Στην ιστορια περασαν οι 28οι Ολυμπιακοι Αγωνες

«Έλληνες φίλοι, κερδίσατε!», με αυτή τη φράση, ειπωμένη στα ελληνικά, ξεκίνησε την ομιλία του στην τελετή λήξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) κ. Ζακ Ρογκ, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι ελληνικοί Αγώνες ήταν αξέχαστοι, ονειρεμένοι».

Στην ιστορία πέρασαν οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες που με λαμπρότητα και μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα, στέλνοντας μήνυμα αγάπης, ειρήνης και φιλίας σ’ όλους τους λαούς του κόσμου.

Η άψογη διοργάνωση, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η καθαριότητα που κατέταξε την πόλη της Αθήνας στην κατηγορία της καθαρότερης πόλης του κόσμου, η άριστη εξυπηρέτηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και η ευγένεια των εθελοντών, οι οποίοι απέσπασαν «χρυσό μετάλλιο» για τις υπηρεσίες που προσέφεραν έκαναν μεγάλη εντύπωση τόσο στους Έλληνες, όσο και στους ξένους επισκέπτες. Ανάμεσά τους και οι συμπολίτες μας, Μαρία Τρυφωνίδου, νομαρχιακή σύμβουλος, η ιδιωτική υπάλληλος κ. Σοφία Κεσκινίδου και ο φυσικός κ. Γιώργος Τολούδης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μαρία Τρυφωνίδου, Νομαρχιακή Σύμβουλος

«Όταν δουλεύουμε ομαδικά, κάνουμε λιγότερα λάθη και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»

Στίβο, αλλά και ομαδικά αγωνίσματα της Εθνικής μπάσκετ και πόλο, επέλεξε να παρακολουθήσει η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Μαρία Τρυφωνίδου, η οποία επισκέφθηκε την Ολυμπιακή πρωτεύουσα κατά την πρώτη εβδομάδα. Η κ. Τρυφωνίδου υπήρξε αθλήτρια στο παρελθόν και συμμετείχε σ’ όλους τους σχολικούς αγώνες, αλλά ανήκε και στη δύναμη του τμήματος κλασικού αθλητισμού της «ΕΛΠΙΔΑΣ» Σαπών, το οποίο συμμετείχε τότε σε διοργανώσεις και σε πανβορειοελλαδικές συγκεντρώσεις. Έτσι, έχοντας μια ευαισθησία με το στίβο και μια αγάπη ιδιαίτερη, ήθελε πάρα πολύ να δει αυτά τα αγωνίσματα από κοντά.

«Ευχαριστώ που τα πράγματα ήρθαν έτσι σήμερα για να δω από πολύ κοντά ένα μεγάλο γεγονός, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ιδιαίτερα στη χώρα μου, κάτι που πάντα με συγκινούσε. Βέβαια, το θεώρησα και λίγο υποχρέωσή μου, γιατί σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή έπρεπε να δώσουμε όλοι οι Έλληνες το παρόν μας. Σκεπτόμενη έτσι και βέβαια έχοντας την δυνατότητα να δω από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατέβηκα στην Αθήνα την δεύτερη εβδομάδα των Αγώνων.

Παρακολούθησα αγώνες στίβου που μ’ ενδιέφεραν περισσότερο απ’ όλους, είδα την Χαλκιά να πετάει, να απογειώνεται και να μας γεμίζει με χαρά και περηφάνια και μάλιστα με πολύ μεγάλη άνεση. Μετά είδα και ομαδικά αγωνίσματα που μ’ ενδιέφεραν κι αυτά γιατί έβλεπα το πάθος που διέκρινε τα παιδιά και παρακολούθησα στο μπάσκετ την Εθνική μας να παίζει με την Αργεντινή σ’ έναν αγώνα, ο οποίος ήταν πάρα πολύ καλός. Επίσης, είδα και την Εθνική πόλο που έπαιζε και χάσαμε για ένα πόντο μόνο. Κι εκεί είδα ένα σύνολο αθλητών να μάχεται πραγματικά για την Ελλάδα. Αυτό που χαρακτήριζε στους αγωνιστικούς χώρους ήταν το σύνθημα «ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΑΣ!» που σε διαπερνούσε και πιστεύω ότι ήταν ένα στοιχείο που βοηθούσε και τους αθλητές να αποδώσουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Πιστεύω ότι ο κόσμος ήταν εκείνος που έριξε την τελευταία βολή της Μιρέλας στο ακόντιο, γιατί η ίδια όπως φάνηκε έκανε υπέρβαση των δυνατοτήτων της», είπε η κ. Τρυφωνίδου, μεταφέροντας την συγκίνησή της.

Αλλαγές στην ελληνική πρωτεύουσα

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν στην κ. Τρυφωνίδου οι αλλαγές που έγιναν στην ελληνική πρωτεύουσα. «Μπαίνοντας μέσα στην Αθήνα, έβλεπες μια πόλη εντελώς διαφορετική. Έβλεπες ανθρώπους, οι οποίοι χαμογελούσαν συνέχεια. Πιστεύω ότι ήταν μια συλλογική δουλειά και ο Δήμος Αθηνών πρέπει να συνέβαλε τα μέγιστα, αλλά και όλοι αυτοί που ασχολήθηκαν με τη διοργάνωση των Αγώνων. Είδα μια πόλη, την οποία δεν είχαμε δει ποτέ έτσι: καθαρή, με μια τάξη στους δρόμους. Ακόμη και στην οδήγηση, τους είδα διαφορετικούς τους Αθηναίους».

Μεγαλείο, το οποίο φωτογράφιζε τις δυνατότητες των Ελλήνων, χαρακτήρισε η κ. Τρυφωνίδου τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που επισκέφθηκε. «Οι εγκαταστάσεις αυτές ήταν ένα μεγαλείο, οι χώροι μαζεμένοι με τάξη σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο, ένα μεγαλείο, το οποίο φωτογράφιζε τις δυνατότητες των Ελλήνων. Αυτό θα μου μείνει αξέχαστο. Από μέσα μου πάντα πίστευα ότι είμαστε άνθρωποι έστω και της τελευταίας στιγμής και όταν θέλουμε κάτι, το πετυχαίνουμε (παρ’ όλες τις επικρίσεις των ξένων περί της καθυστέρησης)».

«Χρυσοί» άνθρωποι οι εθελοντές

Ένα άλλο θέμα που έκανε εντύπωση στην κ. Τριφωνίδου ήταν ο εθελοντισμός. «Αυτό που έζησα με τους εθελοντές ήταν κάτι που πραγματικά με συγκίνησε. Καταρχήν, δεν το περίμενα: νέοι, σε μεγαλύτερη ηλικία άνθρωποι, οι οποίοι προσέφεραν, δούλευαν το ίδιο ακούραστα και αυτό που τους χαρακτήριζε ήταν το χαμόγελο και η αντοχή τους. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό φωτογράφιζε και την ψυχή του Έλληνα», είπε η κ. Τριφωνίδου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη της για τη μη συμμετοχή στους Αγώνες ως εθελόντρια. «Αισθάνομαι λίγο άσχημα, κακώς δεν δήλωσα συμμετοχή γιατί θα ήθελα να συνεισφέρω σ’ αυτόν τον τομέα».

Γεμάτη από αυτή την ιστορία και μάλιστα με κάποια διδάγματα γύρισε από την Αθήνα η κ. Τριφωνίδου. «Ενώ πολλές φορές στο παρελθόν πίστευα ότι ορισμένα πράγματα είναι μη αναστρέψιμα, φεύγοντας από κει, πείστηκα ότι όταν θέλουμε μπορούμε», μετέφερε, ενώ έβγαλε το συμπέρασμα: «Όταν δουλεύουμε ομαδικά, κάνουμε τα λιγότερα λάθη και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Μακάρι, αυτά τα μηνύματα να μπορούσαν να περάσουν και σε όλους τους ασχολούμενους με την πολιτική, -και δεν εξαιρώ και τον εαυτό μου-, ώστε να καθίσουν να δουλέψουν όλοι μαζί για την πορεία του τόπου μας, αυτή που την δικαιούται, μια πορεία σωστή γιατί κατοικείται από ανθρώπους πάρα πολύ καλούς».

Σχολιάζοντας τόσο την τελετή έναρξης, όσο και αυτή της λήξης, η κ. Τρυφωνίδου είπε: «Σ’ αυτές τις τελετές αναδιπλώθηκε όλη μας η ιστορία και όλος μας ο πολιτισμός, στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε. Σαν χώρα σε πολλά σημεία μείναμε πίσω και δεν μπορέσαμε να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προηγηθεί σ’ αυτόν τον τομέα. Πάντα πίστευα ότι στον τομέα του πολιτισμού είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί και ότι έπρεπε να επενδύσουμε στον πολιτισμό μας».

Κλείνοντας, η κ. Τριφωνίδου τόνισε ότι «πραγματικά, πήραμε τη θέση που αρμόζει στο στερέωμα το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο, γιατί ο Έλληνας έχει δυνατότητες, απλά μέχρι τώρα δεν πιστεύαμε ότι μπορούμε. Τώρα έχουμε πειστεί όλοι οι Έλληνες ότι μπορούμε. Άρα, σ’ αυτό το σημείο πρέπει να καθίσουμε, να αναθεωρήσουμε ορισμένα πράγματα και να προχωρήσουμε και πιστεύω ότι θα πετύχουμε πολλά».

Σοφία Κεσκινίδου, ιδιωτική υπάλληλος

«Άψογη η συνεργασία των Αθηναίων»

Αγώνες στίβου και το βόλεϊ Ελλάδας-Γαλλίας και Βραζιλίας-Ρωσίας παρακολούθησε τη δεύτερη βδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων η Σοφία Κεσκινίδου, η οποία επέλεξε στίβο, όπως είπε η ίδια, λόγω της συμμετοχής του Κώστα Κεντέρη στα προκριματικά, ο οποίος τελικά δεν αγωνίστηκε για γνωστούς λόγους και το βόλεϊ λόγω το ότι η Ελλάδα θα προκρινόταν στην 8αδα της Ολυμπιάδας. Μεταφέροντας τις εντυπώσεις της από τους αγώνες που παρακολούθησε η κ. Κεσκινίδου είπε: «Πιο έντονη ήταν η ατμόσφαιρα στο βόλεϊ διότι κρινόταν η πρόκριση στους 8 και όπως ήταν αναμενόμενο, το στάδιο ήταν γεμάτο και οι φίλαθλοι στήριζαν τους αθλητές φωνάζοντας και ενθαρρύνοντάς τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο στίβο ήταν οι φίλαθλοι που στήριζαν όλους τους αθλητές ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους».

Η ευγένεια, το χαμόγελο και η διάθεση των εθελοντών, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν σε οτιδήποτε τους ζητούσε ο κόσμος, έκαναν επίσης εντύπωση στην κ. Κεσκινίδου, δεδομένου ότι οι εθελοντές αποτελούνταν τόσο από έφηβους, όσο και από άτομα της τρίτης ηλικίας.

Εντυπωσιακή ήταν και η συνεργασία όλων των Αθηναίων στην διευκόλυνση των μετακινήσεων, όπως μετέφερε η κ. Κεσκινίδου, «δηλαδή δεν χρησιμοποιούσαν τις ολυμπιακές λωρίδες, αλλά χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους. Το μετρό και ο ηλεκτρικός εξυπηρετούσαν γρήγορα και πολύ κόσμο, ενώ το τραμ παρά τις φιλότιμές του προσπάθειες ήταν λίγο αργό. Ίσως, αυτό να οφείλεται και στο ότι αναγκάστηκε να μεταφέρει πολύ περισσότερους επιβάτες. Παρ’ όλο αυτά, η διαδρομή με το τραμ ήταν φανταστική γιατί σου δινόταν η δυνατότητα να δεις την παραλιακή ζώνη και τα γήπεδα, τα οποία βρίσκονταν σ’ αυτήν».

Αλλαγές στην Αθήνα

«Μια βόλτα στην Αθήνα σου έδινε τη δυνατότητα να δεις τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα. Οι αλλαγές ήταν εμφανείς παντού, όπως στον Εθνικό Κήπο, ο οποίος αναμορφώθηκε, η αναπαλαίωση και το βάψιμο πολλών κτιρίων, η διαμόρφωση πολλών πλατειών. Είναι εντυπωσιακός και ο κόμβος του ΣΕΦ (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας).

Αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η καθαριότητα των δημόσιων χώρων και η παρουσία οδοκαθαριστών με τρίκυκλα μηχανάκια σε όλους τους δημόσιους χώρους με αποτέλεσμα να κερδιθεί το στοίχημα στον τομέα της καθαριότητας και δίκαια να θεωρείται η Αθήνα η καθαρότερη πόλη του κόσμου.

Μια βόλτα στην Ερμού, στο Μοναστηράκι και στη στοά του Αττάλου σου έδινε την δυνατότητα να συναντήσεις ανθρώπους απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου με κοινό σημείο συνάντησης τις καφετέριες και το κατάστημα του 2004 στην Ερμού για την αγορά των απαραίτητων αναμνηστικών.

Όποιος δεν επισκέφθηκε το ΟΑΚΑ έχασε την δυνατότητα να δει από κοντά την Αγορά που βρισκόταν μπροστά από τα στάδιο με τις τεράστιες αψίδες, τις λίμνες, τα σιντριβάνια, τη στέγη Καλατράβα τόσο στο ΟΑΚΑ, όσο και στο ποδηλατοδρόμιο, αλλά και το βωμό-δάδα που άναβε η Ολυμπιακή φλόγα». Αυτές είναι οι εντυπώσεις τα κ. Σ. Κεσκινίδου, η οποία για πρώτη φορά στη ζωή της, όπως και οι περισσότεροι φίλαθλοι, παρακολούθησε από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γιώργος Τολούδης, φυσικός

«Άψογη η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα»

Το beach-volley, το τζούντο, το τένις, το μπέιζμπολ και η πυγμαχία είναι τα αθλήματα που παρακολούθησε ο κ. Γιώργος Τολούδης, ο οποίος είδε για πρώτη φορά από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, «η Αθήνα υπερίσχυε της Πορτογαλίας (παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου) στο θέμα της οργάνωσης. Είχε πολλούς εθελοντές και να ήθελες να χαθείς δεν μπορούσες».

«Πιο πολύ μ’ άρεσε η πυγμαχία γιατί ήταν η ατμόσφαιρα περίεργη: το γήπεδο γύρω-γύρω ήταν σκοτεινό, στη μέση ήταν φωτεινό το ρινγκ και η ατμόσφαιρα φοβερή. Ήθελα να δω όλες τις εγκαταστάσεις, γι’ αυτό και πήγα σ’ αυτά τα αθλήματα. Οι κερκίδες δεν ήταν παντού γεμάτες γιατί ήταν και πρώτες μέρες. Μάλιστα, στο beach-volley είχε αφόρητη ζέστη, δεν μπορούσες να καθίσεις πολλή ώρα, όπως επίσης και στο τένις», μετέφερε τις εμπειρίες του ο κ. Τολούδης, τονίζοντας ότι «όλα δούλεψαν ρολόι. Ακόμα και στην πτήση με την Aegean από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα δεν υπήρξε ούτε λεπτό καθυστέρηση. Φτάσαμε στο αεροδρόμιο, όπου υπήρχε Info-κιόσκι για τους Ολυμπιακούς, και πήραμε χάρτες και πληροφορίες. Μετά κατεβήκαμε στο κέντρο της Αθήνας που ήταν πάρα πολύ εύκολο γιατί είχε μέτρο στο αεροδρόμιο που εξυπηρετούσε γρήγορα. Υπήρχε και ο προαστιακός που σε κατέβαζε σε μισή ώρα στο σταθμό Λαρίσης, για παράδειγμα. Επομένως, κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα με φοβερή άνεση».

Καθαριότητα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ασφάλεια και εθελοντές

Πολύ εντυπωσιακή χαρακτήρισε την καθαριότητα που επικρατούσε στους δημόσιους χώρους, όπως στο μετρό, στον ηλεκτρικό, στον προαστιακό, καθώς και την άψογη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Οι εθελοντές ήταν πανταχού παρόντες. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά. Γινόταν έλεγχος, όπως στα αεροδρόμια», είπε ο κ. Τολούδης, μεταφέροντας τις καλύτερες εντυπώσεις του από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

«Υπήρχε μια εορταστική ατμόσφαιρα σε όλη την Αθήνα. Γενικά, ήταν ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που παρακολούθησα στη ζωή μου».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.