Το 2015 χρονια που δεν θελουν να θυμουνται οι επαγγελματιες

500 «εγκλωβισμένες» επιχειρήσεις στη Ροδόπη

Η επιβολή των capital controls ήταν αναμφισβήτητα ένα οικονομικό γεγονός, το οποίο άφησε το στίγμα του στη χρονιά, που σε λίγο εκπνέει. Ιδίως ο επιχειρηματικός κόσμος βίωσε με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες των κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων αυτές αποτέλεσαν τη «χαριστική βολή». Πλησιάζοντας προς τη δύση του 2015, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων της Περιφέρειάς μας κάνουν ένα πρώτο απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, εκφράζουν την αγωνία τους για αυτά, που επιφυλάσσει το 2016, ενώ ζητούν συμπαράσταση αφενός από την ελληνική κυβέρνηση και αφετέρου από τις τοπικές αρχές.

Με διάχυτη την απογοήτευση από τους χειρισμούς της κεντρικής διοίκησης, ένα μεγάλο μέρος των προσδοκιών τους κατευθύνεται στις ενέργειες, τις πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες, που μπορούν να ωφελήσουν τοπικά τον επιχειρηματικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών της Ροδόπης, του Έβρου, της Καβάλας και της Δράμας είχαν συνάντηση χθες με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, κ. Γιώργο Παυλίδη. Τα ζητήματα, που κυριάρχησαν στη συζήτηση, ήταν η ενεργοποίηση του κινήματος «καταναλώνω ό,τι παράγω» σε επίπεδο Περιφέρειας, η αντιμετώπιση του φαινομένου του παραεμπορίου, οι δράσεις προώθησης του τουρισμού και η συμμετοχή των Ομοσπονδιών ως θεσμικών φορέων στις ενέργειες της Περιφέρειας, που έχουν αναπτυξιακή στόχευση. 

Στο περιθώριο της συνάντησης οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών έκαναν ένα πρώτο «ταμείο» της χρονιάς, που εκπνέει, περιγράφοντας ένα πισωγύρισμα της αγοράς σε σχέση με τα σημάδια σταθεροποίησης, που εμφανίστηκαν το 2014. «Ήταν χρονιά ορόσημο, που μας γύρισε πολύ πίσω», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, κ. Ανέστης Βαφειάδης, επικαλούμενος τις δυσμενείς συνέπειες από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. «Ας ελπίσουμε να ανακτήσουμε άμεσα τον χαμένο χρόνο μέσα στο 2016 και να επανέλθουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα», προσέθεσε, μην κρύβοντας όμως την απαισιοδοξία του, αφού όπως παρατήρησε η επάνοδος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι πολύ δύσκολη.

Ο αριθμός των «λουκέτων», που μπήκαν σε επιχειρήσεις του νομού μας στη διάρκεια του 2015, προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ εστίασε στο επίσης ανησυχητικό φαινόμενο ότι μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών έχει «εγκλωβιστεί» εξαιτίας των χρεών και δεν μπορεί καν να διαγραφεί από τα μητρώα των επιμελητηρίων. «Στο νομό Ροδόπης είναι 500 επιχειρήσεις, που ζητάνε να κλείσουν αλλά δεν μπορούν», σημείωσε, για να σχολιάσει χαρακτηριστικά ότι «το ελληνικό κράτος δεν αφήνει ούτε και να κλείσεις».

Ανέστης Βαφειάδης
«Στις επιχειρήσεις μας δουλεύει το 86% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα»

Τέλος, ο κ. Βαφειάδης τόνισε την ανάγκη να στηριχτούν οι επιχειρήσεις-μέλη των Ομοσπονδιών της Περιφέρειάς μας, προκειμένου να επιβιώσουν, αφού μεταξύ άλλων αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδοτικό φορέα. «Στις επιχειρήσεις μας δουλεύει το 86% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα», εξήγησε, «και αποφέρουμε στην Περιφέρεια το 80% του τζίρου της οικονομίας».

«Το 2015 κλείνει πάρα πολύ δύσκολα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Έβρου, κ. Θανάσης Μπέλας, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε όμως να το βάλουμε κάτω, γιατί προέχει η επιβίωση της κοινωνίας, το μεγαλύτερο κύτταρο της οποίας είναι οι παραγωγικοί φορείς». Ο κ. Μπέλας τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ανάπτυξης συνεργιών μεταξύ των Ομοσπονδιών και των λοιπών θεσμικών φορέων, καθώς επίσης τον προσδιορισμό συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων από τη νέα χρονιά.

Την εκτίμηση πως το 2015 ήταν χειρότερο για τους επαγγελματίες σε σύγκριση με το 2014 ασπάστηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Καβάλας, κ. Γιάννης Παναγιωτίδης. «Το 2014 ήταν μία χρονιά, που είχαμε σταθεροποιηθεί», σημείωσε, «όμως όλο αυτό το αβέβαιο πολιτικό κλίμα και ο έλεγχος κεφαλαίων δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας». «Παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις μας δεν το έβαλαν κάτω», επισήμανε ο κ. Παναγιωτίδης, «αλλά προσπαθούν και παλεύουν ώστε να μείνουν εδώ, να μη φύγουν σε άλλες χώρες, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να μπορέσουν να επιβιώσουν». «Εδώ θέλουμε τη βοήθεια της πολιτείας και τη βοήθεια της Περιφέρειας», τόνισε κλείνοντας, «ώστε να λύσουμε κυρίως θέματα διαδικαστικά και να υπάρχει καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Δράμας, κ. Όθων Μουρμούρης, εστίασε στην ανάγκη της στροφής προς τα τοπικά προϊόντα, για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς. «Αν πραγματικά καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι αν καταναλώσουμε τοπικά, ελληνικά προϊόντα, σαφέστατα θα καταφέρουμε να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη στις επιχειρήσεις μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.  

Γιώργος Παυλίδης
«Το θέμα του 12% και του 4% χρειάζεται μια μεγαλύτερη ειλικρίνεια και εντιμότητα εκ μέρους της πολιτείας»

Στη διάρκεια της συζήτησης με τους προέδρους των Ομοσπονδιών, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης απαρίθμησε και ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της περιφερειακής αρχής για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ενώ παραδέχτηκε την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία με τους φορείς, που εκπροσωπούν την αγορά, προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα τα προβλήματα.

Αξίζει να αναφερθεί η ειδική αναφορά του κ. Παυλίδη στο ζήτημα της επιδότησης μισθολογικού κόστους 12% και 4% στις επιχειρήσεις της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας αντίστοιχα. «Το θέμα του 12% και του 4% χρειάζεται μια μεγαλύτερη ειλικρίνεια και εντιμότητα εκ μέρους της πολιτείας», σημείωσε ο κ. Παυλίδης. «Και το λέω αυτό», προσέθεσε, «γιατί δεν μπορεί η πολιτεία να φορολογεί χρήματα που δεν έδωσε, να συμπεριλαμβάνει σε ισολογισμούς και ταυτοχρόνως να αρνείται ακόμη και το στοιχειώδες, που είναι συμψηφισμός τους με οφειλόμενα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.