Τα διατηρητεα στο μικροσκοπιο της Νομαρχιας Καβαλας

Τα εκατοντάδες διατηρητέα κτίρια της Καβάλας επιχειρεί να καταγράψει και να εξετάσει η νομαρχία Καβάλας ζητώντας την αρωγή των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης. Η επιθυμία των ιδιοκτητών να τα κατεδαφίσουν για ν’ αποκτήσουν «αξιόλογα» οικόπεδα και η κωλυσιεργία της κεντρικής διοίκησης δημιουργεί ένα γαϊτανάκι καθυστερήσεων με κίνδυνο να χαθούν ενδιαφέροντα κτίσματα στο χρόνο ή να καταρρέουν μέρα με τη μέρα, ίσως και πάνω από κεφάλια διερχομένων.

Ο αντινομάρχης Καβάλας Ευστάθιος Τριανταφυλλίδης μίλησε στον ΠτΘ για τα διατηρητέα της Καβάλας, εξηγώντας αρχικά ότι υπόκεινται σε δυο βασικές κατηγορίες, τα διατηρητέα και τα προτεινόμενα για διατηρητέα, όπως χαρακτηρίστηκαν το 1989. «Ως νομαρχία δε μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται, διότι έχουμε και τους ιδιοκτήτες που προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατεδάφιση των κτιρίων τους. Στην Καβάλα έχουμε περίπου 800 κτίρια, εκ των οποίων τα 300 είναι διατηρητέα και τα υπόλοιπα είναι προτεινόμενα. Εκτός από την πόλη της Καβάλας υπάρχουν και στην Ελευθερούπολη ορισμένα διατηρητέα». Η νομαρχία Καβάλας δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει την πορεία των κτιρίων στο χρόνο γι’ αυτό και πρότεινε να γίνει μια εκ νέου καταμέτρηση κι εκτίμηση. «Να διαπιστώσουμε ποια από αυτά τα κτίρια θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και ποια άλλα κτίρια θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας μας απάντησε ότι δε μπορεί να συμμετάσχει σε μια παρόμοια προσπάθεια προς το παρόν. Εμείς από την πλευρά μας δε μπορούμε να κάνουμε τίποτε μόνοι μας. Μόνο το υπουργείο μπορεί ν’ αποφανθεί για την κατεδάφιση ή όχι των κτιρίων. Οι ιδιοκτήτες ζητούν την κατεδάφιση των κτιρίων για ν’ αξιοποιήσουν τα οικόπεδα, αλλά υποχρεώνονται από την Πολεοδομία να προβαίνουν στη συντήρηση των κτιρίων, με κάποιες επιδιορθώσεις, ώστε να μην καταρρεύσουν».

Προσφυγές

στη δικαιοσύνη

Ο κ. Τριανταφυλλίδης σημειώνει ότι ιδιοκτήτες διατηρητέων έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την άρση του διατηρητέου χαρακτήρα. «Περιμένουμε να εκδικαστεί η υπόθεση του κτιρίου Μπαλάφα, το οποίο είναι εξαιρετικό» σημειώνει. Υπάρχουν και επικίνδυνα κτίσματα, γι’ αυτό και η νομαρχία απευθύνεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων για να ληφθεί απόφαση ή όχι για κατεδάφιση.

Σχετικά με την πρόσφατη, επεισοδιακή κατεδάφιση των Μύλων Γεωργή – Νικολετόπουλου ο αντινομάρχης Καβάλας υποστηρίζει: «Μπορούσαν να κρατηθούν για 10 ή 20 χρόνια ακόμη, αλλά τα κτίρια που είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα δεν έχουν πολλά χρόνια ζωής, περίπου 80 με 90 κι επιπλέον καταρρέουν μόνα τους. Πριν από τρία χρόνια είχε πέσει ο μύλος και απέμειναν μόνο κάποια σιλό (αποθήκη σιτηρών). Ο ιδιοκτήτης ζήτησε νόμιμα άδεια, την έλαβε κι έγινε η κατεδάφισή τους». Στην Καβάλα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από μερίδες δημοτικών συμβούλων και πολιτών, αλλά ο κ. Τριανταφυλλίδης επισημαίνει ότι όφειλαν να αντιδράσουν έγκαιρα κι όχι την τελευταία στιγμή.

Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Καβάλα δήλωσε ότι κακώς έγινε η κατεδάφιση των μύλων, οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, κάτι όμως που θα μπορούσε να είχε γίνει κι επί των ημερών του.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.