Τα τοπικα προιοντα και οι συνεργιες των παραγωγων το μελλον της αγροτικης παραγωγης

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν οι Κωνσταντίνος Μάττας και Παναγιώτης Βέβες στην εκδήλωση της ΤΟΡΑ στην Μαρώνεια

Εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των αγροτών της Ροδόπης, σε σχέση με την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής, πραγματοποίησε η ΤΟΡΑ το απόγευμα της Κυριακής, 9 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Μαρώνειας.
 
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μάττας, καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής του ΔΠΘ και Παναγιώτης Βέβες, γεωπόνος και μέλος του ΠΡΑΤΤΩ. 

Κωνσταντίνος Μάττας «Η διαφορετικότητα, εδάφους και κλίματος, της Ελλάδας, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της» 

Ο κ. Μάττας μίλησε για τα τοπικά προϊόντα και την τοπική οικονομία, τονίζοντας πως η παρουσία και η ανάπτυξη τοπικών προϊόντων για την Ελλάδα είναι πολύ ζωτική, προτρέποντας τους αγρότες να στραφούν σε τέτοιες καλλιέργειες. Άλλωστε όπως επεσήμανε η ανομοιομορφία του περιβάλλοντος, εδαφικά και κλιματολογικά, είναι κάτι που δεν συναντάται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και επομένως αποτελεί  πλεονέκτημα, καθώς η κάθε περιοχή ανάλογα με τα βασικά χαρακτηριστικά της μπορεί και πρέπει να στοχεύσει σε ένα προϊόν.
 

«Η διαφορετικότητα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι προσόν, θα πρέπει να το καταλάβουμε και να επενδύσουμε σε αυτή» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, επισημαίνοντας επίσης την αξία των συνεργιών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και την υπεραξία των προϊόντων.
 
Ο κ. Μάττας δεν έμεινε στους παραγωγούς, αλλά απευθύνθηκε και προς τους πολίτες – καταναλωτές, καλώντας τους να συνειδητοποιήσουν τι προϊόντα καταναλώνουν και να προτιμούν τα τοπικά προϊόντα, τα οποία θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα. 

Παναγιώτης Βέβες «Προς τη σωστή κατεύθυνση οι αλλαγές στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020» 

Για τις νέες μορφές επιδοτήσεων αγροτών μέσω ΕΣΠΑ, μίλησε ο κ. Παναγιώτης Βέβες, ο οποίος στην αρχή της τοποθέτησής του, επεσήμανε πως το σύνολο σχεδόν του νέου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 δεν έχει ακόμα ανοίξει. «Έχει ανοίξει ένα μόνο μέτρο και όλα τα διαθέσιμα χρήματα, που αγγίζουν τα 6 δις. ευρώ, είναι ακόμα αδιάθετα» τόνισε για να επισημάνει πως «θεωρητικά τουλάχιστον το σύνολο των κλάδων της αγροτικής οικονομίας, τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο τομέα, έχει να περιμένει».
 
«Το ποσό είναι πάρα πολύ μεγάλο» συνέχισε «που αν κατανεμηθεί σωστά, γίνει σωστή και ορθολογική διαχείριση από τις Περιφέρειες και το υπουργείο, θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, στη βοήθεια των αγροτών να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που έχουν προκύψει με όλα όσα έχουν εφαρμοστεί και ταυτόχρονα θα τους δώσει τη δυνατότητα να αρχίσουν να παράγουν εισόδημα για τους ίδιους και τα παιδιά τους».
 
Ερωτηθείς σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν οι αγρότες να χρησιμοποιήσουν το νέο ΕΣΠΑ, ο κ .Βέβες έκανε λόγο για πληθώρα εργαλείων, που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα, ξεχωρίζοντας αρχικά τις ομάδες παραγωγών.  
 

«Είτε είναι ενώσεις είτε αγροτικές συμπράξεις, οι οποίες είναι ουσιαστικά διάφορες ευέλικτες μορφές των παλιών συνεταιρισμών, δίνουν τη δυνατότητα, δημιουργίας ομάδων, με 5 και 10 μέλη, ανάλογα με την καλλιέργεια και τα στρέμματα που διαθέτουν, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να είναι ευέλικτοι, γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Να μην υπάρχει η γραφειοκρατία και η βαβούρα ή τα κακώς κείμενα των συνεταιρισμών, καθώς πρόκειται στην ουσία για ομάδες παραγωγών ομοειδών προϊόντων. Πέραν όλων των άλλων έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης τόσο για την μείωση του κόστους παραγωγής, όσο και για την καλύτερη πώληση του προϊόντος που θα τους δώσει καλύτερες τιμές»  εξήγησε ο ίδιος.
 
Μάλιστα ο κ. Βέβες υπογράμμισε πως στο νέο πρόγραμμα υπάρχουν θετικές αλλαγές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλαγές που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, η πρώτη εκ των οποίων αφορά στον διαχωρισμό των μεμονωμένων παραγωγών από τις ομάδες. «Άλλο  budget υπάρχει για τις ομάδες, άλλο για τους μεμονωμένους παραγωγούς, άρα υπάρχει μια ουσιαστική πριμοδότηση, των ομάδων που δεν ανταγωνίζονται τους μεμονωμένους παραγωγούς και το αντίθετο» εξήγησε, προσθέτοντας στις θετικές αλλαγές και το γεγονός ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 40% του νέου προγράμματος θα περάσει στη διαχείριση των Περιφερειών, που σημαίνει ότι οι Περιφέρειες θα είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση ενός σωστού προγραμματισμού, της κατανομής των χρημάτων αλλά και των όποιων διαδικασιών – προτεραιοτήτων, βάσει των δικών της μοντέλων. «Αυτό το μοντέλο της περιφερειακής διάθρωσης των χρημάτων ξεκινά για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκά προγράμματα και θέλουμε να ελπίζουμε ότι η διαδρομή τους στο χρόνο θα μας δείξουν ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» κατέληξε.
 
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων στελέχη του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, όπως η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φωτεινή Τσακιράκη,  ενώ παρόντες ήταν και αρκετοί παραγωγοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Κομοτηνής κ. Νίκος Κυριαζής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.