Τα οικονομικα προβληματα απειλουν με «λουκετο» το εκκλησιαστικο μουσειο

Ακόμη και το ενδεχόμενο της διακοπής λειτουργίας του εκκλησιαστικού μουσείου, λόγω των υφιστάμενων οικονομικών προβλημάτων, εξετάζει η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας Κομοτηνής, σύμφωνα με τον γραμματέα της διοικητικής επιτροπής π. Δημήτρη Βασιλειάδη.

Παράλληλα ένα ακόμη ζήτημα που επίσης απασχολεί ιδιαίτερα την Μητρόπολη, είναι και η μικρή προσέλευση επισκεπτών.

Το μουσείο λειτουργεί ως εκκλησιαστικό ίδρυμα, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και στη διοικητική επιτροπή προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ Δαμασκηνός. Το μουσείο δεν έχει τακτικούς πόρους αλλά κι η Μητρόπολη που ανέλαβε ένα μέρος από το οικονομικό φορτίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. «Ο Δήμος Κομοτηνής ενέκρινε ένα σοβαρό ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ το οποίο δεν εισπράχθηκε ακόμη. Ελπίζουμε να έχουμε την συμπαράσταση της Περιφέρειας, του ΥΜΑΘ, του ΥΠΠΟ, ώστε να μπορέσουμε να το κρατήσουμε γιατί φτάσαμε στο σημείο να αντιμετωπίζουμε και το να διακόψουμε τη λειτουργία του» υποστήριξε ο π. Δ.Βασιλειάδης.

Σε ότι αφορά την μικρή επισκεψιμότητα του εκκλησιαστικού μουσείου ο ίδιος την απέδωσε «στη γενικότερη αδιαφορία των συμπολιτών μας για αυτά τα ζητήματα, διότι δεν μπορούμε να πούμε ότι το αρχαιολογικό μουσείο έχει περισσότερους επισκέπτες, ούτε το λαογραφικό έχει. Ίσως είναι εν μέρει φυσιολογικό, πολλοί είναι ας πούμε στην Αθήνα που δεν έχουν επισκεφθεί το μουσείο της Ακρόπολης, πολλοί είναι οι Θεσσαλονικείς που δεν πήγαν στο μουσεία της Θεσσαλονίκης». Επίσης επισήμανε ότι αναμενόταν εντονότερο το ενδιαφέρον εκ μέρους των φοιτητών, το οποίο δεν εκδηλώθηκε. «Εν πάση περιπτώσει ελπίζουμε ότι θα αλλάξει το καθεστώς». Πως θα συμβεί αυτό; Ο γραμματέας της διοικητικής επιτροπής απαντά

ότι ο Σεβασμιότατος και η ΙΜΜΚ αποφάσισαν να προωθήσουν την έγκριση ενός έργου το οποίο αποσκοπεί στην αναδιαμόρφωση του χώρου, τη βελτίωση της εκθέσης του υλικού καθώς επίσης στην έκδοση βιβλίων και άλλων εντύπων που θα είναι ντοκουμέντα για το υλικό που θα παρουσιάζεται. Στο πλαίσιο του ίδιου έργου προβλέπεται και η συντήρηση ενός τμήματος του υλικού που δεν έγινε σε πρώτη φάση. Εφόσον βέβαια οι παραπάνω παρεμβάσεις εγκριθούν για χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ , το εκκλησιαστικό μουσείο «θα γίνει αρτιότερη μουσειακή μονάδα αλλά και ευρύτερα πολιτιστική».

Τα εκθέματα και η σημασία του μουσείου

Το μουσείο λειτουργεί από το 1999, στη νέα του στέγη στο κτίριο του παλιού πτωχοκομείου, γνωστό ως «Ιμαρέτ». Πρόκειται για ένα μνημείο του 14ου αιώνα το οποίο αποκαταστάθηκε με παράλληλες εργασίες οι οποίες εκτελέστηκαν για τη διαμόρφωση του κτιριακού συγκροτήματος και του περιβάλλοντος χώρου, με κονδύλια του Β’ΚΠΣ.

Στους χώρους του εκτίθενται η συλλογή κειμηλίων της ΙΜΜΚ.

Η λειτουργία του μουσείου ξεκίνησε ακόμα από το 1968, επί ημερών του αείμνηστου Μητροπολίτη Τιμόθεου. Στην αρχή στεγάστηκε στο παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού Μεγάρου εν συνεχεία σε μια αίθουσα του εκκλησιαστικού κτιρίου της οδού Μητροπολίτου Ανθίμου και με φροντίδα του Μητροπολίτη κ.κ Δαμασκηνού εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια έγιναν οι απαραίτητες εργασίες καθώς επίσης κι έκθεση υλικού, η καταγραφή και η συντήρησή του.

Ο πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασιλειάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μουσείο «αποτελεί μια σπουδαία μονάδα προβολής της εκκλησιαστικής ιστορίας του τόπου μας αλλά και πέρα από αυτό της ιστορίας των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι όπως είναι γνωστό δεν είναι μόνο ντόπιοι. Λιγότεροι είναι ντόπιοι, οι περισσότεροι από αυτούς είναι Έλληνες απόγονοι προσφύγων από τις πατρίδες του Πόντου της Θράκης και της Μικράς Ασίας κι έφεραν και τα κειμήλια τους και ακριβώς το υλικό του μουσείου, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του κειμήλια αυτών των πατρίδων. Και για αυτό έχει μια ευρύτερη ακτινοβολία το μουσείο».

Τα εκθέματα του εκκλησιαστικού μουσείου χρονολογούνται από το 16ο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Πρόκειται κυρίως εικόνες, είδη μεταλλοτεχνίας, αγιοπότηρα, άμφια, επιτάφια κ.α. Επίσης εκτίθενται 2-3 σημαντικά χειρόγραφα και εκκλησιαστικά βιβλία παλαιών εκδόσεων. «Όλο το υλικό είναι πολύ ενδιαφέρον ο χώρος είναι πολύ ελκυστικός και για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι είναι από το σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής μας μετά το αρχαιολογικό μουσείο» σημείωσε επίσης ο π. Βασιλειάδης.

Ας σημειωθεί πως το μουσείο λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, που είναι μέρα της αργίας όλων των μουσείων. Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών είναι ανοικτό τα πρωινά της Τρίτης, της Πέμπτης, του Σάββατο και της Κυριακή ενώ Τετάρτη και Παρασκευή λειτουργεί από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.