Συνεργασια Αντιπεριφερειαρχων –Υπουργου για τον Τουρισμο

Κώστας Αντωνιάδης «Δεν πρέπει να βλέπουμε ανταγωνιστικά τον τουρίστα, απλά πρέπει να αυξάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις παροχές που μπορούμε να παρέχουμε»

Θέματα που άπτονται του προγραμματισμού για την τουριστική περίοδο του 2018, το σχεδιασμό του έτους τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας, αλλά και των επιμέρους θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε η Υπουργός Τουρισμού κ. Ελένη Κουντουρά με τους Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού όλης της χώρας στην Αθήνα την Τετάρτη 7 Ιουνίου. 

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ κ. Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος παρέθεσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο από την έλλειψη χωροταξικού, που περιορίζει τις τουριστικές επενδύσεις, την υποστελέχωση του περιφερειακού γραφείου του ΕΟΤ, που καθυστερεί τις πιστοποιήσεις καταλυμάτων αλλά και την εγκατάσταση των νέων διοδίων της Εγνατίας, που αναμένει να δημιουργήσουν μεγάλες αγκυλώσεις τόσο στον τουρισμό όσο και σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. 

Προβλήματα στον προγραμματισμό από τα διόδια 

«Είναι πολύ θετικό ότι η Υπουργός μας κάλεσε όλους τους Αντιπεριφερειάρχεις προκειμένου να υπάρχει μια επιμέρους ενημέρωση από κάθε περιφέρεια ξεχωριστά για τα αναπτυξιακά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η κάθε μία, με στόχο τον σχεδιασμό για το 2018» σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης, που τόνισε πως ο τουρισμός πάντοτε τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, και είναι καλό να ξεκινά νωρίς ο σχεδιασμός για το 2018, υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Τουρισμού.
 
Ο κ. Αντωνιάδης έθεσε από την πλευρά του τα τέσσερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Περιφέρεια, δίνοντας έμφαση στο περιβάλλον, τη φύση, τον πολιτισμό και της ιστορία της Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Παράλληλα ενημέρωσε την Υπουργό για το μεγάλο θέμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας με την εγκατάσταση επιπλέον διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, τα οποία τόνισε πως θα δυσκολέψουν και θα δημιουργήσουν αγκυλώσεις και μεγάλα προβλήματα στην τουριστική προβολή της Περιφέρειάς μας, τουλάχιστον στον εσωτερικό ελλαδικό χώρο. 

Ενδιαφέρον για το έτος τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας 

Από την πλευρά της η κ. Κουντουρά ενημέρωσε τους Αντιπεριφερειάρχες ότι από τον Οκτώβριο του 2017 και για ένα χρόνο θα είναι έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας, κάτι που ο κ. Αντωνιάδης θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρειά μας, η οποία έχει επενδύσει στο άνοιγμα νέων αγορών, μία εκ των οποίων είναι η Ρωσία, ποντάροντας στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης της και στα πολλά κοινά πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία που μας συνδέουν με τη χώρα.
 
Ήδη φέτος έχει γίνει το άνοιγμα στις τέσσερις αεροπορικές πτήσεις από την ευρύτερη περιοχή μέσω της Ellinair, δύο από την Μόσχα, μία από την Αγία Πετρούπολη και μία από το Μίνσκ της Λευκορωσίας, στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ στόχος τους είναι να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση ώστε να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από τη Ρωσία, που σταδιακά γνωρίζουν την Περιφέρειά μας και έχουν μείνει ικανοποιημένοι από αυτή.
 
Για αυτό και ήδη ο ίδιος έχει ζητήσει στοιχεία από τους Δημάρχους την περιοχής, ώστε στην επόμενη συνάντηση με το Υπουργείο, που αναμένεται να γίνει σύντομα, να είναι ενοποιημένα και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς την Υπουργό, η οποία τον επόμενο μήνα θα συναντήσει την Ρωσίδα ομόλογο της για να καθορίσουν τις γραμμές για το έτος Τουρισμού και την αύξηση των Ρώσων τουριστών στη χώρα μας. 

Ανάγκη ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεων στην ΑΜΘ 

Επίσης ο κ. Αντωνιάδης παρουσίασε στην Υπουργό τους πέντε άξονες επάνω στους οποίους κινείται η Περιφέρεια στον τουρισμό, μεταξύ των οποίων είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με στόχο τη δωδεκάμηνη επισκεψιμότητα και το άνοιγμα της ΑΜΘ σε νέες αγορές στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ανάγκη ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα στην ανέγερση νέων τουριστικών καταλυμάτων, στα οποία υπάρχουν πολλές ελλείψεις στην Περιφέρεια, μιας και δεν υφίσταται πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός.
 
Ζήτησε δε από την υπουργείο να υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση του περιφερειακού τμήματος του ΕΟΤ στην ΑΜΘ, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει ένα υπάλληλο, μιας και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις πιστοποιήσεις των ενοικιαζόμενων δωματίων και των ξενοδοχείων.
 
«Δεν μπορεί κάποιος να έρθει να επενδύσει στην Περιφέρειά μας, και να κάνει δώδεκα ή δεκατέσσερις μήνες για να πάρει την πιστοποίηση» σημείωσε χαρακτηριστικά, για αυτό και ζήτησε να υπάρξει ακόμα ένας υπάλληλος ώστε να επιταχυνθεί η εξυπηρέτηση των ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν εδώ. 

Αύξηση των τουριστικών παροχών της Περιφέρειας ΑΜΘ 

Οι Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο  συνεργασίας μεταξύ τους, σε συνάντηση που είχαν στην Πρέβεζα πριν από ένα μήνα, όπου κωδικοποίησαν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν, μιας και αποτελεί πεποίθησή τους πως πρέπει να υπάρχει συνέργεια και δικτύωση μεταξύ τους τόσο στην προβολή όσο και την προώθηση του τουρισμού.
 
«Δεν πρέπει να βλέπουμε ανταγωνιστικά τον τουρίστα, απλά πρέπει να αυξάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις παροχές που μπορούμε να παρέχουμε ως Περιφέρεια και χώρα, προκειμένου να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες» σημείωσε σχετικά ο κ. Αντωνιάδης, επισημαίνοντας πως το δίκτυο αυτό θα περιλαμβάνει και την υπουργό Τουρισμού, ιδιαίτερα όσο αφορά τον προγραμματισμό του 2018.
 
«Η Υπουργός έδειξε ότι εμπιστεύεται την αιρετή τοπική αυτοδιοίκηση, εμείς εμπιστευόμαστε την υπουργό και νομίζω πως μέσα από την καλή χημεία η οποία έχει δημιουργηθεί θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να αυξήσουμε το τουριστικό προϊόν που λέγεται Ελλάδα» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.