Σταση αναμονης απο τους αγροτες της Ροδοπης

Δεν κλείνουν την πόρτα στα μπλόκα, περιμένοντας τις αποφάσεις των συνελεύσεων στις υπόλοιπες περιοχές

Κάθοδο στην Θεσσαλονίκη μελετούν οι αγρότες της Βορείου Ελλάδας, για τα εγκαίνια της Zootechnia

 
 
Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες της Ροδόπης, περιμένοντας τις αποφάσεις και των άλλων κατά τόπους συνελεύσεων της χώρας για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
 
Προς το παρόν δεν φαίνεται να βγαίνουν στα μπλόκα, παρόλο που στη συνέλευση που πραγματοποίησαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, με τη συμμετοχή μελών από αγροτικούς συλλόγους των Δήμων Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, συνέκλιναν στην κάθοδο στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση Zootechnia που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 2-5 Φεβρουαρίου, ώστε την ημέρα των εγκαινίων να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, με προϋπόθεση βέβαια πως και οι άλλες περιοχές θα συμμετάσχουν σε αυτή, ώστε να φανεί η μαζικότητα της αντίδρασης.
 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου της Κομοτηνής κ. Νίκος Κυριαζής, η Ροδόπη είναι η πρώτη που πραγματοποίησε συνέλευση μετά τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών-Κτηνοτρόφων-Αλιέων στην Κατερίνη την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Έτσι πήραν τις πανελλαδικές προτάσεις που τέθηκαν εκεί, στις οποίες περιλαμβάνεται η κάθοδος στη Zootechnia, και τις έθεσαν σε ψήφιση, όμως, όπως σημείωσε ο κ. Κυριαζής, αν κάποια συνέλευση σε άλλη περιοχή έχει κάποια καλύτερη πρόταση, και την υιοθετήσει, τότε και οι αγρότες της Ροδόπης μπορεί να αναθεωρήσουν τη στάση τους.
 
 

Δεν αποκλείουν τα μπλόκα 

«Τόσο εμείς, όσο και οι συνάδερφοί που συγκεντρωθήκαμε στην Κατερίνη, δεν έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα, αλλά αν μας αναγκάσουν, μετά τις κινητοποιήσεις και όποιες ενέργειες προβούμε, και δεν εισακουστούμε,  δεν αποκλείουμε αργότερα το ενδεχόμενο μπλόκων στις κινητοποιήσεις» τόνισε, σημειώνοντας πως αυτά που ζητούν είναι θέματα επιβίωσης.
 
Τα κυριότερα αιτήματά τους, εξήγησε ο κ. Κυριαζής, είναι να γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και να υπάρξει μείωση στο ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής. Όπως ανέφερε, οι αγρότες θεωρούν πως το ασφαλιστικό αποτελεί έμμεσο φόρο, μην αφήνοντας τους εισόδημα, για αυτό και ζητούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους να μειωθούν τόσο «ώστε να μας αφήνουν κάτι για να ζήσουμε».
 

Όσο για τα αιτήματα του κόστους παραγωγής, αυτά περιλαμβάνουν το αγροτικό πετρέλαιο, το αγροτικό ρεύμα για τις αρδεύσεις, αλλά και τα αγροεφόδια, το κόστος των οποίων, για ίδια προϊόντα, είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με γειτονικές χώρες, οι οποίες μάλιστα είναι και στην ΕΕ. «Πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος μόνο για τον ανταγωνισμό στις διάφορες χώρες, γιατί δεν γίνεται να πωλείται ένα φάρμακο στην Ελλάδα 30 ευρώ το λίτρο και στη Βουλγαρία να το πουλούν 10 ευρώ το πεντάλιτρο» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Κυριαζής. 

Νέο «ραντεβού» στις 29 Ιανουαρίου 

Να σημειωθεί τέλος ότι οι αγρότες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα της Κυριακής 29 Ιανουαρίου, όπου και θα επανεξετάσουν την κατάσταση, όπως θα έχει διαμορφωθεί και από τις υπόλοιπες συνελεύσεις, ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.