Το εργαστηριο Εγκληματολογικων Επιστημων της Νομικης του ΔΠΘ κανει την αρχη για τα αδεσποτα

Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης, παρουσία αρχών και αρμοδίων την Τετάρτη- Προηγήθηκε εκδήλωση για την φοιτητιώσα νεολαία της πόλης από τον κτηνίατρο Θάνο Καραγιώργη

Στο εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ ανήκει η πρωτοβουλία της πρώτης ευρείας εκδήλωσης ενημέρωσης και συζήτησης σχετικά με το μέγιστο πρόβλημα της καθημερινότητας, χιλιάδων πολιτών ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και της Κομοτηνής.

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, έχει αναχθεί σε μείζον θέμα της καθημερινότητας των πολιτών της Κομοτηνής και της Ροδόπης γενικότερα, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει αντιμαχόμενες πλευρές πολιτών αλλά και συνεχείς και όσο πάει αυξανόμενες περιπτώσεις δολοφονιών αδέσποτων ζώων, δίχως ωστόσο οι υπεύθυνοι φορείς, να έχουν βρει λύση.

Το κενό αυτό, οποιασδήποτε παρέμβασης, έστω στο βασικό και πρωταρχικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματα, τόσο για την προστασία των πολιτών όσο και για την προστασία των ίδιων των ζώων, έρχεται να καλύψει το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, το οποίο την προσεχή Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, διοργανώνει  εκδήλωση ενημέρωσης κοινού με θέμα «Αντιμετώπιση – διαχείριση αδέσποτων/δεσποζόμενων ζώων:  Νέες ρυθμίσεις, διαχρονικά ερωτήματα»  με την στήριξη του Δήμου Κομοτηνής.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, στις 19:00 το απόγευμα, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί, επί του ζητήματος θα μιλήσουν ο κ. Διονύσιος Λαμπρίδης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης , ο κ. Γεώργιος Κυμπαρίδης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κκ. Θάνος Καραγιώργης, Κτηνίατρος του  Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής, ο κ. Ελευθέριος Κολλυδάκης, Κτηνίατρος Κτην. Υπηρεσίας Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο κ. Παναγιώτης Γκουδουσίδης,  Υπεύθυνος Φιλοζωικής Εταιρείας Κομοτηνής και ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναμένεται να παρουσιαστούν και να συζητηθούν το νομοθετικό πλαίσιο της διαχείρισης των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, οι ανάγκες των ζώων, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών αλλά και των αρμοδίων αρχών, καθώς και οι ποινές που προβλέπονται σε περιπτώσεις κακοποίησης, εγκατάλειψης, και άλλων μορφών μη τήρησης των προβλεπόμενων δια νόμου, οι οποίες είναι αυστηρές.

Αθανασία Συκιώτου
«Η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή στα παιδιά»

Της διευρυμένης αυτής συζήτησης, προηγήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στο αμφιθέατρο Β της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σχετική εκδήλωση επίσης του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών, με στόχο την ενημέρωση της φοιτητιώσας νεολαίας του ΔΠΘ. Άλλωστε όπως επεσήμανε η Επίκουρης Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και επικεφαλής της πρωτοβουλίας κ. Αθανασία Συκιώτου, «και οι φοιτητές μας ως μέρος της κοινωνίας, θα πρέπει  να καταλάβουν ότι τα ζώα δεν είναι ένα αντικείμενο, που το παίζουμε και μετά το πετάμε, αλλά έμψυχα όντα που χρειάζονται μεγάλη υπευθυνότητα, την οποία μάλιστα θα κληθούν στο μέλλον να δείξουν και στα παιδιά τους ως γονείς». Κατά τον ίδιο τρόπο, όπως εξήγησε η ίδια, «οι ιδιοκτήτες ζώων θα πρέπει να έχουν την ίδια συμπεριφορά απέναντι σε αυτά και να εκπαιδεύονται όπως αντίστοιχα θα πράξουν και στα ίδια τους τα παιδιά. Να έχουν δηλαδή μία κοινωνική αγωγή, η οποία συνίσταται στο ότι λειτουργώντας  μέσα στα πλαίσια του νόμου,  να μην τα εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μάθουν ότι υπάρχουν πολύ αυστηρές κυρώσεις για όσους τα κακοποιούν, να μάθουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και ποιες οι υποχρεώσεις των αρμοδίων αρχών και κυρίως να καταλάβουν ότι τα ζώα δεν φταίνε».

Ερωτηθείσα σχετικά με τη διδασκαλία της σχετικής νομολογίας για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός ιδιοκτήτη απέναντι στα ζώα, ή ακόμα και των αρχών, εντός της ακαδημαϊκής αίθουσας, η ίδια τόνισε πως η ευρύτητα και το μέγεθος του υφιστάμενου προγράμματος σπουδών δεν το επιτρέπουν. Ωστόσο η ίδια τάχθηκε υπέρ της ένταξης της συγκεκριμένης νομολογίας στο πρόγραμμα σπουδών, υπογραμμίζοντας πως το κενό αυτό καλύπτεται από σχετικές διοργανώσεις ενημέρωσης, ήτοι σεμινάρια για το νομικό πλαίσιο ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως και το ζήτημα των αδέσποτων.

Αρχή των πάντων η ελλιπής παιδεία,νοοτροπία και η έλλειψη γνώσης

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κ. Θάνος Καραγιώργης ο οποίος έκανε μια εκτενή παρουσίαση της προαναφερθείσας θεματολογίας, ξεκινώντας από τη βάση του προβλήματος των αδέσποτων, ήτοι το πώς αυτά δημιουργούνται, τους τρόπους αντιμετώπισής του φαινομένου, τα όσα προβλέπει η νομοθεσία απέναντι στα ζώα, καθώς και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών απέναντι σε αυτά.

Όπως εξήγησε αρχή των πάντων είναι η ελλιπής παιδεία και νοοτροπία αλλά και η έλλειψη γνώσης του κόσμου σε σχέση με τη διαχείριση ενός ζώου, δίνοντας το παράδειγμα των στειρώσεων, οι οποίες όχι μόνο σταματούν τις γεννήσεις, και κατ’ επέκταση την αύξηση των αδέσποτων ζώων, αλλά προσφέρουν και προστασία στο ζώο κατά του καρκίνου του μαστού και πολλών ζητημάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν.

Μέσω σχετικής παρουσίασης και με οπτικοακουστικό υλικό ο κ. Καραγιώργης εξήγησε πως ελλείψει στείρωσης μπορούν να προέλθουν από ένα θηλυκό σκυλί (αν υπολογίσει κανείς τις γεννήσεις και από τους επιγόνους του) μέσα σε 2 χρόνια 511 κουτάβια. Αριθμός  που καταδεικνύει από μόνος του πως ένας βασικός λόγος της ύπαρξης αδεσπότων και παράλληλα και τρόπος αντιμετώπισης του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού τους είναι η έλλειψη στειρώσεων και οι στειρώσεις αυτές καθ’ αυτές αντίστοιχα. Πέραν των στειρώσεων ένας ακόμα τρόπος αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού αδέσποτων είναι και τα microchip, ήτοι η ηλεκτρονική ταυτότητα των ζώων, η τοποθέτηση της οποίας στο ζώο κρίνεται απαραίτητη τόσο για τον έλεγχο του αριθμού αυτών όσο και των στοιχείων του ιδιοκτήτη σε περίπτωση εγκατάλειψης ή φυγής του ζώου, και την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Καραγιώργης χαρακτήρισε τους τρόπους αυτούς ως πράξη «αγάπης, φροντίδας και υπευθυνότητας απέναντι στα ζώα» που θα έπρεπε να τηρείται από όλους.

Αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό αυτών αλλά και στις κατά καιρούς επιθέσεις αδέσποτων σε πολίτες, ο ίδιος εξήγησε πως το να φοβάται κάποιος τα ζώα είναι λογικό, υπό την λογική ότι δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τα ζώα στον ίδιο βαθμό, ενώ υπογράμμισε πως ένα ζώο δεν θα επιτεθεί ποτέ σε κάποιον δίχως λόγο, καθώς η επίθεση είναι πάντα άμυνα.

Στη συνέχεια εξήγησε ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που θα πρέπει κάποιος να κάνει σε περίπτωση δαγκώματος από σκύλο, για να καθησυχάσει ωστόσο το κοινό πως η λύσσα έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα σε σκυλιά. Παράλληλα έκανε μία σύντομη αναφορά στην υφιστάμενη νομοθεσία, επισημαίνοντας και τις ελλείψεις ή την αδυναμία εφαρμογής αυτής και επέμεινες στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών απέναντι στα ζώα.

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων

Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν υποχρέωση:

  1. να μεριμνούν για την ευζωία του ζώου
  2. να φροντίζουν για την κτηνιατρική περίθαλψή του, τη στείρωση του, την σήμανση του στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την έκδοση διαβατηρίου και βιβλιαρίου
  3. να περισυλλέγουν τα περιττώματά του
  4. να μην εγκαταλείπουν ο ζώο τους και
  5. να φροντίζουν η βόλτα του ζώου τους να γίνεται πάντα με συνοδό. 

Εφόσον το ζώο διαμένει σε κατοικία πρέπει υποχρεωτικά να διαμένει με τον ιδιοκτήτη του και όχι μόνιμα σε βεράντες ή σε ανοιχτούς χώρους διαμερίσματος και να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, υγειονομικών διατάξεων και κοινής ησυχίας. Απαγορεύεται η κατοχή πάνω από δύο  ζώων ανά διαμέρισμα   (μόνο για σκύλους και γάτες).

Σύμφωνα με τον νόμο ως επικίνδυνο ζώο συντροφιάς ορίζεται μόνο το ζώο που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο το  οποίο πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται.

Διαχείριση αδέσποτων

Οι Δήµοι υποχρεούνται να µεριµνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (άρθ.9 παρ.1).

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, οδηγούνται στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων για εύλογο χρονικό διάστηµα προς περίθαλψη µέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σηµαίνονται ηλεκτρονικά ως αδέσποτα. Τα υγιή αδέσποτα αφήνονται στο φυσικό τους περιβάλλον (άρθ.9 παρ.4 και 9). Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόµενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήµοι, οι οποίοι δύνανται να δηµιουργήσουν και σηµεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα (άρθ.9 παρ.10). Κάθε πολίτης μπορεί να παρέχει τροφή και νερό σε αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούνται  οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής

Δομές

Ο νόμος προβλέπει (άρθ.9 παρ.2) ο κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι δήμοι να ιδρύουν και να λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια ζώων συντροφιάς με σκοπό τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών ορίων τους. Επίσης προβλέπει την ίδρυση φιλοζωικών σωματείων ή ενώσεων τα οποία μπορούν να συνεργάζονται με τις δομές του Δήμου.

Τα αδέσποτα ζώα περισυλλέγονται υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, αποπαρασιτώνονται, στειρώνονται, σημαίνονται ως αδέσποτα του Δήμου στην Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση και στην συνέχεια εφόσον είναι μεγαλύτερα των πέντε μηνών επανεντάσσονται στο οικείο τους περιβάλλον.  
 

Παραδείγματα παραβάσεων Πρόστιμο
Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού 30.000 Ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό
Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα 300 Eυρώ
Πρόκληση φόβου ή πόνου σε ζώο συντροφιάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης 1.000 Ευρώ ανά ζώο
Μη εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη, τον κάτοχο ή τον υπεύθυνο των ζώων, των κανόνων προστασίας και καλής μεταχείρισής 500 Ευρώ
Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας 300 Ευρώ
Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς 500 Ευρώ
Μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας 300 Ευρώ
Εκτροφή ή/και χρησιμοποίηση σκύλου ή γάτας για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών 10.000 Ευρώ για κάθε ζώο
Η καθοιονδήποτε τρόπο άρνηση ή παρακώλυση του ελέγχου που πραγματοποιούν τα αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων 300 Ευρώ
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.