Στην οδο των Πατριαρχειων

Τι χαμπέρια από την Πόλη;

Είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να μετρήσει κανείς πόσα βήματα, πόσα χιλιόμετρα, τι αποστάσεις θα πρέπει να διανύσει στα σοκάκια και στις λεωφόρους της, για να πάρει μια υποτυπώδη αίσθηση της Πόλης,  μια γεύση του παρελθόντος και μια ακόμη του παρόντος της. Να γαργαλήσει τις αισθήσεις του και να κεντρίσει τους νευρώνες του. Να ψυχανεμιστεί τι κρύβεται πίσω από τα τείχη της, κάτω από τις τζούμπες των σπιτιών της και τους τρούλους των ναών της,  μέσα στα σαράγια της και δίπλα στα γυαλιά της, στο βάθος των νερών της και στις κορυφές των λόφων της. Σε μια πόλη που πάλλεται αιώνες τώρα, που μπορεί και κρατά ζωντανό το παρελθόν κι αναδύεται μέσα από ένα δυναμικό παρόν.

Σ’ αυτήν την μοναδική Πόλη οι Ρωμιοί, ακόμα και σήμερα μετά από τη συρρίκνωση του πληθυσμού τους, καταφέρνουν και δίνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο σημάδια της παρουσίας τους. Συνεχίζουν αυτόν τον αδιάλειπτο αγώνα ανάμεσα σε μια ισχυρή και δυναμική πλειονότητα, διατηρώντας σχεδόν ανέπαφη την υλική και την άυλη κληρονομιά τους. Διατηρούν, αποκαθιστούν, συντηρούν, προβάλλουν αλλά και διεκδικούν όσα οι προηγούμενες γενιές τούς έχουν αφήσει πολύτιμη παρακαταθήκη. Με τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τις ιδιαιτερότητες αλλά και με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του χαρακτήρα  της κοινότητάς τους προχωρούν και κερδίζουν μια ξεχωριστή θέση μέσα στην τουρκική κοινωνία.

Μια τέτοια ιδιαίτερη περίπτωση είναι και η Κοινότητα της Παναγίας Μπαλίνου στην περιοχή του Κεράτιου Κόλπου. Μια μικρή και άγνωστη στους πολλούς ελληνορθόδοξη κοινότητα στην ακτή του Κεράτιου, λίγο πριν από τη μονή των Βλαχερνών. Στη γειτονιά του Μπαλατά, που αναπλάθεται κι αλλάζει φυσιογνωμία με ταχύτατους ρυθμούς, η Παναγία Μπαλίνου με τη νέα της εφοροεπιτροπή, που ανέλαβε τη διοίκηση μόλις πριν από ένα χρόνο, μετά από τις τελευταίες εκλογές, βγαίνει από την αφάνεια και διεκδικεί τη θέση της πάνω στη γραμμή που ενώνει τη Βλαχέρνα με τον Άγιο-Νικόλα του Τζιμαπλί και περνά από την Ξυλόπορτα, τον Ταξιάρχη και τη Ζουλόπετρα, το Βλαχ-Σαράι και το Μουχλί, την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου και την Αγία Θεοδοσία. Αλλά κι από το Ιωακείμειο και τη Μεγάλη του Γένους Σχολή,  πάντα παράλληλα με τα θαλάσσια Θεοδοσιανά τείχη ακολουθώντας την «Οδό των Πατριαρχείων».

Αυτή την διαδρομή επέλεξε να αναδείξει η Κοινότητα Μπαλίνου σε συνεργασία με τις επιτροπές των άλλων Κοινοτήτων. Μια διαδρομή που συμπεριλαμβάνει και αρμενικούς ναούς, εβραϊκές συναγωγές, τεμένη καθώς και σπίτια αρχόντων αλλά και μικροαστών, όμορφα καφέ κι εστιατόρια, γραφικά σκαλάκια κι ανηφοριές. Γιατί ο Μπαλατάς και το Φανάρι μπορεί να έχασαν τον πληθυσμό που δημιούργησε αυτό το ανθρωπογενές περιβάλλον, κράτησαν όμως έστω και λαβωμένο αυτό που οι άνθρωποι εκείνοι άφησαν πίσω τους. Εδώ λοιπόν καλεί η επιτροπή του Μπαλίνου να σας οδηγήσει.

Πρώτοι συμμέτοχοι, επισκέπτες από την Κομοτηνή κι από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το τριήμερο του Ευαγγελισμού. Δικοί μας άνθρωποι, που θέλησαν να μοιραστούν τη χαρά μας καθώς ο Πρόεδρος της Κοινότητας έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην εκπαίδευση της Κομοτηνής. Στα κελεύσματα του καθηγητή τους, κ. Σολταρίδη, ανταποκρίθηκαν οι 54 Κομοτηναίοι και βρέθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στην Παναγία Μπαλίνου, παρακολούθησαν τη λειτουργία και περιηγήθηκαν μαζί μου στις γειτονιές του Μπαλατά και του Φαναρίου.   

Η χαρά όλων μας ήταν μεγάλη. Τόσο της επιτροπής που έβλεπε ένα όνειρο να γίνεται πραγματικότητα όσο και των επισκεπτών που γνώριζαν από κοντά το πραγματικό πρόσωπο της Ρωμιοσύνης, το χθες και το σήμερά της. Το κάλεσμα παραμένει ανοιχτό για όποιον θέλει να περιηγηθεί σε μέρη που ακόμα δεν αποτελούν τουριστικό προορισμό για τους πολλούς. Για όσους θέλουν να γνωρίσουν και γειτονιές πέρα από τις προβεβλημένες. Για όσους αγαπούν το Ρωμαίικο και θέλουν να το στηρίξουν, να το ενισχύσουν και να βοηθήσουν να πάρει ανάσες ζωής και αισιοδοξίας μέσα από την παρουσία τους.

Η Κοινότητα όμως απευθύνει μια ακόμα πιο δελεαστική πρόσκληση. Καθώς το Πάσχα πλησιάζει και παίρνοντας θάρρος κι ελπίδα από την περσινή Ανάσταση, που μετά από 30 ολόκληρα χρόνια χτύπησε η χαρμόσυνη καμπάνα στη γειτονιά του Μπαλατά, προσκαλούν όλους τους φίλους και τις φίλες να παραβρεθούν το απόγευμα του Μ. Σαββάτου στην Παναγία του Μπαλίνου, να ακούσουν αυτή τη λαμπρή ανοιξιάτικη μέρα το Χριστός Ανέστη στον περιποιημένο αυλόγυρο του Ναού και να πάρουν το Άγιο Φως από το κερί του ιερέα ψάλλοντας όλοι μαζί, σαν μια μεγάλη οικογένεια τον πασχαλινό ύμνο. Η Εφοροεπιτροπή, πάντα φιλόξενη, προγραμματίζει όπως πάντα πασχαλινά κεράσματα, κόκκινα αυγά και τσουρέκια, τυριά και ζεστό γάλα κατά τα έθιμα της Πόλης. Η πρόσκληση απευθύνεται σε οικογένειες με μικρά απιδιά που δυσκολεύονται να παραμείνουν ξύπνια μέχρι τα μεσάνυχτα, σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που δεν επιθυμούν να μείνουν εκτός σπιτιού αργά το βράδυ, σε ανθρώπους που αγαπούν το Μπαλίνο και συμμερίζονται την αγάπη και τον ενθουσιασμό των ανθρώπων του.

Πέρσι Ρωμιοί κάθε ηλικίας, χριστιανοί άλλων εθνικοτήτων που ζουν στην Πόλη αλλά και επισκέπτες από την Ελλάδα τίμησαν το μικρό αυτό ναό.  Φέτος όλοι ελπίζουμε να δούμε ξανά τον αυλόγυρο να πλημμυρίζει και τον ναό να αντηχεί από τις αναστάσιμες ψαλμωδίες από το στόμα όλων των παρευρισκόμενων.

Σας περιμένουμε το Μέγα Σάββατο στις 7 το απόγευμα στην Παναγία του Μπαλίνου!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.