«Θα πρεπει να διδαξουμε στα παιδια τους κανονες της υγιεινης»

Με τον πνευμονολόγο Σάββα Καμενίδη συζητήσαμε για τις ιώσεις της εποχής και το αντιγριπικό εμβόλιο που πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αλλά και όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως είναι οι καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί.

ΠτΘ: κ. Καμενίδη, είμαστε σε μια περίοδο που αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει με τις ιώσεις. Κάποιοι έχουν κάνει το εμβόλιο, ειδικά αν ανήκουν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Ποια είναι η μέχρι στιγμής εικόνα με τις ιώσεις;

Σ.Κ.:
Μέχρι τώρα δεν είχαμε πάρα πολλές ιώσεις. Κάθε χρόνο, τις αναμένουμε από τον Ιανουάριο κι έπειτα. Το αντιγριπικό που έχει κάνει ο περισσότερος κόσμος είναι πάρα πολύ καλό, ειδικά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών ακόμη κι αν δεν έχουν χρόνιο πρόβλημα υγείας, οι χρόνια καρδιοπαθείς, οι πνευμονοπαθείς, οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, όσοι έχουν θυρεοειδοπάθειες, όσοι δουλεύουν στα νοσοκομεία, το Στρατό και τα σχολεία. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει έναντι όλων των ιώσεων αλλά κυρίως έναντι των στελεχών της γρίπης.

ΠτΘ: Οι εναλλαγές του καιρού από τη ζέστη στο κρύο δημιουργούν εύφορο κλίμα για τις ιώσεις;

Σ.Κ.:
Οι εναλλαγές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίως από τις περιόδους υγρασίας σε περιόδους ξηρασίας κι αν συνεχιστούν θα έχουμε αρκετά περιστατικά με ιώσεις.

Ιώσεις και παιδιά

ΠτΘ: Πιο ευπαθή είναι τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και τα νήπια που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, λόγω των συναναστροφών;

Σ.Κ.:
Βέβαια. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, όπως και οι κάθε λογής χώροι όπου συγχρωτίζονται πολλοί άνθρωποι είναι μια δεξαμενή με ιούς και συνήθως οι ιώσεις ξεκινούν από εκεί.

Όσοι έχουν παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς και στο σχολείο το γνωρίζουν καλά.

ΠτΘ: Οι γονείς αναρωτιούνται αν θα πρέπει να στέλνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό την περίοδο των ιώσεων ή αν είναι καλύτερα να τα κρατήσουν στο σπίτι για να μη χρειαστεί να παραμείνει αργότερα στο κρεβάτι.

Σ.Κ.:
Το ν’ αποφύγει κάποιος τις ιώσεις δεν είναι κάτι πολύ εύκολο και ούτε αποτελεί λύση το να κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί με το να μη στέλνουν οι γονείς τα παιδιά.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποια ελάχιστα παιδιά που υποφέρουν σχεδόν όλο το χειμώνα από ιώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα παιδιά εάν δεν πάνε στον παιδικό θα έχουν μια σημαντική βελτίωση, με την έννοια ότι όταν πηγαίνουν δέχονται αλλεπάλληλους ιούς, με αποτέλεσμα να είναι για 2- 3 μήνες συνεχώς άρρωστα.

Σε γενικές γραμμές, η οδηγία δεν είναι το να μην πηγαίνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο.

ΠτΘ: Αυτό που λέμε «αυτό το παιδί είναι πιο ευαίσθητο από το άλλο» ισχύει;

Σ.Κ.:
Αυτό ισχύει για κάποια παιδιά.

ΠτΘ: Υπάρχει τρόπος οι γονείς να θωρακίσουν το παιδί και να γίνει πιο δυνατός ο οργανισμός του;

Σ.Κ.:
Όλα τα παιδιά τρέφονται πλέον πολύ καλά, οπότε είναι καλυμμένα από πλευράς διατροφής. Θα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά τους κανόνες της υγιεινής, δηλαδή να πλένουν συχνά τα χέρια τους, να μην τα βάζουν συνεχώς στο στόμα. Όταν επιστρέφουν από το σχολείο, οι γονείς ή οι γιαγιάδες θα πρέπει να τους πλένουν πολύ καλά τα χέρια και το πρόσωπο και να τους αλλάζουν ρούχα, για να μη μεταφέρουν τα μικρόβια.

Θεωρείται αυτονόητο ότι οι παιδαγωγοί ή οι δάσκαλοι αερίζουν καλά και συχνά τους χώρους όπου βρίσκονται τα παιδιά.

ΠτΘ: Εξαρτάται κι από το παιδί, κατά πόσο παίζει και ιδρώνει;

Σ.Κ.:
Βέβαια. Υπάρχουν και κάποια παιδιά που έχουν χρόνιες παθήσεις που τα κάνουν πιο επιρρεπή σε ιώσεις, όπως είναι οι ρινίτιδες, τα λεγόμενα «κρεατάκια», το άσθμα.

ΠτΘ: Πώς μπορεί ένας γονιός να καταλάβει ότι το παιδί του έχει μια «ευαισθησία», για παράδειγμα άσθμα, ένα συγκεκριμένο πρόβλημα πέρα από τις συνήθεις ιώσεις;

Σ.Κ.:
Αυτό μπορεί να τού το πει μόνο κάποιος γιατρός, δε μπορεί να το διαπιστώσει ο ίδιος. Αν παρατηρήσει ότι το παιδί του αρρωσταίνει πολύ συχνά και είναι διαρκώς άρρωστο για κάποιους μήνες θα πρέπει να το πάει σε κάποιο γιατρό για να κάνει διάγνωση.

ΠτΘ: Το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται και στις εγκύους;

Σ.Κ.:
Βεβαίως και μάλιστα είναι καλό να το κάνει από την πρώτη στιγμή, σε όποιο τρίμηνο κι αν βρίσκεται. Είναι πιο αποτελεσματικό να γίνεται στο πρώτο τρίμηνο όπου εστιάζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εάν κωλύσει γρίπη μια έγκυος.

ΠτΘ: κ. Καμενίδη, σας ευχαριστώ πολύ.

Σ.Κ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μαρία Αμπατζή

Υ.Γ.: Η συνέντευξη με τον κ. Καμενίδη έγινε πριν δυο εβδομάδες, άρα πριν αρχίσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.