Οι Εβραιοι της Ξανθης:  Απο την πρωτη εγκατασταση μεχρι το Ολοκαυτωμα

Ιστορική περιήγηση από τις «Ιστοριοτοπίες»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από τη σύλληψη και τον εκτοπισμό των Εβραίων της βουλγαροκρατούμενης ζώνης η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ιστοριοτοπίες θα πραγματοποιήσει μια περιήγηση με θέμα την Εβραϊκή Κοινότητα της Ξάνθης. Περπατώντας σε διάφορα σημεία της πόλης που συνδέονται με την εβραϊκή παρουσία οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την ιστορία των Εβραίων της Ξάνθης από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στην περιοχή μέχρι και τον βίαιο εκτοπισμό τους που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των χρόνων της βουλγαρικής κατοχής. Έμφαση θα δοθεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κοινότητας, καθώς και σε ορισμένα βασικά στοιχεία της ζωής των μελών της πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τις ανατροπές που επέφερε στην καθημερινή τους ζωή η βουλγαρική κατοχή με τις αντισημιτικές πολιτικές που επέβαλε η Βουλγαρία στην περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό θα προσεγγίσουν ένα αγνοημένο κομμάτι της τοπικής ιστορίας και θα κατανοήσουν τα γεγονότα αυτής της περιόδου, καθώς και τον αντίκτυπο που είχαν στη ζωή των Εβραίων της περιοχής, οι οποίοι ακολούθησαν την μοίρα των υπόλοιπων εβραϊκών πληθυσμών της κατεχόμενης Ευρώπης. Η περιήγηση πλαισιώνεται με αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών και λογοτεχνικών κειμένων, καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Οι Ιστοριοτοπίες

Οι Ιστοριοτοπίες είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται με την έρευνα και την ανάδειξη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Μέσα από την υλοποίηση διαφόρων επιμορφωτικών δράσεων, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και θεματικές περιηγήσεις έχει ως στόχο τη διάχυση της ιστορικής γνώσης στην τοπική κοινωνία και την καλλιέργεια μιας ουσιαστικής και βιωματικής επαφής με το παρελθόν με απώτερο σκοπό την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό.

Info

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, 11:30 π.μ.

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ

Υπεύθυνος περιήγησης/δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάκτορας ΔΠΘ (6976266393)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.