«Το φακελακι εχει γινει νομος, θεσμος»

150 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 25 νοσοκομείων σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά λόγω της έλλειψης προσωπικού καταγγέλλει Γαβριήλ Κώστας, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσηλευτικών Υπαλλήλων μιλώντας σήμερα στον «Κόσμο». Παράλληλα κάνει λόγο για: 25.000 θέσεις προσωπικού κενές, νοσοκομειακούς υπαλλήλους που δεν περνούν από κανένα σεμινάριο κατάρτισης και «φακελάκι» που έχει γίνει πια θεσμός και κανόνας στη λειτουργία των Νοσοκομείων…

Ισχύει το «τριτοκοσμική» κατάσταση που είπε ο κ. Αβραμόπουλος για να τα ελληνικά νοσοκομεία;

Τριτοκοσμική κατάσταση ήταν η διάγνωση του κυρίου Αβραμόπουλου. Είναι παιχνίδια δημοσίων σχέσεων. Φύγαμε από τον καθηγητή των δημοσίων σχέσεων που ήταν ο κ. Κακλαμάνης και περάσαμε στον καθηγητή των δημοσίων σχέσεων που είναι ο κύριος Αβραμόπουλος. Ή θέλει να ανεβάσει τον πήχη ο κ. Αβραμόπουλος, πράγμα που μάλλον δεν διαφαίνεται από τα λεγόμενά του ή θέλει να τον κατεβάσει για να θεωρηθεί και αυτός, όπως ο προκάτοχός του, πετυχημένος. Δεν μας αφορούν αυτά τα παιχνίδια. Εμείς βλέπουμε στο χώρο της υγείας ένα τοπίο το οποίο έχει μετατραπεί σε τέλμα.

Με σημαντικότερα προβλήματα;

Τίποτε δεν κινείται εδώ και αρκετά χρόνια. Η υγεία υπο-χρηματοδοτείται. Από 3% που ήμασταν το 2005 πέσαμε στο 2,7%. Αυτό σηματοδοτεί ότι θέλουν να εκχωρήσουν την υγεία στους ιδιώτες. Το θέμα των προσλήψεων και της μη στελέχωσης των νοσοκομείων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο είναι ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί πάρα πολύ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Κάποτε μιλούσαμε για 25.000 κενές οργανικές θέσεις τώρα αυτές έχουν αυξηθεί διότι λειτουργούμε με πεπαλαιωμένους οργανισμούς που ήδη σ΄ αυτούς δεν είναι καλυμμένες οι θέσεις με 40%. Φανταστείτε λοιπόν με τη σύγχρονη μεθοδολογία που έχει εγκαινιαστεί στα νοσοκομεία και τον εξοπλισμό με νέες τεχνολογίες πόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες.

Υποδομές υπάρχουν;

Υποδομές υπάρχουν αλλά κρατιούνται κλειστές επειδή δεν υπάρχει στελέχωση. Υπάρχουν 150 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε 25 νοσοκομεία όλης της χώρας τα οποία κρατιούνται κλειστά επειδή δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό να τα λειτουργήσει (ιατρικό και νοσηλευτικό). Όλα αυτά στερούν από τον πολίτη ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Και το φακελάκι «ανθεί» στους νοσοκομειακούς χώρους;

Το φακελάκι έχει γίνει νόμος, θεσμός. Απορώ πώς αρμόδια όργανα τα οποία επιλαμβάνονται μια καταγγελία και φτάνουν σε ένα Πειθαρχικό δεν προχωρούν τίποτε παραπάνω. Οπότε, επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά με αποτέλεσμα πλέον εκ των προτέρων και πριν περάσει το κατώφλι του Νοσοκομείου ο Έλληνας πολίτης να έχει έτοιμο το φακελάκι για να εξυπηρετηθεί. Η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες των δημοσίων νοσοκομείων είναι τέτοια που είναι απαγορευτική για τον Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι κακό διότι συρρικνώνονται τα δημόσια νοσοκομεία και ανθεί ο ιδιωτικός τομέας. Με αποτέλεσμα να έχει ανατραπεί η ποσοστιαία αναλογία που ήταν κάποτε 70 – 30 να έχουμε πέσει στο 52 – 48.

Πολύς λόγος ακόμη γίνεται και για την κατσαρίδα…

Πρόκειται για πολιτική η οποία γυρίζει μπούμερανγκ σ΄ αυτούς που την αναδεικνύουν και σ΄ αυτούς που μακροχρόνια τη συνεχίζουν. Για μας το θέμα της κατσαρίδας είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει παντού, σ΄ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Κι αυτό ακριβώς γίνεται για να αποπροσανατολίζονται όλοι από τα ουσιαστικά προβλήματα από τα οποία πάσχει το σύστημα. Το σύστημα πάσχει από τις προσλήψεις, από την υποχρηματοδότηση, από την εκχώρηση υπηρεσιών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα. Μην ξεχνάμε ότι νοσοκομεία τα οποία χτίζονται έχουν σκοπό να δοθούν στους ιδιώτες. Υπηρεσίες όπως η σίτιση, η ασφάλεια, η καθαριότητα έχουν δοθεί σε ιδιώτες και αυτοί οι ιδιώτες πληρώνονται από τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Ό,τι εισπράξει το νοσοκομείο από τα ασφαλιστικά ταμεία το ακουμπάει σ΄ αυτούς τους εργολάβους της λύπης και της μίζας μέσα από τις διαδικασίες που δεν ελέγχονται.

Παρακολουθούν οι νοσηλευτές της χώρας μας σεμινάρια κατάρτισης;

Τα σεμινάρια κατάρτισης ουσιαστικά έχουν καταργηθεί. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν κλείσει τη διετία τους και χρειάζεται να περάσουν από σεμινάριο για να μονιμοποιηθούν δεν ξέρουν πού γίνονται, αν γίνονται. Υπάρχουν προβλήματα και στους μόνιμους, η κατάρτιση έχει «παγώσει» διότι ποια εκπαίδευση να έχει ο νοσηλευτής, η νοσηλεύτρια όταν μέσα σε 24ωρο θα πρέπει να εκτελέσει δυο βάρδιες, έχει να πάρει 40 ρεπό, αλλά και άδειες από το 2003; Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας και έχουμε φτάσει στα όρια της επικινδυνότητας και ηθικοί αυτουργοί είναι αυτοί που διοικούν το σύστημα.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.