«Το «γραφτα» ακουγεται καθημερινα, το «μπακαλοτεφτερο» με τις αγορες βερεσε κρατα ακομη και σημερα»

Με μεθόδους που θυμίζουν τον πρωταγωνιστή στην ελληνική ταινία: «Της κακομοίρας», τον Ζήκο, «αντεπιτίθενται» τα παντοπωλεία της Κομοτηνής. Ένας μετά τον άλλον οι ιδιοκτήτες λένε το γνωστό: «Έφτασεεεεε» και αποδεικνύονται άριστοι Μπακαλόγατοι. Το «ευχαριστούμε που μας επιλέξατε» φτάνει συχνότερα στ’ αυτιά των καταναλωτών που στα μεγάλα Πολυκαταστήματα έχουν καιρό τώρα ξεχάσει τέτοιου είδους ευχαριστίες. Η Εύα Στεργίδου ιδιοκτήτρια παντοπωλείου μιλά στον «Κόσμο», παραδέχεται ότι τα παντοπωλεία πιέζονται από τα πολυκαταστήματα, καλεί τους καταναλωτές να στηρίζουν τους μικρούς επαγγελματίες και επισημαίνει: «Οι πελάτες συζητούν, λένε τα προβλήματά τους. Ακούμε πολλά, λέγονται διάφορα. Είναι τόπος συνάντησης τα παντοπωλεία.»

Γιατί παντοπωλείο;

Το σκεφτήκαμε με την αδερφή μου. Ξεκινήσαμε πριν ένα χρόνο και σκεφτήκαμε να του δώσουμε παραδοσιακό χρώμα, να έχει κάτι από τα παντοπωλεία του παρελθόντος.

Τι διαθέτει ένα παντοπωλείο;

Έχουμε τα βασικά προϊόντα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Και πόσες ώρες είναι ανοιχτό;

Ανοιχτό όσο μπορούμε, από τις 7:30 το πρωί έως τις 23:00 το βράδυ.

Έρχεται μόνο ο πελάτης σε σας;

Πάμε και εμείς στον πελάτη. Ό,τι ώρα θέλει ο πελάτης μπορεί να μας τηλεφωνήσει και εμείς να του πάμε τα προϊόντά μας, πολύ γρήγορα, με το μηχανάκι. Ο κάθε ένας επιλέγει την ευκολία του. Γι’ αυτό και η ανταπόκριση είναι θετική.

Συνήθως ποιοι προτιμούν αυτή τη μέθοδο αγοράς;

Γυναίκες με παιδιά, ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, αλλά και φοιτητές. Τα θέλουν όλα γρήγορα και στο σπίτι τους. Δεχόμαστε πολλές κλήσεις, απ’ όλες τις ηλικίες. Κυρίως από φοιτητές. Είναι αυτοί που μας στηρίζουν, ίσως και να βαριούνται να βγαίνουν έξω να ψωνίζουν μόνοι τους. Ποιος ξέρει; Πάντως είναι καλοί πελάτες.

Τα παντοπωλεία γνωρίζουν άνθιση στις μέρες μας;

Δεν μπορώ να πω ότι τα παντοπωλεία γνωρίζουν άνθιση. Οι περισσότεροι επιλέγουν τα πολυκαταστήματα. Αλλά όταν κάποιος χρειάζεται κάποια λίγα, κάτι που του είναι αναγκαίο, τότε πηγαίνει στα παντοπωλεία της γειτονιάς του.



Υπάρχει το λεγόμενο «κουτσομπολιό» στα παντοπωλεία, πράγμα που δεν μπορούν να το κάνουν στα πολυκαταστήματα. Οι πελάτες συζητούν, λένε τα προβλήματά τους. Ακούμε πολλά, λέγονται διάφορα, είναι τόπος συνάντησης τα παντοπωλεία.

Τι συμπεραίνετε, μπορείτε να αντέξετε στην πίεση που ασκούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα;

Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Στα πολυκαταστήματα υπάρχουν σίγουρα χαμηλότερες τιμές σε σχέση με μας που δεν μπορούμε να πουλάμε πιο φθηνά, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να βοηθήσεις κάποιον μικρό επαγγελματία.

Αγορές βερεσέ γίνονται;

Το «γράφτα» ακούγεται καθημερινά, το «μπακαλοτέφτερο» με τις αγορές βερεσέ κρατά ακόμη και σήμερα. Μπορεί να ακούγεται λίγο αστείο, αλλά υπάρχει και το «βερεσέ» και το «γράφτα».

Κι εσείς τι κάνετε, πουλάτε βερεσέ;

Οι περισσότεροι είναι συχνοί πελάτες, οπότε δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που δεν τους φτάνει ο μισθός. Όταν τελειώνει ο μήνας λίγοι έχουν χρήματα και όλοι περιμένουν την 1η του μηνός. Μαζί τους περιμένουμε και εμείς, καμιά φορά και άδικα.

Πώς αντιδράτε στους «ξεχασιάρηδες» σε όσους λησμονούν τα χρέη;

Μερικούς τους «πιέζουμε», άλλους τους το υπενθυμίζουμε συχνά, άλλους τους κυνηγάμε, που λέει ο λόγος. Τι να κάνουν και αυτοί όμως; Δύσκολες εποχές.

Παντοπωλεία υπάρχουν πολλά στην Κομοτηνή;

Υπάρχουν λίγοι που έχουν κρατήσει τον τίτλο, παντοπωλείο. Μας αρέσει γιατί η λέξη αυτή τα έχει όλα, δεν μπορεί καμία ξένη να περιγράψει τόσο εύστοχα το χώρο.

Εσείς, πώς προσεγγίζετε τον πελάτη;

Προσπαθούμε να αποκτούμε μια ιδιαίτερη σχέση με τον πελάτη. Δεν τον βλέπουμε σαν πελάτη, αλλά σαν άνθρωπο. Ακόμη και από το τηλέφωνο όταν μιλάμε νιώθουμε ότι γνωριζόμαστε και προσπαθούμε να αποκτήσουμε μια άλλη σχέση απ’ αυτή την κρύα που υπάρχει συνήθως στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Έως ένα βαθμό το καταφέρνουμε και είμαστε το παντοπωλείο της γειτονιάς.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.