Θεατρικη παρασταση στην Κομοτηνη «Λιωμενο Βουτυρο»

Το “Λιωμένο Βούτυρο” του Σάκη Σερέφα, μετά την επιτυχία που σημείωσε στο Εθνικό Θέατρο (2008), στο Θέατρο Χώρα (Αθήνα 2009) και στην Πειραματική Σκηνή (Θεσσαλονίκη, 2009), πραγματοποιεί περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με την Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος» να υπογράφει την παραγωγή. Στην Κομοτηνή θα δοθούν 2 παραστάσεις την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.Μια παράσταση βασισμένη σε μια ιστορία που καταγράφηκε στα ρεπορτάζ των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης του 1960. Ένα έγκλημα πάθους. Οχτώ ήρωες – Τρεις ηθοποιοί.

Μια παράσταση που το δράμα μεταμορφώνεται σε μια ξεκαρδιστική κωμωδία, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές.
Μια παράσταση που το γέλιο διαδέχεται την αγωνία σε μια συνεχή εναλλαγή, γοητεύοντας το κοινό όπου έχει παρουσιαστεί.
Για την παράσταση μας μίλησε ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Σίμος Κακάλας…

Σίμος Κακάλας, «Πιστεύω στην ανάμειξη των κωμικών και δραματικών στοιχείων»

ΠτΘ: Ένα έγκλημα πάθους στην δεκαετία του ’60, αποτέλεσε την αφορμή για τον συγγραφέα του έργου Σάκη Σερέφα. Ένα έγκλημα πάθους αποτελεί πάντα ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Πώς όμως η δική σας σκηνοθετική παρέμβαση εντάσσει στην παράσταση τις μάσκες;
Σ.Κ.:
Ναι, είναι μια παράσταση που κινείται γύρω από ένα έγκλημα που έγινε στο παρελθόν. Στην παράσταση συμμετέχουν τρεις ηθοποιοί, μάρτυρες γύρω από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι και υποδύονται τους ρόλους τους με μάσκες. Αυτή την τεχνική ο δικός μας θίασος την χρησιμοποιεί πολύ συχνά. Για μας είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, αλλά για τους θεατές δεν είναι ένα συνηθισμένο θέαμα.

ΠτΘ: Η μάσκα ήταν ένα κυρίαρχο στοιχείο στην ελληνική τραγωδία, αλλά με το πέρασμα τω χρόνων έχει εξαφανιστεί…
Σ.Κ.:
Ναι, στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί, έχει μείνει μόνο σε κάποιες τοπικές παραδόσεις.

ΠτΘ: Η παράσταση δεν είναι ούτε κωμωδία, αλλά ούτε και δράμα… Τι να περιμένουν οι θεατές από την παράσταση αυτή;
Σ.Κ.:
Είναι μια παράσταση στην οποία ο κόσμος γελάει πάρα πολύ, αλλά έχει και έντονα δραματικά στοιχεία, γιατί πιστεύω πάρα πολύ στην ανάμειξη αυτών των δύο στοιχείων.

ΠτΘ: Τι συναισθήματα σας προκάλεσε το γεγονός ότι το «Λιωμένο βούτυρο» έχει διακριθεί με έπαινο σκηνοθεσίας από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών και κατά πόσον λειτούργησε σαν κίνητρο για να συνεχίσετε αυτή τη δημιουργική πορεία σας;
Σ.Κ.:
Είναι χαρά η επιβράβευση πάντα και μόνο. Μετά έρχεται η επόμενη μέρα που σε βάζει σε μια σκέψη να επαναλάβεις κάτι τέτοιο η και να το εξαργυρώσεις με κάποιο τρόπο. Έτσι κινδυνεύεις να σταματήσεις να ακούς τον εαυτό σου, προσπαθώντας να ικανοποιήσεις τα γούστα των άλλων η αυτό που νομίζεις ότι είναι τα γούστα τους. Πρέπει από κει και πέρα να κάνεις προσπάθεια να ακούσεις ξανά τον εαυτό σου και τις ανάγκες του, γιατί κάτι τέτοιο δημιουργεί αρκετή φασαρία γύρω σου, και οι “καλές” φωνές κάνουν εξίσου κακό με τις “κακές”.

 

Η ιστορία του έργου είναι απλή. Ένας σκοτώνει έναν. Ένας αρσενικός άνθρωπος σκοτώνει ένα θηλυκό άνθρωπο. Πρώτα, ο αρσενικός ταΐζει φαγητό στο θηλυκό. Ύστερα, τον πηγαίνει σε ένα ξενοδοχείο και τον αγκαλιάζει. Μετά, βγαίνει από το δωμάτιο, βρίσκει ένα παρατημένο ρουλεμάν, ξαναμπαίνει μέσα και τον κοπανάει με αυτό στο κεφάλι. Ιδρώτας, σπέρμα, αίμα ποτίζουν τα σεντόνια. Ο αρσενικός άνθρωπος ανάβει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, καθισμένος πλάι στο πτώμα του θηλυκού. Μόλις ξημερώνει, πηγαίνει στην αστυνομία και παραδίνεται. Τέλος.

Συντελεστές της παράστασης

Δραματουργική Επεξεργασία: Έλενα Μαυρίδου
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Παίζουν: Σίμος Κακάλας, Έλενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα,
Σκηνικά – Κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν
Μουσική: Νίκος Βελιώτης
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Φωτισμός: Περικλής Μαθιέλλης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλα Τενεκετζή
Παίζουν: Σίμος Κακάλας, Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.