Σταυρος Αραχωβιτης «Το χτισιμο συμμαχιων και η στηριξη των μικρομεσαιων γεωργικων εκμεταλλευσεων, ο πυρηνας της πολιτικης μας για τη νεα ΚΑΠ»

«Για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει με τα de minimis»

Καλεσμένος στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και την εκπομπή «Με το Ν και με το  Β» ήταν το πρωί της Τετάρτης, 3 Απριλίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης.
 
Ένα εικοσιτετράωρο μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης δέσμης μέτρων για το μέλλον της ΚΑΠ από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, που δείχνουν προς ποια κατεύθυνση πορεύεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο κ. Αραχωβίτης μίλησε για τη στρατηγική στόχευση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, επίκεντρο της οποίας είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών.
 
Σχολίασε την αναβολή της εφαρμογής των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ για το 2022, αλλά και την εισαγωγή των νέων μέτρων στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές, κάνοντας λόγο για χρόνο που μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη στήριξη των νέων αγροτών.
 
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε επίσης για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε ό,τι αφορά την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος, τόνισε πως σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις de minimis για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης, δόθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά που μπορούσαν να δοθούν και επεσήμανε πως το Υπουργείο εξαντλεί κάθε δυνατότητα ανακατανομής κονδυλίων με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των προγραμμάτων για τα οποία επιδεικνύεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: Ολοκληρώθηκε η ψήφιση δέσμης μέτρων για το μέλλον της ΚΑΠ από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου. Ο λόγος για τα μέτρα που δείχνουν προς ποια κατεύθυνση πορεύεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα μέτρα αυτά και τη νέα ΚΑΠ;
Σ.Α.:
Η συζήτηση είναι στο φόρτε της αυτή τη στιγμή, τόσο σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, όσο και σε επίπεδο υπουργών, για την τελική διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ, που θα είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο της χώρας στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, μετά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό  όλο το υπουργείο και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, είμαστε σε μία διαδικασία ενημέρωσης και συζήτησης με τον κόσμο, τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αγρότες και μεταποιητές, για το τι επιφυλάσσει η νέα ΚΑΠ και ποιες είναι οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητές της.
Η στρατηγική που εμείς ακολουθούμε το τελευταίο διάστημα είναι το χτίσιμο συμμαχιών, γεγονός που διαφαίνεται και από τις επισκέψεις ομολόγων υπουργών και αντιπροσωπιών, με τους οποίους οι συμμαχίες στη νέα ΚΑΠ είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης. Μία πολιτική η οποία φαίνεται ότι αποδίδει. Ένα από τα μέτρα που ψηφίστηκαν από πλευράς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δείχνει την κατεύθυνση της νέας ΚΑΠ, που είναι ο πυρήνας της πολιτικής μας, είναι η στήριξη των μικρομεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, και όχι η στήριξη των μεγάλων μονάδων, οι οποίες άλλωστε μπορούν να σταθούν και μόνες τους, χωρίς να αναλώνουν πόρους, τουλάχιστον σε άμεσες ενισχύσεις, από την ΚΑΠ.
 
Ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού εισοδήματος της χώρας μας είναι οι ενισχύσεις, γι’ αυτό και εμείς προστατεύουμε με κάθε τρόπο το εισόδημα του παραγωγού, του μικρομεσαίου αγρότη, προστατεύοντας τις επιδοτήσεις. Στη λογική αυτή τα μέτρα της πολιτικής μας είναι η προστασία των κατασχέσεων των επιδοτήσεων που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο, αλλά και αντίστοιχα μέτρα που πήραμε το 2016, όπως το αφορολόγητο του Β’ πυλώνα και του αφορολόγητου μέχρι 12.000 ευρώ για την πράσινη και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Άρα για τα μικρά εισοδήματα που είναι και ο μεγάλος όγκος των Ελλήνων μικρομεσαίων παραγωγών, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να προστατέψουμε τις ενισχύσεις. 

«Προσπαθούμε οι ελληνικές θέσεις να κερδίσουν έδαφος» 

ΠτΘ: Η απόφαση της Επιτροπής Γεωργίας, για έναν επιπλέον χρόνο αναβολής στην εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων της νέας ΚΑΠ πώς επηρεάζει τους στόχους και τον σχεδιασμό μας ως χώρα;
Σ.Α.:
Το ότι θα πάει πίσω όλη η διαδικασία ήδη το είχα προαναγγείλει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαμε  στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου με θέμα ακριβώς, τη νέα ΚΑΠ. Αυτό γίνεται αρχικά γιατί έχουμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές, όπου η σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου θα αλλάξει και ταυτόχρονα θα έχουμε καινούργιους επιτρόπους, οπότε όπως γίνεται κατανοητό είναι μία διαδικασία που ούτως ή άλλως θα πάει πίσω. Πέραν αυτού πολλά πράγματα είναι υπό συζήτηση. Οι λεγόμενες λεπτομέρειες, πέραν του βασικού πλαισίου, είναι υπό συζήτηση και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Μέχρι να βρεθεί η κοινή συνισταμένη απαιτείται χρόνος. Ωστόσο η στρατηγική των συμμαχιών που ακολουθούμε, εντείνεται αυτό το διάστημα. Έχουμε χρόνο μπροστά μας και προσπαθούμε οι ελληνικές θέσεις να κερδίσουν έδαφος. Μας δίνεται ο χρόνος να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο πάνω σε αυτή τη στρατηγική. Δουλεύουμε συνεχώς και σε πολλά επίπεδα, και στην προετοιμασία της χώρας μέσα στο μεγάλο πλαίσιο, αλλά και στο χτίσιμο των συμμαχιών, και στο να περάσουμε τις ελληνικές θέσεις και τα ελληνικά συμφέροντα, προς τα έξω. 

«Προτεραιότητα για τη νέα ΚΑΠ η ενίσχυση νέων αγροτών» 

ΠτΘ: Και πάλι ως προς τα μέτρα της Επιτροπής Γεωργίας, ασκείται κριτική ως προς του νέους αγρότες. Τα μέτρα για την ένταξη νέων αγροτών κρίνονται ως ανεπαρκή, ενώ την ίδια ώρα και στην περιοχή μας γινόμαστε αποδέκτες πολλών ερωτημάτων για νέες προκηρύξεις. Αναμένονται εξελίξεις ως προς τους νέους αγρότες;
Σ.Α.:
Επειδή η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, είναι ένα θέμα που αφορά  στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για την ηλικιακή ανανέωση. Είτε με την αναδιανομή των άμεσων ενισχύσεων προς τους νέους που δεν έχουν δικαιώματα, είτε με την διασφάλιση πόρων για προγράμματα του Β’ πυλώνα για την ενίσχυση νέων αγροτών, είτε με την δημιουργία ενός ταμείου για τους νέους αγρότες από τον Α’ πυλώνα.  Στη νέα ΚΑΠ αυτή είναι η προτεραιότητά μας και νομίζω ότι συμφωνούν οι περισσότερες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, ότι πρέπει να κατευθυνθούμε στην ενίσχυση των νέων αγροτών.
Στην τρέχουσα ΚΑΠ η κατανομή των κονδυλίων για το πρόγραμμα των νέων αγροτών  ήταν περιορισμένη. Με την επιλογή που κάναμε να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες της προηγούμενης προκήρυξης, αυτοί καλύφθηκαν και τώρα είμαστε στη διαδικασία, να δούμε τι κονδύλια θα έχουμε διαθέσιμα από τα άλλα μέτρα που είτε δεν έχουν απορρόφηση είτε έχουν υποαπορρόφηση να κατευθύνουμε πόρους και κονδύλια προς τους νέους αγρότες. Είναι ωστόσο κάτι πολύ πρόωρο για να το πούμε, διότι υπάρχουν προγράμματα τα οποία βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης και σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερους πόρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχέδια βελτίωσης που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πρέπει να κατευθύνουμε πόρους εκεί, προγράμματα όπως οι δημόσιες υποδομές και τα δημόσια έργα που επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, νέες προτάσεις που πρέπει να τρέξουν, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να προετοιμαστούμε σαν χώρα κ.ο.κ. Οπότε γίνεται κατανοητό ότι οι ανάγκες είναι πολλές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεδομένα. Άρα πρέπει να κάνουμε μία ανασκόπηση δαπανών, όταν δούμε τις διαθεσιμότητες και την κάλυψη των άλλων προγραμμάτων, για να προχωρήσουμε ενδεχομένως σε νέο πρόγραμμα νέων αγροτών. 

«Σε ό,τι αφορά την συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος ακολουθήθηκε η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί» 

ΠτΘ: Το τελευταίο διάστημα επικράτησε σύγχυση σχετικά με την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, η οποία ναι μεν και πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Πέμπτη 28 Μαρτίου, ωστόσο υπήρχε ένα ποσοστό βαμβακοπαραγωγών, η μερίδα του λέοντος από τη Θράκη, που έμειναν εκτός. Ήδη κάνατε γνωστό μέχρι τις 15 Απριλίου  θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να επιλυθούν τυχόν τεχνικές λεπτομέρειες και να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή και αυτοί. Τι να αναμένουν;
Σ.Α.:
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν αυτή που έπρεπε να ακολουθηθεί. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώθηκαν γιατί κατεβάσαμε το πλαφόν με βάση την οριζόντια εκτίμηση της ζημιάς. Το ποσοστό που δεν πληρώθηκε ήταν περίπου το 4% και ήταν όντως εντοπισμένο στην περιοχή της Ορεστιάδας και κάποιες άλλες περιοχές της Θράκης. Εκεί η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί και ακολουθείται, είναι να γίνει μία πιο εξατομικευμένη προσέγγιση των περιπτώσεων αυτών, ώστε να κατέβει και άλλο το πλαφόν  και να γίνει αυτό που είπαμε εξ αρχής- ήδη από τις συναντήσεις ακόμα με τους βουλευτές, φορείς και εκπροσώπους των αγροτών- ότι όποιος έχει ενεργοποιήσει το ΑΦΜ, να μπει στη συνδεδεμένη.  
 
ΠτΘ: Ένα ζήτημα που αφορά σε μεγάλο βαθμό τη Ροδόπη, είναι αυτό των καπνοκαλλιεργητών, οι  οποίοι δεν είναι ικανοποιημένοι από το ύψος των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) που όρισε το Υπουργείο για τις μεγάλες καταστροφές στην καλλιέργεια του 2018. Ενδέχεται να υπάρξει κάποια διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος;
Σ.Α.:
Αναγνωρίζοντας ότι τα καπνά της Θράκης είχαν μεγάλη υποβάθμιση και μεγάλες ζημιές, λόγω και κλιματολογικών συνθηκών, μη καλυπτόμενων από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δόθηκε το μεγαλύτερο ποσό που μπορούσαμε να δώσουμε. Έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει σχετικά με το συγκεκριμένο εργαλείο των de minimis. Από εκεί και πέρα όταν έχουμε κάποιες καλυπτόμενες ζημίες, μέσω του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αυτά θα κατευθυνθούν  προς τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

«Εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατότητα ανακατανομής κονδυλίων ώστε να καλύψουμε τα προγράμματα με μεγαλύτερο ενδιαφέρον» 

ΠτΘ: Στα τέλη του Μαρτίου ολοκληρώθηκε η περίοδος υποβολής των αιτήσεων στο μέτρο της βιολογικής καλλιέργειας. Πότε να αναμένουμε τα αποτελέσματα;
Σ.Α.:
Το πρόγραμμα μόλις έκλεισε, η αξιολόγηση προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ώστε να έχουμε το γρηγορότερο δυνατό εντάξεις και κατ’ επέκταση πληρωμές  μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον έχουμε την προαναγγελία της προκήρυξης, που θα γίνει ενδεχομένως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για την βιολογική κτηνοτροφία, ώστε και οι επιλαχόντες, του προηγούμενου προγράμματος που δεν καλύφθηκαν, να μπορέσουν να είναι και εκεί δικαιούχοι. Όποιες δυνατότητες έχουμε στην ανακατανομή κονδυλίων για να καλύψουμε  τα προγράμματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον γίνονται ούτως ώστε, γρήγορα και αποτελεσματικά, να καλύψουμε τους παραγωγούς και να έχουμε συγκεκριμένη κατεύθυνση και ανάπτυξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.