Τι θα αποφασισουν οι «25» για την Τουρκια

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας είναι στραμμένο το βλέμμα πολλών ευρωπαίων πολιτών, ενίοτε ως μια ελπίδα διεύρυνσης προς ανατολάς και υπό άλλη έννοια ως μια ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού για το πού παει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από πέντε χρόνια, οι Βρυξέλλες δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν το αν θα ενταχθούν η Ρουμανία και η Βουλγαρία, παρόλο που στον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά και των τοπικών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων φάνταζε σαν κάτι αυτονόητο.

Όσο πλησιάζει η ώρα των συζητήσεων η Τουρκία μοιάζει να στέκεται προκλητικά απέναντι σε μια διχασμένη Ευρώπη τόσο με τις δηλώσεις Ερντογάν για μια Ευρώπη χριστιανική που δε θέλει να συμπεριλάβει ένα μουσουλμανικό κράτος όσο και με τα όσα διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γκιουλ ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει ποτέ σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προτού επιλυθεί το Κυπριακό.


Ο ΠτΘ συνομίλησε με τέσσερα πολιτικά πρόσωπα από τη μειονότητα, τον βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ της ΝΔ, τον πρώην βουλευτή του ΣΥΝ, Μουσταφά Μουσταφά, τον Χασάν Ιμάμογλου, πρώην βουλευτή της ΝΔ και τον Ιμπράμ Ονσούνογλου, υποψήφιο βουλευτή με τη ΝΔ το 1989, για να μεταφέρει τις «προβλέψεις» και τον προβληματισμό τους.

Ιλχάν Αχμέτ: «Στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση»

Ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ ως μέλος του κυβερνητικού σχήματος, σημειώνει τις θέσεις της χώρας μας. «Η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι στηρίζει αμετάκλητα την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα και η Τουρκία θα πάρει μια ημερομηνία ένταξης για μετά από 10 – 15 χρόνια, με τις όποιες προϋποθέσεις κρίνει η αρμόδια επιτροπή».

Για τον Ιλχάν Αχμέτ η παρουσία της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα συμβάλλει στην πολυπολιτισμική ταυτότητα της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Δε νομίζω ότι θα είναι βάρος για την Ε.Ε. Έρχεται για να συμβάλει στο έργο της. Η παρουσία της συμφέρει όλα τα κράτη της Ε.Ε. και ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αυτή είναι η σταθερή θέση της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ».

Χασάν Ιμάμογλου: «Απρόβλεπτο το αποτέλεσμα»

Για τον Χασάν Ιμάμογλου τα προγνωστικά είναι αδύνατα στην παρούσα φάση. «Εφόσον η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κύπρο αναρωτιέμαι αν θα δώσουν ημερομηνία έναρξης της συζήτησης. Η Ελλάδα επιμένει στην αναγνώριση της Κύπρου, η Τουρκία λέει όχι, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να βγάζουμε συμπεράσματα».

Θεωρεί ότι το εμπόδιο στην Τουρκία δεν είναι η θρησκεία των πολιτών της αλλά η στάση των πολιτικών της. Σε περίπτωση που η Τουρκία πάρει το πράσινο φως από την Ευρώπη, για τον κ. Ιμάμογλου η εξέλιξη θα είναι πολύ καλή για την περιοχή. «Θα είναι σημαντικότατο, ειδικά αν θα μπορούσε να ενταχθεί πλήρως. Τότε θα καταργηθούν τα σύνορα. Εύχομαι ολόψυχα να ενταχθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι μουσουλμανική χώρα». Υποστηρίζει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη θα σήμαινε την ησυχία των ντόπιων κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. «Όταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι καλές τότε υποφέρουνε και οι μειονότητες. Εύχομαι οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι καλές. Τόσα χρόνια αρκετά περάσαμε κι εμείς και αυτοί που είναι απέναντι από τον ποταμό Έβρο, η ελληνική μειονότητα. Δυστυχώς οι θέσεις των μειονοτήτων επηρεάζονται από τις σχέσεις των δύο χωρών».

Ιμπράμ Ονσούνογλου: «Η Ε.Ε. δεν είναι ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία»

Κυρίαρχο ζήτημα την παραμονή της Συνόδου Κορυφής θεωρεί την αμφιθυμία της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας, ο Ιμπράμ Ονσούνογλου. «Η Ευρώπη λόγω του μεγέθους της Τουρκίας λόγω της πολιτισμικής διαφοράς έβγαλε όλα τα αρνητικά απωθημένα της. Αν κι ένθερμος οπαδός της Ε.Ε. αρχίζω και γίνομαι ευρωσκεπτικιστής λόγω αυτής της συμπεριφοράς της Ε.Ε.»

Για τον κ. Ονσούνογλου ο προβληματισμός της Ευρώπης δεν οφείλεται σε ισλαμικό φόβο και στην πολιτική του Ερντογάν. «Είναι ο τελευταίος που θα προκαλέσει φόβο. Είναι ήπιος ισλαμιστής και προσαρμόστηκε σε όλες τις υποδείξεις της Ε.Ε.» Αναφέρει το παράδειγμα του ότι δε συμπεριέλαβε τη μοιχεία στον ποινικό κώδικα – σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις – και θεωρεί ότι έδειξε δείγματα γραφής προσαρμογής στις προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε.

Ο Ιμπράμ Ονσούνογλου αντιμετωπίζει ως ένα ξέχωρο θέμα τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Είναι μια υπέρβαση που δε μπορεί να κάνει καμιά κυβέρνηση. Αν θέλετε ν’ αποκλείσετε το δρόμο της Ευρώπης στην Τουρκία βάλτε το Κυπριακό, την αναγνώριση της ελληνοκυπριακής διοίκησης ως νόμιμης κυβέρνησης ολοκλήρου της Κύπρου. Αν δεν υπάρξει λύση στη de facto κατάσταση της διχοτόμησης δε μπορεί καμία τουρκική κυβέρνηση να θεωρήσει ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει παράνομο καθεστώς. Ο προγραμματισμός ήταν, εξάλλου, να επανενωθεί η νήσος και τότε θα επέλθει η αναγνώριση. Η Κύπρος είναι ένα ελληνοτουρκικό κράτος, επομένως η μονοπώληση της εξουσίας από την ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να έχει περάσει στην Ευρώπη με ‘εκβιασμούς’ της Ελλάδος, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Υποστηρίζει ότι η αναγνώριση που απαιτούν από την Τουρκία οι ευρωπαίοι είναι σαν να της ζητούν να πληρώσει τα σπασμένα του «όχι στο σχέδιο Ανάν» που είπε ο Τάσος Παπαδόπουλος. «Για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να ξέρουμε ότι μια τέτοια απαίτηση τίθεται τεχνηέντως επειδή η Ευρώπη δείχνει ανέτοιμη στην είσοδο της Τουρκίας. Σύμφωνα με το αναρχικό σύνθημα «θέλετε να είστε ρεαλιστές, ζητήσετε το αδύνατο» η Γαλλία θέτει ως όρο την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Ιμπράμ Ονσούνογλου είναι απαισιόδοξος και εκτιμά ότι «θα τεθούν τέτοιοι όροι που καμιά τουρκική κυβέρνηση δε θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί» και δίνει ένα αντίστοιχο παράδειγμα. «Για να καταργηθεί το άρθρο 19 του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, χρειάστηκαν 18 χρόνια ενώ η Ελλάδα ήταν στην Ε.Ε.

Η Τουρκία θεωρεί ότι η Αρμενία έχει εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της γι’ αυτό δεν προχωρά στην αναγνώριση. Η Ελλάδα από μόνη της, αν και μέλος της Ε.Ε., επέβαλε στη FYROM αποκλεισμό ενός χρόνου. Δε μπορούμε να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Απλώς, η Ε.Ε. δεν είναι ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία».

Μουσταφά Μουσταφά: «Η κοινωνία της Τουρκίας έχει διανύσει μεγάλες αποστάσεις»

Κρίσιμη θεωρεί την αυριανή Σύνοδο ο Μουσταφά Μουσταφά και μη προβλέψιμη την απόφαση που θα ληφθεί. «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι θετική και με προοπτική η απόφαση που θα πάρουν». Για το ποιος κρατάει στα χέρια του το παιχνίδι και κατά πόσο παίζει ρόλο η στάση της Τουρκίας, ο κ. Μουσταφά παραπέμπει στα 40 χρόνια αναμονής που χαρακτηρίζουν τη στάση της Ευρώπης. «Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία της Τουρκίας έχει διανύσει μεγάλες αποστάσεις από την άποψη του εκδημοκρατισμού, αλλά και από αυτή των δικαιωμάτων. Μακάρι να πρυτάνευε η λογική, να μην υπήρχαν τα δύο μέτρα και σταθμά, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία καθορίζουν τη στάση της Ε.Ε. Η κάθετη προβολή νέων αιτημάτων και απαιτήσεων δεν είναι μία ειλικρινής πολιτική αλλά μία πολιτική που θέτει σε προτεραιότητα άλλα συμφέροντα κι όχι αυτά που θα θέλαμε ως ευρωπαίοι πολίτες, τη δημοκρατία, την πρόοδο, το ν’ απλωθεί πιο πέρα η Ε.Ε. για να προωθήσει τα δημοκρατικά κεκτημένα και σε άλλες χώρες.

Η όλη συμπεριφορά της Ε.Ε. είναι μια δοκιμασία για τους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι διακρίνουν ότι δεν είναι στην κατεύθυνση της Ευρώπης των πολιτών και των λαών, αλλά των μεγάλων συμφερόντων».

Ο κ. Μουσταφά θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει αδυναμίες στην παρούσα μορφή της και δε μπορεί να λειτουργεί ως επιθεωρητής. «Οι συμπεριφορές κάποιων κρατών είναι προκλητικές και δεν ταιριάζουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο» σχολιάζει, ενώ προσθέτει ότι η ένταξη θα βοηθήσει και στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά δε θα κάνει θαύματα. «Ναι μεν θα βοηθήσει, αλλά να μην είμαστε ευρωλάγνοι ότι όλα θα λυθούν και θα ξεπεραστούν».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.