Στον πυρετο του ασφαλιστικου

Η μείωση του κόστους των υπερωριών, η ενίσχυση του εργοδοτικού δικαιώματος στην υποχρεωτική εργασία, η μείωση ορισμένων συντάξεων χηρείας για δικαιούχους άνω των 65 ετών, το νέο (ελεύθερο) ωράριο των καταστημάτων είναι η νέα πραγματικότητα του έλληνα εργαζόμενου. Κι ενώ στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων ανταλλάσσουν κι εσωκομματικούς διαξιφισμούς οι εργαζόμενοι αισθάνονται σαν ανοχύρωτο κάστρο τη στιγμή που η πόλη που προφυλάσσει παραδίδεται άνευ όρων.

Ν. Φακιρίδης:

Χάνει ο εργαζόμενος την προσωπική του ζωή

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ για τη Ροδόπη Νίκος Φακιρίδης επισημαίνει ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές είναι εις βάρος των εργαζομένων. «Είναι σε βάρος των εισοδημάτων των φτωχών και των μεσαίων λαϊκών στρωμάτων αν το συνδυάσουμε με τις αλλαγές που συζητιούνται για το ωράριο των καταστημάτων. Είναι αλλαγές που εξυπηρετούν τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας της χώρας μας. Αναφέρομαι και στα οικονομικά μια και θα μειωθεί κατά 50% το κόστος των υπερωριών και θα επιμηκυνθεί η μέρα εργασίας. Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά μ’ αυτή τη ρύθμιση της ημέρας εργασίας χάνει ο εργαζόμενος την προσωπική του ζωή, δυσκολεύεται να έχει κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα. Αυτό διευκολύνει την πλουτοκρατία γιατί διευκολύνει την πολιτική της κυριαρχία, μέσω της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που την εξυπηρετούν. Τα μέτρα αυτά που πήρε η ΝΔ τα είχε ξεκινήσει από πριν το ΠΑΣΟΚ και τα σιγοντάρει, γιατί οι αντιπολιτευτικές του κορώνες δεν πείθουν και η εναλλακτική του πρόταση επίσης μια και είναι στη λογική της πρότασης της ΝΔ.

Τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, όπως εκφράζονται μέσα από την ηγεσία της ΓΣΕΕ που προκήρυξε την απεργία της Τρίτης, δεν ζητούν την κατάργηση αυτών των μέτρων αλλά επιδιώκουν να γίνουν κάποιες καλύτερες ρυθμίσεις. Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ αποτελούν το μοναδικό πόλο και το μοναδικό κόμμα αντίστοιχα που αντιπαλεύουν ριζικά αυτές τις επιλογές και μάλιστα από θέσεις ανατροπής αυτών των πολιτικών, όπως είναι ο κατώτερος μισθός στα 1200 ευρώ, τα κατώτερα μεροκάματα στα 980 ευρώ, η δημόσια δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, η δημόσια δωρεάν παιδεία, τα συνταξιοδοτικά».

Για τις μειώσεις στις συντάξεις χηρείας από το 70 στο 50% για όσους είναι άνω των 65 κι εργάζονται ή λαμβάνουν σύνταξη από ίδιο δικαίωμα ο κ. Φακιρίδης επισημαίνει ότι η ΝΔ συνεχίζει τις τακτικές του ΠΑΣΟΚ.

Κατάργηση σταθερής ώρας εργασίας

Για το γεγονός ότι ο εργοδότης μπορεί να διεκδικήσει επιπλέον εργασία 256 ώρες το 8μηνο, για 10 ώρες ημερησίως και το δικαίωμα που έχει να επιστρέφει αυτό το χρόνο στον εργαζόμενο υπό τη μορφή ρεπό ο κ. Φακιρίδης σχολιάζει ότι πρόκειται για διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Μπορεί να μην αλλάξει ο ετήσιος συνολικός χρόνος εργασίας και να γίνει ετήσια ή εξάμηνη διευθέτησή του αλλά καταργείται ο σταθερός χρόνος δουλειάς και μπορεί ο εργοδότης ν’ απασχολεί τον εργαζόμενο έως και 10 ώρες την ημέρα χωρίς να πληρώνει υπερωρία κι αν τον βάλει πέραν αυτού να εργαστεί να την πληρώσει κατά 50% χαμηλότερη. Οι επιπλέον ώρες που συγκεντρώνονται στο εξάμηνο δε θα πληρώνονται στον εργαζόμενο αλλά θα δίνονται υπό τη μορφή υποχρεωτικής αδείας ή ρεπό. Θα ρυθμίσει έτσι την άδεια ώστε όταν θα πρέπει να δώσει την άδεια ή θα είναι μειωμένη ή δε θα δίνεται καθόλου».

Το ασαφές χρονικά εργασιακό καθεστώς, όπως επισημαίνει ο Νίκος Φακιρίδης, έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες στην προσωπική ζωή του εργαζόμενου. «Αλλάζει τα δεδομένα της προσωπικής ζωής, οδηγεί τον εργαζόμενο στις ατομικές συμφωνίες με τον εργοδότη, επομένως χτυπάει και τη συλλογική οργάνωση. Δεν είναι κάτι καινούριο. Ο Μαρξ περιγράφει στο «Κεφάλαιο» νομοθετικούς καταναγκασμούς για την παράταση της ημέρας εργασίας από το 14ο μέχρι το17ο αιώνα. Από τότε που γεννήθηκε ο καπιταλισμός σαν κοινωνικοοικονομικό σύστημα υπάρχει αυτή η τάση, που είναι νομοτέλεια στον καπιταλισμό, το κεφάλαιο να προσπαθεί ν’ αυξήσει τις ώρες εργασίας του εργάτη μειώνοντας το κόστος της εργατικής δύναμης, ο δε εργάτης προσπαθεί να μικρύνει το χρόνο εργασίας και ν’ αυξήσει το κόστος της εργατικής του δύναμης. Εάν η εργατική τάξη δεν συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο αγώνας θα σταματήσει με την ανατροπή της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου μια ζωή θα γίνεται αυτή η κόντρα και ο κεφαλαιοκράτης θα είναι ο κερδισμένος».

Ο κ. Φακιρίδης στέκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για ανατροπή μέσα από τη συγκρότηση μετώπου αντιμονοπωλιακού, αντι-ιμπεριαλιστικού για τη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων. «Η αγανάκτηση του κόσμου θα κορυφωθεί και θα μετατραπεί σε συνειδητή πολιτική στάση» μεταφέρει με βεβαιότητα ο Νίκος Φακιρίδης.

Π. Μαγαλιός:

Αντιδράσεις αντίστοιχες με το ασφαλιστικό Γιαννίτση

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός επισημαίνει τις σημαντικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. «Ενισχύεται το εργοδοτικό δικαίωμα για την υποχρεωτική εργασία με επιπλέον πέντε ώρες την εβδομάδα για έξι μέρες. Σε περίπτωση άρνησης του εργαζόμενου να εργαστεί απολύεται. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα για μας τους εργαζόμενους που δεν πρόκειται να τ’ αφήσουμε να περάσει έτσι και να ισχύσει. Δεν είναι δυνατόν ο εργοδότης να σε υποχρεώνει να εργαστείς και από την άλλη όταν έχεις ένα πρόβλημα να απολύεσαι».

Σχετικά με τις ατομικές συμβάσεις ο κ. Μαγαλιός μεταφράζει τη ρύθμιση ως μια απόπειρα να χτυπηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα. «Επιδιώκουν να μην έχει ο εργαζόμενος άποψη ή λόγο και να μην πηγαίνει σε συμφωνίες για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων».

Για τις συντάξεις και τη μείωση που θα επέλθει σε κάποιες συντάξεις χηρείας ο κ. Μαγαλιός αναφέρει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα το είχε εντοπίσει. «Λέγαμε ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται μέσα από το νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι χαλαρές γιατί αρκετοί συνάδελφοι είναι σε άδεια αλλά σε τηλεφωνική επικοινωνία με εκπροσώπους σωματείων μάς μεταφέρουν τον προβληματισμό τους. Εκτιμώ ότι οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν το Σεπτέμβριο και θα φτάσουν τις αντίστοιχες που είχαν προκληθεί απέναντι στο ασφαλιστικό που είχε κατεβάσει ο Γιαννίτσης. Όπως τότε ήταν σοβαρό το ασφαλιστικό έτσι είναι και στην παρούσα φάση».

Κ. Καζάκος:

Να κρατήσουμε μόνο τα θετικά του νομοσχεδίου

Ο Κώστας Καζάκος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και θέλει να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ατομικές συμβάσεις. «Γίνονται πάλι με τη συγκατάθεση του συνδικάτου αλλά σε τοπικό επίπεδο. Συνεχίζει να υφίσταται επιτροπή, αποτελούμενη από δύο μέλη της νομαρχίας, δύο μέλη των εργαζομένων και την Επιθεώρηση Εργασίας».

Αναγνωρίζει ως αρνητική εξέλιξη τη μείωση στην αμοιβή των υπερωριών μετά την 40η ώρα αλλά αξιολογεί και τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως στην περίπτωση που για τη χήρα κάτω των 40 ετών οποία λαμβάνεται μέριμνα συνταξιοδότησης.

«Όταν μειώνεται το εισόδημα των εργαζομένων αυτό μάς βρίσκει αντίθετους. Ως συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιταχθούμε σ’ αυτό και θα επιδιώξουμε να κρατήσουμε μόνο τα θετικά αυτού του νομοσχεδίου» αναφέρει ο κ. Καζάκος.

Σχολιάζοντας το διευρυμένο ωράριο των καταστημάτων επισημαίνει: «Υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δε θίγονται οι ώρες απασχόλησης. Τα συνδικάτα άλλωστε υπάρχουν για να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση εάν καταστρατηγηθεί η διάταξη του νόμου θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.