«Το αιμα των λουλουδιων»: Ενα αισθησιακο ιστορικο μυθιστορημα· υμνος στη γυναικεια θεληση

Ή αλλιώς πώς μία δεκατετράχρονη κοπέλα στον Ιράν του 17ου αι. υπερβαίνει την ανδροκρατούμενη κοινωνία και αναζητά την ευτυχία

Anita Amirrezvani, «Το αίμα των λουλουδιών», Α. Α. Λιβάνη, Αθήνα 2009

Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει περάσει ως επί τo πλείστον απαρατήρητο. Κι όμως, παρ’ όλο που δεν είναι καινούργιο, είναι σχεδόν καθ’ όλα βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει τους περισσότερους αναγνώστες που θα αποφασίσουν να του αφιερώσουν τον πολύτιμο χρόνο τους.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στο Ιράν του 16ου αιώνα, και συγκεκριμένα στο 1620, όταν στην εξουσία βρίσκεται ο σάχης Αμπάς (1571-1629), ο επονομαζόμενος και «Μέγας». Είναι η εποχή της ακμής της πιο μαγευτικής πόλης της σιιτικής Περσίας, του περίφημου Ισπαχάν, μιας πόλης της οποίας η ιστορία και η φυσιογνωμία παραμένει άγνωστη για τους περισσότερους. Είναι επίσης η εποχή της ακμής της αυτοκρατορίας των Σαφαβιδών, μίας από τις κυριότερες αντιπάλους των Οθωμανών στον χώρο της Μέσης Ανατολής.

Μία δεκατετράχρονη κοπέλα, η Κόντα, ονειρεύεται τον γάμο της και τη στρωμένη με ροδοπέταλα ζωή της σε ένα μικρό χωριό στο νότιο Ιράν. Ο αναπάντεχος όμως θάνατος του πατέρα της, θα βυθίσει στο πένθος και τη φτώχεια την Κόντα και τη μητέρα της και θα τις αναγκάσει να ταξιδέψουν στο πολύβουο Ισπαχάν, την έδρα του σάχη, προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια από έναν μακρινό συγγενή τους. Οι δύο γυναίκες θα αναγκαστούν να δουλέψουν ως υπηρέτριες και να αποποιηθούν τα όνειρά τους για μία καλύτερη ζωή.

Η νεαρή κοπέλα όμως, αρνείται να υποταχθεί στη μοίρα της και αποφασίζει, παρά τις υπέρμετρες δυσκολίες που θέτει το φύλο της, να ασχοληθεί με τη μοναδική της αγάπη: το φτιάξιμο και τον σχεδιασμό των περίφημων περσικών χαλιών, γνωστών μέχρι τα πέρατα της Ευρώπης για την ποιότητά τους. Αγνοώντας τις συμβάσεις και τις δυσκολίες που βρίσκει στον δρόμο της, η Κόντα καλείται να κάνει οδυνηρές επιλογές προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον, το δικό της και της μητέρας της, σε έναν κόσμο εχθρικό στις γυναίκες και τους φτωχούς, αποδεικνύοντας όμως πως η επιμονή και το πάθος μας στο να κυνηγάμε τα όνειρά μας, ανταμείβονται τελικά κάποια στιγμή στη ζωή μας, αρκεί να μην παρεκκλίνουμε από τον αρχικό σκοπό μας.

Το βιβλίο αποτελεί μία εξαιρετική τοιχογραφία του Ιράν του 17ου αιώνα, γεμάτο με ανεξάντλητες λεπτομέρειες για την καθημερινή ζωή στην αυτοκρατορία των Σαφαβιδών, τις συνήθειες των Ιρανών, τη θρησκεία, τα έθιμα και τα φαγητά τους. Κυρίως όμως εστιάζει στην κατασκευή των χαλιών, στα μυστικά της και στις μεγάλες, μα και άγνωστες σε μας, δυσκολίες που παρουσιάζει η διαδικασία.

Ο αναγνώστης νιώθει σχεδόν στα ακροδάχτυλά του το βελούδο και το μετάξι των χαλιών καθώς γυρνάει με αγωνία τις σελίδες, ανυπομονώντας να δει τι γίνεται παρακάτω. Πραγματικά, λίγα βιβλία καταφέρνουν να απεικονίσουν με τόση ενάργεια μία τόσο άγνωστη περίοδο και τοποθεσία της παγκόσμιας ιστορίας. Η συγγραφέας Anita Amirrezvani, δυτικοθρεμμένη ιρανικής καταγωγής, είχε όλα τα φόντα και τα μέσα για να φέρει την πολυετή έρευνά της εις πέρας και το αποτέλεσμα τη δικαιώνει πέρα από κάθε αμφιβολία.

ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: η αφήγηση που ρέει, η συγκλονιστική υπόθεση με πολλές ανατροπές, το ασυνήθιστο θέμα καθώς και ο «κρυμμένος» πλούτος των πληροφοριών που περιέχει.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: οι λάτρεις του ασυνήθιστου στη λογοτεχνία καθώς και εκείνοι που απαιτούν από τα βιβλία να τους καθηλώνουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

*Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι το βοήθημα «Θέματα νεοελληνικής ιστορίας για την ιστορία κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου», Εκδόσεις HISTORICAL QUEST, Αθήνα 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.