Στον «παγο» για τρεις εβδομαδες δημοσιοι διαγωνισμοι, οικοδομικες αδειες, εγκρισεις και ΕΣΠΑ

Απεργία – αποχή από τα Συμβούλια και τις Επιτροπές του Δημοσίου αποφάσισαν επτά Ομοσπονδίες, που καταγγέλλουν διαρκή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών

Τάνια Βεζυργιαννίδου, Πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, μέλος ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: «Διεκδικούμε δημόσιες υπηρεσίες που θα υπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον»

Από την προσεχή Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες, έως δηλαδή τις 11Δεκεμβρίου, μπαίνει «πάγος» σε μια σειρά διαδικασιών που «τρέχει» το Δημόσιο, αρχής γενομένης από τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, έκδοση οικοδομικών αδειών, υποθέσεις αυθαιρέτων, εγκρίσεις ιδιωτικών επενδύσεων, εγκρίσεις Επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, λόγω της απόφασης επτά ομοσπονδιών να προκηρύξουν απεργία – αποχή από το σύνολο των σχετικών επιτροπών, ως μέσο αντίδρασης  στην γενικευμένη όπως την χαρακτηρίζουν «προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών».

Η απόφαση αυτή λήφθηκε απότην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε)., την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Υπουργείων Περιβάλλοντος Χωροταξίας Δημοσίων Έργων (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ).,  την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.Γ.Ε.Δ.Υ- ΠΕ)., την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α). και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΠΟ.Σ.Υ.Α.Π.Ε). οι οποίοι δηλώνουν την κοινή τους θέληση να «αντισταθούν» στην εκχώρηση, από πλευράς κυβέρνησης, αρμοδιοτήτων Τεχνικής Υπηρεσίας και Υπηρεσιών Δόμησης σε «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς» και ιδιώτες, υποκαθιστώντας τις Δημόσιες Υπηρεσίες, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης της κοινωνίας για τις επιπτώσεις αυτών των προσπαθειών.

Ειδικότερα όπως καταγγέλλεται στην εξώδικη γνωστοποίηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, « η κυβέρνηση – σε συνέχεια αντίστοιχων πολιτικών όλων των κυβερνήσεων– με πλήθος Νόμων και Νομοσχεδίων (Ν.4674/20, ν/σ για αλλαγές στο Ν. 4412/16, N.4735/2020) εκχωρεί αρμοδιότητες Τεχνικής Υπηρεσίας και Υπηρεσιών Δόμησης σε “Αναπτυξιακούς Οργανισμούς”και ιδιώτες, εκχωρεί αντικείμενο γεωτεχνικών ελέγχων αλλά και επίβλεψης έργων σε Μητρώα Ιδιωτών, υποκαθιστά Δημόσιες Υπηρεσίες από Ανώνυμες Εταιρίες και Δημόσιους Υπαλλήλους με μετακλητούς υπαλλήλους. Εκχωρούνται σε ιδιώτες κρίσιμες, για την κοινωνία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.Π.ΕΝ., διαδικασίες παρακολούθησης και παραλαβής μελετών πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών και ο περιβαλλοντικός έλεγχος».

Τάνια Βεζυργιαννίδου: «Ξεκινούν πιλοτικά από τον τεχνικό κλάδο, αλλά δεν θα περιοριστούν εκεί»

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» η αρχιτέκτων μηχανικός, Πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ κ. Τάνια Βεζυργιαννίδου στην απεργία -αποχή συμμετέχουν όχι μόνο μηχανικοί, αλλά και άλλες ειδικότητες όπως γεωτεχνικοί κ.α. οι οποίοι συμμετέχουν στη λειτουργία των συμβουλίων-επιτροπών και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, επισημαίνοντας πως «τα περισσότερα συμβούλια –επιτροπές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, δηλαδή αποτελούν βασικό στοιχείο των αναπτυξιακών διαδικασιών».

Αναφερθείσα στην απόφαση αυτή καθ’ αυτή η ίδια ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε «πιλοτικά από τον τεχνικό κλάδο, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη, λόγω κυρίως της τρομακτικής υποστελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά δε θα περιορισθεί εκεί», καθώς όπως επισημαίνεται και στην σχετική εξώδικη δήλωση απώτερος «στόχος είναι η υποκατάσταση των Δημόσιων Υπηρεσιών από διάφορα “ευέλικτα” ιδιωτικά σχήματα και η λειτουργία τους με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, που θα υπηρετούν ανεμπόδιστα τους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων».

Όπως εξηγούν «θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύουν τα κεφάλαια σε όποιους, όπου και όποτε θέλουν, για αυτό ψηφίζουν διατάξεις ώστε να προσλαμβάνουν ημέτερους με αδιαφανείς διαδικασίες, με ελαστικές σχέσεις εργασίες, πρόθυμους να υλοποιούν έργα που θα εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες σε υποδομές, σε προστασία του περιβάλλοντος, διασφάλιση της υγείας των πολιτών κλπ. Έχουν στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτών φίλων τους και θέλουν εκτός των άλλων να πουλούν Υπηρεσίες στο Δημόσιο και να φορτώνουν πολλαπλά «βάρη» στους πολίτες, όπως ακριβώς έγινε με τα διόδια. Αδιαφορούν για τα αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα που προκύπτουν από την πανδημία : στις κρίσιμες ώρες μόνο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στέκεται στην πρώτη γραμμή, όταν ο ιδιωτικός τομέας απέχει από την μάχη ενώ θησαυρίζει από τα πανάκριβα τεστ και τις παχυλές επιδοτήσεις (…)Γι αυτό και επιλέγουν να αναθέτουν μελέτες και συμβάσεις με “ευέλικτες” διαδικασίες, σε “ευέλικτα” σχήματα. Γι’ αυτό και δεν επιλέγουν να ενισχύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά προωθούν τις διάφορες Αναπτυξιακές ή άλλες Α.Ε., με “έκτακτους” εργαζόμενους και εκτός ΑΣΕΠ διαδικασιών».

Για τους λόγους αυτούς και καθώς σύμφωνα με τις συνυπογράφουσες Ομοσπονδίες οι παραπάνω πολιτικές έχουν συντριπτικά αποτελέσματα στις Υπηρεσίες, το Περιβάλλον, στο Δημόσιο Συμφέρον, στα λαϊκά συμφέροντα, αποφασίστηκε η αποχή των μελών τους σε Συμβούλια και Επιτροπές του Δημοσίου, όπως αυτές περιγράφονται παραπάνω, εξαιρουμένων των Επιτροπών που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία (του κορωνοϊού) καθώς και της αντιμετώπισης – αποκατάστασης φυσικών καταστροφών (όπως ο σεισμός στην Σάμο).

Προσλήψεις και ενίσχυση των υπηρεσιών αντί της ιδιωτικοποίησης στην κορυφή των διεκδικήσεων

Η πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης στάθηκε και σε μία σειρά διεκδικήσεων που καταγράφουν οι συνυπογράφουσες Ομοσπονδίες, τονίζοντας την ριζική τους αντίθεση στην πολιτική εκχώρησης αρμοδιοτήτων, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα τις προσλήψεις αλλά και ευρύτερα την ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και Ελεγκτικών Υπηρεσιών.
Ειδικότερα οι διεκδικήσεις έχουν ως εξής:

  1. Προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες σε όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου
  2. Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και όλων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες
  3. Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του συνόλου του προσωπικού
  4. Κατάργηση των σχετικών νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Υπηρεσιών

«Διεκδικούμε  με λίγα λόγια δημόσιες υπηρεσίες που θα υπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον και θα ικανοποιούν πλήρως τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, στην αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία κλπ.» τόνισε η κ. Βεζυργιαννίδου, επεξηγώντας και το σχετικό απόσπασμα της δήλωσης που κάνει λόγο για «δημόσιες υπηρεσίες που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε ο σχεδιασμός των τεχνικών έργων, των προμηθειών, των υπηρεσιών, ηεκπόνηση των μελετών, η ιεράρχηση, η εκτέλεση και η επίβλεψη τους να ικανοποιούν πλήρως τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, στην αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία κλπ.».

Αξίζει να σημειωθεί πως την απόφαση για απεργία – αποχή έως και τις 11 Δεκεμβρίου, που θα αξιολογηθεί εκ νέου για το ενδεχόμενο παράτασής της ανάλογα με τις εξελίξεις, συνοδεύει και προκήρυξη πανελλαδικής στάσης εργασίας στις 8 Δεκεμβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.