Συναντηθηκε με τον υπερνομαρχη Ροδοπης -Εβρου

Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κ. Πολ Ορτολάν πραγματοποίησε χθες εθιμοτυπική επίσκεψη στον πρόεδρο της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου, κ. Γιώργο Μηνόπουλο.

Ο γάλλος γενικός πρόξενος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θράκη είχε πολλές επαφές με τοπικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τους δημάρχους της Αλεξανδρούπολης, του Σουφλίου, του Διδυμοτείχου, της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Επίσης είχε συνάντηση με τους μουφτήδες της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Ορτολάν δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψής του ήταν η καλύτερη γνωριμία με τη Θράκη, ενώ τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την περιοχή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού πρόξενου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο γάλλος πρόξενος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αίσθηση που του άφησε η Θράκη και τι θα μεταφέρει στους γάλλους φίλους ανέφερε ότι «δυστυχώς οι γάλλοι τουρίστες δεν ξέρουν αρκετά τη Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Κάθε χρόνο 600.000 χιλιάδες τουρίστες από τη Γαλλία επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά κυρίως το νότιο τμήμα της χώρας. Οι γάλλοι πρέπει να γνωρίσουν καλύτερα τη Β. Ελλάδα και κυρίως τη Θράκη, που έχει πολλά και ενδιαφέροντα να επιδείξει. Αλλά χρειάζεται να κάνουμε παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Όσον αφορά στις επαφές του με τους μουφτήδες της Κομοτηνής και του Διδυμοτείχου και το αν διαπίστωσε κάποιο πρόβλημα σχετικά με τη διαβίωση της μειονότητας ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ειρηνική συμβίωση μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. «Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει από κοντά για δυο λόγους. Πρώτον ό,τι αφορά στην Ελλάδα αφορά στην Ε.Ε. γενικά. Δεύτερον αφορά και εμάς γιατί έχουμε μια σημαντική μουσουλμανική κοινότητα στη Γαλλία, περίπου 4 εκατ. μουσουλμάνοι ζουν εκεί και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ένταξής τους στην κοινωνία. Άρα η Θράκη αποτελεί εργαστήριο για το μέλλον μας».

Σε ερώτηση αν η ειρηνική συνύπαρξη των δυο στοιχείων στη Θράκη μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τη Γαλλία, ο γάλλος γενικός πρόξενος απάντησε: «Μοντέλα δεν υπάρχουν σήμερα δυστυχώς. Καμία κατάσταση δεν είναι ιδανική στην υφήλιο. Αλλά εδώ έχουμε μια ειρηνική κατάσταση και έχει καλές προοπτικές για πολλούς λόγους. Πρώτον η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και έχει υποχρεώσεις.

Επίσης, η πρόσφατη επίσκεψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη στη Θράκη, άνοιξε πολύ ενδιαφέρουσες και καλές προοπτικές για τη μειονότητα της Θράκης».


Για το κατά πόσο θα επηρεάσουν οι μετανάστες και οι μειονότητες το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία ο γάλλος πρόξενος υπογράμμισε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρείτε πώς ψηφίζουν οι μετανάστες της Γαλλίας. Φαίνεται ότι είναι πολλοί που ψηφίζουν υπέρ της δεξιάς, έχει άλλους που ψηφίζουν υπέρ της αριστεράς εξαρτάται από τον καθένα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένας τυπικός τρόπος με τον οποίο ψηφίζουν οι μετανάστες της Γαλλίας».

Η Ε.Ε. γιορτάζει 50 χρόνια και η Γαλλία έχει πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με τον κ. Ορτολάν το κύριο θέμα που τίθεται είναι το θέμα του ευρωσυντάγματος. «Οι γάλλοι καταψήφισαν το ευρωσύνταγμα και τώρα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση της Ε.Ε.».

Τέλος, για το θέμα της γενοκτονίας των αρμενίων δήλωσε ότι η εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης των αρμενίων αλλά η Γερουσία δεν ψήφισε. «Εφόσον δεν ψηφίζει η Γερουσία, δεν γίνεται νόμος. Προς το παρόν νόμος επί του θέματος δεν υπάρχει. Αλλά στη Γαλλία έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το θέμα της γενοκτονίας των αρμενίων.

Η γαλλική κυβέρνηση επίσημα δεν την αναγνωρίζει».


Από την πλευρά του ο κ. Μηνόπουλος τόνισε ότι είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων είναι η μειονότητα. «Επειδή και οι γάλλοι έχουν πρόβλημα που αφορά στις μουσουλμανικές κοινότητες, θέλουν να γνωρίσουν πώς περπατάει και το δικό μας πρότυπο.

Όπως ακούσατε φεύγει ικανοποιημένος από τη συμβίωση των πληθυσμιακών ομάδων εδώ και από τα βήματα που έχουμε κάνει.

Τονίσαμε όλοι μας ότι και οι μειονοτικοί είναι όχι μόνο έλληνες πολίτες αλλά και ευρωπαίοι και επομένως η συνύπαρξή μας, όπως ήταν και παλιότερα, είναι αρμονική, ειρηνική με ισονομία και ισοπολιτεία. Από εκεί και πέρα μιλήσαμε για αναπτυξιακά σχέδια, για τις επενδύσεις που υπάρχουν στην περιοχή σε σχέση με τα άλλα κράτη και καταλήξαμε ότι υπάρχει έλλειμμα γαλλικών επενδύσεων.

Όμως επειδή οι πολιτισμικές σχέσεις των δυο λαών από πολύ παλιά ήταν πολύ αναπτυγμένες υπάρχουν δυνατότητες να αναθερμάνουνε αυτές τις σχέσεις»
κατέληξε ο κ. Μηνόπουλος.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.