Εγκαιρη προετοιμασια ενοψει αντιπυρικης περιοδου

Σύσκεψή όλων των αρμοδίων συγκάλεσε ο Αντιπεριφεριάρχης Ροδόπης – Αγκάθι η στελέχωση των υπηρεσιών

«Η Ροδόπη δεν αντέχει άλλη πληγή» τόνισε ο Διοικητής ΠΥ Κομοτηνής

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζά και μετά από συνεργασία που είχε με τους εκπροσώπους των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ροδόπης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 8 Απριλίου στο γραφείο του στην Π.Ε. Ροδόπης σύσκεψη φορέων ενόψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2024. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, προκειμένου να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιπυρική περίοδο και με στόχο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: αναπληρωτής περιφερειάρχη Νικόλαος Ευκαρπίδης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, από την Πολιτική Προστασία Π.Ε. Ροδόπης Απόστολος Τομζάς, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ροδόπης Απόστολος Κώνστας, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, Αθανάσιος Αραμπατζίδης, υποδιευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης Γιώργος Ζιώγας, διοικητής 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Απόστολος Καρατόλιος, διοικητής 2ης ΜΣΕΠ Γεώργιος Καραγιάννης, προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κομοτηνής Δήμος Ευτυχιάκος, αντιδήμαρχος Δήμου Μαρωνείας – Σαπών Αλή Τοπάλ, πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Σαπών Νικόλαος Κοκκίνης, αντιδήμαρχος Δήμου Ιάσμου Σιμπέλ Χατζή Αλή, από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ιάσμου Χρήστος Μπαλκουρανίδης, από το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης Χρήστος Χαριτόπουλος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτενή συζήτηση για την προετοιμασία που πρέπει να κάνουν όλοι, βάσει των αρμοδιοτήτων τους, ενόψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Ενώ τέθηκαν όλα εκείνα τα ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης μετά την εμπειρία των πυρκαγιών το περσινό καλοκαίρι που έπληξαν με δραματικό τρόπο την Περιφέρεια ΑΜΘ και την Π.Ε. Ροδόπης.

Ειδικά θίχτηκε το θέμα της στελέχωσης, που επηρεάζει οριζόντια πολλές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή, που κινδυνεύει να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.

Εμ. Ταπατζάς: «Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε κυρίως προληπτικά»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Μετά από έγγραφη παρότρυνση του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ροδόπης πήρα την πρωτοβουλία να συγκαλέσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε κυρίως προληπτικά ώστε να μην επαναληφθούν οι δυσάρεστες καταστάσεις της περσινής χρονιάς. Τέθηκαν οι προϋποθέσεις βελτίωσης της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς υπήρξαν στο παρελθόν προβλήματα συντονισμού, ενώ σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν σε μηχανήματα και προσωπικό. Εμείς κάνουμε ενέργειες προς την κατεύθυνση να επιλύσουμε, στο μέτρο του εφικτού, όλα τα προβλήματα και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι πυρκαγιές στην περιοχή μας». 

Να σημειωθεί ότι, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ταπατζάς, μόλις σταλεί η εγκύκλιος από το αρμόδιο υπουργείο που ορίζει τη σύνθεση των μελών για το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), άμεσα θα συγκληθεί σε συνεδρίαση στην Π.Ε. Ροδόπης με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου. 

Αναφέρθηκε δε στη μεγάλη έλλειψη που παρατηρείται σε προσωπικό, και τόνισε πως η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να καταλάβει πως δεν γίνεται να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα αν δεν υπάρχει και το ανάλογο προσωπικό. «Η έλλειψη προσωπικού, μαζί με την έλλειψη μηχανημάτων, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες, και θα ξεπεραστούν μόνο με την συνδρομή της κεντρικής διοίκησης» κατέληξε.

Αθ. Αραμπατζίδης: «Ο νομός Ροδόπης δεν αντέχει άλλη πληγή»

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΠΥ Κομοτηνής κ. Αθανάσιος Αραμπατζίδης σημείωσε πως βάσει των περυσινών γεγονότων, το αρχηγείο ζήτησε να γίνουν συσκέψεις, πέρα από τα προκαθορισμένα Συντονιστικά όργανα, ώστε να μάθουν από τα λάθη τους, αλλά και να είναι ακόμα πιο νωρίς σε ετοιμότητα. «Στο μυαλό μας έχει ξεκινήσει ήδη η αντιπυρική περίοδος» ανέφερε, τόσο λόγω του καιρού, που ζέστανε πολύ νωρίτερα, όσο και λόγω των πυρκαγιών που ξέσπασαν σε όλη την Περιφέρεια τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε σε αντίθεση με άλλες χρονιές, είχαμε και εδώ δασικές πυρκαγιές από την αρχή του χρόνου, και αυτή η αλλαγή στα δεδομένα απαιτεί αλλαγή του δόγματος του Πυροσβεστικού σώματος, με την ετοιμότητα να ξεκινά νωρίτερα.

Οι δυσκολίες πάντως είναι μεγάλες, τόσο στο πυροσβεστικό σώμα όσο και σε άλλες υπηρεσίες, και αυτές παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, παρόλα αυτά πρέπει να κοιτάξουν για λύσεις, που απαιτούν αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τη μονιμοποίηση των εποχικών, δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις στη Ροδόπη, μιας και προκηρύσσονται μόνο όπου υπάρχουν εποχικά κλιμάκια, όπως για παράδειγμα στην Ξάνθη. Για αυτό και δεν υπάρχουν στελεχωμένα πυροφυλάκια, και αναζητούν τρόπο μαζί με τον κ. Ταπατζά να βρεθούν άτομα μέσω άλλων υπηρεσιών. «Ο νομός Ροδόπης δεν αντέχει άλλη πληγή, και θα δώσουμε και τη ζωή μας για να πράξουμε το καθήκον μας και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο με ελάχιστες απώλειες ζωών και περιουσιών» τόνισε ο ίδιος κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.