«Στης αντρειας τη χαρη»

Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, πιστός στις παραδόσεις του, συνεχίζει και φέτος τις εκδηλώσεις που είναι συνδεδεμένες πάντοτε με την ελληνική παράδοση. Έτσι, διοργανώνει μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα «Στης αντρειάς τη χάρη» που περιλαμβάνει τραγούδια και χορούς του Ακριτικού Κύκλου. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Μαρτίου 2008, στις 7.30 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης, με την υποστήριξη της Νομαρχίας Ροδόπης, του Δήμου Κομοτηνής, της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλάου Κ. Κεραμέως.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισιώνεται από την παρουσία του γνωστού Θρακιώτικου συγκροτήματος «Οι Λαλητάδες», τους οποίους έρχεται να συμπληρώσει ο εξαιρετικός σολίστας Γιώργος Κωτσίνης. Σημαντική είναι η συμμετοχή του εκλεκτού Θρακιώτη καλλιτέχνη Βαγγέλη Δημούδη, ο οποίος θα αποδώσει τα τραγούδια της Θράκης, της Καππαδοκίας και της Κύπρου, ενώ ο ντόπιος καλλιτέχνης Ευκλείδης Παγκοζίδης θα αποδώσει τραγούδια του Πόντου. Στο τραγούδι θα είναι επίσης ο ντόπιος καλλιτέχνης Βασίλης Σερμπέζης, ενώ τους χορούς θα παρουσιάσουν οι ομάδες επιδείξεων του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής.

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, πάτερ Δημήτριος Βασιλειάδης, παρουσιάζοντας την εκδήλωση, εξήρε τη σημασία των Ακριτών για τον βυζαντινό και τον ελληνικό πολιτισμό. Επίσης, ανέφερε τους συντελεστές που συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση της βραδιάς, μεταξύ των οποίων είναι το επιτελείο του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του ΜΟΚ, με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο, καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Βασίλειο Σερμπέζη, ο οποίος «είναι η ψυχή αυτής της προσπάθειας και στον οποίο οφείλεται η παρουσίασή της».

Μετ’ εμποδίων ήταν ο δρόμος για τη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΜΟΚ, λόγω του οικονομικού προβλήματος που απασχολεί ως συνήθως τη Διοίκηση σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, υπήρξε οικονομική συμπαράσταση από πλευράς της Νομαρχίας Ροδόπης, του Δήμου Κομοτηνής, της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Κομοτηνής καθώς επίσης και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Χαριλάου Κ. Κεραμέως, για την οποία ο κ. Βασιλειάδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Δ.Σ. του ΜΟΚ.

Με την ευκαιρία ο κ. Βασιλειάδης έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης του πολιτιστικού έργου στην επαρχία, μιλώντας για άλλη μια φορά για αισθητή έλλειψη χρημάτων. «Ξέρουμε ότι η πολιτεία δαπανά τεράστια ποσά για να στηρίξει το Μέγαρο Μουσικής, τους γνωστούς θιάσους στην Αθήνα, τους τραγουδιστές, τους καλλιτέχνες, ενώ στην επαρχία αναγκαζόμαστε να κάνουμε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουμε χρήματα», Κάποτε αυτό το θέμα πρέπει να λήξει», επεσήμανε ο κ. Βασιλειάδης τονίζοντας ότι πρέπει να λήξει κάποτε αυτό το θέμα, με υπεύθυνους φορείς να πάρουν επιτέλους της απόφαση για τη συνέχιση πολιτιστικής παραγωγής στην επαρχία. «Φυσικά, όταν μιλάμε για πολιτιστική παραγωγή στην επαρχία σίγουρα δεν εννοούμε ούτε εκδρομές μικρών ή μεγάλων ομάδων, ούτε και τα γλέντια τους. Νομίζω ότι η πολιτιστική παραγωγή είναι κάτι σαν αυτό που κάνει ο Όμιλός μας, κάτι σαν αυτό που κάνουν και πολλοί άλλοι φορείς. Αισθανόμαστε ότι δουλεύουμε μ’ έναν τρόπο, ο οποίος στην ουσία δεν μας επιτρέπει να προσφέρουμε αυτό που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε».

Ακριτικό τραγούδι και ακριτικοί χοροί

Στη συνέχεια, μίλησε ο χοροδιδάσκαλος του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του ΜΟΚ Βασίλειος Σερμπέζης, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης ενώ ταυτόχρονα έκανε μια αναδρομή στην ιστορική πορεία του ακριτικού τραγουδιού. Αρχικά, αναφέρθηκε στην επιλογή του θέματός της λέγοντας ότι ήταν μια δύσκολη πρόκληση και συνάμα μια πρόκληση για δύο λόγους. «Ο πρώτος λόγος είναι γιατί δοκιμάσαμε κι αυτή τη φορά να ξεπεράσουμε τα όριά μας, τα οποία δεν είναι απαραίτητα οικονομικά. Επίσης, θα έλεγα ότι η επιλογή του θέματος αυτού ήταν μια πρόκληση γιατί αφ’ εαυτού του το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει πάρα πολύ τους ανθρώπους που ασχολούνται όχι απαραίτητα λαογραφικά με τον ελληνικό πολιτισμό. Γιατί το ακριτικό τραγούδι είναι ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για την πορεία όχι μόνο του ελληνικού έθνους και του πολιτισμού του, αλλά και την γενικότερη πορεία του πολιτισμού σε όλη την υφήλιο».

Όσο για την πορεία του ακριτικού τραγουδιού, ανέφερε ότι δημιουργήθηκε κύρια τον 9-12 αι. και είναι αυτό το οποίο δένει την αρχαιότητα με το σήμερα, δηλαδή με το νεοελληνικό λόγο και το νεοελληνικό τραγούδι, το οποίο διαμορφώνεται από το 14 αι. μ.Χ. μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Σερμπέζη, στο ακριτικό τραγούδι συναντά κανείς στοιχεία του αρχαίου έπους αλλά και της τραγωδίας. «Η αρχαία Ομηρική επική παρουσίαση κύρια με την αφήγησή της βρίσκει την αποθέωσή της και στο ακριτικό τραγούδι. Επίσης, η τραγωδία αρχίζει να αποσυντίθεται από τον 1ο αι. μ.Χ. με αποτέλεσμα -σε 2 αιώνες μετά- τον 3ο αι. να εμφανίζεται στην Αθήνα (Αττική) το λεγόμενο τραγικό παντόμιμο, το οποίο είναι και η ρίζα της γένεσης του αφηγηματικού τραγουδιού του ακριτικού. Χαρακτηρίζεται από δύο άλλες παραμέτρους: οι μακροσκελείς εκφράσεις και η υπερβολή. Άρα, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει με σαφήνεια ότι το ακριτικό τραγούδι είναι κατευθείαν συνέχεια απ’ την Ομηρική περίοδο όπου περνάει από τον 5ο αι. στον 3ο αι., στον 1ο αι. μ.Χ κι έτσι 9-12 αι. είναι η χρονική περίοδος που ανθεί το ακριτικό τραγούδι».

Επίσης, ο κ. Σερμπέζης εξήγησε ότι με το ακριτικό τραγούδι εννοούμε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία είναι από 14 έως 18 και τα οποία αντιπροσωπεύουν όλες τις περιοχές της Ελλάδας, είτε αυτούσια είτε με τη μορφή παραλλαγών. Ως προς την γέννησή του το ακριτικό τραγούδι είναι συνυφασμένο άμεσα με την Μικρά Ασία, με τον Πόντο, με την Καππαδοκία, με την Κρήτη και με την Κύπρο πρωτίστως ενώ στη συνέχεια περνάει στη Θράκη και στη μικροπολιτική Ελλάδα.

Όσον αφορά στους ακριτικούς χορούς, ο κ. Σερμπέζης σημείωσε ότι έχουν εμφανιστεί πρώτα στον Πόντο και μετά στις άλλες περιοχές με την προαναφερόμενη χρονολογική σειρά.

Τραγούδια και χοροί του Ακριτικού Κύκλου από οκτώ περιοχές

της Ελλάδας

Τραγούδια και χορούς του Ακριτικού κύκλου από 8 περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι η Ανατολική και η Δυτική Θράκη, η Ανατολική Ρωμυλία, η Καππαδοκία, η Κύπρος, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης που θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης. «Για την επιτυχία της εκδήλωσης θεωρήσαμε σκόπιμο να αναζητήσουμε τους καλύτερους», όπως τόνισε ο κ. Σερμπέζης. Έτσι, οι διοργανωτές της εκδήλωσης βασίστηκαν στο σημαντικό σχήμα της Θράκης, τους Λαλητάδες τους οποίους έρχεται να συμπληρώσει -για τις ανάγκες της εκδήλωσης- ο εξαιρετικός σολίστας Γιώργος Κωτσίνης. Σημαντική είναι η συμμετοχή του εκλεκτού Θρακιώτη καλλιτέχνη Βαγγέλη Δημούδη, ο οποίος θα αποδώσει τα τραγούδια της Θράκης, της Καππαδοκίας και της Κύπρου. Ο εξαιρετικός ντόπιος καλλιτέχνης Ευκλείδης Παγκοζίδης θα αποδώσει τραγούδια του Πόντου.

Την επιμέλεια των κειμένων έχει αναλάβει η φιλόλογος, στέλεχος του ΜΟΚ Μαρία Τενεκετζή, ενώ στην απαγγελία των κειμένων θα είναι ο σπουδαίος ηθοποιός Γιώργος Σαράτσης. Στην τεχνική-ηλεκτρονική υποστήριξη θα είναι ο Επίκουρος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Παναγιώτης Αντωνίου και η Δώρα Παναγοπούλου, η οποία θα επιμεληθεί την παρουσίαση ορισμένων κειμένων και φωτογραφιών σε power point.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.