Οι φορεις προετοιμαζονται ενοψει της αντιπυρικης περιοδου

Πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Μ. Ταπατζάς: «Το καλοκαίρι που μας πέρασε ζήσαμε δυσάρεστες καταστάσεις, γι’ αυτό και πρέπει να διδασκόμαστε από τα λάθη και να επικεντρωθούμε στην πρόληψη»

Συνεδρίασε την Τετάρτη 17 Απριλίου το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) για την αντιμετώπιση των κινδύνων από δασικές πυρκαγιές. Στο Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π. προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης. Το όργανο συνεδρίασε μετά από πρόσκληση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας ΑΜΘ, προκειμένου να συζητηθούν οι δράσεις πρόληψης και η προετοιμασία – ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς στάθηκε στη σπουδαιότητα του θέματος που συζητείται, επισημαίνοντας πως «το καλοκαίρι που μας πέρασε ζήσαμε δυσάρεστες καταστάσεις, γι’ αυτό και πρέπει να διδασκόμαστε από τα λάθη και να επικεντρωθούμε στην πρόληψη». Σε αυτή την κατεύθυνση θύμισε πως «στην Π.Ε. Ροδόπης προ ημερών κάναμε σύσκεψη φορέων ενόψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός  για την αντιπυρική περίοδο και με στόχο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών».

Ο Αντιπεριφερειάρχης επιπλέον έθεσε ζητήματα σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση/δασικούς δρόμους, με βάση ποιο δείκτη επικινδυνότητας λαμβάνεται, τη μέριμνα που λαμβάνεται για τους μελισσοκόμους όταν αποφασίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς και τα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση προβλήματος στις τηλεπικοινωνίες.

Στη συνεδρίαση του Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π. συμμετείχαν οι: χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Ξάνθης, Έβρου, Καβάλας και Δράμας, θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, στελέχη των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της Αστυνομίας, του Δ΄ Σώματος Στρατού, του Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι των Διευθύνσεων Δασών των Περιφερειακών Ενοτήτων, στελέχη των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ, εκπρόσωποι εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Το Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π. κατευθύνει σε περιφερειακό επίπεδο το έργο των Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) για την αντιμετώπιση των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης όλου του κύκλου διαχείρισης καταστροφών. Συντονίζει, τον κατά λόγο αρμοδιότητας, επιχειρησιακό σχεδιασμό του Περιφερειακού Π.Δ.Ε.Α., παρακολουθώντας τις φάσεις υλοποίησης του. Σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ειδοποίησης πολιτών. Συνάπτει με άλλα περιφερειακά όργανα μνημόνια συνεργασίας για αμοιβαία συνδρομή ανθρώπινου δυναμικού, υλικού και μέσων πολιτικής προστασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.