Στη σκια της κρισης

Στη σκιά της αμηχανίας που επικρατεί στην Ευρώπη από τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ο ΠτΘ συζητά σήμερα με τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Φωτιάδη. Η συζήτηση ξεκινά με την επιτήρηση και τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή στους πολίτες και στη συνέχεια επεκτείνεται στη στάση των Ευρωπαίων απέναντι σε αυτήν. Ο κ. Φωτιάδης τονίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ως οικονομία νοούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των βιομηχάνων και δευτερευόντως των πολιτών ενώ ισχυρίζεται ότι η κρίση που βιώνουμε ως χώρα οφείλεται στους κακούς χειρισμούς και στην πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για τον κ. Φωτιάδη υπάρχει λύση και αυτή έχει να κάνει με μια οικονομία που δίνει ιδιαίτερο βάρος στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

ΠτΘ: κ. Φωτιάδη όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας βιώνουν την οικονομική κρίση. Η επιτήρηση τι σημαίνει για τον απλό Έλληνα πολίτη;

Α.Φ.:
Πολύ απλά θα έλεγα ότι σημαίνει αυτό που λέμε, «θα μπουν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι», θα υπάρξει πράγματι ένα στρίμωγμα με την πίεση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω την εντύπωση ότι πέρα από την κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τη συγκεκριμένη πράξη την επεδίωκε και αυτή, με την έννοια ότι μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στην ΕΕ, ότι δηλαδή η ΕΕ επιβάλλει τα μέτρα.

ΠτΘ: Η επιτήρηση μπορεί να έχει αποτέλεσμα για την οικονομία της χώρας ή τελικά οδηγείται αυτή σε κατάρρευση;

Α.Φ.:
Όσο συνεχίζει και όσο μακραίνει η παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, τα πράγματα σε επίπεδο οικονομικό θα πηγαίνουν ακόμη χειρότερα. Γιατί όπως στη ζωή λέμε ότι δεν μπορείς να δουλεύεις σε δύο αφεντικά, δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία από τη μια να ισχυρίζεται ότι θέλει το καλό των Ελλήνων και από την άλλη να έχει προβεί σε τόσες πολλές ενέργειες για φοροελάφρυνση των εχόντων και των κατεχόντων, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών. Από κάπου πρέπει να παίρνεις τα χρήματα και κάπου να τα δίνεις. Η Νέα Δημοκρατία προτίμησε ενσυνείδητα να εισπράττει τους φόρους από τα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών και να τα δίνει στους 10.000 βιομηχάνους και τραπεζίτες. Αντίθετα είναι γνωστό ότι επί διακυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ τα πακέτα κοινωνικών παροχών προέρχονταν από τη φορολόγηση των 3.000 μεγαλύτερων βιομηχανικών και τραπεζικών εταιρειών και πήγαιναν στο δύο και πλέον εκατομμύρια ελλήνων πολιτών που είχαν κατά τεκμήριο την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης.

ΠτΘ: Πιστεύεται ότι ο νεοφιλελευθερισμός, ο άκρατος καπιταλισμός έχει φθάσει στο τέλος του; Υπάρχει πρόταση ή μήπως το καλάθι των ιδεών έχει τελειώσει;

Α.Φ.:
Πάντοτε υπάρχει η άλλη πρόταση που πραγματικά βλέπει την ανθρώπινη πλευρά της οικονομίας και όχι αυτά που ζήσαμε πρόσφατα. Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει φθάσει στο τέλος του ο νεοφιλελευθερισμός και ο άκρατος καπιταλισμός. Με ανησυχεί είναι η αλήθεια, γιατί βλέπω μέσα από την ιστορία της παγκόσμιας κρίσης ότι τελικά πάλι ο καπιταλισμός θα βγει ωφελημένος. Με αυτό εννοώ ότι αντί να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, δηλαδή οι τραπεζίτες και γενικότερα το κεφάλαιο, τελικά οδηγούμαστε σε ένα ιδιότυπο θα έλεγα «σοσιαλισμό» ή αν θέλετε «καπιταλιστικό σοσιαλισμό» όπου κοινωνικοποιούνται τα χρέη των επιχειρήσεων, δηλαδή αυτών που δημιούργησαν την κρίση και καλούνται να τα πληρώσουν οι πολίτες του κόσμου. Οι Αμερικάνοι, οι Γερμανοί ή οι Έλληνες καλούμαστε να πληρώσουμε τη ζημία αυτών οι οποίοι πειραματίστηκαν με «καπιταλιστικά εργαλεία σύγχρονα» με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι κατέρρευσε μεν ένα οικοδόμημα άκρατου και προωθημένου καπιταλισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυρίως που συμπαρέσυρε και τις άλλες οικονομίας. Θα ξανατονίσω όμως ότι από τα συντρίμμια αυτά βάζοντας τα βάρη στις πλάτες των πολιτών του κόσμου προσπαθούν να ανορθώσουν το χαμένο προφίλ του καπιταλισμού. Γιατί πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο καπιταλισμός δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα. Όταν ακούει κάποιος αναλυτές ή πολιτικά πρόσωπα των Ηνωμένων πολιτειών να μιλούν λίγο ανατριχιάζοντας για μπολσεβικισμό καταλαβαίνετε ότι δεν οδηγούμαστε σε μια αλλαγή του πολιτικού συστήματος αλλά θα έλεγα σε μια προσπάθεια ξαναανόρθωσης του χαμένου κύρους του καπιταλιστικού συστήματος. Πρέπει εμείς οι άλλοι, που έχουμε την άλλη πρόταση, οι σοσιαλιστές όλου του κόσμου κάθε μορφής και κάθε έντασης τελικά κινητοποιώντας τις κοινωνίες να φέρουμε στο προσκήνιο αυτήν την άλλη πρόταση, ότι υπάρχει ο παράγοντας άνθρωπος και όχι μόνο ο παράγοντας κεφάλαιο και θα πρέπει να δώσουμε το ενδιαφέρον σε αυτούς που έχουν την ανάγκη της στήριξης του κράτους.

ΠτΘ: Στη Γερμανία έχει ξεκινήσει η κρατικοποίηση τραπεζών. Πιστεύετε ότι αποτελεί λύση του προβλήματος;

Α.Φ.:
Η κρατικοποίηση μιας τράπεζας θα ήταν λύση με την έννοια ότι μπορούμε να έχουμε ένα εργαλείο κυβερνητικό στα χέρια μας προκειμένου να βάλουμε φρένο στην ολιγοπωλιακή παρουσία των τραπεζών. Αυτό θα μπορούσε να το πει κανείς. Στη δική μας τη χώρα βλέπω ότι με τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαμε να κρατικοποιήσουμε και να αγοράσουμε όλες τις τράπεζες. Δεν είναι όμως πιστεύω η κρατικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος λύση. Θα πρέπει το κράτος, η κυβέρνηση να έχει ένα μόνιμο μοχλό πίεσης, αν θέλετε, μπορείτε να το πείτε νόμιμο εκβιασμό των τραπεζών, που να λέει ότι έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει την πολιτική της κατ’ αυτό τον τρόπο. Κάτι τέτοιο όμως, ενώ φαίνεται ότι πάει να γίνει σε άλλες χώρες, όπως είπατε στη Γερμανία, στη χώρα μας συνέβη το εξής αδικαιολόγητο: Δόθηκαν 28 δις χωρίς καμία απολύτως δέσμευση των Τραπεζών ότι αυτά θα απορροφηθούν σε πολιτικές που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω γιατί αν ήθελε να το κάνει θα το έκανε. Εν λευκώ έδωσαν στις τράπεζες να λύσουν τα προβλήματα που έχουν και στην εγχώρια αγορά αλλά κυρίως στην αγορά των Βαλκανίων με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να πάνε χαμένα, να τα επιβαρύνεται ο έλληνας πολίτης και να μην έχει κανένα απολύτως όφελος η εθνική οικονομία.

Φανταστείτε 28 δις να είχαν πέσει στην αγορά της Ελλάδος. Στην ύφεση που υπάρχει και στην έλλειψη χρημάτων που υπάρχει στην αγορά τα 28 δις θα λειτουργούσαν ως εκατό και πλέον δις, δηλαδή θα κινιόνταν δύο και τρεις φορές που είναι φυσιολογικό και η ταχύτητα του χρήματος επηρεάζει την οικονομία πάρα πολύ, θα είχαμε εκατό δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική αγορά που σημαίνει όχι μόνο ότι θα υπήρχε θέρμανση αλλά υπερθέρμανση της οικονομίας γιατί τα νούμερα που μιλάμε είναι πολύ σημαντικά και μεγάλα, που πραγματικά θα έδιναν ζωή στην ελληνική οικονομία.

ΠτΘ; Η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα παρουσιάζει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πού θα οδηγήσει αυτό;

Α.Φ.:
Θα πω κατ΄ αρχήν ότι επί οκτώ και πλέον χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είχαμε μέσο όρο ανάπτυξης 5%, όταν η ευρωζώνη είχε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είχε μάλιστα φθάσει να έχει κάποια εποχή περίπου 1%. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε και ονομαστική σύγκλιση αλλά και να γίνουν σημαντικά βήματα προς την πραγματική σύγκλιση. Σήμερα έχοντας λοιπόν η ευρωζώνη αρνητική ανάπτυξη και η Ελλάδα σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ευρωπαίων οδηγείται προς αρνητική ανάπτυξη που σημαίνει ότι η διαφορά που μας χωρίζει από την Ευρώπη διευρύνεται. Για παράδειγμα θα σας πω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat αλλά και του ΟΟΣΑ η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών το 2002 ανέρχονταν στο 97% του μέσου ευρωπαϊκού χώρου τώρα έχει φθάσει στο 70% περίπου έχει πέσει δηλαδή πάνω από είκοσι μονάδες, που σημαίνει ότι είχαμε μια απώλεια της αγοραστικής δύναμης των ελλήνων πολιτών παρά την φαινομενική ονομαστική αύξηση των μισθών, δηλαδή η ακρίβεια απορρόφησε πολύ μεγαλύτερο πραγματικό εισόδημα απ’ ό,τι αναπληρώθηκε αυτό από τις αυξήσεις των ονομαστικών μισθών.

ΠτΘ: κ. Φωτιάδη πραγματοποιήθηκε προχθές η έκτακτη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών με φόντο την οικονομική κρίση. Πουθενά όμως δεν ακούσαμε να γίνεται λόγος για την ανεργία και για τα οικονομικά προβλήματα που βιώνουν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και όλοι οι λαοί.

Α.Φ.:
Είναι ο φόβος που βιώνουν και ανησυχούν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Ανησυχούν για την οικονομία αλλά διαβλέπω μέσα από την ανησυχία αυτή ότι οικονομία νοούν τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των βιομηχάνων και δευτερευόντως, παρεμπιπτόντως τα προβλήματα των εργαζομένων. Όλη η κουβέντα που γίνεται, και είναι βεβαιότητα πλέον, αφορά στο πώς θα σωθούν οι τράπεζες, πώς θα σωθούν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ή τα εργοστάσια. Δεν τα αποκλείω όλα αυτά γιατί στην οικονομία είναι δεμένα, αλλά δεν βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα όπως παρατηρήσατε την ανεργία, την οικονομική ανέχεια των ευρωπαίων πολιτών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Όλα αυτά τα θεωρούν δευτερεύοντα.. Δηλαδή θεωρούν αυτονόητο ότι πρέπει πρώτα να λύσουν τα προβλήματά τους οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες και εφόσον τα λύσουν αυτοί θα λυθούν αυτόματα και τα προβλήματα των εργαζομένων της Ευρώπης. Είναι μια λάθος προσέγγιση και μάλιστα με ανησυχεί γιατί την ίδια προσέγγιση με αυτήν της Ευρώπης ακολουθούν και οι ΗΠΑ, όπου προσπαθούν να σώσουν το σύστημα φορτώνοντας όλα τα βάρη και τις ευθύνες του συστήματος αλλά θα έλεγα και της προσωπικής πολιτικής των διοικούντων τα οικονομικά των τραπεζών, στον αμερικάνο ή στον ευρωπαίο πολίτη. Θα το ξανατονίσω ότι είναι μια προσέγγιση που δείχνει τη λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαφωνούμε ως ΠΑΣΟΚ με αυτή τη λογική γιατί αυτό που προέχει είναι ο άνθρωπος. Πρέπει να έχουμε ως σύνθημά μας πρώτα ο άνθρωπος και μετά θα έλεγα οι τράπεζες και οι βιομηχανίες.

ΠτΘ: κ. Φωτιάδη σας ευχαριστούμε πολύ.

Α.Φ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

Η κρίση στη χώρα μας ενδογενής

«Πιστεύω ότι οι εκλογές είναι η λύση, όχι η μόνη λύση. Είναι η λύση γιατί θεωρώ, και αυτό είναι και πεποίθηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ότι με αυτή την κυβέρνηση δεν μπορούμε ως κράτος να έχουμε μέλλον ούτε στην οικονομία αλλά γενικότερα σε κανένα τομέα. Δεν υπάρχει τομέας στη χώρα μας ο οποίος να πηγαίνει καλά. Έχουμε μια χώρα που δεν κυβερνάται, και αυτό είναι εκτίμηση όλων των τάσεων, όλων των πολιτικών αποχρώσεων στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή και επομένως θα έλεγα ότι η παραμονή στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν έχει να προσθέσει τίποτα αλλά και ότι επιτείνει το πρόβλημα και γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη. Αυτός είναι ο λόγος που λέμε ότι θα πρέπει ο ελληνικός λαός να δώσει την εμπιστοσύνη του σε μια νέα κυβέρνηση, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να δώσει νέα πνοή και νέα στροφή σε αυτό το πρόβλημα, γιατί πρέπει να τονίσω ότι μιλήσαμε για την παγκόσμια κρίση και για να μην παρεξηγηθώ η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτή ελάχιστα επηρέασε την ελληνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Πολύ πιθανό να την επηρεάσει όχι όμως σε σημαντικό βαθμό τους επόμενους μήνες. Η κρίση που περνάμε στη χώρα μας είναι ενδογενής, εγχώρια και οφείλεται στην κακή οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και στις πολιτικές της επιλογές οι οποίες μας οδήγησαν σε αυτό το συγκεκριμένο αδιέξοδο. Πιστεύω ότι δεν έχει άλλα περιθώρια δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα αυτή η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα μας από την κακή πορεία και πριν είναι αργά θα πρέπει τελικώς να κάνει το αυτονόητο. Να πάει στις εκλογές και εκεί ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του να δώσει την εμπιστοσύνη του στο κόμμα που θέλει, που εμείς πιστεύουμε και αυτό δείχνουν τα γκάλοπ ότι χωρίς αμφιβολία θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση.

ΠτΘ: Έχει τις λύσεις το ΠΑΣΟΚ;

Α.Φ.: Ο πρόεδρός μας είπε ότι έχουμε απαντήσεις. Δώσαμε στο παρελθόν και μπορεί να μας συγκρίνει ο ελληνικός λαός σε όλους τους τομείς. Και λύσεις δώσαμε και πακέτα κοινωνικών παροχών, βρήκαμε χρήματα σε δύσκολες περιόδους να δώσουμε, και μάλιστα σε μια περίοδο που ελεγχόμασταν βήμα προς βήμα λόγω της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι και την επίτευξη των οικονομικών στόχων και δεικτών καταφέραμε αλλά και την βελτίωση της θέσης των ελλήνων πολιτών καταφέραμε να ανεβάσουμε.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.