«Το Ειδικο Ταμειο Κοινωνικης Αλληλεγγυης συμπληρωνει το διχτυ ασφαλειας των ανεργων»

Από τις αρχές του 2007 το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα είναι πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Δημήτρης Κοντός στον προϋπολογισμό του 2007 έχει ήδη εγγραφεί κονδύλιο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η χρηματοδότησή του θα είναι τριμερής και δικαίωμα του επιδόματος – επίδομα που θα αντιστοιχεί στο 75% ή στο 85% των αποδοχών που έπαιρναν ως εργαζόμενοι- θα έχουν άνεργοι κάτοικοι περιοχών με υψηλή ανεργία, με φθίνοντες κλάδους, άνεργοι ηλικίας άνω των 50 ετών και άνεργοι κάτοχοι ικανού αριθμού ενσήμων. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Κοντός αναφέρεται ακόμη στην αύξηση του επιδόματος της ανεργίας, που από 1/1/08 θα φτάσει τα 404 ευρώ και στον υψηλό αριθμό εργατικών ατυχημάτων που σημειώνονται στην χώρα μας – 110 επισημάνθηκαν πέρσι – προειδοποιώντας τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο ότι θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Ακούμε καιρό τώρα για τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης, σε ποια φάση βρίσκεται η εκπόνηση του Νομοσχέδιου που έχετε εσείς προσωπικά αναλάβει;

Είναι στην τελική φάση της επεξεργασίας, έχουμε ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους απόψεις γραπτές. Να σημειώσω ότι οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων, τόσο των βιομηχάνων, όσο και της ΓΣΕΕ, θα έλεγα ότι έχουν έναν χαρακτήρα επιφυλακτικό, από την άλλη μεριά, όμως, τα περισσότερα Εργατικά Κέντρα της χώρας έχουν σημειώσει αιτήματα να ενταχθούν.

Πότε θα είναι έτοιμο;

Μέχρι τέλος του χρόνου το Νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο προς ψήφιση. Και από το 2007 με επίσημο τρόπο θα υλοποιείται. Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2007 ήδη έχουν εγγραφεί 20 εκατομμύρια ευρώ.

Με ποιον τρόπο θα λειτουργεί;

Το Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ένας νέος θεσμός που προωθεί η κυβέρνηση που συμπληρώνει το δίχτυ ασφάλειας των ανέργων, ιδίως σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις οικονομικές αναδιαρθρώσεις που προκαλεί η Παγκοσμιοποίηση. Αυτό με θεσμικό ενιαίο τρόπο για όλη τη χώρα θα αφορά κριτήρια που έχουν να κάνουν: Πρώτον, με περιοχές με υψηλή ανεργία, πάνω από τον μέσο εθνικό όρο ανεργίας. Δεύτερον, περιοχές με φθίνοντες κλάδους της οικονομίας: κλωστοϋφαντουργία, μεταποίηση, ενδεχομένως και η επεξεργασία καπνού που είναι ένας κλάδος που φθίνει. Τρίτον, ανέργους με ηλικία άνω των πενήντα ετών. Σ΄ αυτό το πρόγραμμα θα μπαίνουν άνεργοι, κοινωνικά απολυμένοι που είναι άνω των πενήντα ετών. Τέταρτο κριτήριο, ένας ικανός αριθμός ενσήμων, για την Νάουσα ήταν 7.500 ένσημα. Αυτοί οι άνθρωποι που συμπληρώνουν αυτά τα κριτήρια, σ΄ αυτές τις περιοχές και σ΄ αυτούς τους κλάδους θα μπορούν να ενταχθούν στο ειδικό ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, να παίρνουν εισοδηματική ενίσχυση μηνιαία, με ασφάλιση η οποία θα αντιστοιχεί ή στο 75 ή στο 80% των αποδοχών που έπαιρναν, βέβαια με κάποιο πλαφόν έτσι ώστε να μην δημιουργούνται αδικίες.

Μέχρι πότε θα καταβάλλεται το επίδομα;

Το επίδομα θα δίνεται μέχρι την συνταξιοδότηση των ανέργων, εκτός κι αν βρουν δουλειά. Αυτοί που θα μπουν στο πρόγραμμα θα έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν προγράμματα επανακατάρτισης και όσοι από αυτούς θέλουν θα μπορούν να κάνουν κοινωνική εργασία, δηλαδή να έχουν απασχόληση σε τομείς της κοινωνικής οικονομίας που αναπτύσσεται τώρα και στη χώρα μας, σε δήμους, σε κοινότητες και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και θα παίρνουν και ένα ποσό επιπλέον αφού θα κάνουν και κάποια άλλη δουλειά.

Πόσοι περίπου υπολογίζετε να κάνουν χρήση;

Δεν γνωρίζω εκ των προτέρων πόσοι θα κάνουν χρήση. Ενδεικτικά οι περιοχές που έχουν υψηλή ανεργία είναι όλες στην Βόρειο Ελλάδα, στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στη Δράμα, στην Ημαθία, στην Ξάνθη. Όπου υπάρχει υψηλή ανεργία και φθίνοντες κλάδοι.

Με ποιον τρόπο θα γίνεται η Χρηματοδότηση αυτού του Ταμείου; Πώς θα εξασφαλίζονται οι πόροι;

Η χρηματοδότηση του Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα είναι από τρεις πυλώνες. Ο ένας είναι κρατικός προϋπολογισμός (περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ), ο άλλος από μικρή αναδιάταξη κοινωνικών πόρων, 30 εκατομμύρια, ένα πολύ μικρό ποσοστό από το ΛΑΕΚ χωρίς παραπάνω επιβάρυνση των εργοδοτών και των εργαζομένων θα πάει στο ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Προσδοκούμε και μια επιπλέον χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης που οργανώνεται στο πλαίσιο της Ε.Ε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Παγκοσμιοποίηση.

Την αύξηση του επιδόματος της ανεργίας που υποσχεθήκατε προεκλογικά, ακόμη οι δικαιούχοι δε την είδαν…

Έχει δρομολογηθεί, από την 1/1/07 θα δοθεί η πρώτη δόση της αύξησης και από 1/5/07 η δεύτερη δόση. Και 1/1/08 όλοι οι άνεργοι που επιδοτούνται θα παίρνουν 404 ευρώ, αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 30% μέχρι την 1/1/08.

Θα εξακολουθεί να είναι επίδομα πείνας…

Η ρύθμιση του επιδόματος της ανεργίας έχει κι άλλες παραμέτρους, δηλαδή: Δεν θα υπάρχει χαμηλή κλίμακα που υπάρχει τώρα, 311 και άλλοι 330. Όλοι όσοι βγαίνουν στην ανεργία θα παίρνουν την κανονική βάση, τα 404 ευρώ. Το επίδομα για κάθε παιδί, 10% επίσης θα το παίρνουν όλοι και δεν θα υπάρχουν οι σημερινές εξαιρέσεις. Εκτιμούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική αύξηση του επιδόματος της ανεργίας. Βεβαίως και δεν λύνει το πρόβλημά του ο άνεργος, δηλαδή δεν μπορεί να ζήσει κάποιος την οικογένειά του με 404 ευρώ.

Είναι το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας στην Ε.Ε. των 15 χωρών μελών…και από τα χαμηλότερα της Ευρώπης των 25.

Ναι, όπως έχουμε και τον χαμηλότερο μισθό στην Ε.Ε. Τα 404 ευρώ από την 1/1/08 θα αντιστοιχούν στο 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και από εκεί και πέρα ό,τι αυξήσεις μπαίνουν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα δίνονται και οι ίδιες αυξήσεις στο επίδομα ανεργίας. Για να φτάσουμε σ΄ αυτή την δυνατότητα αύξησης του επιδόματος ανεργίας, θα δοθεί οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών στον ΟΑΕΔ της τάξης του 60 με 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Με τους Νόμους του ΠΑΣΟΚ ο ΟΑΕΔ υποχρηματοδοτείτο από το κράτος. Προέβλεπε η νομοθεσία που παραλάβαμε από το ΠΑΣΟΚ μια χρηματοδότηση της τάξης των έξι δις δραχμών, τώρα πάμε στα εξήντα εκ. ευρώ.

Το On line σύστημα ελέγχου των ανέργων του ΟΑΕΔ πώς θα λειτουργεί;

Είναι στόχος στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αναβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Αυτός ο στόχος για τον ΟΑΕΔ σημαίνει ότι όλοι οι άνεργοι στην χώρα καταγράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ αφού έχουν περάσει την εξατομικευμένη προσέγγιση, δηλαδή το προφίλ του ανέργου και θα είναι όλοι καταγραμμένοι με ηλεκτρονικό τρόπο σε μηχανογραφημένο σύστημα. Θα μπορεί κεντρικά ο ΟΑΕΔ να ξέρει ανά πάσα στιγμή πόσοι, ποιοι και με τι χαρακτηριστικά άνεργοι υπάρχουν σε κάθε περιοχή της χώρας;

Όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση, πάντως, αμφισβητούσατε τον τρόπο μέτρησης και τα στοιχεία που αφορούσαν στην ανεργία…

Η ανεργία μετριέται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος με μεθοδολογία εγκεκριμένη από την EURO STAT. Αυτός ο τρόπος μέτρησης δείχνει ότι στην χώρα έχουμε μια μικρή αλλά σταθερή πτώση της ανεργίας. Το 2005 κατά μέσο όρο κυμάνθηκε στο 9,7 , το πρώτο τρίμηνο του 2006 ήταν 9,7 και το δεύτερο τρίμηνο εκτιμούμε ότι θα έχει ακόμη μια μικρή πτώση.

Η υπόθεση των εργατικών ατυχημάτων δεν τιμά την χώρα μας κ. Γενικέ. Εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι.

Η υπόθεση των εργατικών ατυχημάτων έχει δυο κεφάλαια, το ένα είναι το θεσμικό, τι νομοθεσία έχουμε; Η νομοθεσία στη χώρα μας είναι επαρκής και μάλιστα διευρύνεται συνεχώς. Τα 2,5 χρόνια που σαν Γενικός Γραμματέας είμαι πρόεδρος στο Συμβούλιο Υγείας και Ασφάλειας πέρασαν 17 Προεδρικά Διατάγματα. Ενσωματώσαμε την κοινοτική οδηγία για τον αμίαντο, συστήσαμε την Εθνική Επιτροπή για τον αμίαντο το καλοκαίρι και συνεχίζουμε να διευρύνουμε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι επαρκές, από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι η υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου. Εκεί η χώρα έχει ένα έλλειμμα. Έχουμε έλλειμμα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπάρχουν περιοχές όπως η Ξάνθη που δεν έχει διεύθυνση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ, να δημιουργηθούν καινούργιες υπηρεσίες και να προσληφθεί καινούργιο προσωπικό. Κάνουμε στοχευόμενους ελέγχους σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα.

Πού γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα;

Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματά στη χώρα γίνονται στον Τομέα των κατασκευών. Είναι αναγκαίο στη χώρα να δημιουργηθεί μια καινούργια κουλτούρα τήρησης των κανόνων της Εργατικής Νομοθεσίας. Η υγεία και η ασφάλεια είναι ο βασικός Πυλώνας της ποιότητάς της αξιοπρεπούς εργασίας. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια μείωση των εργατικών ατυχημάτων στην χώρα, από το 2003 που είχαν σημειωθεί 147 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, το 2005 ο αριθμός αυτός κατέβηκε στο 110. Εξακολουθούν να είναι πολλά, δεν είμαστε ευχαριστημένοι, θα έλεγα ότι είμαστε δυστυχείς, στόχος μας είναι μηδενικό σκορ στα εργατικά ατυχήματα, αλλά από την μια μέρα στην άλλη δεν μπορούμε να το πετύχουμε. Θεωρούμε σημαντική την βοήθεια των εργαζομένων και των επιχειρήσεων οι οποίες θα πρέπει να καταλάβουν ότι η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας δεν είναι κόστος χωρίς αποτέλεσμα. Είναι κόστος που βοηθάει την παραγωγικότητα τις καλές συνθήκες εργασίας και το επιχειρηματικό κέρδος.

Θα πίπτει και ράβδος στους παραβάτες; Θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρές ποινές στις επιχειρήσεις;

Ο νόμος 3385 που ψηφίσαμε το Καλοκαίρι προβλέπει διπλασιασμό των προστίμων και των ποινών για τις παραβάσεις τις εργατικής νομοθεσίας. Και περισσότερα πρόστιμα και περισσότερες ποινές. Απαιτείται κουλτούρα διαφορετική στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας και από τους εργαζόμενους. Όποια επιχείρηση δεν συμμορφώνεται, θα τιμωρείται.

Το κοινωνικό δίχτυ προστασίας πάντως και η κοινωνική συνοχή, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού εξακολουθεί να είναι ζητούμενο.

Στόχος μας είναι αυτός. Η κυβέρνηση μας πιστεύει ότι η κοινωνική προστασία δεν είναι συνέπεια μόνο, αλλά και προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη. Η κοινωνική προστασία δεν είναι φιλανθρωπική δράση μιας κυβέρνησης. Εμείς πιστεύουμε ότι τα χρήματα για κοινωνική προστασία είναι αναπτυξιακή επένδυση. Γιατί μόνο μια κοινωνία που έχει πολίτες και εργαζόμενους ικανοποιημένους μπορεί να συνεισφέρει αποφασιστικά στην μεγάλη προσπάθεια που έχει ανάγκη να κάνει η χώρα για να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης. Το τρίπτυχο ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική συνοχή είναι ο στόχος τους προγράμματός μας.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.