Τα τρια παιδια του Ρενε Λεβη ξανα στην Κομοτηνη

Για να παρακολουθήσουν την εισήγηση του Βασίλη Ριτζαλέου για τον πατέρα τους

Στο 4ο  Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας με τίτλο «Ταυτότητες και ετερότητες σε περιόδους κρίσης» που διοργάνωσε ο αν. καθηγητής Βασίλης Δαλκαβούκης για το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, σε συνεργασία  την Ένωση Προφορικής Ιστορίας,  το τριήμερο 18 με 20 Μαΐου  στην Κομοτηνή, βρέθηκαν τα παιδιά του Κομοτηναίου Εβραίου Ρενέ Λεβή, μέλους μίας εκ των γνωστότερων εβραϊκών οικογενειών της Κομοτηνής.
 
Τα τρία παιδιά του Ρενέ, η Ορίντ , η Γιοσέλ και ο Γιοσσέ, έδωσαν το παρών στην παρουσίαση της ιστορίας της οικογένειάς τους, όπως την «αφηγήθηκε» κατά την διάρκεια του συνεδρίου ο κ.Βασίλης Ριτζαλέος, που έκανε γνωστή την ιστορία των Λεβή στην τοπική κοινωνία της Κομοτηνής, καθώς ήταν αυτός που δημοσίευσε την ιστορία  της ζωής και την ταλαιπωρία που υπέστη ο Ρενέ Λεβή σε άρθρα του στον «Παρατηρητή της Θράκης». Ο ίδιος ο Ρενέ Λεβή, συνοδευόμενος από την κόρη του Γιοσέλ ήρθε ξανά στην Κομοτηνή, ως προσκεκλημένος του Βασίλη Ριτζαλέου στο ίδιο Τμήμα. 
 
Οι Λεβή ζούσαν σε ιδιόκτητο διώροφο νεοκλασικό σπίτι με μεγάλο κήπο στην οδό Κονδύλη και σε αντίθεση με τους περισσότερους εβραίους της πόλης, οι Λεβή είχαν φιλικές και κοινωνικές σχέσεις κυρίως με χριστιανούς. Ο Ρενέ συνελήφθη τον Φλεβάρη του 1943 στο σπίτι του από άνδρες της Βουλγαρικής Ασφάλειας, μπροστά στα έντρομα μάτια των γονιών του. Είχε προηγηθεί η σύλληψη και ο άγριος ξυλοδαρμός μελών της Αντίστασης. Η Βουλγαρική Ασφάλεια συγκέντρωσε πληροφορίες για τα σημαντικότερα και δευτερεύοντα μέλη της οργάνωσης φτάνοντας μέχρι τον Ρενέ. Η οικογένεια αγνοούσε τη δράση του καθώς ο Ρενέ χρησιμοποιούσε διάφορες δικαιολογίες για την καθημερινή απουσία του από το σπίτι.
 
Στις 4 Μαρτίου 1943 ο Ρενέ, ο μοναδικός εβραίος κρατούμενος στην Ασφάλεια, περίμενε μάταια τη μητέρα του χωρίς να γνωρίζει τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας,  όταν οι Βούλγαροι στρατιώτες και αστυνομικοί εισέβαλαν σε 140 εβραϊκά σπίτια και συνέλαβαν 864 ανθρώπους.
 
Ο Ρενέ και οι υπόλοιποι εγκλωβισμένοι εβραίοι στην Κομοτηνή έζησαν έναν πραγματικό εφιάλτη για άλλους 19 μήνες μέχρι την απελευθέρωση του 1944. Ο πόνος από την απώλεια των συγγενών και η αγωνία για τη δική τους τύχη τσάκισαν το σώμα και την ψυχή αυτών των ανθρώπων.  Ο Ρενέ δεν μπόρεσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του στη μεταπολεμική Κομοτηνή, αν και οι χριστιανοί φίλοι του πατέρα του επέμεναν να μείνει στον τόπο του. Αποφάσισε να μεταναστεύσει στο Ισραήλ. Κατά την αναχώρησή του από την Ελλάδα το 1951, οι Αρχές αφαίρεσαν την ελληνική ιθαγένεια από τον Ρενέ Λεβή, όπως και από εκατοντάδες άλλους Έλληνες εβραίους, επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Ένας αληθινός μαχητής της ζωής, ο Ρενέ Λεβή εγκαταστάθηκε στο Τελ Αβίβ, δούλεψε ως οδηγός ταξί για δέκα χρόνια και παντρεύτηκε την Άννα, Ελληνοεβραία από την Αθήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.