«Θετικα τα μετρα για την ρευστοτητα των επιχειρησεων»

Προς θετική κατεύθυνση είναι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ρευστότητα των επιχειρήσεων σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνο Λιούρτα, εφόσον θα αποτελέσουν ένεση για τους μικρομεσαίους, αλλά και θα δώσουν ανάσα στην αγορά και θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα.

Ο νόμος για την ρευστότητα των επιχειρήσεων

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος για την ρευστότητα των επιχειρήσεων ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών που προκλήθηκαν μετά την 30/7/2007. Η εξυπηρέτηση των ρυθμιζόμενων οφειλών γίνεται με το συμβατικό επιτόκιο ενήμερης οφειλής, ενώ διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού που σωρεύτηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο. Ο νόμος επεκτείνει τις παραπάνω δυνατότητες ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε οφειλές από δάνεια και πιστώσεις που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1/1/2005 έως 30/6/2007. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών υποβάλλονται μέχρι τις 15/4/2010.

 

Πιο συγκεκριμένα σε ρύθμιση υπάγεται το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής από κάθε σύμβαση δανείου ή πίστωσης εφόσον το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής από την κάθε σύμβαση δεν υπερβαίνει το ποσόν των 1.500.000 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται με επιτόκιο ενήμερης οφειλής και κατ’ ελάχιστον σε επτά έτη. Τα δύο πρώτα έτη ο δανειολήπτης καταβάλει μόνο τόκους και μετά τις τοκοχρεολυτικές δόσεις. Αν πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 30/07/2007, ο δανειολήπτης δεν υποχρεούται να προκαταβάλει για τη ρύθμιση κανένα ποσόν. Αν πρόκειται, ωστόσο, για ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου 1/1/2005 έως 30/6/2007, υποχρεούται να καταβάλει το 10% της οφειλής, δίχως να υπολογίζονται τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 30/7/2007, διαγράφονται με τη ρύθμιση οι τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της περιόδου 1/1/2005 έως 30/6/2007 διαγράφονται οι τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας, εφόσον εξοφληθεί το ήμισυ της οφειλής. Σε ρύθμιση υπάγονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης που δεν έχουν καταγγελθεί. Δεν υπάγονται αντιθέτως επιδοτούμενα ή εγγυημένα δάνεια.

 

Ακόμη, ο νόμος περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στη ρύθμιση ενήμερων οφειλών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών και καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια. Οι διατάξεις για τις ενήμερες οφειλές αφορούν τα επιχειρηματικά ή αγροτικά δάνεια και δυνατότητα αξιοποίησης των διατάξεων έχουν οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες με βιβλία τρίτης κατηγορίας και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι στην τελευταία ετήσια χρήση μέχρι τον Ιούνιο του 2009 είχαν ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 2.500.000 ευρώ και ζημία στην ίδια χρήση. Προϋπόθεση είναι το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου να μην υπερβαίνει το ποσόν των 350.000 ευρώ, όπως και οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ, κατ’ επάγγελμα αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα. Προϋπόθεση είναι το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου να μην υπερβαίνει το ποσόν των 200.000 ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δανειολήπτες έχουν μία από τις ακόλουθες δυνατότητες, περίοδο χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου, εφόσον η σύμβαση δεν έχει υπερβεί το ένα τρίτο της διάρκειάς της, αναστολή επί διετία της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής και παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου κατά τρία έτη.

Οι ρυθμίσεις για τον Τειρεσία

Ο νόμος αφορά ακόμα εκείνους που ενδέχεται να εκτεθούν σε πιέσεις από το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση των πιστωτικών τους ορίων στα κεφάλαια κίνησης. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί μέχρι τον Ιούνιο 2011, η επιστροφή του ποσού ρυθμίζεται σε πέντε έτη. Τέλος, ο νέος νόμος θέτει περιορισμούς στην επεξεργασία δυσμενών οικονομικών δεδομένων από τον Τειρεσία. και σε μακρόχρονους αποκλεισμούς οφειλετών από την οικονομική ζωή. Συγκεκριμένα, προβλέπει το μέτρο της διαγραφής των δυσμενών δεδομένων για όσους έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, τις οφειλές τους. Μειώνει κατά ένα έτος τα όρια εγγραφής στον Τειρεσία Επιταγές και συναλλαγματικές που εξοφλούνται σε τριάντα ημέρες από τη σφράγισή τους ή τη λήξη τους, ανεξόφλητες οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ όπως και πρόσφατα εξοφλημένες μέχρι 3.000 ευρώ δεν εμφανίζονται στον Τειρεσία Οι τράπεζες ενημερώνουν χωρίς αμοιβή ή καθυστέρηση τον Τειρεσία για την εξόφληση των οφειλών. Προβλέπει την υπό προϋποθέσεις μη εμφάνιση στον Τειρεσία οφειλών που δικαιολογημένα αμφισβητούνται. Προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης μπλοκ επιταγών, σε όσους έχουν στερηθεί διοικητικά τη δυνατότητα, εφόσον υφίσταται εγγύηση.

Στήριξη και από το ΤΕΜΠΜΕ

Προκειμένου να αναστρέψει την παραπάνω κατάσταση και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, η κυβέρνηση επιταχύνει τον σχεδιασμό της για διοχέτευση κρατικού χρήματος στην αγορά. Βασικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσουν το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και ο προωθούμενος Οργανισμός Αναχρηματοδότησης Επιχειρήσεων.
Το υπουργείο Οικονομίας ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών να προικοδοτηθούν τα δύο παραπάνω ταμεία εγγυοδοσίας με τα ανενεργά 14 δισ. ευρώ του προγράμματος στήριξης των τραπεζών, ώστε να μεταβληθούν σε εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις τράπεζες για χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη η προεργασία για αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης δανείων ΤΕΜΠΜΕ. Με τις τροποποιήσεις που θα γίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να δανειοδοτούνται με την προσκόμιση τιμολογίων κεφαλαίου κίνησης (τιμολόγια, για παράδειγμα, αγοράς πρώτων υλών ή εμπορευμάτων κ.ά.).

 

Στόχος για τη φετινή χρονιά είναι το ύψος των χορηγήσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ να αυξηθεί, ώστε, σε συνδυασμό με τα μέτρα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών, να εξασφαλίσουν ανάσα ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται ιδιαίτερα από την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Κώστας Λιούρτας:«Ανάσα για τον επαγγελματία τα μέτρα»

«Ανεπιφύλακτα αυτό που έχω διαβάσει με οδηγεί στο να πω ότι η κυβέρνηση κινείται σε πολύ καλό δρόμο. Φαίνεται πως η κ. Κατσέλη γνωρίζει καλά το πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και πως δεν θα κάνει πίσω. Εκτός κι αν υπάρχουν κρυφά γράμματα τα οποία δεν έχουν βγει στην επιφάνεια. Αν όμως είναι έτσι όπως τα διαβάζουμε θα δώσει μια ανάσα και όσον αφορά το ΤΕΜΠΤΕ, αλλά και τα μέτρα για τον Τειρεσία. Όλα αυτά θα δώσουν ευκαιρία στον μικροεπαγγελματία να ανασάνει. Αυτό που έχει σημασία και το οποίο λέμε συνέχεια είναι ότι οι 200.000 μικροεπιχειρήσεις της Ελλάδας που είναι στο κόκκινο και δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και δεν μπορούν να πληρώσουν το ταμείο τους είναι να ανακουφιστούν. Εμείς προτείναμε να δοθούν δάνεια ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τον ασφαλιστικό τους φορέα, όχι όμως τα χρήματα των δανείων να δίνονται στα χέρια τους, αλλά να τα παίρνει η υπηρεσία. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν σε 3 δις 800 εκατομμύρια. Έτσι με αυτό τον τρόπο και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν αλλά θα πάρει και μια ανάσα ο οργανισμός, ο ΟΑΕΕ θα μπορεί να έχει ρευστότητα. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι σε καλό δρόμο και ότι θα αποδώσουν», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Λιούρτας.

 

Σύμφωνα με τα μέτρα που εξηγγέλθησαν οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρωστούμενά τους οπότε «θα μπορούν να πάρουν ένα νέο δάνειο τη στιγμή που είναι με την εγγύηση του δημοσίου και για παράδειγμα κάποιος επαγγελματίας χρωστά εκατό χιλιάδες ευρώ σε μια τράπεζα και τα ρυθμίσει σημαίνει ότι μπορεί να πάρει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και μπορεί να πάρει ένα δάνειο και να μπορέσει να κινηθεί και ο ίδιος και γενικότερα η αγορά. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται και η ανταγωνιστικότητα διότι με το να κλείσουν διακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Αυτά τα έσοδα που ζητά σήμερα η κυβέρνηση, αν δεν τα πάρει από αυτούς, δεν μπορεί να τα πάρει από κάποιον άλλο και άρα αν κλείσουν οι επιχειρήσεις θα κλείσει και η στρόφιγγα προς τα ταμεία του κράτους».

 

Τα μέτρα κατά τον κ. Λιούρτα ευνοούν την ρευστότητα των επιχειρήσεων «γιατί αυτό που θέλει σήμερα ο επαγγελματίας είναι να βγάλει τη θηλιά από το λαιμό του, γιατί θα μπορεί να κάνει κάποια βήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με αυτά τα μέτρα, αν επαναλαμβάνω δεν υπάρχουν κρυφά γράμματα, θα πάρουν βαθιά ανάσα οι επαγγελματίες». Ο κ. Λιούρτας επισημαίνει ότι το θετικό είναι ότι η κ. Κατσέλη διαβουλεύεται και καλεί κατά τακτά χρονικά διαστήματα «άτομα από όλες τις παρατάξεις και συζητά τα θέματα που απασχολούν. Την περασμένη εβδομάδα και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου πήγε στην Αθήνα για να συζητήσει θέματα του Επιμελητηρίου με τους αρμόδιους φορείς. Είμαστε σε καλό δρόμο».
 

Άννα Πατρωνίδου
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.