Ενωσαν τη φωνη τους κατα του σχολικου εκφοβισμου μαθητες απο ολη τη Ροδοπη

Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στο πλαίσιο της Δράσης κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού έχει τίτλο «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας»

Τις φωνές τους κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού ένωσαν το πρωί της Τετάρτης 6 Μαρτίου, παιδιά από τέσσερα σχολεία της Ροδόπης στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, στο πλαίσιο της Δράσης κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού που είχε τίτλο «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» και πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα.

Η δράση αποτελούσε πρωτοβουλία του Δικτύου Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου ΜΕΚΘΕΜΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με περισσότερα από 520 σχολεία όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και  Λύκεια) από όλη τη χώρα και ένα από την Ίμβρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, Δήμων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, στο οποίο υπολογίζεται πως συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 μαθητές και 1.000 εκπαιδευτικοί.

Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής βρέθηκαν μαθητές από το Μειονοτικό Σχολείο Οργάνης, το 1ο, 9ο και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.

Στις 11 το πρωί, οι μαθητές από όλα τα σχολεία έσπασαν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι, το οποίο είχαν φέρει μαζί τους, το οποίο συμβόλιζε το σπάσιμο της σιωπής, με την ταυτόχρονη κίνηση να συμβολίζει ότι ενώνουν τις φωνές τους.

Από την Οργάνη στην Κομοτηνή για την Σχολική Βία

Τα παιδιά του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Οργάνης ταξίδεψαν από την ορεινή Ροδόπη για να στείλουν το μήνυμά τους κατά του Bullying τόσο εντός όσο και εκτός του σχολείου, τόνισε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Αρναούτ Μουσταφά Αχμέτ, που νετέφερε πως εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι δράσεις εντός του σχολείου, και ήρθαν στην Κομοτηνή για να σπάσουν συμβολικά τα μπαλόνια, και μαζί με αυτά και την σιωπή τους, ώστε να δώσουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να κρατούν μέσα τους τα προβλήματα.

«Ήρθε η ώρα να τα βγάλουν έξω και να τα μοιραστούν με τους γονείς τους» ανέφερε, τονίζοντας πως στο πλαίσιο των δράσεων τους τα παιδιά δημιούργησαν μια σειρά από βίντεο για τον εκφοβισμό και αφίσες που αφορούν το θέμα, τις οποίες έφεραν μαζί τους στην Κομοτηνή.

Μέχρι τώρα ευτυχώς στο σχολείο τους δεν είχαν αναφορές για τέτοια φαινόμενα, σημείωσε, ούτε διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα, όμως πάντα ενημερώνουν τους μαθητές τους πως αν δεχτούν εκφοβισμό, ή αν υποπέσει κάτι στην αντίληψή τους, να τους ενημερώσουν άμεσα για να κάνουν την παρέμβαση.

Πολλαπλές δράσεις από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

Τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Κομοτηνής μετέβηκαν στην πλατεία από το σχολείο τους προς την πλατεία φορώντας μάσκες που απεικονίζουν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, ενώ διάφορες τάξεις είχαν κάνει διαφορετικές δράσεις συμβολίζοντας διάφορες μορφές βίας και αναδεικνύοντας την ανάγκη για αντιμετώπισή τους.

Όπως τόνισε η κ. Μαριάνθη Αρβανιτίδου, εκπαιδευτικός στο σχολείο, συμμετέχουν στη δράση του Δικτύου Διαμεσολάβησης, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους μαθητές να σπάσουν την σιωπή και να ενώσουν τις φωνές τους σε αυτό το φαινόμενο που θλίβει όλους.

Ήδη από την αρχή του έτους ξεκίνησαν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα της διαμεσολάβησης με κάποιες δράσεις και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά, έδειξαν τους προβληματισμούς και τα ανησυχίες τους και σύμφωνα με την κ. Αρβανιτίδου τους προβληματίζει ιδιαίτερα.

Έμφαση στη διαμεσολάβηση στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

Στην πλατεία, μέσα από τη συμμετοχή του στο Δίκτυο, βρέθηκε και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής με την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Μαρίνα Μολλά να τονίζει πως θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν τους συμπολίτες μας, όσο και τους μαθητές και τους γονείς όσο αφορά τον σχολικό εκφοβισμό, σπάζοντας τα μπαλόνια και τη σιωπή.

Το πρόγραμμα Δράσης της Σχολικής Διαμεσολάβησης λαμβάνει χώρα στο Σχολείο εδώ και 2 χρόνια, με τα παιδιά να μαθαίνουν ειρηνικούς τρόπους για να επιλύουν τις συγκρούσεις τους, στο οποίο συμμετέχουν και φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας που κάνουν την πρακτική τους στο σχολείο τους.

Η κοινωνική λειτουργός του Σχολείου κ. Ιωάννα Χαρισιάδου τόνισε πως έγιναν διάφορες δράσεις και ενημερώσεις στα παιδιά σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό και τη βία, αναδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι να μιλούν, και να μην μένουν αμέτοχα μπροστά σε τέτοια περιστατικά.

Μέσα από αυτές τις δράσεις, τόνισε, κάποια παιδιά ένιωσαν άνετα και μοιράστηκαν με την ομάδα τις εμπειρίες τους και όσα έχουν ζήσει, κυρίως όμως έχοντας παρατηρήσει τέτοια φαινόμενα όχι ως θύματα τα ίδια.

Την δική του συμβολή έκανε το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

Τέλος στην κεντρική πλατεία βρέθηκαν και παιδιά από το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, με τον εκπαιδευτικό του τμήματος Γ2 κ. Γιακούμπ Σινάν να τονίζει πως η ενδοσχολική βία αποτελεί ένα φαινόμενο που επηρεάζει και απασχολεί έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο.

Για αυτό και θέλησαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση όσο μπορούν, ετοιμάζοντας φυλλάδια και αφίσες με τη συμμετοχή των παιδιών και θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.