Στους δρομους αυριο η Ελλαδα

Ενόψει της πανελλαδική απεργίας την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Μαγαλιός και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ για το Ν. Ροδόπης κ. Ιωαννίδης παραχώρησαν χθες το πρωί συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου. Τόσο ο κ. Μαγαλιός, όσο και ο κ. Ιωαννίδης κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους της Ροδόπης να συμμετέχουν στην απεργία υπερασπίζοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση.

Στις 12 Δεκεμβρίου στις 10:00 θα γίνει συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία στην Περιφέρεια, όπου θα δοθεί ψήφισμα στον Γενικό Γραμματέα.

Ο κ. Μαγαλιός ενώ τόνισε ότι καθημερινά οι εργαζόμενοι βιώνουν όλο και πιο χειρότερα εργασιακά φαινόμενα, συμπλήρωσε ότι η πανελλαδική απεργία στις 12 Δεκεμβρίου δεν γίνεται μόνο για το ασφαλιστικό. «Το ασφαλιστικό είναι το αποκορύφωμα, είναι η ακρίβεια, η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις και όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους της εργασίας που τον τελευταίο καιρό καταπιέζονται. Το ασφαλιστικό όμως είναι το αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας της απεργιακής κινητοποίησης, αγγίζει όλους τους εργαζόμενους από το ευρύτερο δημόσιο τομέα και από τον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς η κυβέρνηση, χωρίς να πάει σε έναν διάλογο, έναν διάλογο τον οποίον περιμέναμε τα συνδικάτα και η κοινωνία όλη να συζητήσουμε για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, διάλεξε τον δρόμο να αφήνει αιχμές στον τύπο με το τι θα γίνει. Γι’ αυτό και το συνδικαλιστικό κίνημα αποφάσισε να μην συμμετέχει σε έναν διάλογο παρωδία».

Ο κ. Μαγαλιός ισχυρίστηκε ότι το ασφαλιστικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί τουλάχιστον ένα χρόνο. «Στη Σουηδία ο διάλογος για το ασφαλιστικό σύστημα κράτησε 10 χρόνια. Το σύστημα έτσι όπως είναι αντέχει για 15 χρόνια ακόμη. Όμως το συνδικαλιστικό κίνημα υπεύθυνα θέλει να συζητήσει για το ασφαλιστικό σύστημα για να λυθεί για μιαν περίοδο, η οποία θα είναι πέραν των 15 χρόνων. Η κυβέρνηση χωρίς να δίνει λύση στο πρόβλημα προσπαθεί να λύσει το ασφαλιστικό. Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι πρόβλημα πόρων και όχι παροχών. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει όχι να αυξήσει τα όρια ηλικίας αλλά να μειώσει τα όρια ηλικίας. Και πρέπει να βάλει τα χρήματα τα οποία έχει νομοθετήσει και να καταβάλει κανονικά κάθε χρόνο το 1% που έχει ψηφίσει. Το σύστημα πάσχει από την εισφοροδιαφυγή. Δηλαδή 1.100.000 ανασφάλιστοι είναι αυτό που θα τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα. Εάν δεν ασφαλιστούν αυτοί οι συνάδελφοι που δουλεύουν ανασφάλιστα τότε θα δημιουργηθούν πάρα πολλά προβλήματα. Αντί η κυβέρνηση να πιάσει την ανασφάλιστη εργασία, καταφεύγει σε μεθόδους όπως τα ταμεία τα υγιή που έχουν αποθεματικά, τα βάζει μέσα στο σύστημα, τα ομαδοποιεί και θα δημιουργήσει στο μέλλον πρόβλημα και αυτών των ταμείων. Τα ταμεία αυτά δεν μπορούν να δώσουν λύση, η λύση θα είναι πρόσκαιρη. Πρέπει να αρχίσει ο διάλογος για να μπορέσουν οι άνθρωποι της εργασίας να έχουν μια άλλη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η σχετική μελέτη απέδειξε ότι αν τα όρια ηλικίας αυξηθούν κατά ένα χρόνο τότε το σύστημα θα έχει βιωσιμότητα 3 μήνες».

Να γυρίσουν πίσω τα χρήματα από αυτά που χρωστάει το κράτος, να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, οι αποκρατικοποιήσεις να δώσουν ένα ποσοστό χρημάτων στο σύστημα είναι κάποια από τα μέτρα τα οποία προτείνει η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας, για να μπορέσει να ανακουφιστεί το σύστημα. «Εάν γίνουν μερικά από τα μέτρα αυτά τότε πιστεύουμε ότι το σύστημα για πενήντα χρόνια θα είναι βιώσιμο. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Ροδόπης να δείξουνε τη δύναμη μας όλοι, ώστε να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, τα οποία θα είναι άσχημα για όλους τους ανθρώπους της εργασίας» κατέληξε ο κ. Μαγαλιός.

Ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι «το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα χρόνια τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με πολιτικές που στα πλαίσια του λιγότερου κράτους έχουν ως αποτέλεσμα: Την υποβάθμιση του βιωτικού επιπέδου των εργαζομένων, τη διεύρυνση των ανισοτήτων και ταυτόχρονα τη σημαντική υστέρηση στην προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών στον πολίτη λόγω της πολυνομίας, της αντινομίας, της αναξιοκρατίας στην επιλογή στελεχών, τον εναγκαλισμό των κυβερνώντων που θεωρούν λάφυρό τους τη δημόσια διοίκηση και την χειραγωγούν για κομματικούς σκοπούς.

Το ζητούμενο είναι η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών σε ένα αξιόπιστο, αξιοκρατικό και κοινωνικά αποτελεσματικά πλαίσιο με αυτοτέλεια λειτουργική, με επένδυση στον άνθρωπο, με κατάλληλες οργανωτικές δομές, με αύξηση των παραπάνω πόρων. Όταν τα παραπάνω αθετούνται από τις κυβερνήσεις καταλήγουμε αναπόφευκτα σε ανεπάρκεια των δημοσίων υπηρεσιών, σε επιδείνωση της θέσης των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων και μη ποιοτική δημόσια διοίκηση».

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο κ. Ιωαννίδης: Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, διασφάλιση του δημοσίου καθολικού και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος, κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων, διατήρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, υπολογισμό της σύνταξης στο 80%, εγγύηση του κράτους για τα κατώτερα ποσοστά σύνταξης, υπολογισμό της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους 35/35, αναγνώριση επαγγελματικών ασθενειών, άμεση αύξηση δημόσιων δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, ανατροπή των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, μονιμοποίηση των εκτάκτων.

Ο κ. Ιωαννίδης συνόψισε τα προβλήματα για να φτάσει στο προσκλητήριο συμμετοχής στην απεργία της Τετάρτης. «Από την παρατεταμένη λιτότητα, την αβάστακτη ακρίβεια και την αύξηση του πληθωρισμού που μειώνουν δραματικά την αγοραστική αξία των μισθών μας και κάνουν τη ζωή μας πιο δύσκολη, υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας, το δικαίωμα στην εργασία, την κοινωνική μας ασφάλιση, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, τους πόρους και τα αποθεματικά των ταμείων μας γι’ αυτό και καλούμε τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα να απεργήσουν την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη. Η απεργία της Τετάρτης δεν είναι επετειακή, γιατί διακυβεύεται το μέλλον όλων μας. Πρέπει να ανατρέψουμε τις πολιτικές που λειτουργούν εις βάρος των συμφερόντων μας. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους απεργούς την Τετάρτη στις 10:00 στο χώρο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής για μια μαζική πορεία προς την Περιφέρεια για την επίδοση του ψηφίσματος στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ».

Τέλος ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία αθετεί τις δικές τις υποχρεώσεις απέναντι στην κάλυψη του ασφαλιστικού προβλήματος, «μη καταβάλλοντας στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης τους θεσμοθετημένους πόρους, που παρά όλους του αντιασφαλιστικούς νόμους του’90 – ’92 – ‘2002, τα όποια θετικά υπέρ των εργαζομένων υπάρχουν σε αυτούς τους νόμους η ίδια η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες τις να τα εκπληρώσει, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε χρεοκοπία του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς την ευθύνη των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν τις εισφορές τους ανελλιπώς και δεν επωμίζονται εσαεί τα βάρη και τις ευθύνες ανεύθυνων πολιτικών οι οποίες οδηγούν σε μείωση των εισοδημάτων και των εργασιακών δικαιωμάτων».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.