«Θελουμε διπλα μας την αστυνομια»

«Σα Νομός μπορούμε να υπερηφανευτούμε και να ισχυριστούμε ότι ελέγχουμε την κατάσταση γιατί είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και γι’ αυτό αναγκαζόμαστε και συγκρουόμαστε με τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες όταν προσπαθούν ενδεχομένως να αφήσουν ένα παραθυράκι ανοιχτό για να κάνουν αυτή τη δουλειά!»

Ποια είναι «αυτή η δουλειά»; Η βάφτιση εισαγόμενων ως ελληνικών. Για ποιο λόγο; Το κέρδος. Πρόκειται για έγκλημα καθαρά οικονομικής φύσεως που αφενός ελαφραίνει την τσέπη του καταναλωτή και αφετέρου ζημιώνει την ντόπια οικονομία της κτηνοτροφίας και το Ταμείο του Κράτους κατ’ επέκταση. Γι’ αυτό και τις περιπτώσεις των κρεοπωλείων στην Ξάνθη που εντοπίστηκαν να μην έχουν αναρτημένη και πινακίδα προέλευσης πάνω από τα σφραγισμένα «ρουμάνικα» αμνοερίφιά τους, χειρίστηκε ως αγορανομικές παραβάσεις το αρμόδιο Τμήμα Εμπορίου της Νομαρχίας επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους επαγγελματίες. «Στην Ξάνθη, όπως και σε όλους τους Νομούς της χώρας», συνεχίζει ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας «κυκλοφορούν στην αγορά και ντόπια και ξένα κρέατα. Τα βοοειδή έρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Γαλλία, Γερμανία – και τα αμνοερίφια από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τις μόνες που εξάγουν αμνοερίφια στην Ελλάδα. Στο Νομό μας σήμερα, το 95% των σφαγίων είναι ντόπια. Το υπόλοιπο 5% ελέγχεται και σφραγίζεται ως εισαγόμενο από τρίτες χώρες. Αλλά δεν επαρκεί η σφραγίδα. Θα πρέπει ο καταναλωτής να αναγνωρίζει αμέσως την προέλευση του κρέατος από την ταμπέλα που είναι υποχρεωμένος ο κρεοπώλης να έχει αναρτημένη».

Και στην ερώτηση αν έχει κάτι να φοβάται ο καταναλωτής από τέτοιου είδους παραλείψεις, ενδεχομένως και σκόπιμες, η απάντηση έρχεται άμεσα: «Είναι τελείως αβάσιμος ο φόβος για κίνδυνο δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Εδώ μιλάμε για παιχνίδια κερδοσκοπίας. Είναι οικονομικής φύσεως εγκλήματα αυτά», δηλώνει κατηγορηματικά για να μας περιγράψει ακολούθως με σχετικές λεπτομέρειες τις αυστηρές διαδικασίες ελέγχου από την «κορφή μέχρι τα νύχια» των ζώων που έρχονται στα σφαγεία για να γίνουν μπριζόλες στο πιάτο μας… Ακούγοντάς τες, αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να υπάρξει έστω και η σκέψη σε κάποιον ζωέμπορα για δυνατότητα εξαπάτησης των αρμοδίων οργάνων και του καταναλωτικού κοινού… Σκέψη σαν κι αυτή που προσφάτως αποκαλύφθηκε πως όχι μόνον πέρασε από το μυαλό κάποιων αλλά πραγματοποιήθηκε κιόλας! «Δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα εάν εφαρμόζονται κατά γράμμα οι εγκύκλιοι του Υπουργείου. Εμείς αυτό κάνουμε στην Ξάνθη και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή σύγκρουση με διάφορους ζωέμπορους…»

Η σφαγή…

Κάθε χρόνο στα έξι σφαγεία που διαθέτει ο Νομός σφάζονται κατά μέσο όρο 7.800 βοοειδή, 29.000 χοίροι, 3.500 αιγοπρόβατα, 55.000 αμνοερίφια, 1.500.000 ορνιθοειδή. Με τους έντεκα όλους κι όλους κτηνιάτρους που έχει η Υπηρεσία έναντι των είκοσι οργανικών θέσεων, ο σωστός έλεγχος μοιάζει με άθλο του Ηρακλή… Αν όχι, κάπου θα υπάρχει έλλειμμα, και τούτο το αυθαίρετο συμπέρασμα βγαίνει δια της εις άτοπον απαγωγής… Ωστόσο, όπως και οι ίδιοι δηλώνουν, υπάρχει μία καλή οργάνωση, υπάρχουν πολλές υπερωρίες και πολύ κούραση προκειμένου να βγει εις πέρας το καθήκον που συμπεριλαμβάνει εκτός από τα σφαγεία, τα προγράμματα πρόληψης ασθενειών και εμβολιασμών των ζώων, τους ελέγχους ζωικών παραγώγων τροφίμων για κατάλοιπα, τις άδειες διακίνησης των ζώων και τους ελέγχους βοοειδών άνω των 30 μηνών για εγκεφαλοπάθειες…

Το πρόβλημα επομένως εντοπίζεται στο ολιγάριθμο του προσωπικού που έχει να ανανεωθεί χρόνια… Είναι όμως μόνον αυτό;

Ο κ.Παναγιώτης Ταρενίδης, αποκαλύπτει ότι απ’ όλες τις δυσκολίες της δουλειάς, χειρότερη είναι αυτή που αντιμετωπίζει ο κτηνίατρος στο σφαγείο εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων που δέχεται προκειμένου να κάνει τα στραβά μάτια σ’ όσα παράτυπα ζητούν οι ζωέμποροι, αλλά και της υψηλής έντασης που έχει η δουλειά σ’ όλα τα στάδιά της. Γι’ αυτό και τη συγκεκριμένη βάρδια απρόθυμα την εκτελούν οι περισσότεροι και αν μπορούσαν να την αποφύγουν, ευχαρίστως θα το έκαναν: «…πρέπει οι κτηνίατροι να έχουν αντοχές. Γιατί δέχονται πιέσεις και απειλές. Απειλές οι οποίες χρησιμοποιούνται για την άσκηση πίεσης. Σ’ εμάς βέβαια δεν είχαμε μέχρι τώρα κάποια περίπτωση που να πραγματοποιήθηκαν αυτές οι απειλές. Αλλά σε καθημερινή βάση υπάρχουν. Οι κτηνίατροι επίσης δέχονται και πειρασμούς. Αυτό δεν είναι κρυφό. Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. Εναπόκειται στον ίδιο και τις αντιστάσεις του απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση να τα βγάλει πέρα», μας λέει για να τον συμπληρώσει ο συνάδελφός του Προϊστάμενος «ο κτηνίατρος βρίσκεται υπό την ισχυρή πίεση των ζωεμπόρων στα σφαγεία. Για να το αντιμετωπίσει αυτό, ο κτηνίατρος πρέπει να έχει στήριξη».

Αν ο έμπορος όμως είναι «εντάξει» από κάθε άποψη, τι λόγο έχει να πιέσει;

«Έχει! Διότι ακούει πως η τάδε παρατυπία γίνεται σε κάποια άλλα σφαγεία και λέει γιατί να μην γίνει κι εδώ; Μ’ αυτό το σκεπτικό ασκούν πιέσεις. Ακούν, π.χ. ότι στην τάδε περιοχή αφήνουν τα εισαγόμενα ζώα δίχως καφέ σφραγίδα. Εδώ σου λέει γιατί να τη βάζουμε; Γι’ αυτό το λόγο συγκρουόμαστε. Επειδή θέλουν να επιβάλουν κάτι που είναι παράτυπο αλλά επιμένουν γιατί ακούν πως γίνεται αλλού, και ξέρουν πως έτσι θα αυξήσουν το κέρδος τους…»

Σοβαρή αιτία για να οδηγήσει την Υπηρεσία να ζητήσει από το Υπουργείο την επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε πριν από την εφαρμογή του Π.Δ.410/1996 με το οποίο καταργήθηκε η υποχρεωτική παρουσία αστυνομικού οργάνου στη λειτουργία του σφαγείου.

Έλεγχος Ε.Ε.

Παρόλο που στο Νομό Ξάνθης δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους τα μεικτά συνεργεία ελεγκτών της Ε.Ε., ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν η μέρα που θα ξημερώσει δε φέρει μαζί της και κάποιο από αυτά… Η ερώτηση προς τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής, εύλογη: ας υποθέσουμε πως μας έρχονται αύριο. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν θα βρουν κάτι να σημειώσουν στην έκθεσή τους για τα σφαγεία της Ξάνθης;

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το μέσο όρο των σφαγείων της χώρας. Μπορεί να βρουν παραβάσεις αλλά όχι ουσιαστικές. Τυπικές όπως στους αυτοελέγχους που είναι υποχρεωμένα να κάνουν τα ίδια τα σφαγεία: ακόμα και το νερό που χρησιμοποιούν στο πλύσιμο, άσχετα αν προέρχεται από το δίκτυο ύδρευσης όπου ελέγχεται από τη ΔΕΥΑΞ, τα σφαγεία είναι υποχρεωμένα να το ελέγχουν μια φορά το μήνα. Να βρουν ότι αυτοί οι έλεγχοι μπορεί αντί για κάθε μήνα να γίνονται κάθε τρίμηνο. Άλλο παράδειγμα είναι να βρουν ότι δε φορούν καπέλα όλοι οι εργαζόμενοι την ώρα της εργασίας ή ότι κάποιος από αυτούς δεν έχει πιθανώς βιβλιάριο υγείας. Δηλαδή παραβάσεις που δεν συνδέονται με την υγεία των σφάγιων ή τις συνθήκες λειτουργίας του σφαγείου».

Μ.Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.