Στο ελεος των εργολαβων οι καθαριστριες των σχολειων

Εδώ και τρεις μήνες περίπου οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους αντιστεκόμενες στην εφαρμογή της σύμβασης που όρισε το υπουργείο Παιδείας, την οποία χαρακτηρίζουν «σύμβαση-ντροπή»..

Υπό τον φόβο όμως της ανεργίας και της ανασφάλειας, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων υπέγραψαν τελικά τη σύμβαση, αν και όπως οι ίδιες τονίζουν ο αγώνας τους θα συνεχισθεί. Χθες, εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων συνοδευόμενες από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Παντελή Μαγαλιό επισκέφθηκαν τους βουλευτές του νομού και τους ενημέρωσαν για το πρόβλημά τους.

Να σημειωθεί ότι οι δώδεκα χιλιάδες εργαζόμενες στα σχολεία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτές που «μονιμοποιήθηκαν» με το διάταγμα Παυλόπουλου και αμείβονται με τριακόσια και τετρακόσια ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τις αίθουσες που καθαρίζουν, και σε αυτές που δεν κατόρθωσαν να ενταχθούν στο διάταγμα διότι δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας ο αριθμός των οποίων φθάνει τις εξήμισι χιλιάδες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 36 του Νόμου 3699/2008, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη δυνατότητα του καθαρισμού των δημόσιων σχολείων από συνεργεία καθαρισμού με αποτέλεσμα από την 1η Σεπτεμβρίου του 2008 με το ξεκίνημα του σχολικού έτους έως και σήμερα οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων να εργάζονται χωρίς σύμβαση, χωρίς πληρωμή και ανασφάλιστες. Μετά από οκτώ μήνες ολιγωριών και ψεύτικων υποσχέσεων λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει ένα σχέδιο σύμβασης με τίτλο «Σύμβαση Παροχής Καθαριότητας Σχολείων» όπου ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων αναγορεύεται σε εργοδότη, οι σχολικές επιτροπές ορίζονται ως ανάδοχοι εργολάβοι και οι μισθωτοί εργαζόμενοι μετατρέπονται σε δυνητικούς υπεργολάβους.

Από τις αρχές του Μάρτη καθαρίστριες σχολείων ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα με συγκεντρώσεις στην Αθήνα ζητούσαν «λεφτά για την παιδεία, για καθαρά σχολεία».

Όπως δηλώνει η Ουρανία Δρόλη, Πρόεδρος του Συλλόγου Καθαριστριών Νομού Ροδόπης «η κυβέρνηση προεκλογικά θεωρούσε ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τώρα αμφιβάλει και θέτει νομικά εμπόδια για τη μονιμοποίησή μας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα σχολεία έχουν ανάγκη τις καθαρίστριες για να λειτουργήσουν, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες από μας δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια»

Για κοροϊδία εις βάρος τους μιλά η κ. Δρόλη. «Εμείς οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων εδώ και πολλά χρόνια μοχθούμε ώστε τα σχολεία των παιδιών μας να είναι καθαρά και να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Κυβέρνηση όμως και κράτος εμπαίζουν 6.500 καθαρίστριες γιατί για διάστημα λίγων μηνών δεν μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 164. Το κράτος μέχρι τώρα μας θεωρούσε εργολάβους καθαρισμού κατʼ αποκοπή και δεν λαμβάνουμε δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα ούτε επίδομα αδείας αλλά ούτε και επίδομα ανεργίας κατά τη δίμηνη καλοκαιρινή διακοπή της εργασίας μας.

Και ενώ μέχρι τη σχολική χρονιά 2007-2008 εξακολουθούσαμε να εργαζόμαστε με σύμβαση έργου και ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την έγκαιρη συνέχιση της απασχόλησής μας και για το 2008-2009, από τον Σεπτέμβριο εργαζόμαστε κανονικά χωρίς όμως ασφάλεια και μάλιστα είμαστε απλήρωτες».

Ως επιστέγασμα όλων, ένα μήνα πριν λήξει το σχολικό έτος, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια και συγκεκριμένα στην υπογραφή της «Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας Σχολείων» ορίζοντας εργοδότη τον ΟΣΚ, ανάδοχο εργολάβο τις Σχολικές Επιτροπές και δυνητικούς υπεργολάβους του εργολάβου νομικά ή φυσικά πρόσωπα».


Έτσι οι εργαζόμενες ξεκίνησαν ένα αγώνα και μάλιστα κατά την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων μοίρασαν ψήφισμα συμπαράστασης στους γονείς των μαθητών ζητώντας να τους στηρίξουν στο δίκαιο αγώνα για μονιμοποίηση «χωρίς κοροϊδία, εξαιρέσεις, περικοπές και εκπτώσεις». Προσπάθησαν δε στις αρχές Μάη να επισκεφτούν την κ. Γκοτσοπούλου στο γραφείο της αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Οι εργαζόμενες πιστεύουν ότι η κατάπτυστη αυτή σύμβαση ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στον χώρο των σχολείων και θεσμοθετεί και επισήμως πλέον με κρατική σφραγίδα καθεστώς εργασιακής δουλείας του 18ου αιώνα αφαιρώντας πλήρως τα όποια εναπομείναντα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Παρά όμως τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, οι ίδιες αναγκάσθηκαν χθες να υπογράψουν τη σύμβαση φοβούμενες αφενός την ανεργία αφετέρου για να μη χάσουν τα δεδουλευμένα τους που σημειωτέον είναι ελάχιστα μπροστά στις υπηρεσίες που προσφέρουν.

«O αγώνας των καθαριστριών αφορά όλους τους εργαζόμενους. Πρώτα και κύρια αφορά τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Είναι κομμάτι της συνολικότερης προσπάθειας της κυβέρνησης να περικόψει δαπάνες για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και να ανοίξει το δρόμο για να μπουν οι επιχειρήσεις τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα σχολεία. Είναι όμως υπόθεση και όλων των εργαζομένων που παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για συντάξεις και αυξήσεις στους μισθούς», τονίζει η κ. Ουρανία Δρόλη.

Παντελής Μαγαλιός, πρόεδρος

Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής:

«Ουσιαστικά το πρόβλημα

παραμένει άλυτο»

«Προεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα μονιμοποιήσει 250.000 συμβασιούχους εκ των οποίων 12.000 ήταν καθαρίστριες των σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, για τη μονιμοποίηση ήταν απαραίτητη η υπογραφή συμβάσεων για κάποιο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα όσες είχαν συμβάσεις με λιγότερο έστω και ένα μήνα να μη γίνουν. Σήμερα αυτές που δουλεύουν «μόνιμες» στα σχολεία με σύμβαση αορίστου χρόνου πληρώνονται τριακόσια ή τετρακόσια ευρώ. Για ποια λοιπόν μονιμότητα μιλάμε; Ο μισθός τους δηλαδή είναι ανάλογος με τις αίθουσες των σχολείων.

Από την άλλη, αυτές που δεν κάλυπταν τους όρους του προεδρικού διατάγματος συνέχιζαν να δουλεύουν με εργολαβίες. Πριν λίγο καιρό η γενική γραμματέας του ΥΠΕΠΘ κ. Γκοτσοπούλου πετά όλες αυτές τις γυναίκες έξω αναθέτοντας στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων εργολαβίες που με τη σειρά του αναθέτει υπεργολαβία στις σχολικές επιτροπές και αυτές με τη σειρά τους θα δώσουν τη δουλειά σε εργολάβους οι οποίοι και θα προσλάβουν αυτές τις γυναίκες. Αποτέλεσμα είναι, όλον τον χρόνο, εφόσον δεν είχε βρεθεί λύση, να παραμένουν απλήρωτες και τις καλούν τώρα να υπογράψουν εσπευσμένα σύμβαση για τη χρονιά που δούλεψαν. Αυτές οι γυναίκες ούτε δώρο δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας και τώρα του χρόνου θα δουλέψουν αν δουλέψουν δίπλα σε ένα εργολάβο με 150 ευρώ. Είναι μια κοροϊδία όλο αυτό που γίνεται.

Οι εργαζόμενες αποφάσισαν να μην υπογράψουν τη σύμβαση αλλά η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ αλλά και τα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με τα εργατικά δήλωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα απλά θα υπογράψουν την σύμβαση επιφυλασσόμενες για κάθε νόμιμο δικαίωμα. Υπέγραψαν λοιπόν εσπευσμένως τις συμβάσεις και θα δούμε τι θα γίνει. Το Υπουργείο δεσμεύτηκε, και το τονίζω αυτό, ότι θα παραμείνουν οι καθαρίστριες και ότι θα αλλάξει το καθεστώς αλλά κανείς δεν έχει δεσμευτεί για τίποτα γραπτώς. Είναι αδιανόητο αυτές οι γυναίκες να δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο. Δουλεύουν πάνω από οκτώ ώρες και για παράδειγμα θα σας αναφέρω μια σύμβαση εργασίας που υπεγράφη σε νηπιαγωγείο της πόλης με τέσσερις αίθουσες στρωμένες με χαλιά τα οποία πρέπει να καθαρίζονται κάθε μέρα για την υγιεινή των παιδιών, βάσει της οποίας η καθαρίστρια πληρώνεται με 200 ευρώ. Αυτό είναι μια κοροϊδία και απάτη και είναι εκτός από τις αίθουσες υποχρεωμένες να καθαρίζουν και τον αύλειο χώρο και τα γραφεία να κάνουν καφέ στους δασκάλους. Πέραν όλων αυτών αν το σχολείο είναι εκλογικό κέντρο οι δήμοι αφήνουν τις αίθουσες όπως είναι και ενώ παίρνουν τα λεφτά για την καθαριότητα οι καθαρίστριες μένουν απλήρωτες.

Ουσιαστικά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Γιʼ αυτό και σήμερα επισκεφθήκαμε τους βουλευτές θα επισκεφθούμε και τον άνδρα της κ. Γκοτσοπούλου τους θέσαμε το θέμα και θα τους βάλουμε προ των ευθυνών τους».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.