Επιστολη ΟΕΕ Θρακης για την υποχρεωτικη προσυμπληρωση εσοδων, εξοδων κατα την υποβολη δηλωσεων ΦΠΑ

Ζητά την άμεση κατάργηση της απόφασης κάνοντας λόγο για παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη, στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεοχάρη και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή, απέστειλε το Παράρτημα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σχετικά με την απόφασης 1020/2024 του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 15Α ΚΦΔ, σχετικά με την υποχρεωτική προσυμπλήρωση εσόδων, εξόδων κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από 01.01.2024.

Στην επιστολή του το Π.Τ Θράκης του ΟΕΕ καταθέτει την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση, κάνοντας λόγο για παραβίαση της ισχύουσας ενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας ζητώντας την άμεση κατάργησή της «καθώς δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρούν ότι λύνει».


Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής: 

«Ως Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,  με την συνέργεια και τη σύμπραξη των  Συλλόγων Οικονομολόγων και Λογιστών Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης,  σε συνέχεια της Απόφασης 1020/2024 του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 15Α ΚΦΔ, σχετικά με την υποχρεωτική προσυμπλήρωση εσόδων, εξόδων κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από 01.01.2024, καταθέτουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας, καθότι παρατηρούμε ότι η ως άνω απόφαση δημιουργεί πλήθος προβλημάτων και παρατυπιών της κείμενης ενωσιακής και εγχώριας νομοθεσίας, χωρίς μάλιστα να γίνεται αντιληπτή η ωφέλεια για τη φορολογική διοίκηση και τον επιχειρηματικό κόσμο. 

Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση καταστρατηγεί τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν το ενωσιακό κοινό σύστημα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Έκτη Οδηγία ΦΠΑ – Ενιαία Φορολογική Βάση), την αρχή της ουδετερότητας και την αρχή της αναλογικότητας. 

Η αρχή της ουδετερότητας, όντας κεντρική ιδιότητα του ΦΠΑ, η οποία απορρέει από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ και ενσωματώθηκε στο ενωσιακό δίκαιο με την Οδηγία 2006/112/ΕΚ, κατά κύριο λόγο εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση των επιχειρήσεων σχετικά με την επιβολή και λειτουργία του ΦΠΑ εντός της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμένο δικαίωμα έκπτωσης φόρου. Ήτοι, το άρθρο 1 παρ. 2 της 1020/2024 με τον «Κανόνα εξόδων», ο οποίος ορίζει τι δεν εκπίπτουν από το φόρο έξοδα τα οποία δεν έχουν τον διακριτικό χαρακτηρισμό συναλλαγών και τύπο παραστατικών βάσει τη Α.1138/2020, καταστρατηγεί την αρχή της ουδετερότητας. Ο ως άνω περιορισμός στα έξοδα που εκπίπτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, απομειώνει πόντους ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις λοιπές επιχειρήσεις της ένωσης. 

Η αρχή της αναλογικότητας η οποία απορρέει από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρθρο 5, ορίζει και σε συνάφεια με το ΦΠΑ ότι θα πρέπει οι κανόνες που θεσπίζει κάθε μέλος για τον υπολογισμό του ΦΠΑ και της ορθής εισπραξιμότητάς του, να εμπεριέχει το ελάχιστο απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων, χωρίς να διακυβεύεται η αρχή της ουδετερότητας. Όπως προαναφέραμε με τις Α 1138/2020 και Α 1020/2024 παραγκωνίζεται η αρχή της ουδετερότητας ενώ ταυτόχρονα τα μέσα που υιοθετούνται δεν διασφαλίζουν την ορθή είσπραξη του φόρου και την αποτροπή της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, με την Α 1020/2024 καταστρατηγείται ο Ν. 2859/2000 τόσο περί της έκπτωσης – επιστροφής φόρου (Κεφ. Ζ άρθ. 30-38), όσο και σχετικά με το χρόνο της φορολογικής υποχρέωσης (Κεφ. Δ άρθ. 16-18). Στο άρθρο 3 της 1020/2024 παρ. 2. ε. γίνεται αναφορά περί ετεροχρονισμού των εξόδων το οποίο αποτελεί απόλυτη καταστρατήγηση κάθε λογιστικής και φορολογικής πρακτικής, αλλά και της κείμενης και διεθνούς νομοθεσίας. 

Επιπρόσθετα, κατά γενική ομολογία ακόμη και από την ίδια την ΑΑΔΕ, η πλατφόρμα του myData δεν λειτουργεί στον επιθυμητό βαθμό και παρουσιάζει τεράστια προβλήματα. Καθίσταται αδιανόητη και δηλώνουμε την έντονη αγανάκτηση μας σχετικά με την απόφαση για εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 15Α ΚΦΔ και  προσυμπλήρωση της δήλωσης ΦΠΑ, όταν το ίδιο το Υπουργείο και η ΑΑΔΕ δεν έχουν λύσει τα προβλήματα που παρουσιάζει η πλατφόρμα τόσο του myData όσο και του e-send. Μια κίνηση από το Υπουργείο και την ΑΑΔΕ η οποία δείχνει ασέβεια απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματίες λογιστές, οικονομολόγους, φοροτέχνες που τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια έχουν στηρίξει όλη την ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους. 

Μια ακόμα παράμετρος την οποία κρίνουμε άξια αναφοράς, έχει να κάνει με τα πληροφοριακά συστήματα τα οποία δεν είναι απολύτως έτοιμα να υποστηρίξουν όλες τις παραμέτρους της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του myData. Ιδιαίτερα τα πληροφοριακά συστήματα τα οποία δεν είναι «ελληνικοποιημένα» παρουσιάζουν πολλαπλές και δυσεπίλυτες δυσλειτουργίες οι οποίες χρήζουν περαιτέρω χρόνο διερεύνησης και προσαρμογής. Η διαδικασία προσυμπλήρωσης του ΦΠΑ προκαλεί τεράστια προβλήματα σε  αυτές τις εταιρείες διακυβεύοντας ακόμα και την επιβίωση τους καθώς τα κεφάλαια που απαιτούνται σε πολλές περιπτώσεις είναι τεράστια. 

Καλούμε τον κ. Υπουργό και τον κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ όπως προχωρήσουν σε κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 15Α ΚΦΔ, καθώς δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρούν ότι λύνει. Ταυτόχρονα καλούμε τη Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου να ενεργήσει τα δέοντα προς την ίδια κατεύθυνση και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έναντι των λανθασμένων αποφάσεων του Υπ. Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, για την επικείμενη ψηφιακή απορρύθμιση όλου του επιχειρηματικού κόσμου και του επαγγέλματος των Οικονομολόγων, λογιστών και φοροτεχνικών.

Επίσης καλούμε τα παραγωγικά επιμελητήρια της περιφέρειας να ενημερώσουν τον επιχειρηματικό κόσμο για τις διαστάσεις του εγχειρήματος αυτού καθώς και το τεράστιο διοικητικό κόστος που θα επωμιστούν οι επιχειρήσεις για τη συμμόρφωσή τους στο mydata και γενικότερα στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, όπως αυτή εφαρμόζεται από το υπουργείο και την ΑΑΔΕ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.