Θυματα Ενδοοικογενειακης βιας: επαναστατες με αιτια

Το σπίτι είναι ένας μέρος όπου όλοι οι άνθρωποι νιώθουν ασφαλείς. Όλοι, εκτός από τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Η 25η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ενδοοικογενειακής Βίας Και Σωματεμπορίας, και όπως είναι φυσικό η ημέρα όπου το συγκεκριμένο θέμα έρχεται ξανά στην επιφάνεια. Τα θύματα πολλά. Υπάρχει, όμως, απάντηση στην απελπισία τους;

Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, το οποίο δραστηριοποιείται σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και καταπάτησης των ατομικών δικαιωμάτων των γυναικών, τα οποία και διεκδικεί, κυρίως με την άσκηση πίεσης στην πολιτεία για τη λήψη μέτρων ή για την ψήφιση νόμων σχετικά με το θέμα, αποτελεί το πλέον ασφαλές καταφύγιο για τις γυναίκες που κακοποιούνται και την πιο έγκυρη πηγή σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι η βία έχει πολλές μορφές: μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική και κοινωνική. Στην Ελλάδα μόνο, η γραμμή ΣΟΣ «δίπλα σου» (στην οποία μπορεί να καλέσει κανείς χωρίς χρέωση στο 8001188881 από σταθερό και 210 7786800 από κινητό, 9.00π.μ.-21.00μ.μ.) δέχεται κλήσεις για εκατό νέες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας κάθε μήνα. Στη Μ.Βρετανία 2 γυναίκες την εβδομάδα κακοποιούνται μέχρι θανάτου από πρώην ή νυν συντρόφους και 1στις 4 πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Στην Γερμανία η πιθανότητα αυτή είναι 1 στις 3. Στην Ολλανδία, το ποσοστό αυξάνεται κατά 40%. Στην Ταϋλάνδη κακοποιείται 1 γυναίκα κάθε ώρα. Στην Αυστραλία το 38% του ενήλικου γυναικείου πληθυσμού είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τα 15 του χρόνια και μετά. Στην Ισπανία και τη Γαλλία 1-2 γυναίκες δολοφονούνται κάθε εβδομάδα από πρώην ή νυν συντρόφους. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως ο μέσος όρος περιστατικών βίας τα οποία υπομένει μια γυναίκα μέχρι να στραφεί στην αστυνομία είναι 35! Γιατί υπάρχει αλήθεια τόση ανοχή στη βία;

Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας, οι λόγοι μπορεί να είναι οικονομικοί. Μία γυναίκα η οποία, για παράδειγμα, εξαρτάται από τον σύζυγό της για να ζήσει, δεν μπορεί εύκολα να τον εγκαταλείψει. Ένας άλλος λόγος είναι ότι ίσως να μην έχει πού να πάει, κάποιον άνθρωπο να στραφεί. Ο φόβος για αντίποινα είναι ανασταλτικός παράγοντας αντίδρασης, όπως και ο φόβος ότι μπορεί ο σύντροφος να πάρει την κηδεμονία των παιδιών. Σε πολλές περιπτώσεις πάλι, το θύμα κατηγορεί τον εαυτό του για τη βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου ή ντρέπεται ή πιέζεται από το οικογενειακό περιβάλλον να μη χαλάσει το σπίτι τους ή ακόμα πείθεται από τη στοργική συμπεριφορά που δείχνει για λίγο ο σύντροφος μετά από κάθε περιστατικό κακοποίησης.

Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι προσωπικό θέμα. Είναι κοινωνικό πρόβλημα. Η πολιτειακή ευαισθητοποίηση είναι καθοριστική – ήδη ανακοινώθηκε ότι στους θύτες ενδοοικογενειακής βίας θα επιβάλλονται οι αυστηρότερες ποινές που προβλέπονται από το νόμο σχετικά με το θέμα. Η Διεθνής Αμνηστία με την αποκαλυπτική έκθεσή της «Γυναίκες, HIV/AIDS και ανθρώπινα δικαιώματα» κάνει γνωστό στην υφήλιο πώς η βία κατά των γυναικών οδηγεί στην εξάπλωση του ιού. Ειδικότερα στις χώρες της Αφρικής, όπου η γυναίκα αποτελεί αντικείμενο αγοραπωλησίας, με τιμή χαμηλότερη από αυτή μίας καμήλας, όπου οι άνδρες έχουν παράλληλα πολλές συζύγους και όπου οι χήρες περιέρχονται στα χέρια του κοντινότερου άνδρα συγγενή ως μέρος της κληρονομιάς, μετά τον θάνατο του συζύγου τους, ο ιός του AIDS έχει επιδημικές διαστάσεις. Ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό νέων φορέων στον κόσμο είναι γυναίκες9 σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ανδρών)

Οι γυναίκες, όμως, χρειάζονται κι άλλη βοήθεια. Οι νομικές συμβουλές, η ψυχολογική στήριξη και το καταφύγιο που προσφέρει το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης δε φτάνουν. Χρειάζεται επαρκέστερη νομοθετική κάλυψη. Για παράδειγμα, επιβάλλεται η ποινικοποίηση του βιασμού εντός γάμου, κάτι που ενώ συμβαίνει στη χώρα μας δεν είναι ποινικά κολάσιμο. Η λογική του νομοθέτη ότι «δεν είναι δυνατόν ο σύζυγος να βιάζει τη σύζυγο» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να σταματήσει.

Τηλ. επικοινωνίας, χωρίς χρέωση από 9.00π.μ. έως 21.00μ.μ., για:

-ενδοοικογενειακή βία: 8001188881

(από σταθερό), 2107786800 (από κινητό)

-σωματεμπορία: 8001114400

Ηλιάνα Κωστή

Υ.Γ.: Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης: γυναικεία οργάνωση βάσης μη κερδοσκοπικού και μη κυβερνητικού χαρακτήρα. Αποτελείται από επαγγελματίες και από εθελοντές και ασχολείται με θέματα κατά της βίας και κακοποίησης πάνω σε τρεις άξονες:

-πρόληψη μέσω εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ατόμων που ασχολούνται με θέματα βίας επαγγελματικά( αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.)

-παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών

-νομοθετικό πλαίσιο για αντιμετώπιση προβλήματος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.