Στο ελεος του Θεου 4.000 πασχοντες απο μεσογειακη αναιμια

Τάσος Κοντακίδης: «Φεύγοντας για ταξίδι, πρώτα να δώσουμε αίμα»

Στο έλεος του Θεού και στην εύνοια της τύχης αφήνονται 4.000 άτομα, πάσχοντες μεσογειακής αναιμίας. Σύμφωνα με τον κ .Τάσο Κοντακίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης, μόνο το Νοσοκομείο Παίδων μεταγγίζει 1.500 άτομα και παρά τη ζήτηση για αίμα, η αδιαφορία-αμέλεια των κατοίκων των μεγάλων πόλεων είναι μεγάλη. «Αν κρίνουμε από τις κραυγές των μεγάλων νοσοκομείων και ιδιαίτερα των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία, βλέπουμε ότι έχουμε πάρα πολλά προβλήματα», δηλώνει ο κ. Κοντακίδης και σημειώνει: «Τα παιδιά και πάλι φέτος δεινοπαθούν, πεθαίνουν δύο φορές την ημέρα αυτοί οι άνθρωποι». Οι συνάνθρωποί τους αμελούν, επικαλούνται τον φόρτο εργασίας, και όταν έρχεται η δική τους, προσωπική ανάγκη αναζητούν εναγωνίως αίμα, αδιαφορώντας ότι κάνουν χρήση των μονάδων αίματος, στερώντας το από ανθρώπους που το χρειάζονται. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται κάθε μήνα από τρεις έως τέσσερις μονάδες, για όλα τα χρόνια της ζωής τους.

Πέρσι εισήχθησαν 28.000 μονάδες

Η αυξημένη ζήτηση οδηγεί τη χώρα μας στο να εισάγει αίμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν και η καλοκαιρινή περίοδος αρχίζει στη χώρα μας από τον Μάιο, η εισαγόμενη ποσότητα έρχεται τον Αύγουστο, από την Ελβετία. Συνολικά, πέρσι, εισήχθη μια ποσότητα 28.000 μονάδων, στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και η φετινή περίοδος. Αν ένας στους είκοσι έλληνες έδινε μία φορά το χρόνο αίμα τότε δεν θα χρειαζόταν οι εισαγωγές. Η Ελλάδα χρειάζεται 700.000 μονάδες το χρόνο. «350.000 άνθρωποι να δίνουν δύο φορές το χρόνο αίμα, το πρόβλημα λύνεται», σημειώνει ο κ. Κοντακίδης και προσθέτει: «Δεν είναι δύσκολο, δεν είναι επώδυνο, δεν είναι απαγορευτικό. Δεν χάνουμε χρόνο».

Τα 2/3 των αναγκών της χώρας καλύπτονται από εθελοντικές ομάδες της Θράκης

Στη Θράκη η κινητοποίηση των εθελοντικών σωματείων έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 2/3 των αναγκών της χώρας καλύπτονται από τις εθελοντικές ομάδες της Θράκης. Πρόκειται για τα 2/3 στο σύνολο των εθελοντικών μονάδων και όχι αυτών που είναι κάτω από την πίεση της αναζήτησης του αίματος. «Πάλι, όμως, είμαστε με άδεια ψυγεία, λόγω της μεγάλης ζήτησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες δεν βοηθούν», δηλώνει ο πρόεδρος της Αλεξανδρούπολης και σημειώνει ότι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα δεν έχουν Συλλόγους Αιμοδοτών, αλλά Τράπεζες Αίματος, οι οποίες δεν έχουν τα ίδια επιτυχή αποτελέσματα. «Η αιμοδοσία περνά κρίση με τις τράπεζες αίματος», δηλώνει και σημειώνει: «Η έλλειψη αίματος αγγίζει και τους πάσχοντες με λευχαιμία. Η δημιουργία και λειτουργία Συλλόγου Αιμοπεταλιοδοτών «σκαλώνει» στη Θεσσαλονίκη, η Θράκη είναι έτοιμη». Στην Θεσσαλονίκη η έλλειψη Συλλόγου Αιμοδοτών, καθυστερεί την συγκρότηση και λειτουργία του Δικτύου. Στην Θράκη το Δίκτυο είναι έτοιμο. Ήδη έχουν καταγραφεί οι άνθρωποι που χρειάζονται αιμοπετάλια και οι άνθρωποι που θα μπορούν να τα δώσουν. Η δημιουργία βάσης για αιμοπετάλια θα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε, όταν κάποιος χρειάζεται, να βρίσκει αμέσως. Στη Θράκη είναι ενεργοί περί τους 15.000 αιμοδότες, έτοιμοι, stand by, να προσφέρουν το αίμα τους, όποια ώρα του 24ώρου χρειαστεί. «Φεύγοντας για ταξίδι, να δώσουμε αίμα και ύστερα να πάρουμε τα μπαγκάζια μας», προτρέπει ο κ. Κοντακίδης, γνωρίζοντας ότι 4.000 άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν παίρνοντας ζωή από την προσφορά αγάπης άλλων.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.