Το Δικτυο «Πολις» διπλα στην ομογενεια

Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, οργάνωσε το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο θεσμοθετημένης δράσης του, το Δίκτυο Δήμων Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας «Πόλις», υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου.

Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη, ανεβασμένος από την έκτη τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φερών και η ομάδα μπάσκετ του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου «Θύελλα», ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παρουσιάσουν, αντίστοιχα, ένα ενδιαφέρον θέαμα στους ομογενείς που ζουν στην περιοχή.
Οι εκδηλώσεις εξελίχθηκαν στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο και στις εγκαταστάσεις του ιστορικού Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων ( Κουρτουλούς Σπορ Κουλουμπού), το Σάββατο και την Κυριακή.

Εγκάρδια ήταν η υποδοχή της πολυμελούς αντιπροσωπείας του Δικτύου από ομογενειακούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη και ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα του φορέα.

Πεποίθηση των διοργανωτών ήταν ότι η πρωτοβουλία οργάνωσης των εκδηλώσεων πέτυχε τους σκοπούς της, που επικεντρώνονταν στην προσέγγιση των κοινωνιών των δύο χωρών καθώς επίσης στην αξιοποίηση και ανάδειξη του ρόλου των μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία.

Στο γεγονός της συνέχισης των δράσεων που υλοποιεί το Δίκτυο Δήμων Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας «Πόλις», στη γειτονική χώρα, με γέφυρα την ομογένεια, εστίασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του φορέα, Δήμαρχος Βιστωνίδας κ. Βασίλης Τσολακίδης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την άρτια διοργάνωση όσο και για την ανταπόκριση των ομογενών. «Αυτό που ζήσαμε στο Ζωγράφειο αλλά και στα Ταταύλα, είναι η διαπίστωση μιας νοικοκυροσύνης, μιας αρχοντιάς και τάξης που μας χαρακτηρίζουν ως λαό και δείχνουν την ακμή του ελληνικού στοιχείου, αν και διαπιστώνουμε τη συρρίκνωση του» πρόσθεσε ο κ. Τσολακίδης. Υπογράμμισε δε την σημασία διατήρησης αυτών των « κυττάρων δημιουργίας» και για τις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «Πόλις» εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο Φερών κ. Ούστογλου για την οικονομική στήριξη της διοργάνωσης αλλά και για την συμμετοχή της θεατρικής και της αθλητικής ομάδας από τις Φέρες, στις εκδηλώσεις. Εξήρε τέλος το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Θράκη, η οποία με πρωτοβουλίες αντίστοιχες που λαμβάνει «βάζει το στίγμα της και δείχνει το δρόμο για τα επόμενα χρόνια».

Την συγκίνησή του από τις επαφές με τους ομογενειακούς συλλόγους εξέφρασε ο Δήμαρχος Φερών κ. Ούστογλου. «Έχω την αίσθηση ότι εμείς που κατοικούμε στον Έβρο έχουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους και νοιώθουμε πολύ διαφορετικά την πραγματικότητα απ’ ότι την αντιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι που βρίσκονται πιο μακριά» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος διατύπωσε τη βούληση του Δήμου( μέλος του «Πόλις»), να λαμβάνει ενεργά μέρος σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Ο κ. Ούστογλου επισήμανε και την ποιοτική δουλειά των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου αλλά και την σημαντική παρουσία των αθλητών της Θύελλας Φερών, οι οποίοι προηγήθηκαν στο φιλικό αγώνα της ομάδας του Συλλόγου Ταταούλων.

Τους στόχους της διοργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη συνόψισε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος. Ειδικότερα ανέφερε ότι «πρώτος στόχος είναι η προσέγγιση των πολιτών, των κοινωνιών και των λαών των δύο χωρών. Ο δεύτερος είναι η αξιοποίηση του ρόλου των μειονοτήτων στις δύο περιοχές. Της μειονότητας της Δυτικής Θράκης και τη μειονότητας της Κωνσταντινούπολης. Νομίζω ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται σιγά-σιγά με αυτού τους είδους τις πρωτοβουλίες. Αλλά νομίζω ότι και ο τρίτος στόχος, βασικός κι αυτός του Δικτύου μας, να διαχέεται και να συμμετέχουν στις διοργανώσεις συνεχώς και περισσότεροι δήμοι επιτεύχθηκε με την τόσο σωστή και αποτελεσματική και ουσιαστική συμβολή του Δήμου Φερών σ αυτή τη διοργάνωση». Ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε, με έκδηλη την ικανοποίηση, πως οι τιθέμενοι στόχοι επιτεύχθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι κι οι συγκεκριμένες θεματικές δράσεις θα συνεχιστούν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Πόλις», ανέφερε ότι η δημιουργία νέων δικτύων συνεργασίας στην περιοχή, αποτελεί θετικό γεγονός και δικαίωση των προσπαθειών του φορέα. Διατύπωσε την άποψη πως η τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να διαδραματίσει σοβαρότατο ρόλο στην προσέγγιση και τη διπλωματία των πολιτών, καθώς πρόκειται για ένα θεσμό « που έχει θέση και ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη». «Η διπλωματία των πολιτών βρίσκεται πιο μπροστά από την διπλωματία των πολιτικών και να ξέρετε ότι αποτελεί καθαρή και γνήσια βούληση των κοινωνιών, χωρίς σκοπιμότητες που πολλές φορές η πολιτική κρύβει» κατέληξε.

Ας σημειωθεί ότι χορηγός των εκδηλώσεων ήταν η Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Αριστοφάνης στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο

Οι μαθητές της έκτης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φερών, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να εισπράξουν θερμό χειροκρότημα, για την παρουσίαση του έργου του Αριστοφάνη «Πλούτος».

Οι νεαροί ηθοποιοί εντυπωσίασαν την εκπαιδευτική κοινότητα του Ζωγραφείου Σχολείου αλλά κι άλλους ομογενείς που βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ο συντονιστής μειονοτικών σχολείων κι εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων.

Συγκινημένος ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Δεμιρτζίογλου, διατύπωσε τις θερμές ευχαριστίες του στους διοργανωτές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ενδιαφέρον του Δικτύου για την ομογένεια και ειδικότερα για τη «ζωγραφιώτικη οικογένεια». Αναπόλησε ευχάριστες στιγμές φιλοξενίας από το φορέα, στην Ελλάδα, εκφράζοντας και τη βούληση του Ζωγράφειου για συνέχιση της συνεργασίας με το Δίκτυο «Πόλις».

Το σχολείο, φέρει το σχολείο του μεγάλου ευεργέτη του Χρηστάκη Ζωγράφου κι εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1893, έκτοτε λειτούργησε ως πραγματολογικό εξατάξιο Γυμνάσιο (Λύκειο) κι έδωσε τους πρώτους εννέα αποφοίτους από το Λύκειο το 1899. Στο Ζωγράφειο σήμερα φοιτούν περί τους 50 μαθητές.

«Θύελλα» στον Αθλητικό Σύλλογο Ταταούλων

Έκδηλη ήταν η χαρά και η συγκίνηση της Διοίκησης του Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων η οποία επεφύλαξε εγκάρδια υποδοχή στην αντιπροσωπεία του Δικτύου Δήμων «Πόλις» στις εγκαταστάσεις του, όπου πραγματοποιήθηκε ο φιλικός αγώνας μεταξύ της ομάδας του Συλλόγου και του ΓΑΣ «Θύελλα» Φερών.

Ο Σύλλογος «Ταταύλα» ιδρύθηκε το 1896 στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα ονομάζεται «Κουρτουλούς Σποτ Κουλουμπού». «Στην Τουρκία ο αθλητισμός ξεκίνησε με την ίδρυση του Συλλόγου Ταταύλα». Ανέδειξε μεγάλους αθλητές της εποχής όπως ο Κ. Δεβετζής, ο Τσελεμπίογλου και οι αδελφοί Αλιμπριάντη. Μέλη του συμμετείχαν στους ολυμπιακούς αγώνες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Ντίνο Μπελαλίδη περισσότερα από 160 νέοι προπονούνται στα τμήματα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ, πινγκ πονγκ του Συλλόγου ο οποίος το 2006 θα συμπληρώσει 110 χρόνια λειτουργίας του. «Τα οικονομικά του συλλόγου είναι σε καλή κατάσταση και τα περισσότερα έσοδά του προέρχονται από τις ενοικιάσεις των χώρων των εγκαταστάσεων του σε άλλες ομάδες για να προπονούνται αλλά και από τις προσφορές φίλων του». Σημαντική επίσης είναι η στήριξη που παράσχει προς τον ομογενειακό φορέα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος.

Ο κ. Μπελαλίδης δήλωσε ενθουσιασμένος από την συνεργασία του με το Δίκτυο για την διοργάνωση του φιλικού αγώνα μπάσκετ, προτείνοντας την επέκταση της με εκδηλώσεις στον εορτασμό της επετείου 110 χρόνων λειτουργίας του Συλλόγου Ταταούλων.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.