Το ιδιοκτησιακο καθεστως της παραλιακης ζωνης «επι ταπητος»

Τάξη στην παραλιακή ζώνη του νομού Ροδόπης προσπαθούν να βάλουν οι φορείς του τόπου μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις κατασκηνώσεις του Ιμέρου, Προσκυνητών και την εισαγγελική παρέμβαση στην παραλία της Μέσης, αλλά και το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώτος του κάμπινγκ Φαναρίου.

Το πρωί της Τρίτης, στη Νομαρχία Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Νομάρχη κ. Γιαννακίδη, των Δημάρχων των παραλιακών δήμων Αιγείρου κ. Λίτσου, Μαρώνειας κ. Τοπουζλή, Σαπών κ. Πιλιλίτση, Σιδηροχωρίου κ. Βαρβάτου και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του Δημοσίου, που αφορούσε μια πρώτη προσπάθεια προσδιορισμού και αποσαφήνισης του προβλήματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της παραλιακής ζώνης και συμφωνήθηκε η διαμόρφωση ενιαίας στρατηγικής αξιοποίησης για το νομό.

Ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης στις δηλώσεις του επισήμανε ότι ήταν η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση για την αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των παραλιακών δήμων της περιοχής, ώστε να επιτευχθεί η σύνταξη μιας ενιαίας στρατηγικής αξιοποίησης και ανήγγειλε συνάντηση, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με τους μελετητές της μελέτης «επανακαθορισμού του αιγιαλού από τον ποταμό Λίσσο έως τα όρια του νομού Ξάνθης», όπως και την συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φωτιάδη για τη δρομολόγηση παραχωρήσεων γης και χρηματοδότησης για τη συνέχιση της μελέτης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
«Οι δήμαρχοι προσδιόρισαν συγκεκριμένους χώρους της παραλίας που θέλουν να τους αξιοποιήσουν, ώστε, κατόπιν, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, να παραχωρηθεί η κυριότητα στους οικείους δήμους για να προχωρήσουμε στην εκπόνηση των μελετών. Μετά την αναταραχή που έχει προκύψει το καλοκαίρι, αναγνωρίζεται η αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης. Συμφωνήσαμε όλοι να υπάρξει μια ενιαία στρατηγική αξιοποίησης.

Η φετινή θερινή περίοδος οδεύει προς το τέλος, οπότε δεν πρέπει να δημιουργήσουμε εντάσεις και αναταραχές, σίγουρα όμως θα πρέπει να υπάρξει ευταξία για την αξιοποίηση της παραλίας του νομού, για την οποία υπήρξε ομοθυμία και ομοφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη σημερινή σύσκεψη.

Την Τετάρτη ή Πέμπτη στη συνάντηση που θα έχω με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φωτιάδη θα δρομολογήσουμε τις παραχωρήσεις. Ο κάθε δήμος έχει τον δικό του σχεδιασμό αξιοποίησης, ακόμη και προμελέτες, όπως στην περιοχή των Προσκυνητών και του Ιμέρου και αποφασίστηκε να διαμορφωθεί ο όλος σχεδιασμός αξιοποίησης κάτω από μία ενιαία στρατηγική πολιτική. Επιδιώκουμε να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του νομού, χωρίς να δημιουργηθούν κοινωνικές εντάσεις».

Οι δήμοι ζητούν

Κοινός τόπος στις δηλώσεις των δημάρχων της παραλιακής η διαπίστωση χρόνιων προβλημάτων, η απόφαση για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής αξιοποίησης, η απόφαση για συντονισμένες προσπάθειες υπερπήδησης των προβλημάτων και διαλεύκανσης του νομικού καθεστώτος, ώστε με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, των υπηρεσιών του Δημοσίου και του Φορέα Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών, να αποδοθούν οι παραλίες του νομού στους πολίτες, όπως ορίζει η νομιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος

Δήμος Αιγείρου

Κρίνοντας ουσιαστική και περιεκτική τη σύσκεψη, ο δήμαρχος Αιγείρου κ. Λίτσος αναφέρεται στην μελέτη επανακαθορισμού του αιγιαλού και της παραλίας από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, τις προστατευόμενες περιοχές και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο κάμπινγκ Φαναρίου: «Στην παραλιακή ζώνη του δήμου Αιγείρου μένει να προσδιοριστεί ο αιγιαλός και η παραλία από τις εκβολές του Λίσσου μέχρι τα όρια του νομού, που θα ξεκαθαρίσει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραλιακής ζώνης, για να ξεκινήσει αμέσως από το δήμο και τη νομαρχία ένας αγώνας προκειμένου να διεκδικήσουμε από τους φορείς του δημοσίου (Διεύθ. Γεωργίας, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου) κομμάτια της παραλιακής ζώνης για αξιοποίηση. Επόμενο βήμα η κατάρτιση μελετών.

Στο Δήμο Αιγείρου εμπλέκεται και το καθεστώς προστατευομένων περιοχών (Συνθήκη Ραμσάρ, Δίκτυο Νατούρα), όπου σημαντικό ρόλο θα παίξει ο Φορέας Διαχείρισης Ισμαρίδας – Βιστωνίδας – Νέστου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχει και ο δήμος Αιγείρου και ο Δήμος Ιάσμου.

Στο κάμπινγκ Φαναρίου δεν έχει ξεκαθαρισθεί η πρόθεση των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, εδώ και τρία χρόνια, και ο Δήμος που το λειτουργεί κερδοφόρα ζητά μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης 25χρόνων ώστε να προβεί σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Μπορεί να έχουμε συσσωρεύσει στην παραλιακή ζώνη του νομού προβλήματα δεκαετιών, έχουμε όμως χρέος να απαντήσουμε δυναμικά με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τον τρόπο που αναπτύχθηκε ο νομός τα τελευταία 70 χρόνια. Αν αναλογισθεί κανείς ότι ο νομός Ροδόπης, ενώ είναι παραλιακός, με ακτές 60 χιλιομέτρων, έχει μόνο έναν παραλιακό οικισμό, αυτόν του Φαναρίου, γίνεται εμφανές ότι η αναπτυξιακή στρατηγική του νομού είχε γυρισμένη την πλάτη στη θάλασσα. Νομίζω ότι είναι καιρός πια να κοιτάξουμε τη θάλασσα κατά πρόσωπο στο πλαίσιο της νομιμότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας».

Δήμος Σαπών

Ο δήμος Σαπών έχει την παραλία των Πετρωτών μοναδική διέξοδο προς τη παραλιακή ζώνη. Ο δήμαρχος κ. Πιλιλίτσης αναφέρεται στη διεκδίκηση αποχαρακτηρισμού 40 στρεμμάτων στην περιοχή των κατασκηνώσεων Πετρωτών.

«Το δήμο Σαπών απασχολούν κτήματα που ανήκουν είτε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου είτε στο Δασαρχείο, καθώς και ο τρόπος που θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του για να αναπτυχθεί περισσότερο η περιοχή. Έχουμε αποχαρακτηρίσει τις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές στο παρελθόν και ήδη ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου, πλην ελαχίστων κομματιών. Αυτά βρίσκονται κοντά στη γέφυρα των Πετρωτών, μεταξύ αιγιαλίτιδας ζώνης και οικισμού, που είναι και αρχαιολογικός χώρος, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις για την κατασκευή μιας καινούριας γέφυρας για την οποία ήδη υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλιο. Το δεύτερο κομμάτι, 30-40 στρέμματα, βρίσκεται πάνω από την κατασκήνωση, ενώ όλη αυτή η περιοχή από παλιά έχει χαρακτηρισθεί δημοτική έκταση».

Δήμος Μαρώνειας

Ο δήμος Μαρώνειας ενδιαφέρεται για τις περιοχές του Ιμέρου και των Προσκυνητών και, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Μαρώνειας κ. Τοπουζλής, «για τον Ίμερο τα θέματα είναι ξεκάθαρα. Ζητάει ο δήμος μία έκταση 30 στρεμμάτων από την Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου μια και το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει ξεκαθαρίσει. Ο Νομάρχης κ. Γιαννακίδης υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί τον υφυπουργό κ. Φωτιάδη, από τον οποίο και θα λάβει την παραχώρηση αυτή, και από κει και πέρα είναι θέμα του δήμου και των κατασκηνωτών να βρουν τη νόμιμη λύση στο αδιέξοδο που υπάρχει.

Επειδή, όμως, έχουμε και την παραλία Προσκυνητών, όπου τροχόσπιτα είναι στη σειρά και τα οποία, κατά τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας, είναι παράνομα, ζητούμε στην περιοχή της «Καπζάλας», που είναι ανάμεσα στον παραθεριστικό χώρο της παραλίας Προσκυνητών και του Προφήτη Ηλία, μία έκταση 30 στρεμμάτων από τα οποία 15 έχουν παραχωρηθεί εδώ και δύο χρόνια, ώστε εκεί να κάνουμε ένα κάμπινγκ Δ΄ Κατηγορίας, με τις στοιχειώδεις δυνατές διευκολύνσεις, αφού και οι δυνατότητες του Δήμου είναι περιορισμένες. Αν έχουμε αυτούς τους δύο χώρους για κάποια χρόνια, εμείς στην περιοχή μας θα λύσουμε το θέμα που προκύπτει».

Δήμος Νέου Σιδηροχωρίου

Ο Δήμος Ν. Σιδηροχωρίου διαθέτει την παραλιακή ζώνη από τις εκβολές του Λίσσου έως τη Μολυβωτή με κύριο πρόβλημα την οριοθέτηση του αιγιαλού και παραλίας. Ο δήμαρχος κ. Βαρβάτος αναφέρει σχετικά: «Η μελέτη από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου βρίσκεται στον μελετητή, αλλά χρειάζεται χρηματοδότηση 73 χιλιάδων περίπου ευρώ. Όπως υποσχέθηκε ο κ. Νομάρχης, θα τεθεί το θέμα στον κ. Φωτιάδη, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη, η οποία όμως στη συνέχεια θα χρειασθεί κάποιες εγκρίσεις. Το θέμα της μελέτης μάς ενδιαφέρει απόλυτα, διότι πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι αιγιαλός και τι παραλία, και, επειδή υπάρχουν νομοθετικές δεσμεύσεις, θα πρέπει να αναζητήσουμε ιδιοκτησίες στην ενδοχώρα, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στοιχειωδώς την περιοχή μας.

Ηταν μια σημαντική συνάντηση για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιοχών και, όπου υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης εκτάσεων στους δήμους για τουριστική αξιοποίηση, να προχωρήσουν. Επειδή η περιοχή ανήκει στη Ζώνη Προστασίας, ευελπιστούμε ότι και μέσα από τον Φορέα Διαχείρισης θα βρούμε κάποια λύση.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι έγινε μια πρώτη σύσκεψη, αλλά από κει και πέρα πρέπει όλοι, και οι υπηρεσίες, να συμβάλλουν, όχι ανταγωνιστικά, με απαγορεύσεις, αλλά ενισχυτικά και καθοδηγητικά στις προσπάθειες των δήμων, γιατί οι ανάγκες στο νομό συνεχώς αυξάνονται και ο πολίτης της Ροδόπης ζητάει τις παραλίες του νομού να τις χαίρεται με κάποιες στοιχειώδεις εξυπηρετήσεις. Πάντως, βλέπω ότι χρειάζεται πολύς χρόνος και θεωρώ ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε από το Νομάρχη θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να λυθεί το ακανθώδες αυτό θέμα του νομού».

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.