Στις 13 Μαη οι φοιτητικες εκλογες

Στις 13 Μάη τελικά θα διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και ήδη τα επιτελεία των φοιτητικών παρατάξεων δουλεύουν για την πραγματοποίησή τους. Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και του εθνικού διαλόγου αλλά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον εφόσον για κάποιους το αποτέλεσμα θα αποτελεί εν πολλοίς εικόνα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Ο ΠτΘ συζητά σήμερα με εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων για τις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές.

Θέμης Θεοδωρίδης, μέλος της Αριστερής Ενότητας, φοιτητής ΔΟΣΑ:

«Οι φοιτητικές εκλογές σταθμός στην παρέμβασή μας στις σχολές»

«Οι φετινές εκλογές διεξάγονται υπό το βάρος των γεγονότων της εξέγερσης του Δεκέμβρη τόσο στην Κομοτηνή όσο και πανελλαδικά. Η εξέγερση της νεολαίας σίγουρα έχει αφήσει πολιτικά επίδικα που ακόμη και μέχρι σήμερα συζητούνται» τονίζει ο Θέμης Θεοδωρίδης μέλος της Αριστεράς Ενότητας επεξηγώντας ότι «κατ’ αρχήν άλλαξε τον υπουργό παιδείας και πλέον η κυβέρνηση έχει περάσει σε ένα πιο συμβατικό τρόπο προώθησης των αναδιαρθρώσεων ξεκινώντας ένα νέο διάλογο και ζητώντας συναίνεση. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο διάλογος που ξεκίνησε η κυβέρνηση είναι το λιγότερο προσχηματικός, γιατί στην πραγματικότητα τίποτα από τα θέματα της αναδιάρθρωσης τα οποία απετέλεσαν αφορμή αλλά και αιτήματα της εξεγερμένης νεολαίας του Δεκέμβρη δεν παίρνει πίσω. Είμαστε σίγουροι ότι όλη αυτή η εγρήγορση, όλες οι διαδικασίες που έγιναν εκείνη την περίοδο θα πρέπει να αποτυπωθούν και στις φοιτητικές εκλογές με μια ξεκάθαρη εναλλαγή των συσχετισμών, με μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού, δηλαδή της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που ουσιαστικά στηρίζουν, και ιδιαίτερα η παράταξη της νεολαίας της ΔΑΠ, τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. Εμείς αγωνιζόμαστε και είμαστε αισιόδοξοι και να τονίσω ότι για μας αυτή η εκλογική διαδικασία δεν είναι το παν αλλά αποτελεί σταθμό στην παρέμβασή μας στις σχολές».

Ο Θέμης Θεοδωρίδης
εκφράζει την άποψη ότι οι φοιτητικές εκλογές επηρεάζονται από το γενικότερο πολιτικό σκηνικό. «Οι φοιτητές θα ψηφίσουν με κριτήρια πέρα από αυτά που αφορούν τη σχολή τους και τα πανεπιστήμια. Το γενικότερο πολιτικό σκηνικό με όλη αυτή τη σκανδαλολογία και την οικονομική χρεοκοπία θα τους επηρεάσει, εφόσον ζούμε σε εποχή οικονομικής κρίσης η οποία πλέον εμφανίστηκε στη ζωή μας και παράγει αποτελέσματα. Σίγουρα λοιπόν θα επηρεάσει και τις φοιτητικές εκλογές και με αυτή την έννοια μπορούμε να εκφράσουμε μεγάλο μερίδιο του κόσμου».

Το μέτωπο της εκπαίδευσης είναι ακόμη ανοικτό για τον Θέμη Θεοδωρίδη. «Μπορεί να είπα ότι η κυβέρνηση έχει περάσει σε μια τακτική αναδίπλωσης αλλά αυτό είναι τακτικισμός. Στην πραγματικότητα δεν έχει πάρει τίποτα πίσω από την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης που προωθεί. Ο αντισυνταγματκός νόμος – πλαίσιο έχει αποσυρθεί και η προσπάθειά της για την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών συνεχίζεται όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο. Γενικότερα όμως για τη νεολαία υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, όπως η επισφαλής εργασία που προωθούν τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα θέμα που θίγει άμεσα τους νέους εργαζόμενους. Ως νέοι και νέες δεν θα είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε δουλειά, ως νέοι και νέες είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πάρουμε σύνταξη και σίγουρα αυτά τα θέματα της πολιτικής του φιλελευθερισμού η νεολαία πρέπει να τα αντιπαλέψει».

Μίχας Αλέξανδρος ΔΑΠ –ΝΔΦΚ, φοιτητής Νομικής, αναπληρωτής υπεύθυνος ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Κομοτηνής: «Το άσχημο κλίμα για τη Ν.Δ. δεν μας επηρεάζει»

«Από την ίδρυσή μας ως ΔΑΠ- ΝΔΦΚ λειτουργούμε με γνώμονα πάντα το συμφέρον του φοιτητή. Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια οι φοιτητές μας τιμούν αδιαλείπτως με την ψήφο τους. Συνεπείς στις θέσεις και προτάσεις μας διεκδικούμε και φέτος την εμπιστοσύνη των φοιτητών έχοντας ως όπλα όσα έχουμε πετύχει τόσα χρόνια και όσα μπορούμε ακόμη να καταφέρουμε μένοντας μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια και λασπολογία όπως κάνουν οι άλλες παρατάξεις» δηλώνει ο Μίχας Αλέξανδρος, αναπληρωτής υπεύθυνος ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Κομοτηνής.

Όσον αφορά στη σύνδεση της φοιτητικής παράταξης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τις επιπτώσεις που θα έχει η φθορά της για τη ΔΑΠ –ΝΔΦΚ σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές ο κ. Μίχας υποστηρίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών για τη ΔΑΠ, εφόσον λειτουργούμε εντελώς ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πολιτικό φορέα και για αυτό μπορούμε κάθε φορά να έχουμε τις δικές μας θέσεις και απόψεις. Δεν έχουμε διστάσει να εναντιωθούμε σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ακόμη και στη Νέα Δημοκρατία, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο πολιτικός μας φορέας και ότι είμαστε φερέφωνά του. Δεν είμαστε και αυτό το αποδείξαμε επανειλημμένα. Πιστεύουμε ότι παρά το άσχημο γενικότερο κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία εμάς δεν θα μας επηρεάσει στο ελάχιστο».

Όσον αφορά στο γεγονός ότι οι φοιτητικές εκλογές διεξάγονται μέσω προεκλογικού κλίματος ο κ. Μίχας πιστεύει ότι «σίγουρα το κλίμα είναι περισσότερο πολωμένο από ό,τι αν γινόταν οι εκλογές τον Απρίλιο. Περιμένουμε αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες αλλά και πάλι όπως προείπα εμάς μας ενδιαφέρει αλλά δεν μας επηρεάζει το κλίμα στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς λειτουργούμε αυτόνομα».

Θύμιος Μακρόπουλος, εκπρόσωπος Πανσπουδαστικής:

«Να υπάρξει ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα που θα πάρει τη θέση του δίπλα στο εργατικό»

Θέση της Πανσπουδαστικής όπως αυτή εκφράζεται από το Θύμιο Μαρκόπουλο, είναι ότι «η παιδεία έχει άμεση σχέση με την οικονομία οπότε στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στόχος είναι η δημιουργία φθηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού που θα πλαισιώσει αύριο τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Το αίτημα του 15% είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρο για την Πανσπουδαστική και εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με αυτό που λένε οι άλλες παρατάξεις για 5%. Είναι αντιδραστικό αίτημα γιατί στη βάση το ΑΕΠ συμμετέχουν και ιδιωτικά κεφάλαια. Εμείς ζητάμε από τον κρατικό προϋπολογισμό 15% γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα ποσό που θα μπορέσει να βοηθήσει γενικότερα την παιδεία».

Για στημένο διάλογο για την Παιδεία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΠΚΣ «εφόσον έχει προαποφασισθεί τι θα γίνει μέσα από τις κατευθύνσεις της ΕΕ που αφορούν στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιβολή των μεταρρυθμίσεων και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ σύμφωνα με τις οποίες μετά τις φοιτητικές εκλογές θα συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα θα δείξουν το ρεύμα μέσα στη νεολαία όπως και της ΠΑΣΠ που θέλει να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει καλά στις ευρωεκλογές. Για εμάς το κριτήριο των εκλογών για τους φοιτητές είναι να εξετάσουν τις πραγματικές τους ανάγκες και κυρίως για αυτό απευθυνόμαστε στα παιδιά των λαϊκών εργατικών οικογενειών που ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο οι γονείς δυσκολεύονται αλλά και οι ίδιοι ζουν ένα άσχημο παρόν αλλά και ένα δυσοίωνο μέλλον. Με βάση αυτά τους καλούμε να ψηφίσουν Πανσπουδαστική, τη μόνη παράταξη που τόσα χρόνια κατήγγειλε τις αναδιαρθρώσεις και κινητοποιήθηκε ενάντια σε αυτές και ταυτόχρονα έχει θέσεις που σχετίζονται με τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους».

Σε ερώτηση αν οι φοιτητικές παρατάξεις αποτελούν μικρογραφία των βουλευτικών κομμάτων ο Θύμιος Μαρκόπουλος τονίζει ότι «χρόνια τώρα οι παρατάξεις των κομμάτων της πλουτοκρατίας ΔΑΠ και ΠΑΣΠ αλλά και η ΑΡΑΣ και τα ΕΑΑΚ έχουν καταντήσει μια μικρογραφία του κοινοβουλίου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ζωντανοί σύλλογοι σε πανελλαδικό επίπεδο που πραγματικά να πρωτοστατούν για τα αιτήματα των φοιτητών και να υπάρχει ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα που θα πάρει τη θέση του δίπλα στο εργατικό κίνημα, γιατί το φοιτητικό άμεσα πρέπει να συνδέεται με το εργατικό κίνημα, εφόσον τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι άμεσα αφορούν στους φοιτητές και το αντίστροφο. Για αυτό το λόγο έχουν κάνει τους συλλόγους μικρογραφία του κοινοβουλίου. Εμείς κόντρα σε αυτή τη λογική ήδη από το χειμώνα έχουμε θέση την ανάγκη δημιουργίας επιτροπών συγκρότησης φοιτητικού αγώνα σε όλες τις σχολές που πραγματικά θα παίξουν τέτοιο ρόλο και θα αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα που θα πρωτοστατούν στις ανάγκες του φοιτητή και μέσα στο ίδιο το πανεπιστήμιο αλλά και συνολικότερα. Με επόμενο στόχο να δημιουργηθεί ο πανελλαδικός πόλος συσπείρωσης όπου όλες αυτές οι επιτροπές αγώνα θα συντονιστούν πανελλαδικά με αιτήματα σύγκρουσης και ρήξης και ανατροπής γενικότερα της υπάρχουσας κατάστασης. Ο πανελλαδικός πόλος θα βρίσκεται δίπλα στο εργατικό κίνημα που αυτή τη στιγμή εκφράζεται μέσα από το ΠΑΜΕ. Πρέπει να ζωντανέψουν οι φοιτητικοί σύλλογοι που αυτή τη στιγμή δεν παίρνουν καμία πρωτοβουλία και είναι αντιδραστικοί. Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που καλούμε τους φοιτητές να παραταχθούν με την Πανσπουδαστική, ώστε να μπει φρένο σε όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους. Έτσι στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε με το ΠΑΜΕ στην Εργατική Πρωτομαγιά που φέτος έχει άλλα χαρακτηριστικά. Είναι απεργιακή κινητοποίηση εν μέσω απεργιακής κρίσης μετά από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τις 2 Απρίλη και για αυτό πρέπει να νεκρώσουν τα πάντα στο πλευρό του εργατικού κινήματος που ποτέ δεν ξεπούλησε τους αγώνες των εργαζομένων αλλά ούτε και των φοιτητών».

Γιώργος Σαλτός, φοιτητής ΤΕΦΑΑ, μέλος ΠΑΣΠ:

Την άποψη ότι κάτι κινείται ως προς την επαναλειτουργία της ΕΦΕΕ εκφράζει ο Γιώργος Σαλτός, η οποία όπως λέει «δυστυχώς έχει να λειτουργήσει τουλάχιστον δέκα χρόνια. Η επαναλειτουργία της μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για το φοιτητικό κίνημα».

Η διεξαγωγή των φετινών φοιτητικών εκλογών γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης αφετέρου λόγω του διαλόγου για την παιδεία. «Σύμφωνα με αυτά που λέγονται η οικονομική κρίση θα μας επηρεάσει περισσότερο από τον Οκτώβρη με το τέλος της τουριστικής περιόδου. Θεωρώ ότι περισσότερο πληρώνουμε την αδυναμία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προστατεύσει τους πολίτες της και τη χώρα από αυτή με εθνική στρατηγική. Η οικονομική κρίση σαφώς και επηρεάζει το πανεπιστήμιο η αδυναμία του οποίου βρίσκεται στην υποχρηματοδότησή του. Για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια το ποσό που διατίθεται για την παιδεία συνεχώς μειώνεται και από 3,5% του ΑΕΠ βρίσκεται στο 3,02% και παρά τις εξαγγελίες της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα φθάσει το 5%».

Επικεντρώνοντας στα προβλήματα της παιδείας ο Γιώργος Σαλτός αναφέρει την υποχρηματοδότηση. «Σήμερα για την έρευνα δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι κτιριακές υποδομές και ίσως στο Δημοκρίτειο τα πράγματα να είναι καλύτερα αλλά υπάρχουν σχολές που κάνουν ακόμη και σήμερα μάθημα σε προκάτ. Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν στη διοίκηση του πανεπιστημίου αλλά και με τα πτυχία μας».

Θετικό ως προς το θέμα ανάπτυξης της περιοχής η δημιουργία δύο νέων τμημάτων αλλά σύμφωνα με το Γιώργο Σαλτό «υπάρχουν πολλά ερωτηματικά ως προς τη λειτουργία τους και την κτιριακή τους εγκατάσταση. Εξ όσων γνωρίζουμε θα στεγαστούν στο παλιό ΤΕΦΑΑ όπου λειτουργούσε το Τμήμα που φοιτώ και δώσαμε μάχες και αγώνες και τοπικά και κεντρικά για τη μετεγκατάστασή μας στα νέα κτίρια του Πανεπιστημίου».

Στόχος της ΠΑΣΠ σε αυτές τις εκλογές είναι «όλη η αγανάκτηση που υπάρχει γενικότερα στην κοινωνία αλλά και στους φοιτητές να αποτυπωθεί σε αυτές και να αναζωπυρωθεί μια ελπίδα για τα πτυχία μας που κινδυνεύουν και ήδη ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός. Θέλουμε όχι μόνο να αποδοκιμασθεί η πολιτική που ακολουθείται από τη Νέα Δημοκρατία, γιατί το μόνο εύκολο είναι να μιλάς καταγγελτικά, αλλά να σταματήσει και η μιζέρια που υπάρχει μέσα στο πανεπιστήμιο. Θέλουμε να υπάρξει σαφής θέση στο θέμα των κολεγίων, να υπάρξει μια λύση με το νόμο πλαίσιο που ψηφίσθηκε αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί και αυτό αποδεικνύεται μέσα στο πανεπιστήμιο και ελάχιστες διατάξεις του που εφαρμόζονται είναι εις βάρος των φοιτητών».

«Εμείς είμαστε μια παράταξη που έχει το προνόμιο τις αρχές που έχει από την ίδρυσή της να τις διατηρούμε παρά τα αντίθετα που λέγονται. Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν παιδεία, για υψηλό επίπεδο σπουδών για καθαρά επαγγελματικά δικαιώματα και αυτό το κάναμε πάντα, ακόμη και με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω τους αγώνες που δώσαμε για τον νόμο Αρσένη, τους αγώνες για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ επί Ευθυμίου. Ήμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή και αυτό κάνουμε τώρα. Δεν είμαστε κομματικά φερέφωνα όπως οι άλλες δυνάμεις. Αυτό το προνόμιο είναι αυτό που μας καθιστά περισσότερο υπεύθυνους και ασφαλή λύση γα να μας εμπιστευτεί ο φοιτητής στις εκλογές».

Όσον αφορά στην άποψη ότι και η ΠΑΣΠ καταλογίζεται ως φερέφωνο του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Σάλτος τονίζει ότι «δεν έχουμε κρύψει ποτέ ότι οι αρχές της 3ης Σεπτέμβρη του 1974 είναι αφετηρία μας και οδηγός μας. Αυτό όμως ταυτόχρονα δεν μας εμποδίζει να εκφράζουμε την άποψή μας ή να διαφωνούμε με ό,τι αντιβαίνει το συμφέρον της παιδείας».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.