Μετακινησεις Ιατρων απο το ΤΕΠ του Νοσοκομειου Αλεξανδρουπολης στο Νοσοκομειο Ξανθης

Αντίδραση από την ΕΙΝΟΚΥΘ: «Σοβαρή και επικίνδυνη δυσλειτουργία στα νοσοκομεία της ΑΜΘ προκαλείται από την έλλειψη ιατρών»

Τις μετακινήσεις των ιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο λόγω υποστελέχωσης θίγει σε ανακοίνωσή της η «Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Θράκης» (ΕΙΝΟΚΥΘ). Αφορμή αποτέλεσε διαταγή της 4ης ΥΠΕ για μετακίνηση πέντε ιατρών από το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ξάνθης.

Η ΕΙΝΟΚΥΘ εξηγεί σε σχετική της ανακοίνωση πως «οι μετακινήσεις (όπως ειπώθηκε από “αρμόδια” χείλη) θα αφορούν κάθε φορά έναν ιατρό των ΤΕΠ του ΠΓΝΑ, ο οποίος θα επιλέγεται με διαδικασία ΚΛΗΡΩΣΗΣ (ας σκεφτεί η κοινωνία και το χυδαίο του τρόπου εφαρμογής, όχι απλώς εμβαλωματικών αλλά και επικίνδυνων και αναποτελεσματικών προσωρινών λύσεων)».

Ταυτόχρονα κάνει λόγο για σοβαρή και επικίνδυνη δυσλειτουργία στα νοσοκομεία της ΑΜΘ  που προκαλείται από την έλλειψη ιατρών, (υποστελέχωση κλινικών και τμημάτων) και την ταυτόχρονη μετακίνηση συναδέλφων από άλλα νοσοκομεία για την “κάλυψη” των κενών, φέρνοντας ως παράδειγμα την παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ξάνθης που νοσηλεύει ασθενείς χωρίς να έχει κανένα μόνιμο ιατρό και παραμένει ανοιχτή με μετακινούμενους ιατρούς άλλων νοσοκομείων και ιδιώτες ιατρούς.

Πρακτικές επικίνδυνες για γιατρούς και ασθενείς

«Ολοφάνερο είναι ότι με τέτοιες πρακτικές η λειτουργία της είναι επικίνδυνη και για τους ιατρούς και για τους ασθενείς» τονίζει η ΕΙΝΟΚΥΘ και εξηγεί πως «το πρόβλημα της υποστελέχωσης με την πρακτική των μετακινήσεων μετατίθεται και στα νοσοκομεία  “δεξαμενές” και κατ’ επέκταση στους ασθενείς. Επιπλέον οι, υπερεργαζόμενοι, συνάδελφοι ενημερώνονται την τελευταία στιγμή για την μετακίνηση με αποτέλεσμα να ανατρέπεται τελείως και ο οικογενειακός τους προγραμματισμός».

Η ΕΙΝΟΚΥΘ υπογραμμίζει πως σημαντικό έλλειμα, σοβαρό πρόβλημα και αντικίνητρο για την κάλυψη θέσεων Ιατρών (όχι μόνο στο ΕΣΥ, αλλά και σε μέλη ΔΕΠ), είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, μισθός του γιατρού, η υπερφορολόγηση (ιδιαίτερα των υπεράριθμων εφημεριών που γίνονται αναγκαστικά, όντως για πραγματικές ανάγκες), ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας (οικονομική δυσπραγία του λαού) κ.α.  Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχουν παραιτήσεις και κανένα ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να εργασθούν στο ΕΣΥ και με άμεσο αντίκτυπο στην υποβάθμιση του παρεχόμενου κλινικού έργου, στην εκπαίδευση νέων ιατρών και στην έρευνα.

Κλείνοντας η ΕΙΝΟΚΥΘ τονίζει πως «οι συνάδελφοι καλούνται με δική τους ανάληψη κινδύνου, με βασικότερο τον κίνδυνο ιατρικού λάθους πάνω σε συνάνθρωπο λόγω υπερεργασίας και αγνώστου ιατρικού περιβάλλοντος, να “καλύψουν” την αστοχία και τον κυνισμό μίας πολιτικής (εν προκειμένω των μετακινήσεων ιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δίκην περιοδεύοντος θιάσου ή τσίρκου) η οποία όχι απλά αποδεικνύεται ατελέσφορη, αλλά  επιταχύνει και την λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ λόγω πρόωρων αποχωρήσεων/παραιτήσεων». Καλεί δε την πολιτεία «έστω και στο και πέντε», να αλλάξει τη ρότα της καταστροφικής πολιτικής των μετακινήσεων στο ΕΣΥ και να αρχίζει να σκέφτεται πια την εφαρμογή ορθολογικότατων λύσεων για το ΕΣΥ όπως είναι οι προσλήψεις με μισθολογική ανάταξη «όχι στο μέλλον με “θα” αλλά ΣΗΜΕΡΑ».

Απευθυνόμενη μάλιστα στην κοινωνία κρούει κώδωνα κινδύνου για την υγεία, προσδοκώντας στην αφύπνιση του κόσμου, ώστε να τεθεί ανασχετικά και αποτρεπτικά  απέναντι σε αυτή την συνθήκη προαναγγελθέντος θανάτου του ΕΣΥ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.