ή τον εξωραϊσμό της.

Συνεπώς η εγκατάσταση μεταλλικών στεγάστρων στις θέσεις που προτείνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής θα πρέπει να αιτιολογείται πλήρως και με απόλυτη πειστικότητα και αντικειμενικότητα:

α) Ότι δεν θίγεται αλλά αντιθέτως διατηρείται και προστατεύεται η πολεοδομική, αρχιτεκτονική και αισθητική φυσιογνωμία του πολύμορφου κτιριακού σχηματισμού γύρω από την πλατεία που το κάθε κτίριο υποδηλώνει και την εποχή δόμησής του (όπως π.χ. μονώροφα και διώροφα κεραμοσκεπή ή πολυώροφα πλακοσκεπή τα οποία χαρακτηρίσθηκαν ως Διατηρητέα – Νεοκλασικά – Σύγχρονα κ.λπ.).

β) Ότι δεν εμποδίζει και δεν περιορίζει την ανάπτυξη εμπορικών ή άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έχουν εγκατασταθεί στους ορόφους των κτιρίων πάνω από καφετέριες – μπαρ – πιτσαρίες και FAST FOOD ή ακόμη και τις επαγγελματικές δραστηριότητες των ομόρων κτιρίων που η χρήση τους είναι διαφορετική από τις προαναφερθείσες όπως και το ωράριο λειτουργίας τους.

γ) Ότι θα εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργικότητα των υπαρχόντων κοινοχρήστων χώρων και εν πάση περιπτώσει η εγκατάσταση των μεταλλικών στεγάστρων δεν θα επιφέρει καμία υποβάθμιση από περιβαλλοντική και τουριστική άποψη στην πόλη μας και

δ) Ότι η χρησιμότητα των κατασκευών αυτών τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα του εξαμήνου (Απρίλιος – Οκτώβριος) λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη, γιατί πραγματοποιούνται στους χώρους αυτούς οι κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες και δραστηριότητες με την συνεύρεση των πολιτών και εν κατακλείδι εξυπηρετούν όχι μόνο το ατομικό αλλά πρωτίστως το γενικό συμφέρον στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το συμφέρον του Δημοσίου.

Όσον αφορά στο θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΑ συμφωνούμε με τα όσα αναλύονται στην μελέτη εφαρμογής του Δήμου με την εξής παρατήρηση: Το ελάχιστο πλάτος του 1,50 μ. των διαδρόμων που προτείνεται να είναι ελεύθερο μεταξύ των κτιρίων και τραπεζοκαθισμάτων, η μεταξύ των καθέτων διαδρόμων προσπέλαση στις κύριες εισόδους των κτιρίων και των τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να είναι απαραβίαστο. Για να μην παραβιάζεται επομένως θα πρέπει στα σημεία εκείνα να τοποθετηθούν σταθεροί μεταλλικοί οριοδείκτες κυκλικής διατομής και χαμηλού ύψους 0,80 μ. για να μην είναι δυνατή στο πλάτος αυτό του διαδρόμου η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίζουμε να λέμε ό,τι και σήμερα, δηλαδή ότι η προσπέλαση στους χώρους αυτούς είναι αδύνατη και απαγορευτική. Από την μελέτη εφαρμογής του Δήμου Κομοτηνής προκύπτει ότι το στέγαστρο που προτείνεται ως πρότυπο για να τύχει γενικής εφαρμογής στον συνολικό σχεδιασμό της μελέτης που θ’ ακολουθήσει για τον χώρο της πλατείας, προσομοιάζει κατά πολύ με τα ποιοτικά, μορφολογικά, κατασκευαστικά και οικονομικά στοιχεία μ’ αυτό που ήδη έχει εγκαταστήσει μπροστά από το κατάστημά του ο ιδιοκτήτης της καφετέριας «THEATRO».


Στις προτάσεις που αναφέρονται στην μελέτη εφαρμογής του Δήμου συμφωνούμε σε ότι αφορά τα μορφολογικά, λειτουργικά και κατασκευαστικά στοιχεία των στεγάστρων με τις εξής παρατηρήσεις:

1) τα μεταλλικά στέγαστρα ως περιουσιακά στοιχεία του Δήμου θα πρέπει να εγκαθίστανται και να αφαιρούνται με έξοδα και συνεργεία του Δήμου και όχι των ιδιοκτητών ή μισθωτών των καταστημάτων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτυγχάνεται η ομοιομορφία και η ασφάλεια των κατασκευών αυτών και θα αποφεύγονται οι διάφορες αντεγκλήσεις μεταξύ ιδιοκτητών καταστημάτων και του Δήμου από πιθανές αυθαίρετες προσθήκες που θα επιφέρουν στην εμφάνιση των κατασκευών αυτών. Όπως προκύπτει από την γραμματική διατύπωση που γίνεται στην παράγρ. 1 του άρθρου 19 του Ν. 1577/85 «περί ΓΟΚ» ο νομοθέτης προέβλεψε ότι τα στέγαστρα αυτά επιτρέπονται για να εξοπλίσουν τους κοινόχρηστους χώρους και όχι για να επεκταθεί η επιφάνεια των καταστημάτων αυτής της χρήσης (καφετέριες – μπαρ – κ.λπ.). Συνεπώς ο Δήμος σε περίπτωση που ο ενοικιαστής αθετήσει οποιοδήποτε όρο της σύμβασης μισθώσεως θα είναι σε θέση να αφαιρεί και να αποξηλώνει αμέσως με τα συνεργεία του τις κατασκευές που δεν είναι σύμφωνες με την εγκεκριμένη από την ΕΠΑΕ μελέτη χωρίς να προηγηθεί καμία απολύτως διαδικασία και χωρίς να έχουν το δικαίωμα οι μισθωτές να παρατείνουν τον χρόνο παραμονής τους με διάφορα μέτρα (όπως π.χ. προσφυγές – αιτήσεις αναστολής – ακυρώσεως κ.λπ.) Σε διαφορετική περίπτωση που αδρανήσει ο Δήμος θα επιβάλλονται τα πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών για ανέγερση και διατήρηση σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 1337/83 εις βάρος του μισθωτή αλλά και του ιδιοκτήτη (Δήμου) Θα πρέπει, επίσης, ο Δήμος Κομοτηνής ως κύριος των κατασκευών αυτών να διερευνήσει δια της νομικής του υπηρεσίας εάν και κατά πόσο η μίσθωση αυτών των στεγασμένων κοινοχρήστων χώρων μπορεί να υπαχθεί ή να εμπίπτει στο νομικό καθεστώς που ισχύει για τις μισθώσεις επαγγελματικών χώρων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δεσμεύσεις και χρόνια προβλήματα για την λύση μιας τέτοιας σύμβασης μισθώσεως.

2) Η εγκατάσταση των μεταλλικών στεγάστρων με μόνιμα κατακόρυφα στηρίγματα θα πρέπει να απαγορευθεί μπροστά από τα χαρακτηρισθέντα ως διατηρητέα κτίρια της πλατείας και αντί αυτών να τοποθετηθούν ομπρέλες για την σκίαση των τραπεζοκαθισμάτων».

Οι προτάσεις

«Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονιστεί ότι η εγκατάσταση των κατασκευών αυτών θεωρείται απαραίτητη και χρήσιμη γιατί εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης μας αλλά και των ανθρώπων που την επισκέπτονται. Θα πρέπει όμως η εγκατάσταση των στεγάστρων αυτών να γίνει σε ικανή απόσταση από τις όψεις των υπαρχόντων κτιρίων για να μην αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική και αισθητική τους φυσιογνωμία. Ιδιαίτερη προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί στις κατασκευές υποστέγου και τέντας μπροστά από τα δύο κτίρια του ξενοδοχείου «ΑΣΤΟΡΙΑ» και της παλιάς ΛΑΝΑΡΑΣ όπου σήμερα λειτουργεί η αλυσίδα των καταστημάτων «ΧΡΥΣΟ». Τα κτίρια αυτά πρέπει να τύχουν της απολύτου προστασίας και να εξακολουθεί να αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία γι’ αυτό και έχουν χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα με σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.).

Βεβαίως, την αισθητική ένταξη των κατασκευών αυτών στο περιβάλλον θα την ελέγξει ως εκ του νόμου προβλέπεται η Επιτροπή Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και θα αποφανθεί αναλόγως εάν θα εγκρίνει τις κατασκευές αυτές στις συγκεκριμένες θέσεις που προτείνονται από τον Δήμο ή όχι.

Ένας ακόμη λόγος που δεν πρέπει τα στέγαστρα αυτά να εφάπτονται στηριζόμενα στους τοίχους – υποστυλώματα ή δοκούς και εξώστες των υπαρχόντων κτιρίων που στεγάζονται οι καφετέριες και τα μπαρ, αλλά θα πρέπει να έχουν ανεξάρτητη λειτουργική και στατική επάρκεια, όπως αναφέρεται και στη μελέτη εφαρμογής του Δήμου, είναι για να αποδεικνύεται και ο διακριτός τους ρόλος και ο χαρακτήρας του προορισμού τους ότι δηλαδή πρόκειται για κατασκευές που εγκαθίστανται σε κοινόχρηστο χώρο για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και το γενικό συμφέρον του πληθυσμού σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο (Απρίλιος έως Οκτώβριο) και όχι να μεγαλώσουν τεχνηέντως την επιφάνεια των καταστημάτων κατά την υπόλοιπη χρονική περίοδο, ούτε να υποκαταστήσουν το ρόλο των προστεγασμάτων των κτιρίων που είναι λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία αυτών και στα οποία απαγορεύονται να κατασκευάζονται με κατακόρυφα στηρίγματα σε κοινόχρηστους χώρους (σχετικές οι διατάξεις των παραγράφων 3, 4, 5 και 9 του άρθρου 11 του Ν. 1577/85 περί Γ.Ο.Κ. σε συνδυασμό με την παράγραφο 5 του άρθρου 17 του Κτιριοδομικού Κανονισμού.)

Εξάλλου, με τις προαναφερθείσες διατάξεις δίδεται η δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη καταστήματος που βρίσκεται στην πλατεία και ανεξάρτητα με την χρήση που έχει να ζητήσει την έκδοση οικοδομικής άδειας προκειμένου να κατασκευάσει μόνιμο προστέγασμα χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα (εν προβόλω) πάνω από κοινόχρηστους χώρους και σε ύψος τουλάχιστον 3,00 μ. μέχρι πλάτους 2,00 μ. το πολύ έξω από την οικοδομική γραμμή. Εξυπακούεται ότι και για τις κατασκευές αυτές θα χρειασθεί η προηγούμενη έγκριση από την Ε.Π.Α.Ε.».

Επιμέλεια: Α.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.