Στο τραπεζι η θητεια στα 18

Μπορούν οι νέοι στα 18 τους χρόνια υποχρεωτικά να διακόπτουν σπουδές ή εργασία και να βρίσκονται ντυμένοι στα χακί; Ο υπουργός Άμυνας, ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντά θετικά και θέτει εκ νέου θέμα στράτευσης στα 18. Οι ίδιοι οι νέοι; Αντιδρούν παθητικά, σχολιάζουν γελώντας, συμφωνούν κάποιοι, κάποιοι άλλοι αντιδρούν και μερικοί σπεύδουν να κάνουν ένα βήμα ακόμη ζητώντας την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας.

Ο υπουργός Άμυνας, περνώντας Πάσχα στα στρατόπεδα – εμπνεόμενος από το περιβάλλον – και ερχόμενος αντιμέτωπος για μία ακόμη φορά με το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων, δήλωσε ότι «εφόσον η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, υποχρεωτική πρέπει να είναι και η ηλικία στράτευσης». Η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου ως σκιώδης υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της θητείας. Τι προσδοκά ο υπουργός με τη σταδιακή μείωση του ορίου ηλικίας κατάταξης στο στράτευμα στα 18 χρόνιας έως το 2012 και με την ταυτόχρονη κατάργηση των αναβολών; Να αντιμετωπιστεί εν μέρει το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων εξαιτίας της υπογεννητικότητας. Τι απαντούν, όμως, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι νέοι;

Πρώτα οι σπουδές απαντούν οι περισσότεροι νέοι

Ο Γιάννης Καρακάσης, 17 χρονών συμφωνεί με την πρόταση του υπουργού, «καλύτερα να γίνεται η στράτευση στα 18 έτη γιατί μετά έχουμε όλα τα περιθώρια να ασχοληθούμε με τις σπουδές μας και το μέλλον μας», δηλώνει και σπεύδει να σημειώσει ότι οι νέοι θα αποδώσουν καλύτερα στις σπουδές τους ή στον εργασιακό τους χώρο, αν ξέρουν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση για τον Στρατό. «Στα 18 το αίμα των νέων βράζει και θα αποδίδουν καλύτερα στις υποχρεώσεις» δηλώνει επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν νιώθει καμία ανασφάλεια, κανένα άγχος και καμία αγωνία για τη ζωή στο στρατό. «Αν έχεις περάσει στο Πανεπιστήμιο, δεν έχεις κανένα άγχος για τις σπουδές σου που τις εγκαταλείπεις, ξέρεις ότι θα είναι για λίγο και ότι μετά θα μπορείς να συνεχίσεις». Αντίθετη άποψη έχει ο Κωνσταντίνος Στεφάνου, 16 ετών. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τελειώνουν πρώτα οι σπουδές και μετά να πηγαίνουν οι νέοι στο Στρατό. «Θα ξεχάσουν κάποια βασικά πράγματα τα παιδιά από το Λύκειο, αν πάνε στο Στρατό. Θα κοιτάξουν να τελειώνουν γρήγορα με τις σπουδές γιατί μετά θα ξέρουν ότι θα ασχοληθούν αμέσως με το εργασιακό τους μέλλον», δηλώνει και τονίζει: «Πρώτα σπουδές, μετά στο στρατό και μετά δουλειά». Είναι υπέρ της αναβολής, αλλά όχι της αναβολής διαρκείας. «Στα 24 είναι καλά, να τελειώνει κανείς με τις σπουδές και να πηγαίνει στο Στρατό». Την ίδια άποψη έχει και ο 16χρονος Γιώργος Γκαράνης, «αν τελειώσεις το Λύκειο και μετά πας αμέσως στο Στρατό, ξεχνάς βασικότατα πράγματα από τις σπουδές σου», δηλώνει και προσθέτει: «είναι καλύτερα να ολοκληρώνεις τις Σπουδές σου και μετά να υπηρετείς τη στρατιωτική σου θητεία με καθαρό μυαλό». Ο ίδιος είναι υπέρ της αναβολής, όχι της λούφας, υπέρ των σπουδών με χρονικό περιορισμό, όπως σπεύδει να σημειώσει.

Και οι εν αποστρατεία…

Αντιθέτως, ο κ. Χρήστος Τσιαλίκης, Υποστράτηγος εν αποστρατεία, που υπηρέτησε στο Στρατό 34 συναπτά έτη, δηλώνει ικανοποιημένος που ο διάλογος ανοίγει και πάλι. «Χάρηκα για το γεγονός ότι το συζητάνε και στην Ελλάδα, όταν ήμουν στην Κύπρο συνέβαινε και είχε πολύ καλή επίδραση και στους νέους και στην κοινωνία.», δηλώνει και εξηγεί ότι ο νέος στα 18 του χρόνια ακόμη διαπλάθεται ως χαρακτήρας. Στο στράτευμα, όπως υποστηρίζει, του δίνεται η ευκαιρία να μάθει τι θα πει πειθαρχία και τι θα πει ιεραρχία. «Είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι του στρατού, μαθαίνει ο νέος κάτι, που, αν το εφαρμόσει στην υπόλοιπη ζωή, θα του είναι χρήσιμο και ωφέλιμο. Διαφορετικά, αν σπούδαζε πρώτα και μετά πήγαινε στο Στρατό, δεν θα ήταν ευχάριστο γιατί στα 26 ή στα 30 που θα ήταν εκείνος, θα είχε δίπλά του 18ρηδες και 19ρηδες, θα αισθάνονταν γέρος». Όπως δηλώνει ο κ. Τσιαλίκης, τώρα και μέσα στο στράτευμα δημιουργείται μια αντιπαλότητα η οποία είναι εις βάρος των νέων. «Το να υπηρετήσει τα στρατιωτικά του καθήκοντα πολύ μικρός είναι γι αυτόν καλό. Είναι καλό και για την κοινωνία, τον δέχεται με μεγαλύτερο σεβασμό, όταν βλέπει ότι έχει έναν ώριμο άνθρωπο με προσόντα και όχι ένα παιδί». Μάλιστα σ΄ αυτό το σημείο αποκαλύπτει και την άλλη πλευρά του… φεγγαριού, την οικονομική διάσταση, για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η στράτευση στα 18, όπως υποστηρίζει, θα είναι καλή και για τους γονείς, παίρνουν μια ανάσα στο διάστημα εκείνο που δεν ξοδεύουν λεφτά, όσο καιρό διαρκεί η θητεία, για να μπορέσουν μετά να αντεπεξέλθουν στο βάρος των σπουδών. «Ανασαίνουν οικονομικά οι γονείς. Και ο νέος θα ξέρει περισσότερο την αξία του χρήματος, τι είναι λεφτά και πώς τα κερδίζει κανείς;». Παράλληλα, δηλώνει ότι θα εξασφαλίζεται προσωπικό για το στράτευμα, χωρίς να αναγκάζεται να ξοδεύει επιπλέον χρήματα για τους επαγγελματίες.

Στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου «έπεσε» εκ νέου και η πρόταση του ΚΚΕ, άμεσος επαναπατρισμός των Ελλήνων στρατιωτών που υπηρετούν σε πολυεθνικές δυνάμεις στο εξωτερικό και όχι στη στράτευση στα 18.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.