Η Περιφερεια ΑΜΘ θα «τρεξει» τα διαχειριστικα σχεδια βοσκησης

Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την εκπόνησή τους

Επερώτηση κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης 24 Απριλίου ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, ο οποίος ζήτησε να μάθει ποια η πρόοδος με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα οποία θα διευθετήσουν το τοπίο στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Περιφέρεια, στοχεύοντας να διευθετήσει τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν από τη λεγόμενη τεχνική λύση. Ζήτησε δε να μάθει αν η Περιφέρεια θα κάνει η ίδια τα Σχέδια Βόσκησης ή θα τα αναλάβει το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απαντώντας το κ. Τοψίδης επισήμανε πως η υποχρέωση προέρχεται από το 2015, όμως όταν ανέλαβαν την διοίκηση βρήκαν το ζήτημα σε αδράνεια. Επειδή όμως προτεραιότητά τους είναι ο πρωτογενής τομέας, κινητοποιήθηκαν και ήρθαν σε επαφή με τον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την επίλυση της κατάστασης, και μετά από συναντήσεις πέτυχαν την συμφωνία για νέα προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΑΑΤ και ΠΑΜΘ για την πλήρη ανάληψη της δημιουργίας των σχεδίων αυτών.

Στο ερώτημα του Υπουργείου για το αν θα αναλάβουν την εκπόνηση των Σχεδίων οι Περιφέρειες ή θα μπει το υπουργείο, απάντησαν ότι η ΑΜΘ θα τα αναλάβει, όπως και άλλες οκτώ Περιφέρειες, ενώ τέσσερις, η Αττική, η Κεντρική Μακεδονία, Ιονίων νήσων και Θεσσαλίας θα αφήσουν το Υπουργείο να προχωρήσει το ίδιο στην κατάρτισή τους.

Στην ΑΜΘ πήραν αυτή την απόφαση, τόνισε ο κ. Τοψίδης, θεωρώντας πως είναι καλύτερο να γίνουν τοπικά, και να μην αφεθούν στο υπουργείο, που δεν μπορεί να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Αυτή τη στιγμή περιμένουν τη νέα προγραμματική σύμβαση και τα τεύχη δημοπράτησης που θα διαμορφώσει το ΥΠΑΑΤ, για να προχωρήσουν στην εκπόνηση τους σε συνδρομή με τις αρμόδιες ΔΑΟΚ.

Όσο για την χρηματοδότησή, ήδη υπάρχουν διαθέσιμα 1,2 από τα 2,5 που υπολογίζεται πως θα κοστίσει στο σύνολό της η εκπόνηση, όμως μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο μπορούν άμεσα να προχωρήσουν στην διαγωνιστική διαδικασία, που πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2024, και θα αναζητηθεί τρόπος να καλυφθούν τα υπόλοιπα.

Με αυτό τον τρόπο θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα των κτηνοτρόφων, και αυτό επικοινώνησε και στους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων με τους οποίους συναντήθηκε την Τρίτη στην έδρα της Περιφέρειας. Παράλληλα ο περιφερειάρχης σημείωσε πως εκτός από τα Σχέδια Βόσκησης, θέλουν να βρουν λύση και για το θέμα του ποσοστού βόσκησης, στο οποίο υπολείπεται η χώρα μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.